Lapsen yökastelu uuvuttaa minut

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Lapsi on kohta 9. Reilu 5 vuotiaana kokeiltiin ensimmöisen kerran hölytinlakanaa ja Minirin lääkitystä. On ollut pitkiäkin taukoja ettei lääkitystä ole kokeiltu kun ei mielestäni ole järkeä syöttää kallista lääkettä jos vahinkoja kumminkin tulee vähintään 3 yönä/ viikko. Lääkityksen aikana on alettava iltapalle jo 18.30 koska ennen lääkettä pitää olla syömättä ja juomatta tunti. Tämä rajoittaa sitä mitä voimme tehdä iltaisin koska kotiudumme töistä ja koulusta vasta klo 16 jälkeen ei paljoa aikaa jää kun ensin syödään ja lapsi tekee läksyt. Ilman lääkettä lapsi kastelee lähes joka yö eli kyllähän tuo lääke vähän auttaa. Vaipat ärsyttävät kausittain lapsen ihoa joten kiskoo niitä yöllä pois eli usein aamuisin on edessä pyykkäystä lääkkeestä ja vaipoista huolimatta.

Lapsi ei aina herää vaikka kastelee lakanansa eli usein saan kyllä nukkua yöni ilman, että keskellä yötä autan lapsen suihkuun ja alan vaihtamaan lakanoita. Silti jotenkin uuvuttaa tämä yökastelurumba. Patjansuojus, peitto ja lakanat eivät mahdu kerralla pesukoneeseen joten useimpina päivinä tulee 2 koneellista ” ylimääräistä” pyykkiä ja sitten ei taas voi pestä muuta kun ei mahdu kuivumaan. Lapsi ei haluaisi käyttää vaippoja kun ne ovat nolot jne mutta sitten jos ei käytä on lähes poikkeuksetta aloitettava joka aamu pyykin pesulla. Vaippojen kanssa sentään joskus säilyvät lakanat ja peitto kuivina. Aina tulee älytön kiire töihin ja kouluun kun tuohon pyykkäämiseen ymv menee ylimääräistä aikaa aamulla ja jos laitan kellon herättämään aikaisemmin tulee aina jotain muuta tai lapsi jumittaa entistä enemmän ja on täysin autettava aamutoimissa ja taas ryntään viimetipassa töihin.

onko jollain positiivisia kokemuksia tuosta Minirin lääkityksestä? Kannattaako vain ahkerasti ja säännöllisesti kokeilla vaikkateho ei tähän asti ole kummoinen ollutkaan? Alkanut tympöisempäön rahapuolikin koska vaippoihin ja tuohon lääkkeeseen menee aika paljon joka kk rahaa, lisäksi pitää olla 3 x kaikki vuodevaatteet, että ehtivät kuivua. Patjansuojat ovat aika kalliita eivätkä ikuisuutta kestä halkeilematta kun jatkuvasti pestäön. Herätyskello soittaa 5.30 joka aamu ja silti en meinaa ehtiä klo 8.00 töihin vaikka matkaa on 2 km kun aamulla pitää ehtiä pyörittää pyykkiä ymv.

Tiedän ettei tämä yökastelu ole mikään iso tai maailman kamalin asia mutta silti jotenkin niin uupunut tilanteeseen.
 
Entä jos lapsi nukkuisi ilmapatjalla ohuen petarin kanssa? Siit pitäisi vain huuhdella patja ja tuikata petari ja peitto pyykkiin.

Ja jos ilmapatja-petari-peittoyhdistelmiä olisi kaksi, voisi lapsi omatoimisesti siirtyä kuivalle patjalle. Suihkuun ehtii kyllä aamullakin.

Luonnollisesti jättäisin tuossa tilanteessa lakanat kokonaan laittamatta koska pyykkiin peitto kuitenkin päätyy.
 
vierailija
Lapsi on kohta 9. Reilu 5 vuotiaana kokeiltiin ensimmöisen kerran hölytinlakanaa ja Minirin lääkitystä. On ollut pitkiäkin taukoja ettei lääkitystä ole kokeiltu kun ei mielestäni ole järkeä syöttää kallista lääkettä jos vahinkoja kumminkin tulee vähintään 3 yönä/ viikko. Lääkityksen aikana on alettava iltapalle jo 18.30 koska ennen lääkettä pitää olla syömättä ja juomatta tunti. kun ensin syödään ja lapsi tekee läksyt. än tuo lääke vähän auttaa.

onko jollain positiivisia kokemuksia tuosta Minirin lääkityksestä? Kannattaako vain ahkerasti ja säännöllisesti kokeilla vaikkateho ei tähän asti ole kummoinen ollutkaan?
lääkkeeseen menee aika paljon joka kk rahaa,
ruoka/juomapäiväkirjqzta selviää syy jos sellaisen vielä onnistuttu tekemään.
 
vierailija
Ymmärrän täysin, tuo on niin uuvuttavaa!
Meidän pojalla loppui 10- vuotiaana. Puolisen vuotta ennen todettiin adhd ja sai siihen lääkityksen. Luulen että niillä oli jotain tekemistä toistensa kanssa. Adhd-lääkitys lopetettiin 2 vuoden päästä mutta yökastelu ei onneksi enää uusiutunut.

Meillä kokeiltiin hälytintä kuukauden ajan, mutta koska poika ei herännyt kertaakaan siihen mutta koko muu perhe kylläkin, niin siitä luovuttiin. Lääkitystä suunniteltiin, mutta jahkailin ja lopulta ei tarvittukaan.

Mä laitoin patjan päälle jätesäkit (pitää kuitenkin muistaa tuulettaa pari kertaa viikossa varmuuden vuoksi) , sen päälle ison pyyhkeen imeväksi kerrokseksi, sen päälle petauspatjan, muovitetun froteen (ne vanhanmalliset paksut pitää paremmin kuin uudet ohuet) ja taas pyyheliinan, ja päälle ohuemman petauspatjan, ja lopuksi lakanan että paketti pysyi kasassa. Ylimmät kerrokset muovitettua froteeta myöten pyykkiin, kun vaippa aina falskasi. Kuulin myöhemmin vinkin, että vaipan alle voisi laittaa polyesteri/keinokuitu pikkuihousut, mutta en tiedä auttaisiko se oikeasti falskaamiseen, tai ihottumaan. Meillä oli kolmet varusteet ja iso pyykkikone.

Oletko hakenut vammaistukea? Saattaisitte saada. Yritä ainakin, laita hakemus jo tämän kuukauden puolella ja pyydä lääkäriltä c-lausunto. Laita hakemukseen kaikki nuo ylläkuvaamasi asiat.

Tsemppiä, kyllä se joku päivä loppuu kun lapsen hermosto kehittyy!
 
vierailija
Meillä on myös lapsella adhd ja sen päälle laaja-alainen kehitysviivästymä. Olen useammastakin paikasta lukenut, että yökastelu liittyy usein adhd:n kanssa yhteen. Varmaan helpommalla pääsisi ilman noita neurologisia pulmia tämänkin asian kanssa. Lapsella on haasteita eniten omantoiminnanohjauksen kanssa joten ei kykene vielä pukemaan, riisumaan tai käymään suihkussa itse. Pukeminen on aika työlästä jo noin ison lapsen kanssa joka ei pysy hetkeäkään paikoillaan eli aikaa menee kaikkeen aivan älyttömästi.

Olen välillä katsonut vammaistuen kriteereitä mutta emme taida niitä täyttää. Siinä oli esim, että pitäisi syödä säännöllisesti tuota Miniriniä maksimi annoksella vaikka se ei auta. Pitäisi olla asia aktiivisesti lääkärin hoidossa ja me emme ole ottaneet asiaa enää puheeksi lääkärillä edes joka vuosi. Meillä myös heräsi koko perhe hälytin lakanaan ja lapsi tuli siitä äänestä niin hysteeriseksi, että kesti aina tosi pitkään rauhoittua takaisin nukkumaan vaikka laite vietiin yhdessä mahdollisimman kauaksi lapsen huoneesta ja kävimme yhdessä katsomassa missä se on.

Meillä on patjan päällä Prismasta saatavia paksuja muotoonommeltuja muovitettuja froteita ja sen päällä lakana.Tuo yhdistelmä pitää kyllä patjan kuivana. Lapsella on sellainen leveä aikuisten mittainen sänky kun emme tajunneet sänkyä ja patjaa ostaessa ajatella, että isomman sängyn lakanat ja suojat vievät enemmän tilaa koneessa.
 
vierailija
Kunnassa on lapsiperheiden palveluohjaaja, joka auttaa löytämään apua ja tukimuotoja. Hän auttaa esim täyttämään vammaistukihakemuksen ja osaa kertoa onko tarjolla muita tukimuotoja, esim voiko muovitetun froteen sada kunnalta. Kannattaa kysyä, mitä kaikkea apua voitte saada tilanteeseenne.
 
vierailija
Iltapala on siksi aikaisin koska lapsella kestää syödä iltapalaa 45-60 minuuttia ja iltapalan jälkeen pitää odottaa tunti, että voi ottaa lääkkeen. Eli käytännössä iltapalaa on alettava syömään 2 tunttia ennen ennrn nukkumaanmeno aikaa.

En tykkää jättää pissasia lakanoita iltapäivään ellei ole ihan pakko. Niihin pinttyy virtsanhaju ja on taas isompi urakka liotella etikassa ja pestä useampaan kertaan, että saa hajun kokonaan pois.
 
Entä jos lapsi nukkuisi ilmapatjalla ohuen petarin kanssa? Siit pitäisi vain huuhdella patja ja tuikata petari ja peitto pyykkiin.

Ja jos ilmapatja-petari-peittoyhdistelmiä olisi kaksi, voisi lapsi omatoimisesti siirtyä kuivalle patjalle. Suihkuun ehtii kyllä aamullakin.

Luonnollisesti jättäisin tuossa tilanteessa lakanat kokonaan laittamatta koska pyykkiin peitto kuitenkin päätyy.
Ilmapatja ei kyllä pissasta huuhtelemalla puhdistu ja on hiostava, vaikka käyttäisi petauspatjan kanssa.
 

Yhteistyössä