Kiina (Shanghai)

Olisi kiva kuulla muiden matkakokemuksia Kiinasta? Ollaan sinne lähdössä lokakuun lopulla ja vähän mietityttää, millaista siellä on lasten kanssa oleminen. Löytyykö siellä kaupoista helposti lastentarvikkeita ja lastenruokapurkkeja? Hintatasoa olis mielenkiintoista tietää myös, onko edullista käydä ostoksilla? Minkähänlaisia ilmoja Shanghaissa on tähän aikaan vuodesta?
Miten teillä on lapset tottuneet aikaeroon? Taitaa olla 5 tuntia eroa Suomen aikaan.
 
Emme ole käyneet Shanghaissa, mutta Kantonissa ja Hainanilla kyllä 1,5-vuotiaan kanssa. Lastenruokia oli kyllä kaupoissa, mutta tällä hetkellä en uskaltaisi niitä lapselle antaa, erityisesti maitotuotteet jättäisin kyllä väliin. Omalle pojalle annettiin reissussa pari vuotta sitten surutta kaikkea, paikallisia maitoja ja jogurtteja ja maitotetroja jne oli hyvin saatavilla. Poika ei enää syönyt purkkiruokaa, vaan ihan tavallista.

Perillä totuttiin hyvin nopeasti aikaeroon, otettiin parin tunnin torkut koko porukka, kun poika ei nukkunut koneessa yölennolla ollenkaan.

Kannattaa ottaa mukaan Ergo tai vastaava, johon laittaa lapsen "turvaan". Meidän vaalea poikamme oli kaikkialla suurin nähtävyys, jota kaikki halusivat tulla räpeltämään ja ujo poika ei ollut täysin otettu saamastaan suosiosta.
 
Minka ikaiset lapset teilla on mukana? Cityshop (googleta nettisivut) on lansimaalaisia ruokatarvikkeita myyva kauppaketju, kauppoja loytyy seka Puxin etta Pudongin puolelta (nettisivuilta saat osoitteet), myyvat mm. jenkkimerkki Gerber ja Earth's Best, saksal. Hipp lastenruokia (purkki) ja ulkomaisia vastikkeita. Cityshopin vaipat on kalliita (tuontikamaa), paikallisille markkinoille tehdyt Pampers ja Huggies-vaipat loytyy esim. Carrefourista. Paikallisista kaupoista loytyy myos aasialaismerkkiset vaipat.

Kulkeminen lasten kanssa (pienet) voi olla hankalaa. Rattaat pitaa olla pienet ja hyvin kokoonmenevat, etta mahtuvat taksin takakonttiin. Takseissa on harvoin turvavyot takana, joten jos kuljet "Ergo-ikaisen" lapsen kanssa, tai muu kantoreppu, on se hyva taksissa, lapsi siihen ja hyppaat taksiin. Metro on ruuhkainen, sinne en lasten kanssa menisi. Taksilla ajaminen on halpaa.

Shanghaista lastenvaatteiden osalta loytyy nama "markkinat" (esim. Pu An Road nro 10, Puxin puolella), mista saa edullisia vaatteita. Shangahissa on myos H&M, Next, Mothercare (Brittilainen lastentavaraliikeketju), Zara ja paikallisissa tavarataloissa on isot lastenosastot.

Jos on kysymyksia, vastaan erittain mielellani.

Lokakuun saa on oikein mukava, ei enaa liian kuuma. Katso keskilampotiloja taalta :

http://www.worldweather.org/001/c00240.htm
 
Kiitos vastauksista :flower:
Kiva kuulla, että siellä on hyvin purkkiruokia ja vaippoja saatavilla. Meidän lapset on 3v2kk ja 11kk ikäiset. Pienempikin syö jo aika hyvin tavallistakin ruokaa, mutta jonkin verran menee purkeistakin.
Kaikkea ei millään viitsi kotoakaan mukaan ottaa parin viikon tarpeisiin :)
Joo maitotuotteet kannattanee suosiolla jättää väliin nyt..
Meillä on Carena Easy matkarattaat, toivottavasti ovat tarpeeksi pienet. Kantoreppua ei vielä ole, mutta jos tulee tarpeen, niin saahan sieltä ostettua. Tuolla Mothercaressa ainakin luulisi olevan hyvä valikoima, toisissa maissa olen kyseisessä liikkeessä käynyt.
Ollaan aika paljon reissailtu Euroopassa ja sielläkin (Etelä-Euroopassa lähinnä ) on ihmiset todella kiinnostuneita lapsista. Meilläkin on vaalea pikkumies, jota halutaan paljon ottaa syliin. Onneksi hän on seurallinen ja avoin luonteeltaan, joten ei ole ollut vielä ainakaan ongelmia siitä aiheesta missään. Isompi on vähän ujompi, ja hän tulee yleensä syliin, jos joku tulee liian lähelle :)
Ootteko muuten englannin kielellä pärjännyt hyvin siellä? Oon kuullut, että joillakin on ollut kielivaikeuksia Kiinassa.
 
Itse siella asuneena lasten kanssa voin kertoa jotain. Onneksi olkoon hyvasta matkakohteesta. :flower:
Syksy on ehdottomasti Shanghaissa parasta aikaa, kesan kuumuus ja kosteus on hellittanyt ja talveen on viela aikaa. Keskimaarainen minimilampo on n 15 C ja maksimissaan n 23 C lokakuussa. Sademaara reilu 60 mm.

Shanghaista loytyy vauvaikaisille lapsille vaippoja, tuttipulloja, vauvanvelleja, maitojauhoja (kansainvalisia tuotemerkkejä) jne. Kiinalaiset pitavat vauvoista ja lapsista ja suhtautuvat uteliaasti ja joskus liiankin tunkeilevasti lansimaalaiseen lapseen. Tarkoitus on hyva, mutta vanhempana ei aina halua, että vauvan sormiin ja kasvoihin kosketaan. Lapsen ulkonaosta kommentoidaan myos avoimesti, esim. "onpa lihava lapsi" tai "kuinka ihana vauva!"

Hyvia paivittaisruokakauppoja ovat tetysti Carrefour, Metro, City. Paitsi etta Metroon tarvitset kyllakin passin, vihrean kortin seka firman kayntikortin. Shanghaissa on myos useita siisteja ja hyvin varusteltuja kiinalaisia marketteja, esim. Park'N Shopit sekä Hua Lian ja Lian Hua supermarketit.

Hyva matkavakuutus kannattaa olla. Shanghaista loytyy useita lansimaisia klinikoita missa puhutaan englantia. Tasta on meilla pelkastaan hyvaa sanottavaa. http://www.worldlink-shanghai.com

Shanghaissa on n. 29 000 kiinalaista ja 1 000 ei-kiinalaista ravintolaa, joten valinnanvaraa ulkona syomiseen riittaa. Hintahaitari on huomattavan iso. Edullisimmin syot kiinalaisissa ravintoloissa, joista voit saada lounaan ruokajuomineen muutamilla RMB:llä. Tosin naissa ravintoloissa ei yleensa ole englanninkielista ruokalistaa. Parinkymmenen RMB:n paikoista loytyy jo mukavia ja siisteja lounaspaikkoja. Lansimaiset ravintolat saattavat olla helposti Suomen hinnoissa ja etenkin juomien hinnat saattavat olla korkeat. Vesi voi olla kalliimpaa kuin olut ja maksaa esim. 3 dl 65 RMB. Useat ravintolat lopettavat illallistarjoilun klo 22 ja osa voi olla kiinni paivalla klo 14-17. Joissakin (harvemmin) ravintoloissa hintojen paalle tulee +15%, mutta tama on merkitty ruokalistaan. Juomarahoja ei normaalisti jateta.


Hyvia kauppakatuja ovat: Nan Jing Lu on Shanghain kuuluisin katu. Se on lähes 6 km pitka ostoskatu, joka alkaa The Bundilta Huang Pu -joen rannasta ja kulkee ita (=dong) - lansi (=xi) -suunnassa. Huai Hai Lu on myos Shanghain kuuluisimpia katuja. Sekin on ostoskatu, joka kulkee ita-lä\ansi -suunnassa hieman Nan Jing Lu:sta etelaan.

Kopiovaatteita seka -tavaroita loytyy muutamalta eri markkina-alueelta;
Technology and Science museon alakerrassa seka HongQiao International Pearl City. Siella kannattaa myos tinkia.

Children's Market loytyy 10 Pu An Lu, portaat maan alle (keskusta)

Kaupungissa liikkumiseen kannattaa kayttaa taksia, metroa , bussia. Liikkumista helpottaa, jos hankit Shanghai-nimikortti -nipun. Nipussa on yli sata korttia, joista loytyy mm. kauppoja, hotelleja, ravintoloita ja nahtavyyksia osoitteineen. Osoitteet on kirjoitettu myos kiinalaisin karakterein, mikä auttaa esim. taksilla liikuttaessa. Kortteja myy ainakin Cityshopping.

Mitas viela, kysy lisaa ihmeessa. Varmasti jai puolet kertomatta. Oikein hyvaa matkaa








:wave:
 
Heh, kiinnostus Etelä-Euroopassa ja Kiinassa lapsiin on kaksi aivan eri asiaa ja tulet sen kyllä huomaamaan. Egyptissäkin kaikki olivat meikäläisen mittapuun mukaan todella kiinnostuneita pojasta, mutta Kantonissa me olimme valehtelematta eläintarhan kiinnostavin nähtävyys, jota kaikki ihmiset lähettivät lapsensa koskemaan ja tulivat aivan naamaan kiinni. Saimme myös tarjouksia tulla esiintymään mainoksiin, ihan vakavasti otettavia. Voi kuulostaa liiottelulta, mutta ei ole sitä. heillä on kuitenkin hyvä tarkoitus, mutta turhan tuttavallinen tapa lähestyä.

Kantonissa ei englantia puhunut juuri kukaan ja Hainanilla vielä vähemmän. Shanghaista en tiedä, mutta ei Pekingissäkään ollut englanninkielentaitoisia liiaksi saakka. Mutta elekielellä pärjää mainiosti.
 
Merlion Kiitos, tuossa olikin tosi paljon tietoa! Tuo Shanghai nimikortti nippu kuullosti hyvältä idealta. Sellainen varmasti kannattaa hommata.
Osaatko muuten suositella jotain hyviä kiinalaisia ruokia, joita ehdottomasti kannattaa tilata :p
Meillä oli sellainen suunnitelma, että käytäis myös Pekingissä. Tiedätkö onko sinne hyvät junayhteydet Shanghaista? Kauankohan sinne matka kestäisi ja minkähän hintaisia junaliput Kiinassa on?
Tiedätkö kannattaako ostaa elektroniikkatuotteita? Meillä olisi uutta kameraa tarve ostaa ja ollaan mietitty saisko Kiinasta paljon edullisemmin kuin Suomesta.

Pompelmo Joo arvelinkin että se kiinnostus lapsia kohtaan tulee Kiinassa olemaan vielä suurempaa, kuin Euroopassa. Onhan siellä ihmisiäkin paljon enemmän :LOL:
Mutta hyvä kuitenkin, että poika on jo tottunut etukäteen saamaan huomiota matkoilla, ettei aivan yllätyksenä tule.
 
Suosittelen Pekingiin menoa ehkä ennemmin lentämällä. Hinnat ovat edullisia. Katso www.elong.net tai www.ctrip.com. Matka kestää parisen tuntia lentämällä. Junasta en tiedä, kestää kyllä aika monta pitkää tuntia. Tuskin kyllä maksaa kovin paljoa, riippuu tietysti onko makuupaikka vai ihan tavallinen penkki.

Omasta mielestäni kameroiden hinnat eivät ole täällä juurikaan edullisempia, tosin merkkikohtaisia eroja varmaankin voi olla. Jos ostatte kameran, varmistakaa kansainvälinen takuu.

Tällä hetkellä Kiina väittää, että kaikki maitotuotteet olisivat taas puhtaita, mutta koskaan ei voi tietää. Tosin luin kyllä ihan kansainvälisistäkin uutisista, ettei noista maidoista, jogurteista yms. ole nämä lasten munuaissairaudet johtuneet vaan nimenomaan siitä äidinmaidonvastikkeesta. Ja täällä ei edes imetetä siinä mittakaavassa kuin Suomessa joten lopputulos on sitten ollut luettavissa lehdistä.
 
Kiitos Pianissimo vinkistä! Täytyypä käydä tutkimassa myös lentohintoja Pekingiin.

Tutkin eilen myös sitä maitoasiaa netistä. Meillä ei onneksi ole tarvetta äidinmaitokorvikkeille. Ehkä tavallisia maitotuotteita uskaltaakin käyttää.
 
Oletko kaynyt katsomassa www.shanghainsuomalaiset.com? Merlionin tekstista tosin osa oli suoraa kopiota sielta, mutta ehka jotain uuttakin infoa loytyy.

Shanghai-Peking junamatka on about 12-14 h, en suosittele lasten kanssa.

Pekingiin suosittelen auton+kuskin vuokrausta. Muistaakseni AVIS firmalla on tallainen palvelu. Kuskit puhuvat silloin englantia ja varmaan ajavat about kunnolla ja rauhallisesti.

Englannilla parjaa huonosti.

Onko teilla pitka reissu edessa? Viikon-kahden reissun takia ei kannata lahtea metsastamaan nimikorttinippuja tai tutkia paikallisten ruokakauppojen valikoimaa. Tama ihan hlokohtainen mielipide ;-)

Kiinalaisiin ravintolohin vinkkina: liha tulee usein luiden kanssa, eli osaa tilata "oikein". Jos lista ei ole selva (kuvia/engl.kielisia kaannoksia) niin kannattaa vahan pyorahtaa ympari ravintolassa, katsella mita muut syovat ja osoitella tarjoilijoille. Toimii :), tai huudella englannin kielen taitoista kinkkia paikalle (nuoremmat osaavat, mutta ovat ehka arkoja puhumaan)

Kiinalaiset ovat sitten todella uteliaita, kun nakevat blondi+siniset silmat -vauvan/lapsen. Kohteliaasti huido vaan koskettavat kadet pois lapsen naamalta :), hygieniataso ei valttamatta ole paras mahdollinen...

Varikkokaynnit (vaipan vaihto) kannattaa suunnata johonkin lansimaal. hotelliin. Eivat pysayta lansimaalaisia ovella ja kysele, asuuko hotellissa. Ostoskeskusten vessat voivat olla aika "mielenkiintoisia" paikkoja ;)
 
Kameroiden ym. osalta, lansimaal. merkit ovat kalliita, eli et ehka saasta mitaan Suomeen verrattuna ja oma kokemus on, etta kayttoohjeita on vaikea saada muuksi kieleksi kuin kiinaksi. Itse asuimme KIinassa 8v, emme koskaan ostaneet elektroniikkaa manner-Kiinan puolelta, teimme ostokset aina Hongkongissa. Manner-Kiinan puolella on viela isompi vaara saada kopioitu tuote aitona.
 
Rapu Kaksi viikkoa olemme matkalla. Meillä on sellainen Apartment hotelli, jossa on myös keittiö. Todennäköisesti käyn tutustumassa paikallisiin ruokakauppoihinkin, koska tämä on samalla miehen työmatka ja joitakin päiviä olen yksin lasten kanssa, niin ei ole kovin mukava mennä silloin ravintolaan :)
Käyn tutkimassa myös tuota shanghainsuomalaiset nettisivua.
Kameran taidamme ostaa sitten täältä kotimaasta, jos ei hinnassakaan suuria eroja ole.
Onhan se parempi, jos saa sitten käyttöohjeet omalla kielellä..
Kestääpä kauan tuo junamatka Pekingiin.. No, lennot näytti onneksi olevan aika edullisia, kävin eilen katselemassa tuolta Pianissimon mainitsemilta sivuilta.

Oon saanut täältä tosi paljon hyödyllistä tietoa, suuret kiitokset kaikille :flower:
 
Shanghaissa kannattaa kayda Shanghai museossa. Esilla on taidetta ja tuhansia vuosia vanhoja posliini- ja pronssiesineita. Nanshin vanhat kiinalaiskorttelit ja Huxintingin teehuone kannattaa ihmeessa kayda lapi. Vanhassa korttelissa on aika kalliit hinnat, joten ostokset kannattaa jattaa muualle. YuYuanin puutarhat jatkuvat Huxintingin teehuoneen kupeelta . Puutarha on rauhan tyyssija, kaunis paikka siltoineen, kivipolkuineen ja vesilampineen.

Joenrantabulevardi Bundille kannattaa tulla kavelemaan illalla. Haaparit tulevat sinne kuvauttamaan itseaan usein. Vastarannalla sijaitsee mm Shanghain tunnus oriental pearl tower. Sisaanpaasy on maksu on aika korkea kiinalaiseksi hinnaksi.

Shanghai on todella shoppailun mesta ja tinkiminen kuuluu hintaan. Tinkimalla hinta saattaa tippua jopa kolmasosaan pyydetysta. Seka makeanveden etta meriveden helmet ovat suosittuja. Niita tehdaan ihan asiakkaiden varitoiveiden seka pituustoiveiden mukaan. Jos teetat pukua kannattaa melkein kotoa ottaa mukaansa haluamansa vaatemallit.

Ruokahan on taivaallista kiinassa. Suomessa saatava tyypillinen kiinalainen ruoka on ehka eniten etelaisen , eli Kantonilaista ruokaa. Shanghaissa on idassa ja siella kaytetaan paljon merenelavia. Ruoka on kauniisti tehtya ja maultaan makeahkoa. Shanghaissa kaytetaan paljon myos hoyrystamista ruoan valmistukseen. Kiinalaiset myos osaavat olla tarjoamatta lansimaisille koiranlihaa. Kaikkea kummaa on myos tarjolla merimakkarasta, paaskysenpesiin. Ruokaoljya kaytetaan myos paljon ja liha on aika luista ja janteista noin yleisesti. Kiinalaiset uskovat, etta luiden syominen vahvistaa omia luita, kalansilmat parantaa oman naon, munuaiset ja muut sisaelimet voimistavat omia sisaelimia. Food courteissa harvoin osataan englantia. Onneksi he kayttavat valokuvia annosten nimien vieressa. Nakee vahan mita se on.

Kiinassa syodaan usein pyoreassa poydassa ja poydan keskiosa pyorii. Taman paalle laitetaan sitten ruokakipot. Jokainen ottaa sitten haluamaansa ruokalajia. Jokainen tilaa jotain erilaista ruokalajia. Tyypillista on etta samalla aterialla saatetaan syoda siis kanaa, kalaa, lihaa jne...Yleensa on montaa erilaista ruokalajia tarjolla. Ruokajuomana on usein teeta, olutta, kylma keitto. Hot pot ravintolat ovat suosittuja. Asiakkaat keittavat ruokansa itse poydassa. Hot Pot paivalliseen saa akkia kulumaan muutaman tunnin.

http://www.elong.net/ on hyva sivusto lentojen seuraamiseen. Shanghaista lentaa myos Kiinan eka halpalentoyhtio
http://www1.china-sss.com/index.htm

 
Merlionilta ihanan taydellinen juttu ruokalusta. Itselle tuli mieleen, etta tosi tyypillinen shanghailainen "ruoka" on Xiao Long Bao, eli hoyrytetty taikinanyytti, jossa perinteisesti on rapua sisalla (loytyy myos possua jne.). Naita saa esim. tuolta Merlionin mainitsemalta Yu Yuan puutarhan alueelta, jonot kertovat selvasti, mista :)

Ja, paikallisilla ruokakaupoilla tarkoitin sita, etta ehka Cityshopista loytyy varmemmin sita, mista me olemme tottuneet tekemaan ruokaa. Ja, kiinalaisten tuotteiden kohdalla kannattaa talla hetkella olla vahan varovainen. Esim. Japanista loytyi kiinalaisia papuja, joiden hyoteismyrkkypitoisuus ylitti muistaakseni 34000 kertaisesti sallitun.

Saanko olla utelias, missa Apartementoksessa olette? Voisi antaa vihjeita lahialueiden kaupoista ym....

JOka tapauksessa mukavaa matkaa...
:wave: :wave:
 
Meillä alkaa matka lähenemään, enää alle viikko lähtöön ja lisää vain tulee kysymyksiä mieleen :)

Kannattaakohan pakata uima-asut mukaan? Onko siellä Shanghaissa tai lähistöllä jotain hienoja rantoja? Tai onkohan tähän aikaan vuodesta vesi sopivan lämpöistä uimiselle...
Entä pukeutuminen muuten? Siellä Kiinassahan on monia eri uskontoja ja mietin että voiko siellä kulkea esim. lyhyellä hameella/shortseilla ja hihattomalla topilla..

Kuullostaa herkulliselta nuo täytetyt nyytit :p Niitä varmasti kannattaa käydä maistamassa.

Se meidän hotelli on nimeltään Rayfont Shanghai Celebrity Hotel & Apartment. Olisi tosi kiva, jos viitsit antaa lähistöltä hyviä kauppavinkkejä jne...

Takseista piti vielä kysyä. Osaatteko sanoa minkä verran maksaa matka Pudongin lentokentältä Shanghaihin? Luin jostain foorumilta, että siellä lentokentällä olisi paljon huijaavia taksikuskeja vastassa, eli olisi kiva tietää etukäteen mikä olisi suunnilleen sopiva hinta maksettavaksi :)

Asutko muuten sinä Rapu Shanghaissa nykyään, vai oletko asunut aiemmin?
 
Shanghaissa ei ole rantaa, kaupunki ei ole rannalla, Pudongin kentta on about rannalla, mutta nk. "uimarantaa" kunnollista ei ole lahella keskustaa

Lentokentalla kannattaa menna viralliseen taksijonoon, eli ei niita heppuja, jotka tullin jalkeen ovat tarjoamassa taksia, vaan kavelet ulos taksikyltilla varustettuun jonoon. HOtelin nimi kannattaa muuten olla kiinaksi kirjoitettuna, taksijonossa on yleensa "jarjestysmies" joka johdattaa taksiin ja tietaa ainakin isoimmat hotellit kiinaksi (engl.kiel. nimi ja kinkkinimi eivat ole siis samoja, eivatka edes valttamatta kuulosta samalta)

Vaatetus: kunhan et bikineissa kulje ;-), shortsit ym. on ihan ok keskustassa.
 
Katselin kartalta hotellin sijaintia, on vahan eri puolella kaupunkia, missa olen asunut. Shanghai on TODELLA iso kaupunki :), mutta keskustan kauppakadut nayttavat olevan sulle paras shoppailupaikka, eli Nan Jing Road tai Hua Hai Road, Hua Hailla on ainakin yksi Cityshop (katso nettisivulta tarkempi osoite).

Nan JIng Road on melkein koko matkalta kavelykatu, eli siella on helpompi kulkea rattailla kuin Hua Hailla.

Taksin hintaa lentokentta-hotelli en osaa sanoa, mutta missaan nimessa ei yli 200rmb veikkaisin, varmasti vahemman.
 
Rapu kertoikin, että suunnatkaa sinne viralliseen taksijonoon, niin ette joudu noiden huijarien kynsiin. Nämä taksit ovat luotettavia ja ainakaan meillä ei ole koskaan ollut mitään ongelmia esim. mittarin päälle laittamisen kanssa. Pudongin kentältä keskustaan (People Square) maksaa noin 170 RMB, eli riippuu sitten siitä, missä se teidän hotelli on niin, ehkäpä hinta on noin 150-200 RMB.

Viikonloppuna Shanghaissa oli todella lämmintä. Lauantaina varmaan lähes 30, eilen vähän vähemmän.
 
Kiinan matka on nyt tehty. Palattiin maanantaina illalla myöhään.

Matka meni tosi hyvin, pitkät lennotkin sujuivat yllättävän mukavasti. Lapset löysivät jo lentokoneessa kiinalaisia ihailijoita:) Aikaeroon tottuminen vei pari päivää, ekoina päivinä herättiin kun siivoojat tuli keskipäivällä kolistelemaan oven taakse:D

Alkuun oli tosi mahtavat ilmat, n. 27-28 astetta. Sitten vähän viileni, yli 20 asteeseen. Oli jonkin verran pilvistäkin. Toka viikko oli lähes kokonaan pilvistä ja satelikin jonkun verran. Ilmat oli n. 18-22 asteisia, mutta se kuitenkin tuntui mukavalle Suomen kylmyyteen verrattuna. Täällä tosiaan oli luntakin maassa matkan varrella, kun ajeltiin lentokentältä kotiinpäin.

Lasten kanssa kaikki meni hyvin, vaippoja löytyi hyvin kaupoista. Lasten ruokia ei tarvinnut ostaakaan, kun otin jonkin verran mukaan, ja poikakin söi hyvin paikallisissa ravintoloissa "isompien" ruokaakin.

Ravintoloissa tosiaan oli tarjolla kaikkea mahdollista laidasta laitaan. Aluksi oli aikamoinen shokki, kun näki kuvia menuista ja naapuri pöytien lautasia. Lopuksi kuitenkin jo opittiin tietämään mitä kannattaa tilata, ja saatiin todella herkullisiakin aterioita. Varsinkin ravut ja paikalliset kalat oli todella hyviä:p.

Englantia ei tosiaan paikalliset juurikaan puhuneet. Pärjättiin ihan hyvin, kun googlen translate -palvelussa käännettiin paikannimiä kiinaksi ja kirjoitettiin niitä paperille. Taksikuskit sitten löysivät helposti perille:)
Taksipalvelut toimivat hyvin. Lentokentällä oli heti joku vastassa, mutta mentiin sen virallisen jonon kautta. Menomatka lentokentältä oli 138 rmb:tä ja palatetessa 181 rmb. Paluun aikana oli niin kova ruuhka, että matka kesti kauan. Shanghaissa kaikki kuskit laittoi heti mittarin päälle, joten kertaakaan ei törmätty siellä huijarikuskeihin.

Rattailla päästiin muuten ihan hyvin liikkumaan. Välillä oli vähän tungosta ja rappusia, mutta rauhassa edeten ei ollut mitään hätää. Nuo meidän rattaat meni vielä ihan hyvin taksin takaluukkuun, mutta jos olisi isommat olleet, niin ei tosiaan välttämättä mahtuisi. Paluumatkalla oli taksi tosi täynnä, kun oli 3 matkalaukkua, rattaat ja 2 aikusta + 2 lasta kuskin lisäksi:D

Nähtävyyksiä käytiin katsomassa jonkin verran. Mies oli aika kiireinen töidensä kanssa, mutta kävin yksin lasten kanssa eläintarhassa. Se oli todella hieno eläintarha, verrattuna niihin joissa olen Euroopassa käynyt. Eläimiä pääsi katsomaan niin läheltä. Pandat varsinkin oli ihania:heart:

Museossa käytiin myös.

Joenrantabulevardi oli ihana, siellä oli todella mahtavan näköistä varsinkin illalla , kun värivaloja näkyi joka puolella.
Yu Yuan puutarha oli todella ihana. Siellä olisi voinut viettää aikaa vaikka kuinka kauan:)
Siellä lähellä tosiaan huomasi heti sen rapunyyttien myyntipaikan. Oli tosi pitkä jono.

Tehtiin myös paljon ostoksia, paluumatkaa varten piti ostaa uusi matkalaukkukin:D
Aivan ihania silkkivaatteita ostettiin paljon, kenkiä, paikallisia juomia, tupakkeja miehelle, leluja ja kaikkea mahdollista. Löydettiin muuten uusi kamerakin todella halvalla. Vähän yli 100 euroa maksoi Sonyn merkkinen (tuskin aito kuitenkaan). Vanha kamera oli niin romu, että oli pakko saada uusi. Ajateltiin että ostetaan kolmas sitten jos tuo ei toimi. Mutta tuossa oli niin hyvä laatu, että täytyy olla tosi tyytyväinen tuohon. Käyttöohjeetkin sai englanniksi ja kameran kieli vaihdettiin englanniksi siinä myyntikojussa.
Tinkimistaidoista oli tosi paljon hyötyä. Monessa kaupassa sai kolmasosaan tai puoleen pyydetystä tingittyä.

Se Pekingissä käynti jäi väliin, kun miehellä oli niin kiirettä. Lähdetään varmasti vielä uudelleen Kiinaan, ja silloin mennään suoraan Pekingiin:)

Kiinalaisten ystävällisyys on uskomatonta. Monet halusivat auttaa lasten kanssa ja tulivat esim. tarjoamaan kadulla sateenvarjoa kun satoi. Monissa paikoissa haluttiin ottaa kuvia lapsista ja monet halusivat tulla koko perheemme kanssa kuvaan. Sormilla osoiteltiin paljon ja tuijotettiin, se kyllä erosi eurooppalaisista tavoista. Varmaan kiinalaiset olisivat tulleet enemmänkin juttelemaan, jos osaisivat englantia paremmin:D

Kiitos vielä teille kaikille, kun annoitte hyviä matkavinkkejä:flower: Ihana unohtumaton kokemus oli tuo matka!!!
 
Kiinaan menevien kannattaisi miettiä myös seuraavaa: Kiinassa harjoitetaan todella julmaa eläinten kohtelua, johon voi törmätä paikallisilla eläintoreilla ja järkyttyä syvästi. Siellähän kasvatetaan kissoja, koiria ym. eläimiä ruuaksi todella surkeissa olosuhteissa ja tuodaan kasvatushäkeissään ja julmasti sidottuina näille toreille kitumaan kuumaan paahteeseen. ym. Samoin turkiseläinten olosuhteet ja käsittelytavat ovat kauheat, katso vaikka sivuilta petatv.com/tvpopup/video.asp - tai älä katso videota, se on kauhea kuulemma, en itse uskaltanut katsoa, mutta olen allekirjoittanut animalian vetoomuksen asiasta. Samoin Kiinassa harjoitetaan villien karhujen julmaa tarhausta pienissä häkeissä, joissa niitä pidetään jopa 20 vuotta ja koko ajan tiputetaan niistä avohaavan kautta sappinestettä, jota käytetään lääkkeissä ja karhuviinan ainesosana, tätäkin turisteilla varsinaisissa karhuravintoloissa tarjoillaan. Siitäkin löytyy tietoa lisää suomalaisen karhuryhmän sivuilta, monet meistä tekevät täältäkäsin työtä, että karhutarhaus tulisi kaikkien Kiinaan matkaavien tietoisuuteen ja koko maailman tietoisuuteen. (kts. aasiankarhutarhat.com) Jos Kiinaan huvikseen menee, kannattaa miettiä myös tätä puolta siinä meingissä, että haluaako olla tukemassa moisen maan turismia. Ja siellä paikan päällä pitäisi miettiä myös eettiseltä kannalta , mitä ostoksia tekee. Esim. turkistuotteet ovat hirvittävän kärsimyksen tuloksia. Kiinalaisia elävältä nyljettyjä turkiksia käytetään muuten paljon myös Suomeen tuotavissa leluissa, esim. leikkihevosten harjat, tukkakoristeet ym. Kannattaa katsoa ja suosia keinomateriaaleja.

Maassa maan tavalla ja voisinpa itsekin koirapaistin syödä, ellen tietäisi sen koiran kärsineen hirveästi lyhyen elämänsä aikana häkissä, jossa se ei koskaan pääse jaloilleen vaan makaa matalana koko kasvatusajan pelkkä häkki suojanaan. Kiina on valtava ja kaunis ja myös viehättävä maa, mutta nämä eläinten käsittelytavat ovat aukaisseet omat silmäni ja en itse halua tukea millään muotoa Kiinan turismia enkä massatuotantoa lelujen ym muodossa, vaan levittää kaikille Kiinaan matkustaville myös tätä eettistä näkökantaa. Uskon että jos kaikki tietäisivät näistä julmuuksista, ja kertoisivat kaikille jne. jne. niin joskus olisi mahdollista, että eläinten julma ja turha kärsimys voisi loppuA. Ajatelkaa ihmiset, tiedostakaa ja tehkää eettisiä ostopäätöksiä!
 

Yhteistyössä