Koska Suomi alkaa käyttää hävittäjiä omien satelliittien mm. tiedustelusatelliittien laukaisuun? Ruotsi tutkii Gripenin käyttöä satelliittien laukaisu

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Koska Suomi alkaa käyttää hävittäjiä omien satelliittien mm. tiedustelusatelliittien laukaisuun?

Ruotsi tutkii Gripenin käyttöä satelliittien laukaisijana

Aviation Weekin mukaan Ruotsissa on avattu uusi tutkimus, jossa selvitetään Gripen-monitoimihävittäjän soveltuvuutta pienten satelliittien laukaisemiseen avaruuteen. Tämä liittyy tutkimuksiin uusista tavoista vahvistaa hajautettuja operaatioita ja vastustaa Venäjän aggressiota, kertoo Ruotsin ilmavoimien avaruusjaoston komentaja eversti Ella Carlson.

Hän paljasti Swedish Air Force Fan Clubin Lontoossa pidetyssä tilaisuudessa, että ajatus on syntynyt keskustelusta Ukrainan avaruusviraston entisen pääjohtajan kanssa. Idea hävittäjän käyttämisestä satelliittien laukaisemiseksi ei ole aivan uusi. Italia on aiemmin tutkinut, mitä edellytyksiä Eurofighter Typhoonilla olisi laukaista pieniä satelliitteja.

Matkustajakoneita on jo käytetty siihen, mutta ei vielä hävittäjiä.

Mm. Ukraina käyttää suomalaista ICEYE-X1 SAR -mikrosatelliittia:

"Ukrainan puolustusministeriö kehuu: Suomalaissatelliitti tekee tuhoa Ukrainan sodassa – paljastaa jopa naamioidun venäläiskaluston

Ukrainan sotilastiedustelu ylistää suomalaista satelliittia: yhteensä 1 500 venäläiskohteeseen isketty laitteen avulla, vahingot miljardiluokkaa

Synteettisen apertuurin tutkalla varustettu satelliitti on auttanut Ukrainan puolustusta vuodesta 2022."

Suomen tulisi luoda oma sotilaallinen tiedustelusatelliittivalmius ja avaruusjoukot. Teknologisesti ja innovatiivisuudessa olemme omassa sarjassa, kuten ICEYE-X1 SAR -mikrosatelliittikin todistaa.
 
vierailija
Suomalaisen Iceyen kehittämä tutkasatelliitti on kerännyt kiitosta Ukrainassa.

Ukrainan puolustusministeriö on paljastanut, että satelliitin avulla oli onnistuttu JO ensimmäisten kahden käyttöpäivän aikana löytämään 60 piilotettua Venäjän sotilaskalustokohdetta.
Asiasta uutisoi ukrainalainen verkkolehti Euromaidan Press.
Ukrainan puolustusministerin Oleksii Reznikovin mukaan satelliitilla löydettyjä kohteita oli yritetty naamioida ja piilottaa metsään tai muiden näköesteiden taakse.

"Satelliiteille ei ole väliä, onko yö vai päivä"

Iceye-satelliitin sar-tutkan (Synthetic Aperture Radar) avulla avulla Ukrainan asevoimat saavat tutkakuvaa kriittisistä alueista. Iceye-satelliitti pystyy sar-tutkansa avulla muodostamaan korkearesoluutiokuvia vuorokauden ajasta riippumatta myös pilvisellä säällä.
– Sar-teknologiaa käyttävät satelliitit ovat erityisen tärkeitä syksyllä ja talvella huonoissa sääoloissa, kuten pilvisellä tai lumisella kelillä. Satelliiteille ei ole väliä, onko yö vai päivä, joten vihollinen ei pääse piiloutumaan, Reznikov sanoi.


Tutkassa on synteettinen antenni

Sar-lyhenne tulee sanoista synthetic aperture radar, mikä tarkoittaa suomeksi synteettisen apertuurin tutkaa eli suuren laskennallisen läpimitan tutkaa.
Tutkan synteettinen antenni luodaan virtuaalisesti satelliitin liikkeellä, jolloin syntyy näennäinen monen antennielementin ryhmä. Näin synteettisen tutkan antennin ”koko” on paljon itse fyysistä antennia suurempi.

Otaniemestä ponnistava Iceye on noussut lyhyessä ajassa maailman johtavaksi kaupalliseksi sar-tutkadatan tuottajaksi.
 

Yhteistyössä