Kiinteiden vaikutus yöunien paranemiseen

Tyttö täyttää pian 4kk ja yöt ovat menneet todella rikkinäisiksi. Hyvä, jos nukutaan 1-3h pätkissä enää. :|

Olen alustavasti miettinyt, että mentäisiin nykyisten ohjeiden mukaan 6kk saakka täysimetyksellä, mutta kuukauden päivät jatkunut vähille unille jääminen alkaa jo rasittaa. Tyttö heräilee vähän väliä illalla ja yöllä, kitisee tai itkee suoraa huutoa, vääntelehtii mahansa kanssa tai herää ns. pieruitkuihin. Meillä myös syödään usein yöllä, sillä usein lapsi rauhoittuu uudestaan nukkumaan vain tissillä (ja joskus nukutan suoraan siihen, kun olen ihan rättipoikki enkä jaksa tutin ja kävelyn kanssa nukuttaa :ashamed: ). Yleensä yössä syödään 1-2 krt, kun tunnistan nälkäitkun. En siis syötä joka itkuun kuitenkaan, sillä eihän lapsi kai voi nälkäinen olla jos tunti sitten on syönyt... :/

Eli, kertoisitteko kokemuksia tai neuvoja, kannattaako kiinteitä ruokia alkaa kokeilemaan nyt 4kk ikäisenä, jotta yöunet pitenisivät? Voiko se rauhoittaa vatsan toimintaa ja vähentää noita pieruitkuja, vai onko mahdollista että mahavaivat pahenevat entisestään? Kokemuksia on varmasti monenlaisia, mutta kuulisin mielelläni mielipiteitä.

Kiitokset vastanneille jo etukäteen ja jaksamisia meille valvojille. :)
 
Vaikuttaa noi yöheräilyt olevan tyypillisiä ton ikäsille, joten välttämättä ratkasua ei o helppo löytää. Kiinteiden alotus saattaa auttaa joillakin, joillakin pahentaa tilannetta entisestään. Tuon ikäiset vauvat oppii ihan valtavasti, joten sekin aiheuttaa levottomuutta ja monilla vaivaa myös ikenien kutina... allergiankaan mahdollisuutta ei voi sulkea pois. Onko masuoireita siis myös päivisin? Entä jotain muita oireita? Onko kakka vetistä tai limaista?

Meillä jätkä myös nukkuu usein levottomasti ja heräilee ihan vaan valvomaan välillä... Kun ei malta nukkua. Ikenet kutiaa ja joskus on masukin hieman kipeä. Pahaan ikenien kutinaan auttaa suppo, nälkään tissittely ja ilmavaivoihin Cuplaton sekä masullaan pitäminen. Ikävä kyllä poika ei osaa masullaan nukkua... Se kun on mönkimisasento. :LOL: Välillä tilanne rauhottuu sen verran, että saan tasattua univajettani ja sit jatkuu taas. Jos jollain on joku poppakonsti, niin mieluusti otan vastaan kiittäen ja kumartaen. :)

Voimia valvoskeleville ja levottomia öitä viettäville! :hug:
 
meillä poika kohta 4 kk. aloitimme kiinteät pari viikkoa sitten, kun yöt meni kamalaliksi. pahimmillaan heräsin tunnin välein. ja herää öisin enään kerran. annamme illalla nukkumaan mennessä perunaporkkanavellin, yöllä maidon, aamulla maissivellin, 12.00 vihannessoseen, 15.00 maidon ja 18.00 hedelmäsoseen.
 
Meillä tyttö nyt 7,5 kk ja herää 1-2 tunnin välein...3-4 kk iässä oli jo parempia öitä mutta ei enää. kiinteitä syöty jo pari kuukautta mutta ne ei ole vaikuttaneet mitenkään.

mutta olen kuullut että joillakin yöt paranee kiinteiden myötä, toivottavasti teilläkin =)
 
Meillä poika 4kk joka on yöt nukkunu aina hyvin,eli ei herää enään syömään.Nyt muutama yö menny sillee et Juuso nukkunu aika levottomasti.Auttaa kyl ku tutin laittaa suuhun.En tiiä kuuluko tämä tähän ikään.Kannattaa kokeilla velliä iltasin,autto meijän vanhemmalla pojalla.Alota ensin laimentamalla velli maitoon ja kato miten vaikuttaa.
 
Meillä mahavaivainen esikoispoika söi täysimetyksellä koko ajan kiihtyvää tahtia, lopulta 1-2 tunnin välein ympäri vuorokauden. Aloitettiin soseet sitten vajaa 4 kk iässä. Mahavaivat alkoivat helpottaa pian ja syömistahti hieman harveta. Kun mukaan otettiin aamu- ja iltapuurot noin 5 kk iässä alkoivat yöunet selvästi parantua ja 7-8 kk iästä poika alkoi nukkua yönsä pääosin syömättä.

Nyt 2,5 kk kuopuspoikamme nukkuu nyt jopa 5-6 tunnin yhtämittaisia unia kun ei mahavaivoja ole ollut. Eli minun kokemuksellani ei vauva aina syö nälkäänsä vaan lohduksi.
 
pollerolle
Meillä myös neiti nukkui aikaisemmin yöt hyvin (nukkumaan 21,eka syöttö noin 4 ja sitten toisen kerran 7 maissa) mutta nyt 4kk iässä pitäisi tissille päästä noin kolmen tunnin välein.Joka kerta kyllä syö tissiä mutta lääkärikin oli sitä mieltä että ennemminkin kaipaa lohtutissiä kuin syömistä.Elikkä en anna tissiä joka kerta kun itkeskelee.Jonkun aikaa (5-10min.)valittaa ja itkeskelee mutta asettuu sitten taas nukkumaan.

Yöunet eivät pidentyneet isommilla sisaruksilla vaikka kiinteitä alettiin antamaan.Molemmat täysimetin puolivuotiaiksi ja niin meinaan nytkin.Toisilla tosin yöunet on pidentyneet kiinteiden myötä.
 
Tuon ikäiset vauvat oppii ihan valtavasti, joten sekin aiheuttaa levottomuutta ja monilla vaivaa myös ikenien kutina... allergiankaan mahdollisuutta ei voi sulkea pois. Onko masuoireita siis myös päivisin? Entä jotain muita oireita? Onko kakka vetistä tai limaista?
Allergiaa olen miettinyt itsekin silloin tällöin, kun yöt ovat olleet oikein vaikeita. Tytöllä on vähän ihottumaakin, mutta se tuli vasta syksyllä kun ilmat viilenivät ja huoneilmakin kuivasi, ja neuvolassakin sanottiin että näyttää atooppiselta, ei allergiaihottumalta. Kakka on usein ihan normaalia, joskin välillä on pelkkää limaa vaipassa. Mitä tämä lima oikein merkkaa?
Eräs äiti sanoi sen tarkoittavan sitä, että vauva ei saa tarpeeksi ruokaa, voiko olla näin? ...Eli tyttö ei saisi tarpeeksi ravintoa pelkällä imetyksellä. Harmi, jos näin, kun ajattelin vielä sinnitellä sinne 5kk tienoille ennen kuin yritän kiinteitä. Univajeesta viis. Mutta jos näyttää että itkuisuus öisin jatkuu edelleen, pitää alkaa kokeilemaan muitakin ruokia, jos pienellä olo siitä helpottuisi.

Kiitokset kaikille vastanneille kovasti! Voi olla, että tyttö tekee myös hampaita, mutta on kyllä kuolannut ja nyrkkejä ja sormiaan mutustanut jo aika pitkään.
 
Kyllähän nuo oireet: yölevottomuus, ihon kuivuus ja kakan limaisuus, voivat viitata allergiaan. Valitettavasti neuvolan allergiatietämys ei ole yleensä järin hyvä. Kannattaa varmaan kysyä tuolta "lasten allergiat"-keskustelualueelta lisää, jos itseä epäilyttää allergian mahdollisuus.
Myös allergialistaa voin suositella:
http://health.groups.yahoo.com/group/allergia/
 
Meilläkin ollut yö 2 tunnin pätkiä jo siitä lähtien kun poika täytti 3 kk. Aloitin kiinteät 4 kk ikäisenä, mutta ei ollut apua. Nukutin poikani rinnalle, koska siihen tuntui nukahtavan aika helposti ja yöllä sain hänet rauhoittumaan heti kun annoin hänelle rintaa, mutta poika heräsi aina uudelleen 2 tunnin kuluttua.
Olen tullut siihen tulokseen että heräily johtuu levottomuudesta ja siitä että kevyemmän unijakson tullessa poika herää eikä osaa nukahtaa itse uudelleen. Usein jos en herää heti ensi inahdukseen poika ehtii kääntyä vatsalleen, jolloin nostaa päänsä ylös ja toisinaan hän menee ns. konttausasentoon, jossa unen jatkaminen ei oikein onnistu. Nyt kun poika on jo 6 kk olen alkanut nukuttamaan hänet omaan sänkyynsä rinnalle nukuttamisen sijaan ja uni pätkät ovat pidentyneet. Samoin päiväunille annan hänen nukahtaa omaan sänkyynsä. En tiedä onko tämä pelkkää sattumaa, mutta voihan olla että uni jatkuu helpommin omassa sängyssä kun se on paikkana tutumpi.
 
Yöunet rauhottuivat olennaisesti kiinteiden aloittamisen jälkeen. Poika oli koko pikkuikänsä masuvaivainen ja masuvaivat katosivat soseiden myötä, yöheräilyt puuron myötä. Meillä on myös hampaat tulleet, mutta ne eivät kyllä valvota kuukausitolkulla, vaan kyse on päivistä/viikoista.

Olennainen yöunien rauhoittaja oli myös pojan siirtäminen omaan huoneeseen ja tissille nukuttamisen lopettaminen. Joskus jos herää yöllä vielä annan kyllä rintaa, mutta nostan pojan sänkyyn kun syöminen lakkaa ja lussutus alkaa. Näin teen myös illalla jos viimeinen ruoka on tissi eikä velli.

Tosin uskon ettei näitä asioita voi pakottaa, toinen johtaa toiseen ja vauvat ovat valmiita esim. yksin nukahtamiseen omassa tahdissaan. Kuitenkin uskon että se vaikuttaa olennaisesti yöuneen jos lapsi nukahtaa omassa sängyssään, kun havahtuu paikka on tuttu ja turvallinen, unet voivat jatkua. Tiedän ja kuulen kun poitsu herää yöllä, mutta usein osaa nukahtaa ilman apua, paitsi jos esim. hampaat vaivaavat.

Kannattaa sinikkäästi aina yrittää esim. omaan sänkyyn nukuttamista, jonain iltana se sitten onnistuukin! Tsemppiä!

Rouvaii ja poju karvan verran vajaa 5kk
 
Mikado
Meillä myöskin 3 lasta, jotka ovat nukkuuneet vauvana huonosti yönsä. Kiinteiden aloituksella ei ollut mitään vaikutusta. Onneksi tämä nuorin sentään nukkuu välillä edes hyvin :LOL:
 
mamma80
En ehdi lukemaan koko ketjua mut mun mielestä kannattais työstää tuota nukuttamista! Ei tissille eikä kanniskellen, vaan omaan sänkyyn.

Vauvat ja pienet lapset havahtuvat unesta yöllä monta kertaa ja jos huomaa olevansa jossain muualla kuin mihin nukahti, niin varmasti pelästyy. Ei osaa yksin jatkaa unia ja rauhoittua, pitää itkeä se äiti siihen.

Meillä onnistui niin että aina poika illalla omaan sänkyyn, tutti suuhun, peitto päälle ja itse pois näkyvistä, ettei vauva jää tillittämään nukuttajaa. Jos tulee itku, otetaan syliin ja rauhoitetaan hetki ja taas omaan sänkyyn, tutti, peitto ja pois. Sama toistetaan x kertaa. Jos ei tule itkua, vaan pientä kitinää, ei kannata heti reagoida.

Vauva heräs, jää nyt vähän kesken...
 

Yhteistyössä