lapsi ei nuku (7kk)

  • Viestiketjun aloittaja yökukkuja
  • Ensimmäinen viesti
yökukkuja
Kuinka pitkään on normaalia että vauva heräilee jatkuvasti (tunnin-parin) välein yöllä?
Eikö yli puolivuotiaiden kuuluisi jo nukkua täydet yöt? Meillä ei ole nukuttu täyttä yötä vielä kertaakaan!!! Poika ei ole enää öisin syönyt 4kk jälkeen joten missä vika??
Öisin kun poika herää, odotan muutaman minuutin ennenkuin menen ja sitten riittää taputtelu ja poika vaipuu taas uneen. Eli mitään muuta hän ei vaadi. Joskus nukahtaa itsekseen ilman luokse menoa. Onko muilla samaa ongelmaa?
 
kospp
Ei voi sanoa, että yli puolivuotiaiden KUULUISI nukkua läpi yön. On paljon vauvoja, jotka heräävät öisin vielä paljon pidempään. Sitä sanotaan kyllä, että puoli vuotias ei enää tarvitse yösyöttöjä fysiologisista syistä. Meidän 7 kk heräilee myös paljon, ja onhan se rasittavaa. Meillä kun poika vaatii useimmiten rintaakin, että nukahtaa uudelleen..
 
yökukkuja
Kiitti... munkin mielestä on ärsyttävää kun mulle just on sanottu, että kyllä tuon ikäisen lapsen KUULUISI jo nukkua!!!! Hitto kuka sen määrää koska ne rauhoittuu???
Meidän pojalla ei ole vielä yhtään hammasta joten jos tässä välissä alkaa nukkumaan niin sitten kun hampaat alkaa tulemaan niin siihenhän se taas kaatuukin..heh
 
ihan sama täällä
meidän tytsy on 7kk ja heräilee 1-2h välein. Vaatii rintaa joka kerta tai saa raivarit, on tosi kuluttavaa ja väsyttävää, toivottavasti menee pian ohi. ikä on sellanen et oppii koko ajan jotain uutta, hampaat tulossa, liikkumaan opitaan yms. varmaan vauvalla aika stressaavaa eikä pysty öisinkään rauhoittumaan... kiva kuulla et en oo ainoa jolla sama juttu.
 
mimmu07
lohdutukseksi kerrottakoon , että yhdeksään kuukauteen asti yöheräilly kuulemma kehittää älyllisiä puolia positiivisesti:) eli tulee fiksuja muksuja yökukkujista :)
 
tutti*
Meidän poika alkoi nukkua kokonaisia öitä vasta muutama viikko vaille 1 vuoden ikää. Vaati vielä rintaa rauhoittuakseen, ei nälkää ollut ainoastaan imemisen tarve. Hylkäsi itse tutin pois, joten toimin tuttina.
 
tiesittekö muuten
:) vauvojen täysi yöuni on lääketieteellisesti 5h yhtäjaksoista unta klo 24-5 välillä.
Meillä on nyt rauhallisempi jakso, kun huomasin että makuupussi rauhoittaa ...Ei pääse kääntymään ns likaa eli ei käänny mahalleen -siitä kontalleen... tms.. kierre joka toistui aina ,kun kyljen vaihto meni liian pitkäksi.
Tuo 6kk nukkuvat kokoyön -siis 10h , on mun käsittääkseni yllättävän harvinaista. ;D
 
Elina1
Meillä yökukuttiin enemmän tai vähemmän puolentoista vuoden ikään! Yötissin lopetus vähän rauhoitti öitä, mutta vain vähän. Nyt mennään yöt enää vain yhdellä heräämisellä, ikää 1v.7kk. Ap:lle voimia, kyllä se joskus loppuu. Ei kannata ottaa stressiä noista "kyllä sen kuuluisi nukkua"-kommenteista. Ne joilla on itsellään ollut hyvin nukkuvat lapset eivät oikein ymmärrä näitä ongelmia:)
 
helsu
kirjoitinkin aikoja sitten joskus kun kyseltiin unikoulusta.
Mutta itse uuvutin itseni tytön kanssa joka aloitti 5kk iässä ( heräili myös sitä ennen tiheään tai söi rintaa 4-5 kertaa yössä) valvomisen ja heräilyn. Eli meillä 5kk iästä alkaen heräiltiin 30min-1tunnin välein ja joka kerta piti antaa tissiä ei muuten rauhoittunut, usein sitten virkistyi vielä valvomaan ja saattoi olla yöllä hereillä parikin tuntia vielä ton heräilyn lisäksi. Käytännössä tilanne oli se että en nukkunut juuri yhtään ja olin siis tuttina läpi yön. Tätä jatkui 8kk ikään asti, eli pahin vaihe kesti n. 4kk. meillä alkoi tuo vaikuttamaan kasvuun yms. jaksamiseen. Tyttö oli itse aivan loppu samoin äiti ja kaksi isompaa lasta kärsi tilanteesta kun äiti oli niin väsynyt. Mutta tässä vinkki mitä tein:
 
helsu
Eli sain erittäin tarkat ohjeet miten toimia, tässä nämä:
jos mahdollista tyttö omaan huoneeseen omaan rauhaan, ei nukuteta enää rinnalle, viimeisenä iltapesut puuron ja tissin jälkeen. Unilelu ja sänkyyn, lauletaan iltalaulu ja silitellään samalla. Hyvää yötä ja pois, kun tyttö itkee niin 3min päästä mennään silittämään.( 3 min ei ole liian pitkä aika odottaa ja ei tule hätä, 3min kuulemma tämän ikäiselle juuri sopiva aika.) Tärkeää oli myös että iltaunet jätettiin pois, ne sekoittiavat myös yöunia joten nyt neiti kaksilla päiväunille ja uniope rohkaisi minua laittamaan tyttö vaan seitsemältä nukkumaan, koska kerran on väsynyt eikä pitkittää iltaa, se vaan huonontaa mahdollisuutta levolliseen uneen. Eli jo toisena iltana neiti osasi laittaa silmät kiinni ja oli levollisena sängyssä kuunteli laulun siis silmät kiinni=), yhden kerran jouduin käymään 3min päästä silittämässä ja sitten jo nukahti. Yöllä noudatetaan tätä 3min myös. Eli aina kun itkee odotetaan 3min ja sitten mennään silitetään hetki ja pois. Jos kipuitkua tai paniikkia niin sitten tietenkin pitää mennä mahd.pian. Meillä itku ollut sellaista itkua "kuin olisi lattialla eikä jaksa enää olla", välillä ihan hiljaista kitinää. Nyt on muutama viikko mennyt tosta ja meillä nukutaan yleensä läpi yöt. välillä kuuluu pientä kitinää tai itkua kun alan katsoa kelloa se loppuu aina yleensä 1-3min päästä, usein laulaa "unialaulua" itselleen ja nukkuu. Eli meillä tämä toimi. Tuloksena nyt virkeämpi tyttö ja äiti. Välillä herää jo klo 5.oo nykyisin kun valo herättää joten pimennysverho ollaan ostamassa, mutta viideltä käyn sitten silittämässä, kuuden maissa aikaisintaan noustaan. On ihan eri neiti meillä nyt, huomaa tuloksen jo näin nopeasti. Meillä valvominen alkoi vaikuttaa jo kasvuun ja koko tytön olemukseen. Joten apua oli pakko saada ja nyt hän osaa nukkua. Yösyötöt on siis historiaa.Sitkeyttä vaan vaatii, ei pidä yhtään lipsua. Toiset lapset saattavat protestoida kovinkin, mutta 4-7 yössä suurin osa näistä uniongelmaisista oppivat nukkumaan. Meillä meni viisi yötä kaikkiaan ja sitten oppi. Välillä iltaisin ei nukahda niin helpolla mitä tuossa muutama viikko sitten, mutta sitten käydään vaan silittelemässä, mutta yleensä 30 min maksimissaan menee että nukkuu. 3min välein käyn sitten vaan silittämässä jos itkee. Mutta yöt on yleensä tosi hyviä ja tuntuu että itsellä elämä on alkanut hymyillä. En tiedä toimiiko tämä teillä, mutta kannattaa ajoissa pyytää apua ja jokainen lapsi tietenkin yksilö tässäkin.
 
Miina2
Meillä on 10 kk ikäinen yöhuutaja. Noi unikouluohjeet kuulostaa kyllä ihan järkeviltä, mutta kun meidän poika ei rauhoitu pelkästään silittelemällä. Tassuttelua ollaan kokeiltu ilman mitään tuloksia. Että meillä toi menis kyllä huudatusunikouluksi!
 
neitonen 7kk
Meillä 7kk tyttö heräilee itkemään n. 4krt yössä, mutta pelkkä tutin takaisinlaittaminen suuhun auttaa ja nukahtaa heti uudestaan. En ole edes ajatellut, että vauvojen pitäisi nukkua koko yö hiiskahtamatta. Syöty meillä ei ole yöllä n. 1,5 kuukauteen ja sitä ennenkin vain yhdesti. Tissille ei ole opetettu nukahtamaan, mutta tutti on öisin kovassa käytössä.
 
yökukkuja
Näin Helsun unikoulu ohjeet jossain aikaisemmassa kirjoituksessa noin reilu viikko sitten ja kokeilin heti. Meillä kun oli ongelma tutista! Muuten ei tykkää tutista mutta yöllä halusi palvelua ja vaati tuttia suuhun. Sitä saattoi tapahtua noin 15 kertaa yössä. Noudatin unikoulu ohjetta. Eka yö oli vaikeeta ja heräiltiin monta kertaa mutta sinnikkäästi vaan taputtelin enkä tuttia antanut. Seuraavana yönä poika ei herännyt enää kuin 3 kertaa!!! Ja tuo on meille vähän! Otin kanssa aikaa aina sen 3min ja sitten vasta menin.Monesti alkoi önyämään mutta lopetti sen minuuttien aikana itse. Pääsiäinen vähän sekoitti tätä kun oltiin vieraassa paikassa ja poika meni taas aivan sekaisin mutta viime yö meni taas ihan kivasti. Ei tarvinnut mennä kuin 2 kertaa huoneeseen taputtelemaan ja kääntää kylkeä. Kova meno pojalla siellä huoneessaan kyllä on. Pinnoja potkii aivan hulluna!! No mutta tääkin on jo ihanaa kun ei tartte jatkuvasti mennä.Kyllä tässä äiti taas jaksaa! Eli suosittelen unikoulua! Ei se meille ole taannut jatkuvaa rauhallista unta mutta huomattavasti parempaa!!
 
Tiiamaaria
Kyllähän vauvat heräilee enemmän ja vähemmän ihan 1-vuotiaaksi asti ja vielä sen jälkeenkin. Milloin on hampaita tulossa, milloin liikkumaan opettelu tulee yöuniinkin. Meillä yösyöttöjen lopetus tassuttelun avulla 8 kk iässä toi rauhan öihin, ja tekikin hyvää äidille kun sai muutamia täysiä öitä 8 kk heräilyn jälkeen. Harvoin vauva kuitenkaan silti nukkuu yötään yhtään kertaa heräämättä, usein joudun laittamaan tutin kerra, kaksi mutta sillä rauhoittuu onneksi helposti.Nyt iltaisin nukkumaanmeno on yhtä hulinaa kun lapsi opettelee seisomaan, ja välillä öisinkin punkeaa itseään pystyyn.

Kannattaa luoda iltaan vahvat rutiinit, ne auttavat sekä nukahtamiseen että yön läpi nukkumiseen. Öisin kannattaa hetki odottaa, rauhoittuuko lapsi itse, jos ei itke. Siis ettei heti ryntää paikalle kun vähänkin kuuluu tuhinaa tai ääntelyä. Meillä lapsi halusi joskus ihan vaan seurustella öisin, ja täsä tietysti kieltäydyttiin sanomalla 'nyt nukkumaan', laittamalla lapsi makuuasentoon ja tutti suuhun.

Mutta siis esim hampaiden tulohan aiheuttaa levottomia öitä, samoin korvatulehdus. Kannattaa tarkistuttaa korvat jos ap ei le sitä vielä tehnyt. Aina heräilylle ei vaan voi mitään, jaksamista!
 

Yhteistyössä