Kysymys siivoamisesta niille, jotka asuvat n. 200 neliön talossa/asunnossa.

  • Viestiketjun aloittaja Hirsis harmaana
  • Ensimmäinen viesti
Hirsis harmaana
Hoi te, kenen koti on n. 200 neliötä... Miten siivoatte? Siivoatteko koko talon kerralla (sis. imurointi, pölyjen pyyhintä, lattioiden luutuaminen jne.) vai jaatteko hommia useammalle päivälle? Luutuatteko joka viikko?

Itse painiskelen ehkä enemmän oman ajatusmaailmani kanssa, haluaisin meillä olevan siistiä ja puhdasta, mutta aika tuntuu olevan kovasti kortilla... Huollan pääsääntöisesti yksin perheemme talouden ja kaksi alle kouluikäistä lasta, mies osallistuu kotihommiin silloin, kun ei ole maailmalla eli alle puolet kuukaudesta. Imuroin 1-2 kertaa viikossa koko talon, siivoan vessat jne., mutta lattioiden pesu tuntuu olevan pakkopullaa ja se tulee tehtyä todella harvoin *nolo*

Kohtalotoverit, auttakaa emäntää hädässä =D
 
"huh huh"
Aiemmin asuttiin isossa talossa ja siivoamista riitti joka päivälle, yhtenä päivänä ei ehtinyt koko taloa siivoamaan vaikka kuinka yritti.

Avainasia on se, että kaikki huolehtivat osaltaan kodin siisteydestä, oma huone, tavarat käytön jälkeen paikoilleen, tiskit heti koneeseen jne. eli perussiisteys säilyy koko ajan. Siis myös lapset minkä osaavat.

Onneksi enää ei tarvi moista taloa siivota, kun nyt on enää 140m2, niin tämän kokoisen talon siivoaa päivässä ihan kevyesti.
 
ison talon emäntä
Meillä yhteensä 194 neliötä kahdessa kerroksessa. Meillä kaksi lasta ja kolmas tulossa + 3 sisäkoiraa. Siivoaman miten sattuu. Syksyisin ja keväisin on alakerta imuroitava lähes joka päivä. Muuten koko talon imurointi 1-2 krt/viikko. Myös minä olen ERITTÄIN laiska moppaamaan, jääkin yleensä miehen hommaksi. Koko talon kunnon siivous 2-3 viikon välein, mutta viikottain tuota imurointia, vessojen pesua, paikkojen järjestelyä ym. Olen laiska siivoamaan vaikka siisteydestä ja järjestyksestä pidänkin. Isossa talossa on se hyvä puoli, että sekasorto ei näy niin helposti ja on tilaa siirrellä tavaroita paikasta toiseen :) Kun teen kunnon siivouksen niin yleensä siivoan koko talon kerralla, en laiskuuttani jaksa jakaa useammalle päivälle, musta se vain pitkittää "tuskaa". Nyt siivottiin miehen kanssa yhdessä joulusiivous ja torstaina loppiassiivous eli melkein kolmisen viikkoa oli taas siivousväli
 
tälleen
Meillä on pieni asunto ja vain yksi lapsi. Minusta ei ole mitään järkeä siivota siivoamisen vuoksi eli tehdä jotain aikataulujen mukaan. Meillä imuroidaan eteistä ja keittiötä ehkä joka toinen päivä ja kettiön lattia luututaan myös joka toinen päivä, kun niihin tulee hiekkaa, murua ja likaa. Muuta huushollia luututaan harvoin kun siellä ei mitään luututtavaa näy. Vessa pestään silloin kun se näyttää likaiselta eli ehkä kerran viikossa, ehkä ei. Siivoaminen ei ole meille mikään elämäntehtävä:)
 
Ea
Meillä pidetään koti ennen kaikkea järjestyksessä, jokaisella tavaralla on tietty paikkansa, joka on kaikkien tiedossa. Tilat, joissa nukutaan, imuroidaan kahdesti viikossa, lauantaina ja keskiviikkona. Olohuone, etenkin suuri matto, imuroidaan kerran viikossa, tarvittaessa useammin. Keittiössä siivotaan paikat kuntoon ruokailun jälkeen. Lieden ympäristö eli kaakelit pyyhitään joka päivä, samoin tiskialtaan ympäristö. Tähän tärväytyy muutama minuutti. Keittiön kivilaattalattia puhdistetaan aina, jos huomataan, että jotain on pudonnut. Pölyjä pyyhitään kaksi kertaa viikossa, imuroinnin jälkeen. Kun porukalla tehdään, aikaa ei todellakaan kulu kauaa.
Kun pitää kodin koko aika, perheen voimalla, siistinä ja puhtaana, siitä tulee miellyttävä elämäntapa.
 
Neljän Äiti
Meillä on reilut 200 neliötä yhdessä tasossa. Imuroitten koko huushollin vähintään joka toinen pvä. Pölyjä pyyhin aikas harvoin, koska en tykkää siitä :) vessat pesen ainakin 3krt/vk, lattiat vain muutaman kerran/kk (keittiö useammin). Meillä neljä lasta ja koira, teen itse kaikki kotityöt, paitsi lapset siivoavat omat huoneensa.
 
Oli reilusti yli 200-neliöinen talo kolmessa kerroksessa. Imuroinnit, moppaukset ja kylppäreitten pesut viikottain. Keittiön, ruokailutilan, leffahuoneen ja oma makuuhuone siistittiin useammin.

Materiaalit oli kuitenkin helpot, niin imuri kuin moppikin liukui marmorilla eikä ollut sellaista kuin surkean muovimaton tai laminaatin siivoaminen.
 
"vieras"
meillä on pieni talo, 130 neliät, mutta meillä ei lattiaa pestä säännöllisesti kuin keittiöstä ja kylppäristä.
Imuroidaan toki , ja jos lattia josatian systä likaantuu, mutta esim kirjasto/tietokone -huoneessa ei ole muuta likaa kuin pölyä. Hyllyt pyyhitään ja lattia ja matto imuroidaan. En tod. jaksaisi raahata näitä mattoja (isoja ja paljon, koska kylmät lattiat) mihinkään! Kerran vuodessa saatan saada suursiivouskohtauksen, mutta en koskaan joulun alla...

Niin, eläimiä meillä ei ole eikä tule.
 
Khimaira
Meillä on puolet pienempi asunto ( kahdessa kerroksessa ) enkä tätäkään rupeaisi siivoamaan kerralla. Jos on joku suursiivous, niin sitten siihen osallistuvat kaikki ja muutenkin, lasten ( 6-v sekä 4.-ja 5.-lk ) ja pitää pitää omat huoneensa siistinä. Myös yleisten tilojen siisteys kuuluu lapsillekin, omat kamat pitää raivata pois ja omat jäljet siivota esim. keittiöstä.

Minusta kouluikäisiä voi jo velvoittaa siivoamaan, imurointia, ym. Meillä siivotaan alakertaa enemmän, koska siellä oleillaan enemmän. Keittiö, ym. toki siivotaan/ siistitään päivittäin.
 

Yhteistyössä