Pidä kissaasi tarkasti silmällä viimeinen tiineysviikko. Varmista että se on tottunut synnytyspesään. Älä päästä sitä piiloon tai omille teilleen. Kissan käytös kertoo kyllä, milloin synnytys on lähellä. Polttojen edellä se saattaa kieltäytyä syömästä tai oksentaa. monta kertaa poikaset syntyvät yöllä.
1. Naaras alkaa hengittää raskaasti, läähättää tai kehrätä, mutta ei kivusta. Joskus emättimestä tulee kirkasta vuotoa. Ensimmäinen vaihe saattaa kestää kuusikin tuntia, yleensä tosin vähemmän.
2. Kun naaras alkaa ponnistella synnytys on edennyt toiseen vaiheeseen. Pistä aika muistiin ja ota yhteyttä lääkäriin, jollei ensimmäinen pentu synny puolessa tunnissa.
3. Jos kaikki sujuu hienosti, pentu sikiöpusseinenn tulee maailmaan 15 - 30 minuutin kuluttua. Useimmat pennut syntyvät pää edellä, joku myös takajalat edellä.
4. Kun pentu on syntynyt, emo repii sikiökalvon ja auttaa hengityksen alkuun nuolemalla. Synnytyksen kolmannessa vaiheessa tulevat jälkeiset, jotka emo yleensä syö.
5. Yleensö emo osaa toimia vaitomaisesti oikein. Se puree napanuoran poikki.
6. Anna emon nuolla poikaset heti puhtaiksi. Se saattaa pitää parin pennun jälkeen lepotauon ja jatkaa sitten sunnyttämistä.
7. Vastasyntynyt poikanen saattaa tarvita apua nisälle löytääkseen. Katso että poikaset ovat lähellä emon vatsaa ja alkavat imeä mahdollisimman pian.
8. Kissa synnyttää keskimäärin 6 - 8 poikasta, ja synnytys saattaa kestää monta tuntia. Jos emo vaikuttaa uupuneelta, sille voi antaa hiukan maitoa tai jotain herkkuruokaa.
9. Kun pennut ovat syntyneet, jätä kissaperhe lepäämään. Vie vesi-, ruoka- ja hiekka-astia emon lähelle. Se ei luultavasti halua jättää pentujaan.
HUOM!
Kokematon emo saattaa tarvita apua synnytyksessä. Jos emo hylkii poikastaan tai poikanen juttuu synnytyskanavaan, tarvitaan nopeaa apua, jottai poikanen menehdy. Varmista, että eläinlääkäri on tavattavissa synnytyksen aikoihin