Korvienputkitus

Miten korvien putkitus käytännössä tapahtuu? Minulla on 6kk tyttö jonka korvat pitää putkittaa. Joudutaanko mahdollisesti olemaan yötä sairaalassa? Onkohan tämä toimenpide edes mahdollinen koska tyttö painaa vastaa 6900kg? Lähete saatiin korvaklinikalle vasta äsken ja nyt mietityttää kuinka pitkät jonot ovat..?? Tietääkö kukaan??
 
Meillä putket laitettiin lapselle 10 kk ikäisenä, taisi olla vähän alle sen ja samalla poistettiin kitarisa. Painoa oli neuvolakortin mukaan silloin myös alle 7 kg, joten ei ainakaan meillä toimutus kokoon tyssännyt.

Meillä toimenpiteet tehtiin yksityisesti ja päästiin saman päivän aikana kotiin. Kokonaisuudessaan oli tosi simppeli homma, joten ei kannata hermoilla (helppo sanoa näin jälkeen päin) :)
 
no meillä oli viime maaliskuussa ensimmäinen putkitus ja sit samalla oli risojen poisto...mut joo mentin aamulla sinne ja siinä otettiin esilääkitystä ja sitten poika vietiin saliin oli siellä jonku aikaa (tarkkaa-aikaa) en muista ja sitten menin heräämöön pojan sängyn viereen oottelee et heräilee...sit saatiin mehua ja jäätelöö ja sit ku rupes olee "tajuissaa" ni sit päästiin kotiin...joku sano että jos hiukka pienempi on ni ne kattoo että pikkunen tekee tarpeesa siel sairaalas mutta ei sinne yleensä yöks tarvi jäädä.sit meil oli elokuussa toisen korvan uus putkitus ja nyt odotellaan taas putkitukseen aikaa....ja noi jonot riippuu ihan paikasta...ja sinne korvapolille se aikakin saattaa tulla hitusen ajan pääst....me onneks ollaa päästy suht nopeesti noihin putkituksiin aina
 
Moi!
Joo ns LYHKI-operaatio (lyhytkirurginen) tuo putkitus on kunnallisen terveydenhuollon kauttakin. Varsinainen operaatio kesti meillä noin 20 min, sitten sai muksun heräämöön "vierihoitoon", syliinkiin sai ottaa, jos kovasti oli itkuinen. Siitä sitten sai siirtyä oleskeluaulaan lukemaan kirjoja ym rauhallista seurustelua ja sitä odotettua jäätelöä syömään... Kaikkiaan koko osastolla meni noin 2.5 tuntia, riippuu tietysti lapsen yleisvoinnista, kivuista ja mahdollisesta pahoinvoinnista.

Tuosta esilääkityksestä on erilaisia käytäntöjä eri paikkakunnilla. Meilläpäin sitä ei anneta
vaan äiti tai isä saa mennä mukaan leikkaussaliin ja pidellä lasta kädestä kiinni, niin kauan kuin lapsi "nukahtaa" eli on nukutettu. Siinä vaiheessa saa äiti sitten lähteä pois odottamaan toimenpiteen loppumista.

 
Itse toimenpide on näppärä ja nopea, sitä ei tarvitse jännittää vanhempien. Lapsi tosiaan aluksi nukutetaan yleensä suoneen annettavalla unilääkkeellä ja sen jälkeen korvalääkäri suorittaa putkien laiton korviin. Kokeneella korvalääkärillä ei mene itse toimenpiteeseen kuin muutama minuutti, mitä olen vieressä niitä nukutuslääkärin paikalta seurannut :) Näppärän näköinen homma. Jos kitarisa poistetaan samalla, toimenpide kestää jonkin verran kauemmin, ehkä kymmenkunta minuuttia pidempään ja silloin joudutaan laittamaan lapselle hengitysputki toimenpiteen ajaksi.

Esilääkityksestä on tosiaan erilaisia käytäntöjä, mutta aika monessa paikassa ainakin isommille lapsille esilääke annetaan: siinä on tavallisesti rauhoittavaa lääkettä ja monesti myös kipulääke annetaan samalla. Osassa paikoista vanhemmat saavat tosiaan alkuvaiheessa olla jopa leikkaussalissa mukana ja kun nukutettu, lähtee äiti taikka isä sitten odottelemaan.
 
En kyllä kauaa jaksa odotella toimenpiteeseen pääsyä.. Nyt päällä tosiaan kolmas antibiootti ja ei tämäkään tunnu vaikuttavan (10pv:n kuuri ja loppuu launatina, ei apua vieläkään, edelleen hieroo korvia/nuhanen/yskii) Kaiken lisäks rytmi ihan sekasin ja ei suostu syömään kunnolla, saati sitten juomaan..
En kyllä tahtois kotiin tulla jo leikkauspäivänä, toivottavasti seuraavat edes yön yli kun on noin pikkusesta kyse ja toivottavasti veis risan samalla niin ois siten kaikki tehty kerralla. Vaikka juuri kuulin että risojen poistosta ei olisi tutkitusti vastaavaa hyötyä korvakkierteeseen..Ei kuulemma sitä tehdä kovin useasti enää...
 
Toivottavasti pääsette pian putkitukseen. Me oltaisi jouduttu odottamaan ainakin kaksi-kolme kuukautta julkisella, koska oli kesäaikaa ja ihmiset lomilla. Toivotaan, että tähän aikaan ei niin tarvitse jonottaa ja teillä ei ole niin pitkät jonot siellä. Jos on vakuutus ja tuntuu jonotus kestävän, niin kannattaa miettiä myös yksityistä. Ilman vakuutusta tulee kyllä melkosen kalliiksi, meillä koko lysti maksoi hieman alle 700 ?, jonka onneksi vakuutus korvasi.

Mä olen kuullut myös, ettei tuota risaa niin nykyään enää poistella. Meillä lääkäri sanoi kitarisan olleen kuitenkin punainen ja jokseenkin syyllisen näköinen, joten päätti poistaa sen samalla ja hyvä niin. Ennen toimenpidettä oli keskusteltu, että saa poistaa, jos on aihetta. Lääkäri sanoi, ettei sitten tarvitse jossitella jos tulehdukset jatkuu, että olisiko pitänyt viedä risa samalla vai ei ja onko se nyt sittenkin se ongelma.

Meillä nuo toimenpiteet auttoi asiaan ja tasan yksi tulehdus oli lähes heti leikkauksen jälkeen ja sen jälkeen ei ollut melkein 1,5 vuoteen yhtään. Nyt oli toinen putki irronnut ja korvassa tulehdus. Toivottavasti ei tule lisää tai pitää laittaa uutta putkea.

Meillä oli just ennen putkitusta sama tilanne, että pari kuuria jo alla ja helpotusta ei näkynyt. Sitten mä siihen odotukseen sisuunnuinkin :/
 
Meillä nyt kolmivuotiaalla kolmannet tuubit korvissa, korvakierre alkoi puolivuotiaana ja odotettiin Turussa kunnallisella että hän täyttää vuoden ennen tuubitusta.
Tuubitus meni tosi hyvin, leikkaussalissa hän oli ehkä puolituntia ja kyllä täällä turussa kaikilta tuubituksen yhteydessä otetaan kitarisat. Meillä oli hiukan vaikea se eka tuubitus, kun tyttö heräsi heti leikkaussalista tullessaan ja itki hysteerisesti äitiä kaks tuntia :/ Kun oli nii pöhnässä ettei oikein tajunnut että pidin häntä sylissä :(
Kotiin pääsi muutaman tunnin päästä kun oli tyttö rauhoittunu ja saanu hiukan mehua(jäätelö' kun ei ollu laktoositonta :eek: )
Mutta hyvin se menee, ei kannata stressata :) Ja hinta oli Turussa tolle päiväkirurgiselle leikkaukselle 72 ?.
 
Soitin klinikalle ja kysyin et kuinka pitkät jonot on.. Hoitsu ei kyllä osannu yhtään sanoa vaikka luulis osaavan sanoa edes jotain viiteaikoja.. Kun sanoin et kannattaako odottaa vai mennä yksityiselle se sano et koska vauva niin pieni kannataa odottaa heidän aikaansa tai ylipäätään odottaa et painoa tulee lisää! En kai mä nyt vaan voi odottaa kun taas tänään käydään lekurissa kun kuuri ei taaskaan ole purru!!!! Hitto tätä terveysjärjestelmää!!!!
 
Jos lapsella vakuutus, niin ainakin sillon kannattaa kysellä yksityiseltä puolelta onnistuuko noin pienen putkitus heidän toimesta... hintaa tulee 600-750? ja osa vakuutusyhtiöistä tekee maksusitoumuksen, toiset korvaa jälkikäteen. Ajan saa yleensä parissa viikkossa. Meillä 3vee putkitettu kahdesti ja 1vee just kuukausi sitten... julkisen jono olis ollu kuukausia ja yksityiseltä saatiin aika korvalääkärikäynnistä jo viikon päähän. Ehtipä 1vee syödä tuota ennen jo 11 lääkekuuria, julkisen jonossa olis pahimmillaan ehtiunyt syömään yhtä monta lisää... putkituksesta asti on ollu terve.

Putkituksien jälkeen lapset on ollu vähän lääkityksestä väsyneitä, mutta seuraavana päivänä jo niin kun mitään ei olisi tapahtunutkaan. Äiti on jänskänny nukutusta kyllä lastenkin puolesta, onneksi turhaan sekin hermostus! Pieni ja nopea toimenpide.
 
Meillä ekat putket piti tulehdukset pois puoli vuotta ja sit alko uudestaa ja lähti pian tuubit pois.. Toiset piti tulehdukset kolme kk pis ja putket lähti puolen vuoden päästä pois. Nyt kolmannet laitettiin toukokuussa ja on ollut kaksi tulehdusta, toinen elokuussa ja toinen ny juuri päällä.
 
Meillä tulossa putkitus ensi pe 8kk ikäiselle pojalle (9kg) ja samana päivänä myös meidän 2,5v tytölle, jolta putkituksen lisäksi poistetaan myös kitarisa ja sondeerataan silmän kyynelkanava. Meille sanottiin ettei pojalta voida vielä postaa kitarisaa, koska on vielä niin pieni, että siihen tuskin tarvetta. Lisäksi kerrottiin että poika nukutetaan kevyemmin kuin tyttö, koska pienemmästä toimenpiteestä kyse. Eli tytölle laitetaan hengitysputki mutta pojalle ei, joka mielestäni nukutetaan vain maskilla. Molemmat pääsevät kuitenkin jo saman päivänä kotiin, jos kaikki menee hyvin.
Molemmilla lapsilla siis korvakierre päällä ja pojalla viimeiseen tulehdukseen meni ensin Kefexin-kuuri ja sen jälkeen Zitromax-kuuri, eikä sekään tehonnut vaikka olivat laajakirjoisia ja voimakkaita antibiootteja. Molemmilla lapsilla nyt sitten ilmeisesti liimakorvat. Noin 7kk aikana pojalla ollut neljä ja tytöllä viisi korvatulehdusta. Meillä ei ole vakuutusta, joten lapset operoidaan keskussairaalassa. Pojan leikkausaikaa sain nopeutettua aika hyvinkin kun kävin terveyskeskuslääkärin juttusilla. Näki kuinka poikki olin pojan kipujen ja valvomisen takia ja kun lääkkeet eivät tosiaan poikaan enää tehoa. Soitti suoraan korvalääkärille ja saatiin aika sitten reilun viikon päähän. Kovasti kyllä jännittää, miten toimenpidepäivä ja toipuminen menee kahden kanssa.
Mutta tsemppiä vaan sinulle. Kannattaa jutella lääkärin kanssa, jos vaikka pystyisi nopeuttamaan putkitukseen pääsyä. Mekin saimme pojalle alunperin ajan korvapoliklinikalla käyntiä varten (olisi ollut joskus parin viikon kuluttua) ja sitten vasta oltaisiin päästy varsinaiseen leikkausjonoon, joka kuuleman mukaan noin 2kk. Ei oltaisi kyllä kestetty sinne asti. Kauheaa katsoa lapsen jatkuvaa kipua ja sairastelua.
 

Yhteistyössä