Koululykkäys ja eskari?

Olemm erinäisistä syistä harkinneet loppuvuodesta (joulukuussa) syntyneelle pojallemme koululykkäyksen hakemista.
Poika täyttää tänä vuonna 5, eli ensi syksynä olisi eskari edessä, mutta entä jos haemme lykkäystä, niin voiko asiasta sopia jo ennen ensi syksyä, jolloin poika ei menisikään vielä eskariin ensi sykysnä vaan vasta kahden vuoden päästä eli silloin kun kuuluisi "oikeasti" mennä kouluun?
Onko kokemuksia asiasta, voiko näin tehdä vai onko aina käytävä eskaria kaksi vuotta jos saa koululykkäyksen?
Kertokaa joilla asiasta kokemusta tai tietoa?
Kuinka helposti lapselle yleensä lykkäyksen saa ja mistä asiassa pitäisi lähteä liikkeelle, neuvolassa vai mistä?
Ensi kuussa on 5-v. neuvola, olisiko se oikea paikka alkaa selvitellä asiaa.
 
auvi
Meidän pojalla juttu meni näin et syksyllä olisi ollut ekaluokalle lähtö, mut sitten keväällä päätettiin kuntoutuspalaverissa lykkäyksestä. Lupa kysyttiin muistaakseni koulun rehtorilta koska tuleva eskarikin on koulun yhteydessä eikä siis päiväkodin eskariryhmä. Takana oli kuitenkin tarhan eskari jo. Jostain sivistyslautakunnasta näitä voisi kysellä, meillä kun on niin pienet kuviot täällä tuppukylässä niin voitiin järjestää näinkin helposti tuo lykkäys. Kannattaa varmaan mainita nla:ssa tosta, niin varmaan osaavat siellä neuvoa tarkemmin =)

 
Jannu
Joillain paikkakunnilla toimii erikseen eskariryhmiä niitä lapsia varten, joilla kouluun lähtöä lykätään eli eivät joudu tuplaamaan varsinaista eskaria. Sellainen on varmaan ihan hyvä vaihtoehto.

Mutta kannattaa kyllä keskustella neuvolassa ja antaa asiantuntijan arvioida lasta, koska usein yhdessäkin vuodessa voi tapahtua huima kehitys, eikä kouluun menon lykkäys välttämättä olekaan tarpeellinen.
 
Eihän eskari missään nimessä ole pakollinen, joten ei kukaan pakota käymään sitä kahta vuotta! Ette vain ilmoita lastanne eskariin silloin, kun sen aika olisi. Suomessa eskari on aivan vapaaehtoinen! Tietysti kannattaa sitten sen ns. eskarivuoden aikana hakea koululykkäystä, jos se on tarpeen ja sitten ilmoittaa lapsi eskariin vasta sen jälkeen seuraavaksi vuodeksi. hankalasti selitetty, mutta toivottavasti ymmärrät. :)
 
Kunta järjestää esiopetusta ennen oppivelvollisuuden alkamista. Vanhemmat voivat päättää osallistuuko heidän lapsensa siihen. Esiopetuksen tarkoituksena on edistää lapsen suotuisia kehitys- ja oppimisedellytyksiä mm. ennaltaehkäisemällä mahdollisia oppimisvaikeuksia ja vahvistamalla lapsen itsetuntoa. Noin 90 % lapsista osallistuu esiopetukseen.
Kaikilla lapsilla ei ole riittäviä valmiuksia aloittaa koulunkäyntiään sen vuoden syksynä, jolloin he täyttävät seitsemän vuotta, vaan he tarvitsevat lisävuoden kouluvalmiuksien kehittymiseen. Perusopetuslain mukaan lapsella on tähän oikeus. Lykkäystä hakevat lapsen vanhemmat ja siihen on liitettävä psykologin tai lääkärin suositus. Lykkäystä kannattaa hakea silloin, kun on oletettavissa, että lapsen kouluvalmiudet kehittyvät lykkäysvuoden aikana.


Tuollaista tekstiä löysin netistä, en sitten tiedä, onko siitä hyötyä sinulle... :)
 
\
Alkuperäinen kirjoittaja 25.11.2004 klo 17:46 TÄH kirjoitti:
Eskarilainenhan on vain puolipäivämaksulla. Eikä eskari ainakaan meillä ole niin vakavaa. Luulisin sen edistävän lapsen kehitystä
Ei täällä kyllä ole eskarilainen millään maksulla, vaan kunta on velvollinen järjestämään ihan ilmaiseksi esikoulun!
 
TÄH
\
Alkuperäinen kirjoittaja 25.11.2004 klo 23:12 Santtu kirjoitti:
\
Alkuperäinen kirjoittaja 25.11.2004 klo 17:46 TÄH kirjoitti:
Eskarilainenhan on vain puolipäivämaksulla. Eikä eskari ainakaan meillä ole niin vakavaa. Luulisin sen edistävän lapsen kehitystä
Ei täällä kyllä ole eskarilainen millään maksulla, vaan kunta on velvollinen järjestämään ihan ilmaiseksi esikoulun!
Tarkoitin jos on kokopäivälapsi
 
Eikö todella löytyisi enää ketään jolla kokemuksia em. tilanteesta?
Meillä neuvolassa suositeltiin myös tuota lykkäyksen hakemista.
Syyt lykkäykselle ovat niin selkeät että olemme jo tässä vaiheessa varmoja että koulun alkua lykkäämme ja sen takia myös tuon eskarin lykkäys.
Mutta olisi tosi kiva jos vielä löytyisi joku joka on vastaavan päätöksen tehnyt?
 
Hei vaan, täälläpäin lapseni eskarissa on poika, joka aloitti eskarin vuosi sitten, mutta jätti sen sitten kesken (kiusatiin todella kovasti ja ehkä muitakin syitä, en tiedä). Oli kotona nuorempien sisarusten seurana vuoden, ja aloitti nyt 7-vuotiaana eskarin. Todella reipas ja suloinen poika, pärjää hyvin ja on osa eskarijengiä. Tässä tapauksessa lykkäys onnistui, ja olisi kuulemma äidin mukaan pitänyt oivaltaa silloin ensimmäisellä kerralla jo aiemmin.
 
Kiva kuulla että ainakin tuossa kertomassasi tapauksessa on lykkäys ollut onnistunut päätös.
Niin kyllä itsekin uskomme olevan, mutta olisi silti tosi kiva kuulla jos jollain olisi vielä omakohtaista kokemusta asiasta.
 

Yhteistyössä