\eiei... siis mä opiskelen nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajaks...meillä ei opiskella akuuttisairaanhoitoa
Opettaja on ite joku sairaanhoitaja, joka on omistanu jonku sairaankuljetusjutun... mua vaan jäi ihmetyttään tuo, että se ei pitäny sitä kylmää hengittämistä minään ensiapuna. Tuumas mulle vaan että käytä ensiapuna mitä käytät, mutta hän suosittelee vaan sitä höyryhengitystä.
[/quote]
Jaa, että ihan omistanut, sittenhän hän varmaan tietää paremmin, kun minä onneton olen ollut vaan töissä sairaankuljetusyrityksessä.
Minä opetan asiaa vähän tähän tapaan.... (ja tämä siis osa potilasohjetta, löytyy terveyskirjaston nettisivulta kokonaisuudessaan)
Kohtauksen hoito
Tärkeimpiä asioita laryngiittiin liittyvän hengenahdistuksen hoidossa ovat pystyasento ja lapsen rauhoittaminen. Itku lisää kurkunpään ärsytystä.
Pystyasento rauhallisen vanhemman sylissä ja ikkunan avaaminen viileään ulkoilmaan lopettavat usein kohtauksen nopeasti. Lämmintä (ei tulikuumaa) juotavaa voi antaa, jos lapsi haluaa, jotta kuivalta ja kipeältä tuntuva kurkku rauhoittuu.
Varsinaista höyryhengityksestä ei ole osoitettu olevan hyötyä, mutta esim. kylpyhuoneessa lämpimän suihkun kosteuttama ilma voi tuntua helpommalta hengittää. Yskänärsytystä lievittävää yskänlääkettä voi antaa. Antibioottihoidosta ei ole mitään hyötyä.
Milloin lääkäriin?
Lääkäriin on syytä lähteä, jos oireet eivät ala helpottamaan 15-30 minuutissa. Jos lapsen sisäänhengitys on äänekäs, vaikka lapsi on pystyasennossa ja rauhallinen, kannattaa lähteä lääkäriin. Jos sen sijaan sisäänhengitys on äänekäs vain lapsen itkiessä ja yskiessä, lasta voi hyvin seurata kotona.
Lähde: Oulun yliopistollinen sairaala