kiusaamisesta

Mitä voisin tehdä kun kolmevuotias tyttöni ei hyväksy päiväkodissa yhtä tyttöä? Mielestäni tässä tytössä ei ole mitään vikaa. Hän on pienikokoinen ja hieman syrjäänvetäytyvä. Hoitajat sanoivat että lapseni ei kiusaa, mutta kotona hän kommentoi että ei pidä tästä tytöstä. Lisäksi hän saattaa sanoa että ei halua ainakaan samanlaista hattua tai laita nättiä vaatettaan päälleen jotta tämä toinen tyttö ei näe.

Olen yrittänyt teroittaa ettei kaikkien kanssa saa leikkiä mutta kohtelias pitäisi olla sekä toinen pitäisi hyväksyä. Varsinkin kun syytä ei osaa kertoa tähän vierastamiseen. Tyyöni on harvinaisen voimakastahtoinen ja ei kieroile ollenkaan, vaan laukoo kaiken päin naamaa.
 
meidän äiskä
Nuo pienemmät lapset kun on niin kauhean suorapuheisia...
Meidän kohta 5-vuotias aina välillä kertoo jostain tarhalapsesta että se on "ihan tyhmä"...
Onneksi nämä kommenttien kohteet aina välillä vaihtuu. Yksi uusi poika joka oli ensin ihan tyhmä, onkin nyt hyvä kaveri.
Joten jos ei kauan tuo kommentointi jatku, niin ehkä ei tarvitse huolissaan olla...
Mutta sehän on tietysti oikein että huomauttaa kommentoinnista ja kertoo että kaikkien kanssa täytyy yrittää tulla toimeen, vaikka kaikista ei niin tykkäisikään.
 
Oma lapseni on myös rauhallinen ja kiltti, ja hän joutui samanlaiseen ryöpytykseen tarhassa, paitsi että toinen tyttö, 3v, kiusasi häntä aktiivisesti.

Sotki lelupäivänä lelut, kielsi tulemasta toisten lasten kanssa leikkimään, eristi siis joukosta jne.

Syy tähän kiusaamiseen oli se, että lapseni ei osaa/osannut puolustautua, koska oli ollut vain vähän tekemisissä toisten lasten kanssa (esikoinen, tapasi toisia lapsia perhekerhossa, harvoin muuten) eikä hänellä ollut aiemmin tilanteita, joissa häntä ei hyväksyttäisi joukkoon. Oli siis täysin puolustuskyvytön. Tällainen yllyttää kiusaamaan selllaisen, jolla siihen tarvetta ja taipumusta on.

Päiväkodissa ei puututtu tuohon kiusaamiseen aktiivisesti. Siis kiellettiin, kun havaittiin, mutta mitään seuraamuksia ei tullut kiusaajalle, ja tämä varmaan yllytti katsomaan, mihin oma valta riittää. Tädit sanoivat vain, että ryhmässä on paljon "vahvoja persoonia"- vahvin tämä kiusaaja.

Itse ihmettelen, mitä vahvaa on siinä, että tarvitsee jonkun, jonka eristää ja kiusaa. Kiusaaja oli tottunut siihen, että saa kaiken periksi. Oli kotona huomion keskipiste, ainoa lapsi, isovanhemmat ja äidin sisarukset ja ystävät hemmottelivat.

En tiedä, miksi joillakin lapsilla on tarve kiusata toisia ja olla hyväksymättä joukkoon. Kohteeksi valitaan sellainen, jolla ei ole keinoja puolustautua. Kiusaamista tapahtuu sen vuoksi, kun se sallitaan.

Vaikuttaa kuitenkin, että aloittaja ei hyväksy lapsensa käytöstä, ja sen vuoksi ehkä lapsi ei kiusaa tuota toista lasta aktiivisesti?
 
moi
Yhteistyötä ainakin hoitajien kanssa. Ammattitaitoiset hoitajat osaavat puuttua asiaan, ei kenenkään tarvitse tuntea huonommuutta toisten kiusaamisen takia. Saako tyttö hyväksyntää muilta käytöksellään? Eli muut pitävät häntä "kinginä" ? Mitä hän siis saa itselleen tuosta käytöksestään, sitä lähtisin miettimään. Syinä käytökseen voi olla myös tytön oma huono itsetunto tai että purkaa omaa huonoa oloaan toiseen, helppoon kohteeseen. Helppo kohde on sellainen joka ei kykene pitämään puoliaan. Jos tytöllä huono itsetunto niin tätä lähtisin kohottamaan. Jos jotain huolia niin tähän puuttuisin. Joka tapauksessa selkästi ilmaistava ettei ketään saa haukkua tyhmäksi jne. ja lapselle annettava huomiota silloin kuin käyttäytyy hyvin. Voi siis olla ihan huomionkin hakemista
 

Yhteistyössä