Kolposkopia

  • Viestiketjun aloittaja Heja
  • Ensimmäinen viesti
Heja
Kerrotteko kokemuksianne kolposkopiasta eli emättimen tähystyksestä. Ja loop- tai laserhoidosta? Liittyvät siis jos papassa on löydetty useampi II-tulos tai III-V- tulokset. Käytetäänkö kolposkopiassa spekulaa? Sattuuko? Toimenpiteiden kesto jne...

Etukäteen kiitellen
 
Ninnu
Voi Heja! Että pitikin sattua...

tulin nimittäin juuri tänne palstalle samaa asiaa kysymään, kun itsekin ko. toimenpiteeseen sain ajan! Mutta sinä olit ehtinyt ensin! Hassua!

Itselläni ei papassa ole ollut mitään, mutta ulkosynnyttimien iholla jotain ihme muutoksia, siksi sain ajan ko. toimenpiteeseen. Minäkin kaipaisin tästä lisätietoja. Lähinnä kiinnostaisi juuri se, että sattuuko...?!? Multa koepalat tarvis ottaa varmaankin tuolta ulkosynnyttimistä...auts!

Toivottavasti saamme kommentteja aiheeseen liittyen!
 
et
Olen vastaaviin kysymyksiin ennenkin yrittänyt vastailla. Kokemusta on kertynyt, kun mulla on kondyloomaa ollut hirmuisen kauan, mutta aikoohan se vihdoinkin talttua.

Kolposkopiassa katsotaan mikroskoopilla emättimeen. Apuvälineenä tarvitaan spekulaa, eihän sinne muuten näe. Toimenpide ei tunnu yhtään enempää kuin papa-kokeen ottaminen.

Kolposkopian yhteydessä käytetään myös etikkaliuos tai joskus harvoin jodihuuhtelua. Huuhtelu auttaa esimerkiksi kondyloomaa näkymään paremmin. Aine voi hetken aikaa kirvellä, jos limakalvot ovat huonossa kunnosssa. Kirvely menee nopeasti ohi ja onhan se neste vähän viileääkiin (huoneen lämpöistä)

Mutta siis samoilla vaivoilla pääsee kuin papassa.
Kolposkopian yhteydessä voidaan ottaa myös nuppineulanpään kokoisia koepaloja. Nipistää hiukan, mutta ei satu.

Joskus voidaan yrittää ottaa koepala siitä kohdun kaulakanavasta. Sitä levitettäessä tuntuu yhtä häijyltä kuin kuukautiskivut. Siihen voi saada myös paikallispuudutuksen. Paikallispuudutusta voidaan joutua käyttämään myös koepalojen otossa hävyn ja välilihan alueelta. Emätin itse on hyvin tunnoton elin.

Loop-hoito ja laserhoito tehdään nykyään myös paikallispuudutuksessa, ennen käytettiin järeämpiä puudutuksia ihan turhaan. Loop-hoito on myös laserhoitoa, mutta se kuvaa suoraan, mitä tehdään eli kohdun napukasta otetaan kartion muotoinen ohut pala pois (siitä saadaan myös koepala). Muuta laserhoitoa sitten käytetään eri puolilla emätintä ja tarvittaessa myös ulkoisten synnyttimien alueella. Laserhoidolla poltetaan pois solumuutosalue.

Laserhoito ei puudutuksen ansiosta tunnu. Nenään voi vähän joskus tuntua, kun liha kärtsää, mutta yleensä imurit toimivat hyvin.
Jos laserhoitoa tarvitaan laajalti, voidaan käyttää myös laajempaa anestesiaa.

Sekä loop- että laserhoidon jälkeen voi mennä loppupäiväksi töihin. Toimenpide kestää vain hetken. Jos hoidettava alue on laaja, voidaan ennaltaehkäisevästi antaa hoidon jälkeen bakteerien kasvua estävää emätinvoidetta. Yleensä se ei ole tarpeen. Sen sijaan on tärkeää, että ei kolmeen viikkoon ui, ota ammekylpyjä tai ole yhdynnässä.

Jos laserhoito tehdään ulkoisten synnyttimien alueelle, voi istumuminen olla lähivuorokaudet kinkkistä.

Loop- ja laserhoitoa ei tehdä suoraan, vaan ensin otetaan koepalat ja odotetaan niiden tulokset.

Ulkoisiin synnyttimiin voidaan käyttää myös jäädytyshoitoa tai penslausta tai Aldara-voidetta, jolloin vältetään laser. Aldara voi kyllä olla tosi häijyä.
 

Yhteistyössä