kiisseli

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja vaahterapuu
  • Ensimmäinen viesti Ensimmäinen viesti
on hyvää ja nopeeta

maitoa 9dl
tummaa kaakaojauhetta 3-4rkl
perunajauhoja 2-3rkl
ja kun nämä kiehuu sekaan 1 kananmuna (vispaat kovin niin ei paistu)

kermavaahtoa päälle ja avot :p
 
5 dl punaviinimarjoja/ muita marjoja
1 l Vettä
1,25 dl sokeria
4 rkl perunajauhoja
0,5 dl vettä

mittaa marjat, sokeri ja vesi kattilaan. keitä hetki että marjojen maku irtoaa. Sekoita perunajauhot vesitilkkaan ja kaada seos ohuena nauhana joukkoon koko ajan sekoittaen. Kiehauta. Älä keitä


6 dl maitoa
0,5 dl maissitärkkelystä
3 rkl sokeri

laita maito ja sokeri sekä makuaine kattilaan. kuuumenna ja suurusta maizenalla.
makuaineeksi käy kaakao-suklaakiisseli
fariinisokeri-toffeekiisseli

 
Suklaakiisseli
(4 annosta)

6 dl maitoa
0,75 dl Maizena maissitärkkelystä
0,75 dl sokeria (1dl=85g)
3 rkl kaakaojauhetta

1. Sekoita kattilassa kylmä maito, maissitärkkelys, sokeri ja kaakaojauhe.
2. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen muutaman minuutin ajan kunnes seos sakenee.
3. Nosta kattila pois liedeltä.
4. Kaada kiisseli tarjoiluastiaan ja ripottele pinnalle sokeria kuorruttumisen estämiseksi.
5. Tarjoa kiisselin kanssa kylmää maitoa.
6. Valmistusaika alle 30 minuuttia

Vaniljakiisseli
(4 annosta)

6 dl maitoa
0,75 dl Maizena maissitärkkelystä
0,5 dl sokeria (1 dl = 85 g)
1 tl vanilliinisokeria

1. Sekoita kattilassa kylmä maito, maissitärkkelys ja sokeri.
2. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen muutaman minuutin ajan kunnes seos sakenee.
3. Nosta kattila pois liedeltä.
4. Lisää vanilliinisokeri joukkoon.
5. Kaada kiisseli tarjoiluastiaan.
6. Ripottele pinnalle sokeria kuortumisen estämiseksi.
7. Tarjoa kiisselin kanssa hilloa tai omenasosetta.

Juustokiisseli
6 annosta

6 dl Valio kevytmaitoa
n. 1/2 dl sokeria
2 rkl maissitärkkelysjauhoa
2 tl vaniljasokeria
2 pkt (à 200 g) Valio Kainuun juustoleipää

Tarjoiluun
lakka- tai vadelmahilloa

1. Mittaa maito, sokeri ja maissitärkkelys kattilaan.
2. Kuumenna sekoittaen.
3. Anna kiehua hiljalleen noin 5 min.
4. Mausta vaniljasokerilla.
5. Leikkaa juusto pieniksi kuutioiksi.
6. Lisää kiisselin joukkoon.
7. Anna hautua pari minuuttia, että juusto lämpenee.
8. Tarjoa kiisselin kanssa lakka- tai vadelmahilloa.

Karpaloinen kiisseli
4 annosta

5 dl Valio Karpaloinen -mehua
1/2 dl perunajauhoja
1/2 - 1 dl sokeria
4 dl (200 g) pakastemarjoja

Jogurtti-kermavaahto
1/2 dl Valio kuohukermaa
1/2 dl maustamatonta Valiojogurttia
1/2 tl vanilliinisokeria
1 rkl sokeria

1. Soseuta marjat.
2. Mittaa kattilaan mehu, perunajauhot ja sokeri.
3. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen.
4. Nosta kattila levyltä.
5. Lisää marjasose.
6. Kaada annosmaljoihin ja anna jäähtyä.
7. Vaahdota kerma.
8. Lisää joukkoon jogurtti ja sokerit.
9. Koristele kiisseli jogurtti-kermavaahdolla.

Syyskiisseli
6 annosta

7 dl Valio omenatäysmehua
2 dl vettä
3/4 dl perunajauhoja
4 - 5 rkl sokeria
1-2 omenaa raasteena tai pieninä kuutioina
(1 - 2 dl marjoja, esim. puolukoita tai karpaloita)
1/2 tl kanelia

Jogurttivaahto
1 dl Valio kuohukermaa
1 dl Valio ruokajogurttia
1/2 dl Valio kinuskikastiketta

Raejuustovaahto
1 dl Valio kuohukermaa
1/2 prk (100 g) Valio raejuustoa
1/2 rkl sokeria

Pinnalle
kanelia

1. Sekoita kattilassa mehu, vesi, perunajauhot ja sokeri.
2. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes kiehahtaa.
3. Lisää omenaraaste (sekä marjat) ja kaneli.
4. Tarkista kiisselin makeus mieleiseksesi.
5. Anna jäähtyä.

Valmista haluamasi vaahto lisäkkeeksi:
6. Vatkaa kerma vaahdoksi.
7. Lisää ruokajogurtti ja kinuskikastike tai raejuusto ja sokeri.
8. Tarjoa kiisselin kanssa.

Taivaanrannan kiisseli
4 - 5 annosta

Marjakiisseli
5 dl Valio Karpaloinen -mehua
1/2 dl perunajauhoja
1/2 - 1 dl sokeria
3 dl tuoreita tai pakastemarjoja soseutettuna

Pehmeä
3 dl Valio maitoa
2 dl Valio ruokakermaa, 15 %
1/2 dl perunajauhoja
1/2 dl sokeria
1 vaniljatanko TAI
1 rkl vaniljasokeria

1. Soseuta marjat.
2. Mittaa kattilaan mehu, perunajauhot ja sokeri.
3. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen.
4. Nosta kattila levyltä.
5. Lisää marjasose.
6. Jäähdytä.
7. Mittaa pinnoitettuun kattilaan maito, kerma, perunajauhot, sokeri sekä halkaistu vaniljatanko.
8. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen.
9. Nosta kattila levyltä.
10. Poista vaniljatanko jäähtyneestä kiisselistä.
11. Jos käytät vaniljasokeria, lisää se lopussa.
12. Kaada annosmaljoihin pohjalle vaniljakiisseliä ja päälle marjakiisseliä.

Vinkki:
Jos haluat sitruunaisen kiisselin, niin mausta hiukan jäähtynyt vaniljakiisseli halutessasi 1 rkl:lla sitruunamehua.

Vanilja-manteli-kiisseli
4 annosta

5 dl Valio täys- tai kevytmaitoa
1 muna
1/2 dl sokeria
2 rkl maissitärkkelysjauhoa (Maizena)
1 tl vaniljasokeria
(1 tippa karvasmanteliöljyä)

Pinnalle
paahdettuja mantelilastuja

Tarjoiluun
Valio marjakeittoa

1. Mittaa maito kattilaan.
2. Lisää muna, sokeri ja maissitärkkelys.
3. Kuumenna koko ajan sekoittaen.
4. Anna kiehua hiljalleen noin 3 min.
5. Mausta vaniljasokerilla ja halutessasi karvasmanteliöljyllä.
6. Kaada kiisseli annoskulhoihin.
7. Ripota pinnalle hiukan sokeria, jotta kiisseli ei kuoretu.
8. Paahda mantelilastut pannulla ja jaa annosten päälle.
9. Tarjoa keiton kanssa.

Mansikkakiisseli
4-6 annosta

1 l vettä
250 g marjasekoitusta
1,25 dl sokeria
4 rkl perunajauhoja
1 dl vettä
250 g mansikoita
sokeria

Tarjoa:
vaahtoutuvaa vaniljakastiketta

1. Mittaa vesi, sokeri ja marjat kattilaan.
2. Keitä 15 minuuttia.
3. Siivilöi marjankuoret pois.
4. Sekoita perunajauhot pieneen tilkkaan kylmää vettä.
5. Kaada seos ohuena norona koko ajan sekoittaen mehun joukkoon.
6. Nosta kattila liedelle.
7. Anna kiisselin poreilla muutamia kertoja.
8. Paloittele mansikat, laita jälkiruoka-astioihin tai -kulhoon.
9. Kaada kiisseli päälle.
10. Ripottele pinnalle hiukan sokeria.
11. Peitä kelmulla.
12. Anna jäähtyä.
13. Tarjoa kiisselin kanssa vaahdoksi vatkattua vaniljakastiketta.

Puolukkakiisseli

8 dl vettä
1,5 dl sokeria
200 g puolukoita
4 rkl perunajauhoja
1 dl vettä

1. Mittaa vesi, sokeri ja puolukat kattilaan.
2. Keitä 15 minuuttia.
3. Siivilöi puolukoiden kuoret pois.
4. Kaada mehu takaisin kattilaan.
5. Sekoita perunajauhot ja vesi.
6. Lisää seos ohuena nauhana mehun joukkoon koko ajan hyvin sekoittaen.
7. Kiehauta.
8. Peitä kannella tai kelmulla.
9. Jäähdytä kylmävesihauteessa.
10. Siivilöi kiisseli tarjoiluastiaan.
11. Nauti sellaisenaan tai kermavaahdon kanssa.
12. Valmistusaika 25 minuuttia.

Karpalokiisseli

5 dl vahvaa hyvin sokeroitua karpalomehua tai jääkarpaloita
30 g perunajauhoja

1. Lisää kylmän mehun joukkoon perunajauhot.
2. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen, kunnes se kiehahtaa.
3. Annostele ja jäähdytä kylmäksi.

Valkosuklaavaahto

3 kpl keltuaisia
50 g sokeria
200 g valkosuklaata
2 1/2 - 3 dl kuohukermaa
(3 kpl liivatetta)
3 kpl valkuaisia
(4 cl likööriä)

1. Liota liivatteet pakkauksessa olevan ohjeen mukaan.
2. Vaahdota keltuaiset ja sokeri.
3. Sulata suklaa vesihauteessa ja yhdistä keltuais-sokerivaahtoon.
4. Mausta seos liköörillä.
5. Lisää pehmeä kermavaahto.
6. Lisää vaahtoon jäähdytetty liivateliuos.
7. Lisää vaahdoksi vatkatut keltuaiset.
8. Annostele karpalokiisseli ja valkosuklaavaahto esimerkiksi kerroksittain annosmaljoihin.
9. Koristele haluamallasi tavalla.

Luumukiisseli

1 1/2 l vettä ja 1/2 dl mustaherukkatiivistettä
ripaus kanelia tai pala kanelitankoa
250 g luumuja (pussillinen)
1 dl rusinoita
1 dl sokeria
1/2 dl perunajauhoja ja 1 dl vettä

1. Keitä hedelmiä, kanelitankoa ja sokeria mehussa viitisen minuuttia.
2. Sekoita perunajauhot veteen.
3. Kaada ohuena nauhana koko ajan sekoittaen keitokseen.
4. Kiehauta kiisseli ja kaada tarjoilukulhoon.
5. Ripottele pinnalle hienoa sokeria.
6. Tarjoa riisipuuron tai maidon kanssa.

Minttu-raparperikiisseli

8-10 raparperin vartta (n.800g)
1 l vettä
2 dl sokeria
1 dl tuoreita mintun lehtiä
1/3 tl kuminan siemeniä
4 rkl perunajauhoja
kuivattuja kanervankukkia ja tuoreita mintun lehtiä.

1. Puhdista ja paloittele raparperit parin sentin paloiksi.
2. Huuhdo samoin mintun lehdet.
3. Keitä raparperit ja mintun lehdet sekä kumina pehmeiksi sokerilla maustetussa vedessä.
4. Ongi mintun lehdet reikäkauhalla pois.
5. Sekoita perunajauhot kylmään veteen.
6. Lisää ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.
7. Anna kiisselin pulpahtaa.
8. Kaada maljaan jäähtymään.
9. Ripottele pinnalle sokeria.
10. Tarjoile haaleana tai kylmänä maidon kera.
11. Kiisselin päälle voi ripotella koristeeksi kanervan kukkia ja mintun lehtiä.

Omenakiisseli

6 hapahkoa omenaa tms.
5 dl vettä
3/4 dl sokeria
1 pala kanelitankoa
1 tl perunajauhoja

1. Kiehauta vesi, sokeri ja kanelitanko.
2. Lisää kouritut, paloitellut omenat ja keitä ne pehmeiksi.
3. Ota kanelitanko pois ja sekoita niin, että omenoiden rakenne rikkoutuu.
4. Siirrä kattila pois liedeltä.
5. Sekoita perunajauho pieneen tilkkaan kylmää vettä.
6. Kaada tasaisena nauhana koko ajan rauhallisesti lusikalla sekoittaen.
7. Kiehauta.
8. Nosta kattila poisliedeltä.
9. Tarjoa jäähdytettynä.

Raparperikiisseli
4 annosta

6 vartta raparperia
4 dl vettä
1 dl sokeria
2 1/2 rkl perunajauhoja

1. Maukkain kiisseli syntyy nuorista, mehevistä raparperinvarsista.
2. Poista vanhemmista varsista uloimmat karkeat rihmat.
3. Huuhtele raparperit.
4. Leikkaa ne 2 cm:n pituisiksi paloiksi.
5. Kiehauta vesi ja sokeri, lisää raparperit joukkoon.
6. Keitä ne pehmeiksi.
7. Sekoita perunajauhot pieneen tilkkaan kylmää vettä.
8. Lisää suurus keitokseen ohuena nauhana varovasti sekoittaen.
9. Anna kiisselin vain pulpahtaa ja kaada se kulhoon jäähtymään.
10. Ripottele pinnalle hieman sokeria.
11. Tarjoa kiisseli haaleana tai kylmän maidon kanssa.

Vinkki:
Erittäin hyvän kiisselin saat lisäämällä haaleaan kiisseliin 1-2 viipaloitua banaania tai 2-3 dl viipaloituja tuoreita mansikoita.

Hedelmäinen rahkakiisseli

1 lime
3 dl maitoa
3 rkl maissijauhoja
1 prk mandariinilohkoja
1 prk ananaspaloja
1 tkl (250 g) maitorahkaa
sokeria
limen mehua

1. Pese lime hyvin.
2. Raasta kuori.
3. Sekoita kattilassa maito, maissijauhot, ananasten mehu ja limen kuori.
4. Kuumenna sekoittaen kunnes seos sakenee.
5. Anna jäähtyä hetki.
6. Lisää mandariinilohkot, ananaspalat ja maitorahka joukkoon.
7. Lisää sokeria ja limen mehua makusi mukaan.

Herukkakiisseli

1 l marjamehua (sokeroitua)
6 rkl perunajauhoja
4 dl viinimarjoja

Tarjoiluun:
Kermavaahto ja hunajaa

1. Mittaa kattilaan kylmä neste ja perunajauhot.
2. Sekoita.
3. Kuumenna sekoittaen, kunnes seos kiehahtaa.
4. Lisää marjat.
5. Tarkista makeuta ja ripottele päälle vielä sokeria, jotta kiisseli ei kuorrutu.
6. Tarjoa vaahdotetun hunajalla maustetun kerman kanssa.

Luumukiisseli 2

1 dl luumuja
2 rkl rusinoita
1/2 l vettä
pala kanelitankoa
1/2 dl sokeria
1/4 dl sekamehua
1 1/2 rkl perunajauhoja

1. Huuhtele luumut ja rusinat.
2. Liota niitä vedessä muutamia tunteja.
3. Lisää joukkoon kanelitanko.
4. Anna hedelmien kiehua noin puoli tuntia.
5. Lisää sokeri ja mehu joukkoon.
6. Sekoita perunajauho vesitilkkaan.
7. Suurusta sillä kiisseli.

Sitruunakiisseli
(4 annosta)

3 dl vettä
2 rkl maissitärkkelystä
0,5 dl sokeria
2 kpl kananmunan keltuaista
1 sitruuna
100 g maustamatonta tuorejuustoa
1 tl vaniljasokeria

1. Pese sitruuna hyvin ja raasta siitä kuori.
2. Purista sitruunan mehu.
3. Sekoita vesi, tärkkelys, sokeri, sitruunan kuori ja keltuaiset kattilassa.
4. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen.
5. Hauduta muutamia minuutteja.
6. Jäähdytä.
7. Lisää sitruunanmehu kiisseliin.
8. Vatkaa vaniljasokerilla maustettua tuorejuustoa pari minuuttia sähkövatkaimella.
9. Lisää sitruunakiisseli koko ajan hyvin vatkaten.
10. Annostele kiisseli jälkiruokamaljoihin.
11. Jäähdytä.
12. Tarjoa kiisseli esimerkiksi vadelmien kanssa.

Viktoriakiisseli
(6-8 annosta)

2 dl puuroutuvaa riisiä
6 dl vettä
6 dl maitoa
1 1/2 dl sokeria
sitruunan mehu ja 1 tl raastettua sitruunan kuorta
4 dl kuohukermaa
6 liivatetta
1/2 dl vettä

1. Kiehauta vesi.
2. Lisää riisit.
3. Keitä kunnes vesi on imeytynyt riiseihin.
4. Lisää maito.
5. Hauduta riisipuuro kypsäksi.
6. Mausta puuro sokerilla ja sitruunalla.
7. Pehmitä liivatteet kylmässä vedessä.
8. Sulata ne kuumaan vesitilkkaan.
9. Vaahdota kerma.
10. Sekoita keskenään jäähtynyt puuro, liivateseos ja kermavaahto.
11. Pane ruoka laakeaan jälkiruokamaljaan.
12. Hyydytä viileässä.
13. Tarjoa Viktoriakiisseli mansikkakastikkeen kanssa.

Kerroskiisseli

Marjakiisseli:
5 dl karpalomehua
½ dl perunajauhoja
½-1 dl sokeria
3 dl mansikkasurvosta

1. Mittaa kattilaan mehu, perunajauhot ja sokeri.
2. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen.
3. Nosta kattila levyltä.
4. Lisää marjasose.
5. Jäähdytä.

Vaniljakiisseli:
5 dl maitoa
½ dl perunajauhoja
½ dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria

1. Mittaa paksupohjaiseen kattilaan maito, perunajauhot ja sokeri.
2. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen.
3. Nosta kattila levyltä, lisää vaniljasokeri.
4. Kaada annosmaljoihin pohjalle vaniljakiisseliä ja päälle marjakiisseliä.

Kevyt suklaakiisseli 2

4 dl maitoa
3 rkl sokeria
3 rkl kaakaota
2 1/2 rkl ohrakasta
1 1/2 tl vaniljasokeria

1. Sekoita sokeri, kaakao ja ohrakas kylmän maidon joukkoon.
2. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen.
3. Anna hautua pari minuuttia.
4. Mausta vaniljasokerilla ja kaada 2-3 annosmaljaan tai isompaan kulhoon.
5. Tarjoa kylmänä tai haaleana pakastevadelmien tai -hillon kera.
6. Ripottele pinnalle kookoshiutaleita.

Mustikkakiisseli
7 annosta

1 l laimennettua mehua (esim. mustaherukkamehua)
1 dl sokeria
4 rkl perunajauhoja
5 dl mustikoita

1. Mittaa kattilaan mehu, perunajauhot ja sokeri.
2. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen.
3. Nosta kattila levyltä.
4. Lisää mustikat.
5. Jäähdytä.

Marjakiisseli

1/2 l vettä
3/4 dl sokeria
2 1/2 rkl perunajauhoja
n. 1 l pakastemarjoja (mustaherukoita, mustikoita, mansikoita ja vadelmia)

1. Sekoita kylmään veteen sokeri ja perunajauhot.
2. Kuumenna seos kiehuvaksi koko ajan sekoittaen.
3. Anna kiehahtaa ja sekoita jäiset marjat joukkoon.
4. Näin niiden maku ja vitamiinit säilyvät hyvin.
5. Kaada kiisseli tarjoiluastiaan ja ripottele pinnalle sokeria.

Keltainen hedelmäkiisseli
(4 annosta)

1 tlk (850 g) persikanpuolikkaita (Diva)
1 tlk (410 g) hedelmäcocktailia (Diva)
4 dl appelsiinitäysmehua
1 sitruunan mehu
1/2 dl sokeria
4 rkl perunajauhoja

Pinnalle:
1 dl kuohukermaa
1 rkl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
(Diva-mantelilastuja)

1. Valuta hedelmien liemet (noin 1/2 litraa) kattilaan.
2. Lisää appelsiinimehu, sitruunamehu, sokeri ja perunajauhot.
3. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen, kunnes se pulpahtaa ja kiisseli kirkastuu.
4. Paloittele persikanpuolikkaat laakean vadin pohjalle.
5. Kaada joukkoon hedelmäcocktail.
6. Kaada hieman jäähtynyt kiisseli hedelmien päälle.
7. Ripottele pinnalle sokeria kuortumisen estämiseksi.
8. Vaahdota kerma ja mausta.
9. Pursota tai nosta lusikalla kermavaahtonokareita kiisselin koristeeksi.
10. Halutessasi voit vielä ripotella pinnalle mantelilastuja.

Samettinen suklaakiisseli 3
(5 annosta)

1 l täysmaitoa
3 rkl kaakaojauhetta (tummaa)
4 rkl sokeria
1 kananmuna
1 dl Maizena-maissitärkkelysjauhoja
2 tl vanilliinisokeria

1. Sekoita kaakao ja sokeri keskenään pinnoitetussa kattilassa.
2. Lisää kattilaan maito, muna ja maissijauhot.
3. Vatkaa sekaisin.
4. Kuumenna kiehuvaksi miedolla lämmöllä koko ajan puuhaarukalla sekoittaen.
5. Keitä 3 minuuttia.
6. Mausta lopuksi vanilliinisokerilla.
7. Kaada laakeaan tarjoiluastiaan tai hieman jäähtyneenä annoslaseihin.
8. Ripottele pinnalle sokeria.
9. Koristele kermavaahdolla ja suklaarouheella tai marjoilla.

Suklaakiisseli 4

6 dl maitoa
1 muna
2 rkl kaakaojauhetta
2-3 rkl sokeria
1/2 dl ohra- tai maissitärkkelystä
1-2 rkl vaniljasokeria

1. Mittaa kattilaan kaikki muut aineet paitsi vaniljasokeri.
2. Vatkaa tasaiseksi.
3. Kaakaojauhe saattaa jäädä kokkareiseksi, mutta kokkareet liukenevat, kun seosta kuumennetaan.
4. Kuumenna koko ajan pohjaa myöten sekoittaen, kunnes seos sakenee.
5. Älä keitä, mutta yksi kupla voi pulpahtaa kiisselin pintaan.
6. Jäähdytä kiisseliä hieman koko ajan sekoittaen.
7. Mausta vaniljasokerilla.
8. Kaada suklaakiisseli joko isoon tarjoiluastiaan tai annoskulhoihin.
9. Peitä muovikelmulla.
10. Viilennä.
11. Tarjoile kermavaahtonokareen kanssa ja koristele strösseleillä.

Tuoremarjakiisseli
4-6 hengelle

1 l laimennettua mehua
(4 rkl sokeria)
5 rkl perunajauhoja
5 dl tuoreita tai pakastemarjoja

1. Sekoita perunajauhot tilkkaan kylmää mehua.
2. Pane mehu kattilaan, mausta.
3. Kuumenna poreilevaksi.
4. Nosta kattila pois liedeltä.
5. Lisää perunajauho-mehuseos ohuena nauhana mehua koko ajan sekoittaen.
6. Pane kattila takaisin liedelle.
7. Kiehauta kiisseli nopeasti eli kunnes pari kuplaa on noussut pinnalle.
8. Kaada kiisseli marjojen päälle tarjoiluastiaan jäähtymään.
9. Ripottele sokeria päälle.

Mansikka-ananaskiisseli
4-5 annosta

1 pkt (2 pss) Ekströms Mansikkakiisseliaineksia
4 dl vettä
1 prk (227 g) murskattua ananasta omassa mehussaan (sokeroimaton)

1. Valmista mansikkakiisseli pakkauksen ohjeen mukaan.
2. Lisää lopuksi ananasmurska ja sekoita.
3. Anna seistä hetken aikaa kylmässä.
4. Tarjoa välipalaksi tai jälkiruokana.

Melban vadelmakiisseli
4-5 annosta

1 pkt (2 pss) Ekströms vadelmakiisseliaineksia
4 dl vettä
1 dl persikkasäilykkeen lientä
0,5 prk (415 g) persikan puolikkaita omasa mehussaan (sokeroimaton)

1. Valmista vadelmakiisseli pakkauksen ohjeen mukaan.
2. Kuutioi persikan puolikkaat.
3. Lisää kiisselin joukkoon ja sekoita.
4. Anna seistä hetken aikaa kylmässä.
5. Tarjoa välipalaksi tai jälkiruokana.
6. Kokeile vaihteeksi persikan tilalle säilykemangoa.


Omenakiisseli kaneli-kermalla
(neljälle)

4 dl omenatäysmehua
3 dl omenaa 1 cm kuutioina
1 rkl sitruunamehua
1 dl sokeria
2 rkl perunajauhoja

1. Kuumenna mehu ja sokeri teräskattilassa.
2. Lisää omenakuutiot ja kiehauta.
3. Mausta sitruunanmehulla.
4. Ota kattila sivuun liedeltä.
5. Sekoita perunajauho vesi- tai omenamehutilkkaan ja yhdistä nauhana kiisselipohjaan.
6. Laita uudelleen liedelle ja kuumenna, kunnes pulpahtaa.
7. Vältä kypsän kiisselin sekoittamista, ettei tule venyväksi.
8. Ripottele pinnalle sokeria ja jäähdytä.
9. Tarjoa kylmänä laakealta kiisselivadilta kevyesti vaahdotetun, kanelilla maustetun kerman kanssa.

Kahvikiisseli
(neljälle-kuudelle)

6 dl vahvaa kahvia
4 dl kermamaitoa
1,5 dl sokeria (tai maun mukaan)
1 tl vaniljasokeria
5 rkl maissitärkkelystä

1. Kuumenna kermamaito ja kahvi paksupohjaisessa kattilassa kiehuvaksi.
2. Mausta sokerilla.
3. Suurusta kylmään kahvitilkkaan sekoitetulla maissitärkkelyksellä.
4. Mausta valmis kiisseli vaniljasokerilla.
5. Jäähdytä sekoitellen, ettei pinnalle synny sitkeää kalvoa.

Vinkki:
Voit valmistaa kahvi-kermamaito-sokeriseoksen haluamasi vahvuiseksi; kahvin ystävä lisää kahvin osuutta ja päin vastoin.

Minttu-suklaakiisseli

6 dl maitoa
2 rkl kaakaojauhetta
3 rkl sokeria
14 kpl Marianne-karamelleja
2 rkl maissitärkkelystä

1. Kuumenna maito kiehuvaksi.
2. Lisää karamellit ja liota ne maidon joukkoon.
3. Mausta kaakaojauheella ja sokerilla.
4. Sekoita maissitärkkelys tilkkaan maitoa tai vettä ja kaada ohuena nauhana kaakaon joukkoon.
5. Kypsennä muutama minuutti ja ota sivuun.
6. Ripottele sokeria pinnalle ja jäähdytä.

Vaniljakiisseli

2 dl maitoa
1 rkl sokeria
2 tl maissitärkkelystä
0,5 tl vaniljasokeria

1. Yhdistä kaikki aineet, paitsi vaniljasokeri, paksupohjaisessa kattilassa.
2. Kuumenna sekoitellen kiehuvaksi.
3. Keitä muutama minuutti ja ota sivuun.
4. Mausta vaniljasokerilla ja ripottele hieman sokeria pinnalle.
5. Jäähdytä.
6. Kaada jäähtyneet kiisselit raidoiksi laakealle vadille.
7. Tee marmorikuviointi vetämällä veitsenterällä raitojen läpi joka toinen kerta eri suuntaan.

Viinikiisseli Cream de Vino

4 dl kevytkermaa
4 keltuaista
1/2 dl sokeria
2 dl valkoista portviiniä

1. Mittaa kulhoon kerma, keltuaiset ja sokeri.
2. Pane kulho vesihauteeseen.
3. Vatkaa kuumentaen, kunnes keitos sakenee.
4. Ota kiisseli lämmöltä.
5. Lisää viini vaahtoa koko ajan tehokkaasti vatkaten.
6. Kaada annoslaseihin.

Mustikkaleipävanukas

3 siivua leipää
(käytä mieluiten pullapitkon siivuja)
1 dl mustikoita
1 rkl cointreau-likööriä
2 nokaretta voita
2 rkl fariini sokeria
1 muna
1 dl maitoa

1. Latele puolet leivästä vuoan pohjalle kokonaisena, laita puolet mustikoista leivän päälle.
2. Lisää loraus likööriä , nokare voita ja hieman fariini sokeria.
3. Lisää leipää 1 kerros ja jälleen täytteet ja hatuksi leipäviipale.
4. Lopuksi kaada munamaito vuokaan ja kypsennä uunissa 200 asteessa 12 minuuttia.

Appelsiini-banaanikiisseli
(Kevyt, 4 annosta)

3 dl appelsiinimehua
3 dl vettä
½ dl sokeria
2 kanelitankoa
1 appelsiini
2 rkl perunajauhoja
1 iso banaani

1. Mittaa kattilaan mehu, vesi, sokeri ja kanelitangot ja anna kiehua hiljalleen hetken aikaa.
2. Sekoita perunajauhot tilkkaan kylmää vettä ja lisää seos kattilaan ohuena vanana.
3. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen ja nosta kattila liedeltä, kun kiisseli on pulpahtanut pari kertaa.
4. Kuori ja paloittele appelsiini pieniksi paloiksi ja lisää palat kattilaan
5. Viipaloi banaanit kiisselin joukkoon.
6. Kaada kiisseli tarjoiluastiaan ja ripota pinnalle sokeria.

Appelsiinikiisseli
(4 annosta)

4 appelsiinia
5 dl kylmää vettä
5 dl appelsiinitäysmehua
3 rkl perunajauhoja
½ dl sokeria
½ sitruunan mehu

Lisäksi:
2 ½ dl valmista vatkautuvaa
vaniljakastiketta
¼ tl kardemummaa

1. Kuori appelsiinit ja leikkaa appelsiineista terävällä veitsellä lohkot irti niin, että lohkojen välinen seinämä irtoaa hedelmälihasta.
2. Leikkaa lohkot suupaloiksi.
3. Yhdistä keskenään kylmä vesi, appelsiinimehu, perunajauhot ja sokeri.
4. Kuumenna seosta kattilassa koko ajan sekoittaen kunnes se sakenee.
5. Kun seos on pulpahtanut pari kertaa nosta kattila liedeltä.
6. Lisää appelsiinipalat ja sitruunamehu.
7. Vaahdota vaniljakastike kuohkeaksi ja mausta se kardemummalla.
8. Tarjoa kastike kiisselin kanssa.

Viktoriankiisseli 2

3 dl kylmää riisipuuroa
1/2 dl sokeria
1 rkl sitruunanmehua
1 tl vaniljasokeria
1 appelsiini
1 dl kuohukermaa

1. Mittaa puuro kulhoon, lisää sokerit ja sitruunanmehu.
2. Kuori ja paloittele appelsiini ja sekoita joukkoon.
3. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää seokseen.
4. Laita tarjoilukulhoon ja koristele.

Viinikiisseli

4 dl kevytkermaa
4 keltuaista
1/2 dl sokeria
2 dl valkoista portviiniä

1. Mittaa kulhoon kerma, keltuaiset ja sokeri.
2. Pane kulho vesihauteeseen ja vatkaa kuumentaen, kunnes keitos sakenee.
3. Ota kiisseli lämmöltä ja lisää viini vaahtoa koko ajan tehokkaasti vatkaten.
4. Kaada annoslaseihin.

Vaniljainen luumukiisseli
(4 annosta)

5 dl vettä
5 luumua
1 vaniljatanko
½ dl sokeria

Suurus:
2 rkl perunajauhoja
½ dl vettä

1. Paloittele luumut ja poista kivet.
2. Pane vesi, sokeri, halkaistu vaniljatanko ja luumupalat kattilaan.
3. Keitä, kunnes luumut pehmenevät eli noin 10 minuuttia.
4. Jos vesi haihtuu, lisää 1 dl vettä.
5. Valmista suurus.
6. Sekoita perunajauhot veteen.
7. Nosta kattila pois liedeltä ja poista vaniljatanko.
8. Lisää suurus kaataen ja koko ajan sekoittaen.
9. Kuumenna liedellä varovasti sekoittaen.
10. Kun kiisseli sakenee, nosta heti pois liedeltä.
11. Kaada kiisseli tarjoiluastiaan.
12. Ripottele sokeria pinnalle, ettei pinnalle muodostu kuorta.

Tuoremarja-kiisseli
(4 annosta)

1 l vettä
(ripaus suolaa)
1,5 dl sokeria
4 rkl perunajauhoja
1-2 ps (á 500 g) pakastemarjoja

1. Mittaa kylmä vesi, hyppysellinen suolaa, sokeri ja perunajauhot kattilaan.
2. Sekoita jauhot hyvin veteen sekaisin ja nosta kattila levylle.
3. Kuumenna sekoittaen kunnes liemi kirkastuu.
4. Älä sekoita enää, vaan anna kiisselin saeta ja kuplia pari kertaa.
5. Nosta kattila levyltä ja sekoita joukkoon pakastemarjat kokonaisina, viipaleina tai survoksena.

Karpalo-lakkakiisseli

11/2 dl sokeria
1 dl perunajauhoja
1 l vettä
1dl jauhettua karpaloa
2 dl lakkoja

1. Mittaa sokeri ja perunajauhot kattilaan.
2. Sekoita vispilällä vesi sokerin ja jauhojen kanssa.
3. Yhdistä jauhettu karpalo keitokseen.
4. Aloita keittäminen koko ajan vispaten.
5. Kiehauta keitos.
6. Lisää kokonaisia lakkoja koristeeksi kuumaan kiisseliin.
7. Kiehauta kiisseli hillojen lisäämisen jälkeen.
8. Näin valmistettu kiisseli säilyy huoneenlämmössä vain pari päivää.

Kiisseli

3-4 dl karpaloita
1 l vettä
1,5 sokeria
4 rkl perunajauhoja

1. Karpalot ja vesi joko soseutetaan tai siilataan.
2. Lisätään sokeri ja perunajauhoilla saostetaan.

Appelsiinikiisseli
4 annosta

4 appelsiinia
5 dl kylmää vettä
5 dl appelsiinitäysmehua
3 rkl perunajauhoja
½ dl sokeria
½ sitruunan mehu

Lisäksi
2 ½ dl valmista vatkautuvaa
vaniljakastiketta
¼ tl kardemummaa

1. Kuori appelsiinit ja leikkaa appelsiineista terävällä veitsellä lohkot irti niin, että lohkojen välinen seinämä irtoaa hedelmälihasta.
2. Leikkaa lohkot suupaloiksi.
3. Yhdistä keskenään kylmä vesi, appelsiinimehu, perunajauhot ja sokeri.
4. Kuumenna seosta kattilassa koko ajan sekoittaen kunnes se sakenee.
5. Kun seos on pulpahtanut pari kertaa nosta kattila liedeltä.
6. Lisää appelsiinipalat ja sitruunamehu.
7. Vaahdota vaniljakastike kuohkeaksi ja mausta se kardemummalla.
8. Tarjoa kastike kiisselin kanssa.

VIHJE
Samaan tapaan valmistat kiisselin myös muista hedelmistä tai marjoista. Vaihtelua appelsiinikiisseliin saat mandariineilla ja greipeillä.

Vanhan ajan maitokiisseli
(4-5 annosta)

1 l täysmaitoa
1 dl ohratärkkelystä
1/-1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria

Pinnalle:
vadelmahilloa

1. Sekoita paksupohjaisessa, laakeassa kattilassa kylmä maito ja ohratärkkelys.
2. Kuumenna pohjaa myöten puulastalla sekoittaen kunnes seos kiehahtaa ja sakenee.
3. Lisää sokeri ja nosta kattila levyltä.
4. Lisää vaniljasokeri ja sekoita.
5. Kaada kiisseli kulhoon ja ripottele sen pintaan hiukan sokeria kuortumisen estämiseksi.
6. Voit myös jättää sokerin pois ja peittää kulhon kelmulla, mikä ajaa saman asian.
7. Nosta haalean kiisselin päälle vadelmahillo nokareina.
8. Tarjoa kiisseli haaleana tai kylmänä ja lisänä esimerkiksi kaurakeksejä.

Vihje:
Samalla tavalla voit valmistaa myös suklaakiisselin, kun sekoitat vain ensin sokerin joukkoon lusikalla mukissa 1/2 dl kaakaojauhetta. Tarjoa suklaakiisseli kermavaahdon - ei hillon - kera.

Syyskuun lakka-puolukkakiisseli

1 l vettä
1/2 l puolukoita tai 3 dl puolukkasurvosta
ripaus suolaa
1-1 1/2 dl sokeria

Suurukseen:
1 dl kylmää vettä
5 tasaista ruokalusikallista perunajauhoja

Lisäksi:
2-3 dl lakkoja
(sokeria)

1. Keit puolukat vaaleiksi ripauksella suolaa maustetussa vedessä.
2. Siivilöi mehu toiseen kattilaan ja lisää sokeri.
3. Kiehauta kunnes sokeri sulaa.
4. Sekoita perunajauhot veteen.
5. Nosta kattila levyltä.
6. Kaada suurus puolukkamehuun tasaisesti pohjaa myöten sekoittaen.
7. Nosta kattila levylle.
8. Kiehauta sekoittamatta kunnes kiisseli kuplii pari kertaa, kirkastuu ja sakenee.
9. Lisää lakat.
10. Kaada kiisseli tarjoiluastiaan ja ripottele hiukan sokeria pintaan.

Kuutamokiisseli

8 dl täysmaitoa
1 vaniljatanko
1 dl sokeria

Suurustamiseen:
2 dl maitoa
4 rkl perunajauhoja
1-2 tl vaniljasokeria

Pinnalle:
1 rkl sokeria

Lisäksi:
2 dl vadelmahilloa
1 ps (200 g) pakastevadelmia

1. Halkaise vaniljatanko pitkittäin ja laita paksupohjaiseen kattilaan.
2. Lisää maito ja kuumenna se kiehuvaksi.
3. Sekoita maidon kuumentuessa suurus eli kylmään maitotilkkaan perunajauhot.
4. Nosta kattila levyltä.
5. Sekoita kuumaan maitoon ensin sokeri, sitten pohjaa myöten sekoittaen ja hitaasti nauhana kaataen suurus.
6. Sekoita kunnes maito alkaa saeta.
7. Nosta kattila kuumalle levylle ja kiehauta kerran sekoittamatta.
8. Kiisseli on valmista, kun siitä pulpahtaa pinnalle pari kuplaa.
9. Nosta kattila levyltä ja sekoita kiisseliin vaniljasokeri ja lisää sokeria, jos haluat.
10. Ripottele sitten sen pintaan vielä hiukan sokeria kuortumisen estämiseksi.
11. Jäähdytä kiisseli haaleaksi.
12. Poista vaniljatanko ja kaada kiisseli kulhoon.
13. Peitä kulho kelmulla tarjoamiseen asti.
14. Sekoita vadelmahillo ja puolisulat marjat.
15. Tarjoa kiisselin lisänä.

Hedelmäkiisseli ja vaniljavaahto
(6-8 annosta)

1 litra appelsiinituoremehua tai persikkanektaria
4 rkl perunajauhoja
sokeria

Pinnalle:
sokeria ja kanelia
(mandariinipaloja)

Lisäksi:
vaahdotettua Creme vanillaa

1. Mittaa kylmä mehu ja perunajauhot kattilaan.
2. Sekoita hyvin pohjaa myöten.
3. Kuumenna kunnes seos sakenee, kirkastuu ja alkaa kuplia.
4. Lopeta sekoittaminen ensimmäisiin kupliin ja nosta kattila levyltä.
5. Lisää kiisseliin maun mukaan sokeria ja kaada se tarjoiluastiaan.
6. Ripottele pintaan sokeria ja kanelia sekä mandariinipaloja.
7. Jäähdytä.
8. Tarjoa lisänä vaniljavaahtoa tai puolisulaa vaniljajäätelöä.

Etelän hedelmäkiisseli
4 annosta

5 dl ananasmehua
2 1/2 rkl perunajauhoja
1/2 dl sokeria
hedelmiä, esimerkiksi 2 kiiviä ja ananaskirsikoita

1. Mittaa kylmä mehu, sokeri ja perunajauhot kattilaan.
2. Sekoita hyvin.
3. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli sakenee ja ensimmäiset kuplat tulevat pinnalle.
4. Paloittele hedelmät.
5. Lisää valmiiseen kiisseliin.
6. Kaada tarjoiluastiaan ja ripottele sokeria pinnalle.

Kerroskiisseli

Kahvikiisseli
2 keltuaista
1,5 rkl vehnäjauhoja
0,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 dl maitoa
1,5 dl vahvaa kahvia

Maitokiisseli
1 keltuainen
1 rkl vehnäjauhoja
3 rkl sokeria
0,5 tl kardemummaa
3 dl maitoa

1. Valmista molemmat kiisselit samalla tavalla.
2. Erota keltuaiset valkuaisista.
3. Sekoita kaikki ainekset keskenään kattilassa.
4. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli sakenee.
5. Anna kiehahtaa.
6. Ripottele pinnalle hieman sokeria.
7. Anna jäähtyä.
8. Nostele lusikalla annosmaljoihin vuorotellen kahvi- ja maitokiisseliä.
9. Tarjoile kylmänä.
10. Voit valmistaa myös pelkän kahvikiisselin ja tarjota sen esimerkiksi marjojen ja kermavaahdon kanssa.

Maitokiisseli ja marjoja

6 dl maitoa
2 keltuaista
1 1/2-2 rkl perunajauhoja tai maissijauhoja
sokeria
vaniljasokeria

1. Sekoita kaikki aineet vispilällä
2. Kuumenna ja sekoita koko ajan, kunnes kiisseli sakoaa
3. Laita pinnalle marjoja.

 

Yhteistyössä