Kurkunpäätulehdus

  • Viestiketjun aloittaja Amaryllis
  • Ensimmäinen viesti
Amaryllis
eli laryngiitti. Voiko toistuvilla kohtauksilla olla tekemistä allergian tai peräti astman kanssa?? Vai onko vaan huonoa tuuria, että saa virustulehduksia jotka sitten aiheuttavat kohtauksen?

Meillä vajaa 6-v on viimeisen kolmen vuoden aikana saanut hinkumis-vinkumis-yskäkohtuksen n. 3 - 4 kertaa vuodessa. Nyt taas nenä vuotaa ja yskäkin kuuluu alkavan (ilm. koivu alkaa kukkia...), joten jos vanhat merkit pitää paikkansa niin ensi- tai seuraavana yönä taas valvotaan :/ :headwall:
 
En ole kuullut että laryngiitillä ja allergialla/astmalla olis yhteyttä, mut varma en tästä aiasta kyl ole.

Mulla lapset sairastivat pieninä laryngiittiä. Iän myötä sairastelu väheni ja lopulta loppui kokonaan.

Käsittääkseni laryngiitti on virusperäistä...
 
En minäkään usko ihan suoralta kädeltä laryngiitin ja astman yhteyteen. Korvalääkäri selitti minulle kuinka toisilla on synnynnäisesti rengasrusto kurkunpäässä ahdas, ja tulehtuessaan se turpoaa ja kurkunpää ahtautuu. Toivottavasti muistan oikein :)

Ensimmäisen laryngiitin (lapsi 8kk) aikana lastenpolilla lääkäri tosin sanoi että lapsi ehkä mahdollisesti saattaa olla hiukan astmaattinen kun pelkkä kortisoni ja adrenaliini eivät auttaneet, vaan tarvittiin myös avaavaa lääkettä, salbutamolia. Sen jälkeen olemme korvalääkäriltä saaneet ennaltaehkäiseväksi lääkkeeksi avaavaa yskänlääkettä, Sir Ephedriniä. Sen tehoa ei lääkäri kyllä taannut, mutta olen kokenut sen auttavan kun yskäiselle/käheä-ääniselle lapselle annan sitä yötä vasten. Ehkä vaikutus perustuu sen ja kipulääkkeen yhteisvaikutukseen, lapsi saa nukuttua yönsä kipeänäkin rauhassa eikä herää itkeskelemään, itkuhan turvottaa kurkunpäätä. Mutta tätä avaavaa yskänlääkettä korvalääkäri kirjoitti ilman että mainitsin salbutamolin aiemmin olleen avuksi, eli on kai kuitenkin ihan normaalikäytäntö kokeilla auttaisiko avaava lääke laryngiittiin edes hiukan.

Niin ja mieheni sisarineen (kaksi kpl) ovat olleet herkkiä saamaan laryngiitin lapsena, eikä kenelläkään heistä ole mitään allergioita saati astmaa. Ehkä kuopuksemme on saanut isältään perintönä kurkunpään ahtauden, ei sitä tiedä. Mutta on kyllä hyvä että tiesin jo jotain (anopin kertomaa) tästä sairaudesta, muuten olisin ollut ensimmäisellä kerralla keskellä yötä todella hädissäni. Saisi kuulua neuvolassakin ihan perusjuttuihin että kerrotaan kylmän ilman ja pystyasennon auttavan jos lapsi alkaa yskiä haukkuvasti eikä tunnu saavan henkeä, niin pelottava kokemus se oli. Eikä kuitenkaan kovin harvinainen tauti.
 
Meidän perheen pojilla tuota laryngiittia ollut nuorempana usein, mutta kun lapsi tulee kouluikään, pitäisi oireet helpottua.
Meillä ainakin 7-vuotiaaksi tultuaan ovat tuleet hyvin lievinä ja nyt niitä ei ole enää lainkaan, nuorin pojista nyt 9-v.
Meillä auttoi yleensä sairaalassa kortisonipistos ja höyryhengitys, mutta ilman kortisonia ei mitään helpotusta mistään.
Eikä tällä virustaudilla ole mitään yhteyttä astman tai allergian kanssa.
Tytöillä laryngiitti ei yleensä tule niin pahana kuin pojilla, johtuu kurkunpään rakenteesta, pojilla se on ahtaampi kuin tytöillä.
 
Amaryllis
Kiitos vastauksista :flower: Ilmeisesti tuo esikoinen sitten on vaan otollista maaperää sille virukselle, heh. Elän kyllä toivossa, että kahdelle pienemmälle ei tätä tule.
 
mappi
No meille taas yksityinen keuhkosairauksiin erikoistunut lääkäri sanoi, että jos lapsi saa näitä valekuristuskohtuksia, niin se on jo periaatteessa astma!!! Ilman tarkempia tutkimuksia antoi lääkityksen tuosta vaan, mitä en tietysti luontaisihmisenä hänelle antanut. Meillä ne vinkumiset loppui muistaakseni 5-vuotiaana ja allergikkoja ovat kaikki kolme lasta. Esikoinen kävi viimein astmatutkimuksissa ja puhallukset olivat tosi hyviä. Onneksi! Hän on kyllä kahden viikon välein pienessä kuumeessa ja alan jo huolestua. Pitänee käyttää verikokeissa. Onneksi allergiat on hyvässä tasapainossa nykyään, nyt tosin alkoi koivu jo pöllyämään.

Mies sai noita kohtauksia 10 vuotiaaksi ja parani akupunktion avulla. Nyt vajaa 40 vuotiaana on astman tapaista ahdistusta infektioiden yhteydessä. Että sukuvika näemmä.
 
Meidän 3-vuotias poika oli toissayön sairaalassa rajun kurkunpäätulehduksen takia. Reilu vuosi oltiin ilman "kohtauksia" mutta nyt taas tuli ja aika rajuna...vieläkin ääni käheä ja hengitys välillä ahtaalla. Luulen että suuri tekijä lasten kurkunpäätulehduksissa on myös huoneilma ja sen mikrobit. Meillä helpotti nuo kurkunpäätulehdukset (joita oli vuodessa 5-6) ja minun jatkuvat poskiontelotulehdukset sen jälkeen kun muutettiin pois asunnosta jossa oli sädesientä ja lääkäri ARVELI sen olevan suuri tekijä pojan sairasteluihin. Nyt vaan herää epäillys että onkohan tämäkään asunto ihan "puhdas"...Niin ja tuohon astman ja kurkunpäätulehduksen yhteyteen sen verran että siskoni pojalla on astma ja heille oli yksityinen lastenlääkäri kertonut että toistuvilla kurkunpäätulehduksilla on yhteys astmaan koska pienellä lapsella astmalle tyypillisiä hengityksen vinkumisia (eikä muita oireita) ei välttämättä kuulu ja oireita hoidetaan vain kurkunpäätulehduksena, tiedä sitten onko tuossa perää...onhan pienten lasten astman diagnosointi muutenkin aika kinkkistä.
 
Amaryllis
\
Alkuperäinen kirjoittaja 19.05.2007 klo 22:08 Pauliina kirjoitti:
Meillä helpotti nuo kurkunpäätulehdukset (joita oli vuodessa 5-6) ja minun jatkuvat poskiontelotulehdukset sen jälkeen kun muutettiin pois asunnosta jossa oli sädesientä ja lääkäri ARVELI sen olevan suuri tekijä pojan sairasteluihin.
Jotain samantapaista syytä minäkin epäilen taustalla olevan. Muutettiin tähän asuntoon elokuussa ja talven aikana useasti ihmeteltiin toiseen lastenhuoneen, jossa lapset nukkuvat, välillä tulevaa kummallista hajua. Mieheni mielestä siellä haisee aivan selvästi märälle betonille! Tosi kiva, kun ajattelee että asutaan betonielementti kerrostalossa \|O Ihan pari päivää sitten huomasin hajun taas, kun kuivan jakson jälkeen oli kosteampaa.

Astmaan viitaavaa ei vielä ainakaan ollut, kun kävimme kuukausi sitten lastenlääkärillä uusimassa allergialääkereseptiä. Edellisen flunssan vinkunat siis johtuivat (ilmeisesti) vain keuhkoputkentulehduksesta. No, nyt taas la - su välisenä yönä tytölle nousi pieni kuume/lämpöä ja ajoittain köhii.

Pikaista toipumista teille!


 

Yhteistyössä