Lapsi yksin ulkona

  • Viestiketjun aloittaja Kysyjä
  • Ensimmäinen viesti
Kysyjä
:attn:

Mielipiteitänne ja kokemuksianne kaipailisin:

Minkäikäisenä lapsi voi leikkiä yksin ulkosalla?
Tiedän, että tähän on hankala vastata, koska riippuu niin paljon lapsesta ja pihasta yms. Mutta noin yleensa?

Minulla ei ole mitään aikomusta päästää omaani vielä pitkään aikaan ulos yksin, vaikka asummekin rauhallisella ok-taloalueella. Kysymys vain heräsi, kun päivittäin törmään pieniin 3-5v yksin ulkona leikkiviiin lapsiin, jotka eivät edes leiki vain omalla pihalla, vaan myös kotitiellä ja kauempanakin.

Kiitos vastauksistanne jo etukäteen! :flower:
 
Kaabe
Annan omien 4-ja 6-v lasten olla kerrostalon sisäpihalla satunnaisesti keskenään. Keittiön ikkunasta näkee koko pihan, josta sitten kyttäilen koko ajan :D
Annan olla max 40min kahdestaan, hyvin on toistaiseksi mennyt.
Aluksi pelotti aika paljon, mutta toisaalta on ihan hyvä oppia olemaan ilman äitiäkin, varsinkin kun vanhin on jo 6-v.
 
archie
Meillä sikäli eri tilanne että asutaan maalla, jossa tietysti ovat ne omat vaaranpaikkansa, mutta lapset ovat olleet keskenään ulkona jo aika pienestä pitäen. Taisi olla kuopus vajaa 1.5v kun oli isosiskon, silloin reilu 2.5v kanssa kaksistaan ulkona hiekkalaatikolla joka on meidän keittiön ikkunan edessä. Nytkin ovat parhaillaan keskenään ulkona, ovat 3 ja 4v, kun itse teen sisällä hommia, välillä vaan aina kurkin et näkyykö muksuja ja jos ei näy niin käyn huutelemassa.
 
minulla on lapsi n. 4 vuotiaasta asti pärjännyt hyvin omalla pihalla.. Tosin silmien alla on lähes koko ajan (paitsi jos käyn vessassa tms). Yleensä häärään keittiössä ikkuna auki, niin että kuulen mitä hän touhuaa ja katson, jos ääni häviää. Ja poika tietää reviirin. Myöskään isoja teitä ei ole lähellä ja turvallinen rivitalojen sisäpiha kyseessä..
 
No tämä on mun mielipide vain, kun en laita vielä lapsiani yksin pihalle, vaikka vanhin tyttö on 4,5v. Oon itekkin huomannut/ ihmetellyt tätä ja olinhan itsekin tuon ikäisenä jo yksin pihalla, mutta... Ulkomailla kun on asunut, niin ei ole enää noin luottavainen kuin ennen ja sinisilmäinen, jos voi sanoa. Ehkä on huonoa olla aina varuillaankaan, mutta minusta se on parempi. Lapset voidaan nimittäin varastaa milloin vain noin vain ja ei siinä auta, jos äiti sen sattuisikin näkemään ikkunastaan. Suomessa ei nyt vielä tällaista juuri ollenkaan kai tapahdu, mutta mistä sitä tietää, koska se päivä tulee. Täällä ei ehkä ole tarpeen varastaa lapsia lunnaita varten tai ties minkä takia, mutta on täällä ainakin pedofiilien määrä jatkuvassa nousussa.
 
Minusta viisi-kuusivuotiaana on viimeistään hyvä alkaa totutella yksinoloon, sillä koululaisena on viimeistään siihen totuttava. Ja kokemuksesta tiedän, että jos on ihan pumpulissa elänyt, niin sitten on aika orpo olo koulumatkalla ja koulun pihalla, sillä opettajat eivät enää samalla lailla katso perään.

Minusta kuusivuotiaskin on liikenteen suhteen aika onneton, esim. tyttäreni, kun hänelle sanoo että katso eteesi niin hän katso kirjaimellisesti eteensä, eikä näe muutaman metrin päässä olevaa autoa. ELi jos on sellainen piha johon tulee autoja, niin jonkinlainen valvonta olisi hyvä vaikka lapsi olisi kuinka fiksu. Itse asun erittäin rauhallisella alueella, mutta nyt naapurin 18-vuotias on saanut ajokortin eikä kukaan ole enää turvassa, siltä ainakin tuntuu!

Maalla ja kaupungissa ulkona olemista ei voi oikein verrata, mutta kyllä se minusta lapsesta riippu kauheasti. Äidin on voitava luottaa lapseensa ja lapsen on voitava luottaa itseensä silloin kun alkaa yksin kulkea maailmalla...
 
3v. ja 4v. tyttömme saavat olla yksin pihalla. Asumme rivarissa ja olohuoneen/keittiön ikkunasta näkee koko piha-alueen. Tiukat säännöt on reviiristä minne saa mennä ja minne ei.
Lapset ovan aika rauhallisia/ujoja.
Meillä on toiminut hyvin.
 
Susasanna
Hirveästi kyllä lapsesta kiinni, luotan meillä enempi 5v tyttöön kuin 7v poikaan.. :whistle:

Tyttö on nyt alkanu liikkua itsekseen meidän pihan ja kaverin pihan väliä, siis kaveri asuu rivitalossa naapurissa ja me omakotitalossa. Kaveri 4v, ja jos ovat meidän pihalla niin minä pidän silmällä ja jos ovat heidän pihalla niin siellä suunnalla vahditaan. Tyttöihin luotan, että pysyvät sovitulla alueella.

Pojan kanssa olen enempi varuillani, ja ehkä esikoisella muutenkin tiukempaa kuin nuoremmilla lapsilla. Poika on nyt kulkenu muutaman kerran itsekseen koululle asti (aloittaa koulun syksyllä)

Meidän kuopus 2,5v saa olla hetken pihalla ilman aikuisen valvontaa, saatan pukea hänet ja tehdä jonkun pikaisen sisähomman ennen kuin menen perässä. Meidän piha kyl tosi suojainen ja lapsi itsekin toistaa aina ulos mennessään, että en mene kadulle.
 
Vajaa 4-vuotiaana alkoi poika yksin olla pihalla. Nyt on melkein vuosi siitä ja hienosti on mennyt. Alusta asti on rajansa tiennyt ja koskaan ei ole niitä rikkonut. Nyt on jo lupa mennä naapuripihaan kavereiden kanssa. :)
 
Muutimme juuri omakotitaloon uudelle asuinaluelle vähän "syrjemmälle" keskustasta. Meidän poika 4v saa leikkiä yksin pihalla.
Ikkunasta aina välillä tarkkailen mitä tekee. Harvemmin ihan kovin kauaa yksinään viihtyy, jonkin aikaa kuitenkin =)
 
Hetkellisesti yksin pihalla on meilläkin lapset omalla aidatulla pihalla, ikää isommalla nyt 3v tasan ja pienempi on 1v8kk. leikkivät iisisti hiekkiksellä ja esim ruokaa laittamaan mennessäni näen heidät ikkunasta.
Riippuu tosiaan lapsista ja selkeästi huomaa myös sen että jos lapseen luotat ja annat olla hetken yksinkin niin lapsi (ainakin meillä) myös ottaa luottamuksen niin että on sen arvoinenkin,ei halua tuottaa pettymystä...ymmärsiköhän kukaan mitä tarkoitin... :\|
 
Nyt 4 ja 6 vuotiaat leikkivät jo viime kesänä omalla pihalla (3 ja 5) ei ole aidattu mutta pihatiellä kaikki liikenne tulee meidän pihalle ja ovat omalla pihalla pysyneet, ikkunat on meillä niin että näen joka puolelle pihaa.
Yleensä kyllä leikkivät tuossa samassa kohtaa missä kaikki lastenjutut (leikkimökki, hiekkalaatikko, keinut, liukumäki jne)
Esikoinen on vajaa 3 vuotiaasta leikkinyt yksi pihalla
 
kukkerikuu
Maalla asutaan ja esikoinen on jo yksin ulkosalla, tosin pidän silmällä ja huhuilen jos ei toviin näy. Ikää hällä nyt 5 v. Vuosi sitten oli pieniä aikoja itsekseen ulkona. Ikkunasta näkyy hiekkalaatikolle ja kiikulle.
 
Meillä on ok-taloja 2 kadullista ja lapsia n.60 kpl. Pihalla on sellainen kulttuuri, että 4-5v (ja tietysti siitä ylöspäin)lapset ovat pihoilla yksikseen ja ajelevat keskenään pyörillään. Meidän tytön päästin tänä keväänä muiden mukaan (täyttää 5 ihan pian), viime kesänä en vielä uskaltanut. Ikkunasta vilkuilen aina välillä miten menee. Lisäksi pihalla toimii kollektiivinen valvonta, eli aina joku aikuinen on jossain pihalla ulkona ja auttaa tarvittaessa.
Hiukan pelotti kyllä alussa, mutta kun muut samanikäiset tulivat jatkuvasti meidän neitiä hakemaan ulos, niin päätimme mieheni kanssa antaa tyttömmekin liikkua muiden mukana ja hienosti on mennyt. Suuri motivaatio auttoi mm. apupyöristä eroon pääsyssä, opetteli 2pv ja otimme apupyörät pois. Nätisti ovat leikkineet keskenään.
 
Meillä esikoinen sai 5-vuotiaana olla ikätoverinsa kanssa rivitaloalueen pihalla. Ikkunoista näki hyvin ulos. Nyt asumme kerrostalossa ja 6-vuotias esikoinen saa leikkiä sisäpihalla ikätoverinsa kanssa. Pari kertaa on myös kohta 4v pikkusisko päässyt mukaan. Kuopusta (2,5v) en voisi missään nimessä päästää yksin ulos, en edes siskojen kanssa. Mutta omista lapsista sanoisin, että 4-5 vuotiaana ovat jo suht hyvin perillä säännöistä. Paljon riippuu asuinalueesta, tottakai.
 
Tyttö täyttää heinäkuun alussa 4v... ei tulisi mieleen vielä päästää yksinään ulos... ehkä ens kesänä sitten... ihan rauhallinen kerrostalon piha tässä on mutta... ja tuleepa sitten itsekkin ulkoiltua... :D
 
Katiaana
Meillä on tyttö ollut jo 3v asti yksin pihalla ja sitten kun kakkonen syntyi, oli n. 1v kun meni 3v siskonsa kanssa kaksin pihalle.

Nyt on kolmonen,täyttää 2v. Niin tää on semmonen luonne että menee kyllä, että isosiskon kanssa hetken ollut... (sisko sii nyt 8v)

Meillä nyt nää vanhimmat, nykyseltään 8v ja 5v käyvät yksin kaupassa. Isompi menee miten menee, kulkee yksin ties missä. :D
 
Heidit83
Meillä vanhin lapsi pian 5v, eikä mitään aikomusta laittaa yksin pihaan leikkimään. Asutaan kerrostalossa, jossa aika monenlaisia naapureita...Keskimmäinen lapsi on 2,5 v ja nuorin 1v. Esikoinen ja keskimmäinen on mummulan takapihalla saanut olla keskenään vähän aikaa, ikkunasta näkee koko takapihan. Siellä on ihan hyvin osannut leikkiä keskenään.
 
Vanhempi tyttö on 3-vuotiaasta asti liikkunut yksin pihalla, ensin vain omalla ja myöhemmin naapurien pihoilla ja puistossa (puisto on naapuritontilla). Asumme rauhallisella omakotialueella, saman kadun varressa asuu pelkkiä lapsiperheitä ja tytöllä on kavereita paljon. Sellainen sääntö meillä on, että minun (tai isin) on aina tiedettävä missä tyttö on. Omassa pihassa ja puistossa saa olla aina, mutta jos mennään kavereiden pihoille niin on tultava sanomaan. Muutaman kerran ovat säännöt unohtuneet ja silloin tulee "piha-arestia", siis täytyy pysyä omalla pihalla päivä tai pari. Pitkään aikaan ei arestia ole tarvinnut antaa. Meidän pihalle ovat myös kaikki tytön kaverit tervetulleita ja aika usein tuossa juokseekin 5-10 lasta pitkin pihaa. Kuopus täyttää pian 2 ja varmaan vuoden päästä saa seurata siskoaan ulos kun kaverit tulevat hakemaan.
 
tytöt
meidän 1 ja 3 vuotiaat, eivät ole yksin ulkona. Joskus saattavat olla hetken, mutta vahdin avoimesta ikkunasta, etteivät ole hetkeäkään poissa silmistä. asumme rivarissa ja autotie kulkee talon takana.

Tässä talossa kaikki lapset 4v ylöspäin ovat yksin pihalla, aina. ja hyppivät ajotiellä ym. en ymmärrä, eikö vanhemmista olisi ihan mukavaa olla välillä pihalla lastensa kanssa, koska ovat kuitenkin kotona :whistle: ??
 
Poika aloitti talvella vajaa 4,5-vuotiaana yksin ulkona olon, ensiksi sillä tavalla, että jäi pihalle, kun tulin pikkuveljen kanssa jo sisälle (oli aluksi 10-15 min ja tuli itse sitten perässä.) tai meni edeltä, kun puin vielä pienempää. Nyt menee yksin ulos. Minä kurkin ikkunoista missä päin poika liikkuu. Meillä on hankala piha ja ympäristö (maantie ja iso oja), mutta poika tietää reviirin.
Nyt myös pikkuveli 2v2kk menee toisinaan edeltä isonveljen kanssa, kun puen itseni tai vauvan. Pikkuveli on rauhallisempi kuin isoveli samassa iässä, joten uskallan lähettää edeltä. Kerron tarkan paikan minne pienempi menee, esim. hiekkalaatikolle. Sitten pomppaan ikkunassa katsomassa, onko poika varmasti siellä... ;-)
 
meillä kohta 5 vuotias poika on saanut 3,5vuotiaasta asti olla alkuun takapihallamme yksin (asumme rivarissa) ja nyt n.vuoden päivät myös etupihalla yksin. alkuun tunsi ja muisti hyvin rajansa, mutta nyt alkanut tulla sitä, et samanikäiset ja vuotta vanhemmat kaverit "houkuttelis" rikkomaan rajoja eli pitäs päästä pidemmälle kuin mitä lupa on ja joskus käydään kovia sanallisia kaplakoita sen suhteen, mitkä on meidän perheen rajat liikkumiselle. Kolmevuotiasta en oo uskaltanu vielä edes isoveljen kans kahestaan pihalle päästää. On aina ollut niin kova menohalu "karkaamisen" suhteen, että en voi yhtää luottaa, et pysyis omassa pihassa. Aidatulle takapihalle pääsee isoveljen kans ja siellä suht hyvin pysyy, joskus meinaa sieltäkin yrittää livahtaa omille teilleen. niin ja asumme siis rauhallisella rivari-alueella, jossa suht suojanen myös sisäpiha.
 

Yhteistyössä