[QUOTE="vieras";28989892]Tämä selittää kaiken teidän perheen "ahdingosta". Muutto esim. Kuopioon tekisi muuttaisi kertaheitolla teidän elintason hyväksi.[/QUOTE]
Joo asuminenhan meidän perheessä vie leijonanosan, mutta minkäs teet kun mies ei halua muuttaa pois pääkaupunkiseudulta. Itse haluaisin muuttaa kotiseudulleni, missä molemmille varmasti löytyisi töitä ja asuminen olisi edullisempaa. Eikä meillä eletä todellisessa ahdingossa, ihan hyvin rahat riittää niihin asioihin jotka on oikeasti tärkeitä. Lähinnä vaan ottaa pannuun se, kun Suomessa keskiluokka (johon ketjun aloittajakin kuuluu) saa maksaa selkänahastaan herrojen bemarit ja köyhien vuokrat. Kokeiltiin kyllä jossain vaiheessa muuttaa kehä III ulkopuolelle ns. halvemmalle alueella. Oman auton käytöstä aiheutuvat kulut + asumiskulut oli lopulta niin kalliit että samalla rahalla saatiin nykyinen asunto läheltä palveluita arvostetulta alueelta. Tästä saa myydessä toivon mukaan omansa pois, kun taas ne autoilukulut katoaa kuin tuhka tuuleen.
Alkuperäiselle kysyjälle antaisin vinkiksi että kannattaa ihan tosissaan tutustua ravitsemussuosituksiin ja esim. martoilta saa hyviä neuvoja terveelliseen kotiruokaan ja taloudenpitoon. Aikuisetkin tarvitsevat maitoa kalsiuminlähteenä. Lapsilla näkyy nykysuomessakin ravitsemuspuutoksia. D-vitamiinin ja kalsiumin puute ovat tavallisimpia. Muita tavallisia on raudanpuute (lapsilla johtuu yleensä liiallisesta maidon juonnista), a-vitamiinin puute sekä tietyillä ryhmillä e- ja b-vitamiinit. Soija ja pavut on hyviä proteiinin ja raudan lähteitä, energiaa niistä saa melko vähän. Jauhelihataikinaa voi jatkaa myös esim. porkkanaraasteella, joka on edullista ja sisältää a-vitamiinia. Jos käyttää maitotuotteita muuten, juusto on melko turha. Se on sikamaisen kallista ja sisältää runsaasti huonoa rasvaa. Ja kevytjuustot maksaa tässä laihdutustrendien maassa vielä enemmän. Kotimaiset juurekset on edullisia ja terveellisiä. Lasten kaurapuuroon kannattaa lisätä loraus öljyä, niin saavat hyviä rasvoja ja vähän lisää energiaa päivän puuhiin. Kananmunat on hyviä vitamiinipommeja ja proteiinin lähteitä, kolersterolia niissä kylläkin on eli ei jokapäiväiseen käyttöön. Perusterveelle ihmiselle kanamuna on kuitenkin ihan kelpo ruoka. Itse keitelty hernekeitto on hyvää ja terveellistä. Jos siihen käytettävä liha tuntuu kalliilta, voi sen korvata esim. porkkanalla ja sipulilla. Erityisesti lasten kohdalla pitää jokaisella aterialla olla jokin proteiininlähde (esim. liha, pavut, linssit, soija, kananmuna, maito) sekä hiilareita (esim. leipä, puuro, peruna, kasvikset). Joskus ruuassa säästäessä jää proteiinit liian vähille ja se on riski lasten terveydelle. Saattaa näkyä esim. infektioherkkyytenä ja kasvun hidastumisena. Ruuassa voi säästää paljonkin, mutta silloin pitää tietää mitä tekee, ettei terveys kärsi.