lapsi ei puhu, vaikka osaisi sanoa paljon..+ kehittyykö puhe normaalisti

  • Viestiketjun aloittaja mphö
  • Ensimmäinen viesti
mphö
Meillä 1v 7kk poika, joka on tosi aktiivinen ja oppinut kaikenmaailman temput; kuperkeikat, kävelyt yms. tosi ajoissa. Puhe varmaan onkin sen takia tullut vähän hitaammin. Mutta nyt vaikka osaa puhua paljon, siis olen kuullut lapsen yksin sanovan esim. hyppy,sisään,lisää, lamppu ja nämä kaikki tulee kuiskausäänellä. Sitten kun kysyn, että ai mitä sanoit niin ei ole tietävinäänkään. Hyppy-sanan osaa yhdistää hyppyyn ja nuo muutkin samalla tavoin asiayhteyksissä. Miksei halua sanoa niitä ääneen tai edes meille? Poika osaa sanoa myös paljon muita sanoja, mutta usein lyhentää ne. Esim. kakka on ka, vaikka on sanonut kakka ennen. Kenkä on kä vaikka senkin on sanonut.

Sitten kysyin onko esim. i usein vaikea kirjain sanoa s:n seurana. Esimerkiksi "isi" ei tule meillä, vaan se on hissss ja aina kuiskaten, ei pysty ääneen sanomaan sitä. Samoin sanat tissi, pissa ovat samalla tavalla sanottuja.
Entä onko normaalia, että lapsi keksii nyt kaikille asioille omia nimityksiään? Meillä kolme eri asiaa(peitto,loppu/tippu ja mummi) ovat "appu". Kun taas auto,vesi,maito ovat joku ihme kirjainyhdistelmä mphö, joka välillä ehkä taittuu maidoksi, jos haluaa maitoa..

Normaalilla äänellä lähes oikein sanoo kurkku,karkki,äiti,omppu,ankka,nälkä,pupu,pimppi(joka tämä hieman erikoinen, koska ei yritä sanoa pippeliä millään, mutta kun kerran osoitti äitin jalkoväliä ja sanoin mikä se on niin johan se tuli pojan suusta.)

Mietin vaan siis miksei poika puhu niitä sanoja mitä osaa ja onko muuten puheen kehitys normaalin kuuloista?
 
asiaan tutustunut hiukan
En osaa sanoa pojasi kohdalla mikä tilanne on, mutta on jonkin verran lapsia, jotka alkavat puhua vasta kolmivuotiaana. Sitten he puhuvat suoraan täydellisesti, täysiä ja virheettömiä lauseita.

Ilmeisesti tällaiset tapaukset ensin opettelevat mielessään puhumaan ja sitten vasta kun osaavat alkavat puhumaan. Olen näistä lukenut tutkimuksia ja jopa tiedän kaksi tällaista tapausta. Tapausten älyssä ei ole mitään vikaa ja ovat pärjänneet ihan tavallisesti elämässään. Joko lapsesi kuuluu näihin tai sitten ei. Lääkäri osaisi sanoa enemmän. Kukaan netissä ei tämän enempää osaa sinua neuvoa.

Myös tuo, että lapsella on motorisen kehityksen taki hidastunut puheen kehitys, kuuloistaisi ihan selittävältä.

Vie lapsi asiantuntijan luo, jos asia huolestuttaa. Saat huolet pois.
 
meil tääl,
Meillä kaksi vuotias ei puhu vielä kuin muutaman sanan. Selvästi tulevia sanoja ei ole vielä yhtään (paitsi äiti, ei, joo). Käytiin puheteraupeutilla, joka ei ollut yhtään huolissaan puhumattomuudesta, koska lapsi ymmärsi kaiken mitä hänelle sanottiin. Apuviittomia hän ohjasi käyttämään, koska meillä on aika temperamenttinen lapsi. Näin jää helpommin kiukkupuuskat pois, kun lapsi tulee ymmärretyksi.
Meillä taas lapsi on ollut muutenkin hidas oppija. Kävelemään lähti vasta 1,5-.vuotiaana, nyt vasta opettelee syömään itsenäisesti ym. Siksi itse en ole ollut huolissani puhumattomuudesta.
 
jaa-a-a
Lienee ihan normaalia. Moni tuon ikäinen poika ei sano vielä sanaakaan. 2-v neuvolassa riittää, että osaa sanoa 20 erillistä sanaa eikä niitä tarvitse siellä luetella. Jos 2v ei sanoja vielä tule riittävästi, niin sitten on kontrolli 2,5v iässä. Teidän poika "pääsee läpi" jo nyt 2v neuvolan ja kun on sitten sen 2v, niin saattaa höpötellä jo kummasti.

Sanoisin vielä, että älä aseta pojalle paineita, älä puhu hänen kuullensa hänen puhumattomuudestaan tms. (poika ymmärtää enemmän kuin uskotkaan) ja anna hänen puhella hiljaa kuiskaten kunnes on valmis puhumaan ääneen. Älä pyydä liikaa puhumaan tai toistamaan, anna edetä omaan tahtiin ja iloitse vain uusista sanoista jne.

Oma 2,5v poikani ei vielä osaa puhua oikein kovaa eli huutaen onnistuu vain osa sanoista ja ääni nousee heti kimeäksi, jolloin puheesta on vaikeampi saada selvää. Normaalilla äänellä ja kuiskaten kaikki sujuu. Meillä myös pienenä isi oli toivottoman vaikea, tissi tuli kyllä ;)
 
Mia123
Hei! Meillä poika oppi vasta kahden vuoden paikkeilla puhumaan. Sitä ennen tuli vain muutama yksittäinen sana ja monista sanoista vain ensimmäinen tavu. Mutta kun puhetta 2 vuotiaana alkoi tulla, saman tien tuli heti lauseita ja sanavarasto oli valtava. Eli otti sitten ikätoverinsa kiinni yhdessä hujauksessa, kun vaan sai sanaisen arkkunsa auki.
 

Yhteistyössä