Kansalaisaloite palkkavarkauden kriminalisoimiseksi

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Selailin kansalaisaloitteita ja törmäsin tällaiseen:


Vaikuttaa asialliselta esitykseltä. Nykyäänhän palkkaa kyllä pitää maksaa työehtosopimuksen mukaan, mutta jos työnantaja onnistuu kusettamaan työntekijäänsä, niin eipä siitä mitään sanktiota tule. Sanotaan soo soo ja palkat haetaan palkkaturvasta eli työttömyysvakuutusrahaston yhteisestä pussista huijariyrittäjän vetäessä firmansa konkurssiin ennen uuden aloittamista.

Palkkavarkauden kriminalisointi tekisi toiselle kuuluvan palkan maksamatta jättämisestä eli palkkavarkaudesta rikoksen, josta seuraisi henkilökohtainen tuomio alipalkkaukseen kuuluvalle henkilölle. Tuo on erityisen tärkeää nyt kun työmarkkinoille puskee enemmän ja enemmän ihmisiä ja yrittäjiä maista, joissa ei ole ihan yhtä säntillinen työkulttuuri kuin täällä.
 
vierailija
Toimiiko tuo myös toiseen suuntaan eli jos ei tee töitä työajalla niin tulee työntekijälle rangaistus?
Yleensä laki tai työehtosopimus ei määritä työsuoritteen minimiä, vaan ainoastaan työajat jolloin on oltava työnantajan käytettävissä. Näistä laistaminen on irtisanomisperuste kyllä, mutta muuta rangaistusta niistä ei yleensä ole olemassa. Työnantajalla on direktio-oikeus ja valvontavastuu.
 

Yhteistyössä