Levolacista

Ostimme ummetukseen Levolacia 2,5-vuotiaalle, kun oli kakkaamatta melkein 4 päivää. Nyt mieheni väittää, että sitä pitää antaa vähän joka päivä, että maha toimii ja minusta taas ei tartte joka päivä antaa ! Eikös se ole ihan normaalia, että kakka tulee parin päivän välein ? Isi oli nähnyt kakassa vähän verta joskus, mutta minusta se ei ole vakavaa. Mitä olette mieltä ? :\|
 
Miehesi on ihan oikeassa! Sitä annetaan alkuannos ohjeen mukaan. Ja sit annetaan päivittäin viikon ajan pienempiä annoksia et vatsa rupee toimimaan paremmin. Meillä on ollut tytöllä ummetusta vauvasta asti ja meillä käytössä Duphalac neste. Mut olen viikon ajan antanut ja sit katsonut tilannetta uudelleen. Meillä, kun tuo kakkaamisväli oli 2 viikkoa!
 
Mutta jos sitä antaa vaan koko ajan, niin mistä tietää milloin tilanne on normalisoitunut ? En tajua.. Eihän sen kakan tarvitse joka päivä kuitenkaan tulla ja olla aina kamalan löysää, sehän riippuu siitä mitä se lapsi syö ?
 
Hei! Kyllä Levolacia on tarkoitus antaa ensin se iso annostus että suoli saadaan tyhjentymään. Sen jälkeen annetaan ylläpitoannostusta ohjeen mukaan, ja niin pitkään kuin ummetusta on siihen asti kestänyt (vaikka esim 2kk, kuten meillä..). Tämä siksi, että lapsi oppii luottamaan siihen että ulostaminen ei enää satu, ja uskaltaa antaa kakan tulla, eikä ala sitä panttaamaan. Siitä useimmiten pienten lasten ummetus johtuu. Mutta annostukset voivat olla erilaisia kuin plon ohje näyttää, meille esim lastenlääkärin ohje leikki-ikäiselle oli, että antaa aluksi 15 tai jopa 20mm. Ja sitten 10mm viikon ajan ja vasta sen jälkeen 5mm/pvä niin kauan että lapsi tottuu ulostamaan päivittäin. Levolacin pitkäaikaisestakaan käytöstä ei ole lapselle/suolelle haitaa; mutta peräruiskeista voi olla usein käytettynä, niitä käytetään kertaluonteisesti siihen akuuttiin tilanteeseen kun lapsi on ihan ummessa, ja sitten annetaan Levolacia. Muista myös muuttaa lapsen ruokatottumuksia, paljon nestettä ja jos rasvansaanti on ollut niukkaa, lisää sitä (esim ruokalusikallinen flooraa puuroon!). Se auttaa paljonkin. Myös liikunnan lisääminen auttaa, ulos vaan lapsen kanssa juoksentelemaan ja kiipeilemään.
 
vielä jatkoa: kyllä se pieni verentulo ulosteen mukana on merkki siitä että ihoa on mennyt rikki ulostaessa, silloin lapseen sattuu pitkään, monella ulostuskerralla. Niin kauan kuin kovaa kakkaa tulee, ihoa pysyy rikki. Ja se lisää pelkoa ulostamista kohtaan. Suihkuta ja rasvaa pepunreikää ulostuksen jälkeen, se auttaa lasta. Kerro vaikka hänelle jo ponnistettaessa että suihkutatte ja rasvaatte heti jälkeen, niin uskaltaa antaa kakan tulla, tietäessään että sitten helpottaa. (meidän lapsi oli n. 2v kun nämä ongelmat alkoivat, yhä edelleen joudutaan käyttämään lääkettä aina silloin tällöin, kun neiti panttaa vanhasta muistista)
 
Kiitos vastauksista. Ei tyttömme panttaa tahallaan kakkaa, se ei vaan tule, vaikka sanoo, että kakka tulee ja menee vessaan yrittämään. Se on vaan ummetusta ja kyllä syö ja juo ihan terveellisesti, kun on päivähoidossakin eikä ole hoitotäti mitään erikoista sanonut. Tykkää syödä omenaa, porkkanaviipaleita, punajuurta ym. kasviksia. Ei me nyt oikein tajuta miksi ei maha toimi kunnolla, jospa tämäkin on jotain ikäkehitystä, kun tähän asti on kakkinut hyvin. Ikää siis 2,5 vuotta eikä ole aiemmin tarvittu Levolacia tai peräruiskeita ikinä laittaa. No jospa tämä on ohimenevää..
 
kovamassu
Meillä on 2,5v poika jolla syksyn aikana ilmennyt sama ongelma. Käytiin juttelemassa lääkärille joka sanoi että tosi yleinen ongelma! Kirjoitti microlaxia viikon kuurin ja muutenkin tulevaisuudessa varalle, sen lisäksi levolacia pitämään kakan pehmeänä. Annostus oli 15ml/päivä, ja kun vähemmälä tai ihan ilman selviää niin hyvä. Levolac on kuulemma täysin vaaraton valmiste, ja pääasia että vatsa toimii päivittäin. Lääkäri suositteli vielä aamukakkaamista, tai ainakin sen yritämistä jos vain aikaa on, silloin ei pääse tulemaan päivän mittaan pidättämistilanteita jotka tekevät kovia kerääntymiä, sitäpaitsi aamulla kuulemma suoli luonnostaan supistelee eniten, joten kaikkien pitäisi mieluiten opetella aamukakkajiksi :LOL: Nyt me pärjäillään välillä ihan ilman levolacia, mutta heti jos kovenemisen merkkejä ilmaantuu, otetaan pullosta niin ei tarvitse mennä peppuparan rikki.
 
Meillä on poika 6v. Ja koko ikänsä on kärsinyt kovasta vatsasta... Noin kuukauden välein joudun antamaan noita "viikon levolac-kuureja" . Välillä itkee pöntöllä kun mitään ei tule... Sit kun antaa levolacia niin se helpottaa.
 
jessicanmami
vähän aiheen vierestä kyselen et miten ootte antanu levolacia et ootteko siis antanu vaan sellasenaan jonku mitan tai ruiskun kans vai ootteko sekottanu johonki ruokaan tai juomaan? tytöllä ollu aina kova kakka ja neuvolan täti suositteli levolacia mut en oikein tiedä miten se pitäs antaa tytöllä ikää 2.5 ja kokeilin sekottaa veteen mut ei suostunu juomaa
 
meillä myös ollut käytössä levolac,mutta olen siirtynyt luumusoseeseen,ja pojan vatsa pysynyt kunnossa.poikakin kakkaa yleensä 3 päivän välein,neljäntenä päivänä annan purkin luumua,sokerin ja maidon kera ja vatsa toiminut.ei muuta kuin muutama luumupurkki kaappiin varalle ja kokeilemaan,kantsii kokeilla eka puolella purkilla,ettei tule liikaa annettua kerralla
 
meillä myös ollut käytössä levolac,mutta olen siirtynyt luumusoseeseen,ja pojan vatsa pysynyt kunnossa.poikakin kakkaa yleensä 3 päivän välein,neljäntenä päivänä annan purkin luumua,sokerin ja maidon kera ja vatsa toiminut.ei muuta kuin muutama luumupurkki kaappiin varalle ja kokeilemaan,kantsii kokeilla eka puolella purkilla,ettei tule liikaa annettua kerralla
 
Meillä 2v2kk poika juo mittakupista levolacin ja sen jälkeen vettä päälle.. Ja meillä annetaan sitä päivittäin, koska luumua tai muuta vastaavaa teho pehmennystä ei saada menemään. Vatsa vaan ei toimi, jos on yhtään kovempana niin poika alkaa panttaamaan sitä. Eli aamuisin 5-7ml annamme tyhjään vatsaan, aikaajoin näyttää että vatsa on todella löysällä niin silloin saatan jättää päivän pois välistä tai pienentää annosta. Ummetuksen hoidossa tärkeää on saada vatsa toimimaan säännöllisesti. Usein pienten ummetuksen aiheuttaa liika sokeri ja liian vähäinen veden juonti.
 
Meidän pojalla oli 4 vuoden ajan todella kova vatsa. Duphalacia käytimme viimeisen vuoden ajan säännöllisesti, mutta teho tuntui koko ajan vähenevän. Poika sai väännettyä pottaan vain pienen pientä, kivikovaa pipanaa, kunnes usean päivän jälkeen "räjähti" niin, että potassa oli vuori kakkaa ja reilusti verta. Yritimme syöttää kuitupitoista ruokaa ja juottaa. Neuvolassa eivät osanneet neuvoa muuta kuin näitä ruoka-asioita ja lääkelitkujen kokeilua.
Kakkaaminen oli yhtä itkua, eikä poika halunnut edes istua potalla, kun sattui. Vanhempana sitä alkoi hermostua, että "sun täytyy yrittää" ja välillä sitä kiukustui, ettei lapsi edes yritä, vaikka sitä oli tosi huolissaan.

Lopulta soitimme neuvolaan ja sanoimme, että kaikkea on kokeiltu ja nyt haluamme tavata lääkärin. Aika meni noin kuukauden päähän. Tällä välillä kokeilimme vyöhyketerapiaa niin, että sitä taitava työkaverini tuli meille kotiin. Jo kesken jalkapohjien käsittelyn poika alkoi vääntelehtimään, koska kakka alkoi tehdä tuloaan. Tiettyjä hierontapisteitä hän ei tuntunut kestävän tämän takia ollenkaan. Mieheni oli alunperin erittäin skeptinen asiaa kohtaan, mutta sanoi työkaverini lähdettyä, että jos kakka tulee, niin viet kuohuviinipullon hänelle seuraavana päivänä. Ja niin minä vein. Työkaverin opastuksella hieroin pojan jalkapohjia vielä muutamana iltana seuraavan viikon sisällä (ei peräkkäisinä) ja sen jälkeen meillä ei ole ollut enää suurmpaa harmia ummetuksesta. Tästä on aikaa nyt noin vuosi. Poikamme on herkkä muutoksille ja pientä ummetusta alkoi esiintyä syksyllä kesäloman jälkeen hoitopaikkaan mentäessä. Hieroskelin jalkoja muutamia kertoja ja kaikki on nyt taas ongelman suhteen hyvin.

Joillain lapsista ummetus johtuu allergiasta, mutta aika yleisiä ovat fysiologisista syistä johtuvat ongelmat. Tällöin voi kakka mutkaisesta peräsuolen mallista johtuen jäädä jumittamaan aivan peräaukon lähettyvillä massaa niin, että sen ulos saaminen voi tehdä kipeää. Tällöin lapsi voi hyvällä syyllä jäädä panttaamaan kakkaa ja tästä voi muodostua pitkä kierre. Näin uskon meidänkin lapsen kohdalla tapahtuneen. En osaa selittää mihin vyöhyketerapian teho täsmällisesti perustuu; luulen sillä olevan tekemistä jotain lihaksiston jännistystilojen purkamiseen eri puolilta kehoa akupunktiopisteitä hyväksikäyttäen. Tämä on ajatuksena täysin omakeksimäni ja jollain voi olla tähän ihan oikeaa tietoa. Jokatapauksessa suosittelen lämpimästi!
 

Yhteistyössä