Tässä makean nälkään gluteeniton (ja laktoositon) ohje, joka maistuu myös muilee kuin keliaakikoille ihan varmasti.
Mantelitorttu (laktoositon ja gluteeniton)
n. 8 annosta
2 pak (à 150 g) mantelimassaa
3 munaa
3 rkl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
Päälle
2 dl Valio laktoositonta vispikermaa
1 rkl sokeria
2 rkl mantelilikööriä tai limettimehua
Koristeeksi
2 - 3 dl siemenettömiä viinirypäleitä tai
persikkaa kuutioina
1/2 dl paahdettuja mantelilastuja
Voitele pyöreän kakkuvuoan (halkaisija 22 cm) reuna tai aseta siihen n. 5 cm:n levyinen leivinpaperisuikale. Aseta vuokaan pohjan peittävä leivinpaperipala. Hienonna mantelimassa monitoimikoneella. Lisää munat, anna koneen käydä edelleen. Lisää kuivat aineet seoksena. Käytä konetta vielä jonkin aikaa, kunnes taikina on tasaista ja kuohkeaa. Kaada taikina vuokaan. Paista 175 asteessa n. 20 min. Jäähdytä hetken aikaa ja kumoa pohja esim. jalalliselle tarjoiluvadille. Poista paperit. Vatkaa kerma vaahdoksi. (Jos käytät mausteena limettimehua, jätä vaahto löysähköksi ennen sen lisäämistä, koska limettimehu sakeuttaa kermavaahtoa.) Lisää sokeri sekä likööri tai limettimehu. Levitä seos täysin jäähtyneelle pohjalle. Paahda mantelilastut kuivalla, puhtaalla pannulla keskilämmöllä, jäähdytä. Koristele torttu halkaistuilla viinirypäleillä tai persikkaviipaleilla ja mantelilastuilla. VINKKI Voit myös raastaa mantelimassan kartioraastinraudalla ja käyttää taikinan vatkaamiseen sähkövatkainta.