Lapsen edun arvioinnista/tarkistuksesta

Onko kellään kokemusta, miten kunnilla/kaupungeilla käytännössä toteutuu lapsen edun arvioiminen...

...tilanne: Laajennettu tapaamissopimus, vanhemmat asuvat lähekkäin. Molempien luota koulu, päiväkoti, kaverit, harrastukset yms lähellä. Yhteishuoltajuus. Äiti lähivanhempana, lapset siellä kirjoilla. Isä etänä, lapset n. 30% isän luona (120yötä/v). Vahvistettu tapaamissopimus, lapset myös arkena isän luona.

Isän kotona: isällä avovaimo, jolla lapsia, jotka vuoroasumisessa. sama koulu, kuin isän lapsilla. Tämä järjestely vakiintunut, n. 1,5v mennyt näin.

Äidillä miesystävä, asuu n. 200km päässä, jolla lapsia ed. liitosta. seurustelleet, reilu 1/2v. Ovat tavanneet kaikki yhdessä viikonloppuina ja kesäloma-aikana.

Nyt äiti ajatellut, että muuttaa miesystävänsä luo, kauas omien lastensa isästä. Lapset muuttaisivat mukana.

Tilanne on mahdoton nykyisen tapaamissopimuksen noudattamisen kannalta. Onko äidillä oikeus ilman muuta olla noudattamatta sopimusta. isän suostumus toki muuttoon tarvitaan, mutta eikö olisi syytä tutkia lapsen edun mukaisuus...

Onko enemmän edun mukaista suostua muuttoon, lapset äidin kanssa n. 150km päähän, tapaamiset eivät enää olisi laajennetun sopimuksen mukaisia, vaan normi pe-su jokatoinen viikon loppu + lomilla. Lapsien koulu vaihtuu, päiväkoti, harrastukset, kaverit... Uuusi tilanne, arjen harjoittelua uusissa elinympyröissä, uudessa uusioperheessä... Yhteys isään muuttuisi.

Vaiko niin, että asuinpaikka pysyisi samana. Eikö esimerkiksi lähivanhemman vaihtuminen toiseksi voisi olla enemän edun mukaista? Lapselle vähemmän muutoksia jne...

Kuka/mikä taho on se, jotka arvioivat lapsen edun toteutumista. Keneen ottaa yhteyttä? Olen ymmärtänyt, että lapsen etua arvioidaan monesta suunnasta ja STAKES tehnyt oppaan lapseen kohdistuvien vaikutusten arvioimisesta.

Vastatkaa te joilla tietoa/kokemusta... puolesta toiseen. Oikeeta tietoa ja oikeita kokemuksia sovittelusta...
 
Moi

Lastenvalvojaan kannattaa ottaa ensin yhteys ja jos asiat menee pidemmälle niin hän neuvoo varmasti eteenpäin.

Äidin ei tarvitse kysyä lupaa muuttaakseen toiseen kaupunkiin lasten kanssa, meillä myös miehen lapsen äiti näin teki ja meillä myös yhteishuoltajuus. Sopparit tottakai menee siinä tapuksessa uusiksi ja tehän voitte vaatia lähihuoltajuutta isälle ja äidille tapaamisoikeuden. Minkä ikäisiä lapset ovat? 11vuotiaan mielipidettä kuunnellan jo oikeudessa. Oletteko kysyneet lasten mielipidettä teille muuttamisesta tai äidin mukana muuttamisesta?. Ensin kannattaa perhepiirissä selvittää kaikkien kanta asiaan ja sitten ottaa yhteyttä lastenvalvojaan.
 
Kiitos Peuhu68 ja Piipukka.

"Lupa" onkin väärä sana. Mutta molempien huoltajilta tulee olla suostumus lapsen muuttoon. Toikihan muutto on ok, eihän kysymys ole itse siitä... Vaan nyt lähinnä siitä, että koska kyseessä laajennettu tapaamissopimus, niin muutto tekisi äidille mahdottomaksi tämän vahvistetun tapaamissopimuksen noudattamisen.

Eli muuton myötä koko lapsen huolto pitäisis käsitellä uudestaan.

Lain mukaan lasta on kuultava 12-vuotiaana (tai aikaisemmin, mikäli lapsen katsotaan olevan tarpeeksi kypsä ), mutta lapsen iästä huolimatta huoltajat sopivat yhdessä lapsen asumispaikan, lapsen ollessa alaikäinen. Suomi on allekirjoittanut YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen, jonka mukaan lapsen etu on aina aikuisen etua edellä. Ja lastensuojelu mm. on viranomaistaho, joiden tulee tätä lapsen etua valvoa. Vanhemmat eivät voi tehdä lapsen edun vastaisia ratkaisuja. (Ja siis tilanteen riitauduttua tuomioistuin katsoo aina lapsen edun, välittämättä vanhempien edusta )

Nämä lapsen oikeuksiin, lapsen kuulemiseen, huollon sopimiseen jne... liittyvät pykälät, säädökset, ohjeet ja sopimukset ovat varmasti enemmän, kuin tuttuja, mutta lähinnä siis tämä "Lapseen kohdistuvien vaikutusten arvioiminen" ja sen toteutuminen käytännössä kiinnostaa??

Ja siis tavoite, olisi että vanhemmat todella voisivat asian sopia lapsen edun mukaisesti, jotta vältyttäisiin asian riitauttamiselta.

 
Rakuuna moi

Meiltä ei kyllä edes pyydetty suostumusta muuttoon, äiti sai muuttaa ja asiasta pelkästään ilmoitettiin meille.

Niinhän siinä varmaan teillä sit kävisi että koko hultosopimus menisi uusiksi ja toivottavasti ei oikeuteen tosiaan tarvitsisi mennä. Aika kurjia juttuja ja varmaan paljon tuomarista kiinni minkä katsoo lapsen eduksi usein kuitenkin se äiti saa huoltjuuden kaikesta huolimatta eli äiti menee koulujen ja asuinpaikan ja myös isän ohi...aika kumma juttu. :|
 
Peuhu68...

Lastenhuoltolaissa 1 luku 5§ (Huoltajien yhteistoiminta) sanotaan: "Asiasta, jolla on huomattava merkitys lapsen tulevaisuuden kannalta, voivat huoltajat kuitenkin päättää vain yhdessä, jollei lapsen etu ilmeisesti muuta vaadi. "

Muuton katsotaan olevan lapsen tulevaisuuteen liittyvä tekijä, mikäli lapsen koulu, yms... ja suurinpana ehkä yhteys toiseen vanhempaan vähenee... Mutta sitähän ei laissa suoraan sanota, mutta esimerkiksi eduskunnassa on tehty asiasta kirjallisia kysymyksiä (ainakin huhtikuussa 2006) http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/kk_275_2006_p.shtml joissa on muun muassa puhuttu lastenhuoltolain ja kotikuntalain ristiriitaisuuksissa nimenomaan yhteishuoltajuudessa olevien lasten asumisesta päätettäessä.

Joo, oon kuullut valitettavan monta juttua, missä toinen (yleensä ) äiti on lähtenyt kyselemättä lasten kanssa kauas lasten toisesta vanhemmasta...
 
Rakuuna: Se on hyvä et olet ottanut asiasta selvää sillä luultavasti lastenvalvoja tuskin tuntee lakia. Ainakin meillä päin eivät ole asiaa tuntevia vaan lakimies on meille kertonut asioita jotka lastenvalvojan olisi pitänyt tietää vaan väitti ihan muuta.Toivottavasti teillä asiat ratkeeaa parhainpäin.
 

Yhteistyössä