Minä ottaisin kovat aseet käyttöön tuon asian suhteen. Vaatisin tapaamista vanhempien + koulun henkilökunnan kesken. Tapaamisessa tekisin selväksi, että jos asia ei lopu, teen ilmoituksen sosiaaliviranomaiselle. Myös rikosilmoitus on mahdollinen.
Alla lainattua tekstiä MLL:n sivulta, sekä infoa uhrin vanhemmille.
Älkää hyssytelkö asiaa, älkääkä jättäkö sitä sikseen. Pistäkää kiusaavat mulkut kuriin viranomaisten avulla, koska muutoin he pilaavat lapsenne tulevaisuuden! Asian villaisella painaminen ei auta ketään, ja rajuilla heti käyttöön otetuilla keinoilla suojellaan muita kiusattuja. Pelotevaikutuksen kautta.
"5. Kiusaaminen laissa
Kiusaaminen
Ruumiillinen väkivalta, toisen terveyden vahingoittaminen esimerkiksi jatkuvalla kiusaamisella ja henkisellä väkivallalla täyttää rikoslain pahoinpitelyrikoksen tunnusmerkistön, josta voi seurata rangaistus. Alle 5-vuotiaaseen kohdistunut lieväkin pahoinpitely on virallisen syytteen alainen rikos.
Kunnianloukkaus
Yleinen kielenkäyttö saattaa joskus olla hyvinkin värikästä, mutta aina kannattaa pitää mielessä, ettei kaikki suinkaan ole sallittua. Perättömien tietojen levittäminen tai toista häpäisevien asioiden kertominen voi olla rangaistavaa, jos teot täyttävät rikoslain kunnianloukkauksen tunnusmerkit. Toisen oppilaan tai opettajan kunnianloukkaukseen voi syyllistyä esittämällä valheellisen tiedon tai vihjauksen siten, että se vahingoittaa tai aiheuttaa kärsimystä loukatulle. Kunnianloukkaus voi olla myös toiseen kohdistuvaa halveksuntaa. Kunnianloukkaus on lain mukaan rangaistava teko.
Rikoslain alaiset kiusaamistilanteet
Laiton uhkaus
Rangaistus: sakko - kaksi vuotta vankeutta.
Uhkaus on virallisen syytteen alainen rikos, jonka johdosta kuka tahansa voi tehdä rikosilmoituksen. Rikosilmoituksen jälkeen edes uhri ei voi enää perua käynnistynyttä prosessia.
Laiton uhkaus on suullista uhkailua tai uhkailua aseella. Tällöin uhkaus kohdistuu henkilön fyysiseen tai henkiseen koskemattomuuteen. Uhkailun muotoja on monia. Kanavia voivat olla esim. tekstiviesti, sähköposti, suullinen uhkaus tai kirje.
Esimerkiksi kiusaaja voi sanoa kiusatulle: "Pölli mulle limu, tai mä hakkaan sut !" Tai kiusattu voi joutua uhattuun tilanteeseen, jossa sitten itse sortuu uhkaamaan toista. Tilanne voi tällöin kääntyä päälaelleen.
Kunnianloukkaus
Mikä se on?
- Juoruamista selän takana
- Nimittelyä suorasti tai epäsuorasti
- Valheellisten väittämien levittämistä uhrista
- Henkilökohtaisten asioiden levittämistä
- Uhrin taitojen vähättelyä
- Muuten uhria loukkaavaa toimintaa, joka voi olla sanallista, kirjallista tai kuvallistakin.
Kunnianloukkaus on rikos, josta voi vakavimmassa tapauksessa saada enintään kuusi kuukautta vankeutta ja lievemmässä tapauksessa 6-30 päiväsakkoa.
Kunnianloukkaus on aina rikos. Siitä voi jäädä ikuisia traumoja uhrille, mutta myös tekijä saattaa kärsiä pitkänkin ajan päästä omantunnontuskista ja ahdistuksesta.
Uhri asettaa rajat!
Jokaisella loukatulla on oikeus pahoittaa mielensä ja käskeä tekijää lopettamaan. Mikäli tekijä jatkaa toimintaa, tapaus katsotaan tahalliseksi. Uhri saa itse päättää, mikä on kohtuullista ja mikä ei. Jos uhri on alaikäinen, huoltajilla on päätösvalta asioissa. Uhri voi nostaa syytteen, mutta mikäli sopuun päästään ennen oikeuskäsittelyä, uhrilla on oikeus perua syyte.
Lievä pahoinpitely
Lievässä pahoinpitelyssä aiheutetaan toiselle fyysistä kipua, josta ei jää pysyvää jälkeä. Esimerkkeinä läimäytys kasvoille, tukistaminen tai töniminen.
Lievästä pahoinpitelystä rangaistuksena on sakkoja.
Jos uhri on alle 15-vuotias, hän voi tehdä rikosilmoituksen, josta seuraa poliisitutkinta. Jos pahoinpitely tapahtuu koulussa, opettajilla tai rehtorilla on velvollisuus ilmoittaa sosiaaliviranomaisille tapahtuneesta. Tällöin huoltaja tai viranomaiset voivat tehdä rikosilmoituksen.
Jos uhri on yli 15-vuotias, asiasta tulee asianomistajarikos. Tämä tarkoittaa, että rikoksen uhri päättää rikosilmoituksen tekemisestä.
Rikoskumppanuus
Kiusaajat ovat keskenään rikoskumppaneita.
Esim. Jarkko pitää Tonista kiinni Sepon lyödessä Tonia. Tässä tilanteessa Jarkko ja Seppo ovat yhtälailla kiusaajia, eli rikoskumppaneita.
Rikoksen avunantaja edistää tekoja neuvoilla, toimilla tai kehotuksilla.
Esim. Mirja vahtii ovella opettajan tuloa luokkaan. Sillä aikaa Jarkko ja Seppo kiusaavat Tonia.
Yllyttäjä käskee, palkkaa tai viettelee kiusaamiseen.
Esim. Jarkon isoveli sanoo, että Jarkko ja Seppo pääsevät hengailemaan hänen ja hänen kavereidensa kanssa, jos he hakkaavat Tonin.
Todistaminen
Esim. Ali näkee Tonin pahoinpitelyn, jolloin hänestä tulee silminnäkijä ja sitä kautta todistaja
Todistajana toimiminen on kansalaisvelvollisuus. Todistajan on kerrottava kaikki mitä hän tietää tapahtuneesta. Todistaja ei saa valehdella tai jättää asioita kertomatta."
http://vanhemmat.mll.fi/tukea_ja_taitoa_tilanteesta_toiseen/koulukiusaaminen.php?dir=/tukea_ja_taitoa_tilanteesta_toiseen