Kevytnakit + 1v.2kk?

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja fairytale
  • Ensimmäinen viesti Ensimmäinen viesti

fairytale

Uusi jäsen
10.05.2004
19
0
1
Hei!

Oletteko antaneet nakkeja noin vuoden ikäisille tai vähän vanhemmille?
Meillä syödään nakkeja ERITTÄIN harvoin, mutta ensi viikon menulla on nakkeja (kevyt). Mietin uskaltaisiko siitä antaa puolikkaan
1v.2kk lapselleni vai olisiko järkevintä laittaa lapselle muuta ruokaa.
 
Hei! Meillä kans typy 1v2kk ja on saanut nakkeja syödä pari kertaa kuukaudessa.En näe niissä mitään pahaa jahka eivät kuulu ruokalistalle päivittäin. Tyttö saa kyllä syödä makkaraa ja leikkeleitäkin silloin tällöin sekä juustoa päivittäin ;)
 
Meillä tytön (1v1kk) suurta herkkua on makkara,söisi sitä vaikka kuinka paljon,mutta mä oon rajoittanut sen syöntiä yhteen kertaan viikossa,eikä silloinkaan mitään hirveitä määriä.Niin,että mun mielestä voi kyllä syödä sen puoli nakkia.
 
Jeps, Vatajalla on nitriitittömiä nakkeja! Ja sehän se suurin syy taitaa olla miksei nakkeja, makkaroita ja leikkeitä suositella.

Jostain osui silmään, että alle 2v. suositus turvallisesta määrästä olis 1½ nakkia/viikko, just sen nitriitin takia.
 
Vatajan nakit on meillä ollu tosi suosittuja ja on sitte voinu hyvällä omallatunnolla antaakki niitä...
Poika vetäis niitä ja mitä vaan makkaraa niin paljon kun vaan antais, mikähän siinäki on niin hyvää?
Prismasta ainaki saa niitä.
 
Kaksi nakkia ja puoli litraa mehua ylittävät lasten turvarajatMedixine Oy 09.11.1999


Jo muutama nakki ja puolisen litraa kaupan tiivistemehusta tehtyä janojuomaa ylittävät lasten terveydelle haitallisten lisäaineiden turvarajat. Lapset saavat elintarvikkeista lisäaineita eniten 2-4 vuoden ikäisinä. Elintarvikeviraston mukaan leikki-ikäisten saaman lisäaineiden määrän ja laadun jatkuva seuraaminen on tärkeämpää kuin aikuisten lisäainetasojen vahtiminen.

Elintarvikeviraston ja Turun yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan 13 kuukautta - 6 vuotta vanhat suomalaislapset eivät keskimäärin saa ruoastaan lisäaineita huolestuttavan runsaasti. Itse asiassa keskiarvoja tarkasteltaessa lasten lisäaineiden saanti on Suomessa kohtuullisella ja turvallisella tasolla.

Tästä huolimatta tutkimustulokset kertovat, että osa lapsista saa muutamia lisäaineita enemmän kuin on turvallista. Tällaisia lisäaineita ovat tiivistemehujen ja hillojen sisältämä bentsoehappo ja nitriitti, jota käytetään lihaleikkeleiden ja makkaroiden säilöntäaineena.

Lapsi, joka painaa 15 kiloa, voi syödä korkeintaan yhden nakin ja juoda enintään 3 desiä mehujuomaa, jotta nitriitin ja bentsoehapon suurin turvalliseksi määritelty saantitaso eli ADI-arvo ei ylittyisi. Toinen nakki ja mehulasi ylittäisivät turvallisena pidetyn rajan.

Leikki-ikäiset saavat eniten
Elintarvikeviraston mukaan pienten leikki-ikäisten lisäaineiden saantia pitäisi seurata jatkuvasti. Lasten seuranta on viraston mukaan jopa tärkeämpää kuin aikuisten, sillä ihminen saavuttaa painokiloon suhteutetun lisäainehuipun 2-4-vuotiaana.

Kaikista ikäryhmistä leikki-ikäiset kuluttavat painokiloaan kohti eniten ruokaa ja juuri niitä elintarvikkeita, jotka sisältävät lisäaineita. Siksi leikki-ikäisten riski saada ruoan sisältämiä lisä- ja vierasaineita yli sallitun määrän on suurin. Leikki-iän jälkeen lisäaineiden määrä elimistössä taittuu yleensä alaspäin.

Lisäainetutkimus paljasti myös, että tytöt saavat vähemmän lisäaineita kuin pojat.

Pakastemehu turvallisinta
Hillojen ja mehujuomien säilöntäaineena käytettyä bentsoehappoa löytyy luonnostaan karpalossa, puolukassa ja lakassa. Lisäaineena bentsoehappo saattaa aiheuttaa yliherkkyys- ja astmaoireita. Joskus bentsoehapolle herkistyneet eivät voi käyttää salisylaattipohjaisia särkylääkkeitä.

Vaikka kaupasta ostetut hillot ja mehujuomat ovat bentsoehapon yleisimmät saantilähteet, myös kotimehujen valmistuksessa käytetyt säilöntäseokset saattavat lisätä lisäaineen saantia leikki-iässä merkittävästi. Elintarvikevirasto muistuttaa, että pakastus on turvallisin lapsiperheen kotimehujen säilöntämuoto.

Makkaraa vain silloin tällöin
Suomalaiset saavat lähes kaiken nitriittinsä lihatuotteista. Nitriitti voi muodostaa haitallisia nitrosoamiineja joko elintarvikkeissa tai mahalaukussa ja suolistossa reagoidessaan amiinien kanssa. Liika nitriitti saattaa aiheuttaa syöpää.

Nitriitin saantia voi vähentää leikkaamalla lihaleikkeleiden ja makkaroiden osuutta ruokavaliossa. Elintarvikevirasto toivoo, että lihateollisuus harkitsisi nitriittipitoisuuksien alentamista tuotteissaan.

© Medixine Oy

http://www.verkkoklinikka.fi/news_and_articles/view_article.xsp?SID=69C9A4192E3AFF2A5366&articleOID=1045125554_562_17d
 
Taitaa tuo "suositus" tarkoittaa viikossa syötävää määrää..Meillä pian 2-vuotias poika,en anna makkaraa (vatajaa n. kerran kuussa),mehuja,karkkia enkä elintarvikkeita jotka sisältävät natriumglutamaattia (E621).Siispä meillä ei syödä lihaliemikuutioita (vaan fondikuutioita),ei eineksiä eikä kuiva-ainepusseja (lasagnet,valmiskastikkeet,padat yms.)Kiva olla tarkkana niin ei tartte potea huonoa omaa tuntoa että täyttäisin lapseni myrkyillä.Kyllähän noita kerkee vanhempana sitten itteensä pumpata.Muutenkin syödään terveellistä ja monipuolista kotiruokaa,on itselläkin sitten parempi olo.
 
\
Alkuperäinen kirjoittaja 18.02.2006 klo 22:33 vieras kirjoitti:
Taitaa tuo "suositus" tarkoittaa viikossa syötävää määrää..Meillä pian 2-vuotias poika,en anna makkaraa (vatajaa n. kerran kuussa),mehuja,karkkia enkä elintarvikkeita jotka sisältävät natriumglutamaattia (E621).Siispä meillä ei syödä lihaliemikuutioita (vaan fondikuutioita),ei eineksiä eikä kuiva-ainepusseja (lasagnet,valmiskastikkeet,padat yms.)Kiva olla tarkkana niin ei tartte potea huonoa omaa tuntoa että täyttäisin lapseni myrkyillä.Kyllähän noita kerkee vanhempana sitten itteensä pumpata.Muutenkin syödään terveellistä ja monipuolista kotiruokaa,on itselläkin sitten parempi olo.

Mikäs paha siinä natriumglutamaatissa sitten on? Natrium kai periaattees on suolaa? Mutta muuta?
 
NATRIUMGLUTAMAATTI
on arominvahvenne E621. Se on täysin keinotekoinen, kemiallinen aine. Se on 100% natrium-suola ja sitä sekoitetaan tuotteeseen n. 10% tuotteen painosta. Se korostaa ruoan makua kemiallisesti. Lisätty natriumglutamaatti aiheuttaa tutkimusten mukaan ns. kiinalaisen ruoan syndroomaa: punoitusta, kutinaa, hermostuneisuutta, lämmön nousua yms. Sen on todettu uusimmissa tutkimuksissa aiheuttavan myös lyhytjänteisyyttä ja rauhattomuutta: näitä oireita ilmenee nykyisin lapsilla huomattavasti. Erilaiset hermostolliset vaikeudet ovat lapsilla huomattavasti lisääntyneet. Ehkäpä yksi syy huonoon koulumenestykseen piilee natriumglutamaatissa ja muissa kemiallisissa aineissa. Lasten aivot myrkyttyvät! E621:tä käytetään paljon mm. makkaroissa ja lihavalmisteissa. Natriumglutamaatin on todettu aiheuttavan myös migreeniä. Sen epäillään olevan eräs Alzheimerin taudin aiheuttajista (Le Sante`-lääkärijulkaisu /-94, Belgia).
 
HUHHU!!!!!!

Olen siis lapseni myrkyttäjä kun annan hänen syödä silloin tällöin 2-3 nakkiakin jos vaan maistuu... Ja varmaan mehuakin tulee annettua enemmänkuin 3 dl VIIKOSSA!!

Myös iso-mummoni antaa lapseni syödä kyllä nakkia/makkaraa niin paljon vaan kuin maistuu...ei siis todellakaaan joka päivä...

Nykyään se on sama annatko mitä vaan lapselle niin myrkytät..... kaiken pitäisi kai olla LUOMUA niin tekisit oikein...

melkeinpä pistää vihaksi nää jutut....
 
Olen antanut itselleni kertoa, että natriumglutamaattia on soijassa ihan luontaisesti.

Ja niitä Vatajan nakkeja ja makkaraa meillä syödään paljon ja usein ja ihan huoletta.

Miehellä on yksi ystävä joka ei noin 10-vuotiaaksi asti syönyt muuta lihaa kuin metwurstia ja sitäkin noin paketin päivässä. Hän on ja on ollut aina ihan terve.

Varmasti ainakin kolmekymppisille on annettu lapsena makkaraa, kuka muka ei ole syönyt lauantaimakkaraa suoraan paketista järjettömiä määriä? Ja oiskos jopa mahdollisesti lisäaineiden määrää pyritty vähentämään 70-luvun jälkeen?
En sano, ettei niistä ole mitään vaaraa, mutta ei ne myöskään ole mitään syanidia. Todisteena me itse, luomua ei oltu silloin vielä keksitty.
 
No nakit on meillä Vatajaa, mutta paljonkos leikkeleissä on nitriittiä? E ole edes tullut mieleen nitriitti, kun tyttö syö yleensä kalkkunaleikettä joskus joka päiväkin, mutta ainakin siivun, pari viikossa. Kuka osaa kertoa?
 
No voi herran jumala...ei voi muuta sanoa :o Mä en ole kuullutkaan tollasista "nakkirajoituksista"...antasin 2v poikani vetää niitä vaikka paketillisen jos vaan allergia antaisi periksi. Onneksi on Vatajat,mutta sen verran hintavia,että on meillä vaan herkkuna joskus ;)
 
Lainaus:
23.02.2006 klo 21:59 LilliMenninkäinen kirjoitti
No voi herran jumala...ei voi muuta sanoa :o Mä en ole kuullutkaan tollasista "nakkirajoituksista"...antasin 2v poikani vetää niitä vaikka paketillisen jos vaan allergia antaisi periksi. Onneksi on Vatajat,mutta sen verran hintavia,että on meillä vaan herkkuna joskus ;)

"veit jalat suustani" en ollu kans mitään rajotuksista, eli kyl meijän likka nakkeja on mutustanut.



No, noi nitriittirajoitukset on kyllä mainittu varmasti ihan jokaisessa lasten ravitsemusta koskevassa oppaassa, äitiyspakkauksesta lähtien.
Ja niitä ravintosuosituksia, ei kirjoiteta huvikseen vaan ihan oikeasta syystä...
 
\
Alkuperäinen kirjoittaja 23.02.2006 klo 22:07 Möhis kirjoitti:
\
Alkuperäinen kirjoittaja 23.02.2006 klo 21:59 LilliMenninkäinen kirjoitti:
No voi herran jumala...ei voi muuta sanoa :o Mä en ole kuullutkaan tollasista "nakkirajoituksista"...antasin 2v poikani vetää niitä vaikka paketillisen jos vaan allergia antaisi periksi. Onneksi on Vatajat,mutta sen verran hintavia,että on meillä vaan herkkuna joskus ;)




"veit jalat suustani" en ollu kans mitään rajotuksista, eli kyl meijän likka nakkeja on mutustanut.

Tietysti nettiin voi kuka tahansa kirjoittaa mitä tahansa, mutta mm. tällainen löytyi googlettamalla "nitriitti":


Lapsille nitriitti on kriittinen lisäaine
- Lisäaineiden saanti ei ole suomalaisella aikuisväestöllä kansanterveydellinen ongelma, totesi erikoistutkija Pirjo-Liisa Penttilä.

Riskirajan ylittäviä on väestössämme hyvin pieni määrä. Nämä ovat tyypillisesti henkilöitä, joilla yhden tuotteen runsas päivittäinen käyttö on hyvin runsasta.

Penttilän mukaan saannin kannalta ongelmallisiksi lisäaineiksi voidaan lukea nitriitti ja bentsoehappo, joiden saantia pitäisi vähentää etenkin pienillä lapsilla.

- Kaiken kaikkiaan tilanne näyttää lasten kohdalla hyvältä, mutta nitriitti on kriittinen lisäaine ainakin 2-3-vuotiailla, pohti Penttilä.

Tämän ikäiset lapset aloittelevat makkaran syönnin ja se on ylivoimaisesti suurin nitriitin lähde lapsilla. Selvityksen mukaan makkaran suurkuluttajat voivat saada nitriittiä yli ADI-arvon, joka kuvaa lisäaineen sallittua päivittäistä saantia.

- Käytännössä lapsilla ei ole mitään välitöntä riskiä nitriitin saannissa, mutta ehkä heidän ruokailutottumuksiin pitäisi kiinnittää enemmän huomiota, huomautti Penttilä.




 
\
Alkuperäinen kirjoittaja 23.02.2006 klo 22:07 Möhis kirjoitti:
\
Alkuperäinen kirjoittaja 23.02.2006 klo 21:59 LilliMenninkäinen kirjoitti:
No voi herran jumala...ei voi muuta sanoa :o Mä en ole kuullutkaan tollasista "nakkirajoituksista"...antasin 2v poikani vetää niitä vaikka paketillisen jos vaan allergia antaisi periksi. Onneksi on Vatajat,mutta sen verran hintavia,että on meillä vaan herkkuna joskus ;)

"veit jalat suustani" en ollu kans mitään rajotuksista, eli kyl meijän likka nakkeja on mutustanut.

Eli aina voi hankkia lisää tietoa. Se ettei tiedä jotain, ei tarkoita sitä että tieto olisi väärää tai vähäpätöistä.

Nitriitti ja nitraatti ovat jonkin verran ongelmallisia. Sellaisenaan ne ovat myrkkyjä, jotka suurina pitoisuuksina aiheuttavat veren hemoglobiinin muuttumisen sellaiseen muotoon, joka ei kykene sitomaan ja kuljettamaan happea. Pienet lapset ovat tälle methemoglobinemialle herkkiä, ja siitä syystä alle yksivuotiaille ei suositella nitraattia keräävien vihannesten ja juuresten kuten lantun ja punajuuren syöttämistä. Alle kolmivuotiaiden lasten ruokavalioon ei myöskään suositella sisällytettävän päivittäin suuria määriä nitriittiä sisältäviä lihavalmisteita.

Lihavalmisteiden nitriitti saattaa muodostaa proteiinien kanssa nitrosoamiineja, joiden on todettu lisäävän joidenkin syöpien riskiä. Nitrosoamiinien muodostumista ehkäistään tehokkaasti lisäämällä lihavalmisteisiin askorbiinihappoa (C-vitamiini).

http://www.finfood.fi/finfood/liha.nsf/0/231981C34813FE6AC2256D56002786A4?opendocument

ADI-arvon/indeksin laskeminen
http://www.finfood.fi/finfood/liha.nsf/noteidTermit/B068981A71B2D666C2256D5600476926?opendocument
 
On ihan totta, että meitä lapsina paljon makkaraa ja nakkeja syöneitä on paljon, ja on myös totta, että iso osa niistä on täysin terveitä, mutta on myös aikamoinen määrä niitä, joilla on allergioita, diabetesta ja sydän- ja verisuonisairauksia kuten korkea kolesteroli tai korkea verenpaine. Emmehän voi varmasti tietää, onko juuri lapsina nauttimamme suuret nitriitti pitoisuudet syypää näihin kansantauteihin, mutta tutkijat ovat aika varmoja siitä, että niillä on ollut vaikutusta näihin ko kansantauteihin ja niiden suureen määrään.

Silloin 70-80 luvuilla ei asioita vielä tutkittu niin paljon ja tarkasti kuin mitä nykytekniikalla voidaan tutkia, että kyllä minäkin nyky suositusten mukaan annan lapsilleni ravintoa, vaikka itse suurena makkaran syöjänä olisinkin täysin terve en viitsi kuitenkaan lapsiani myrkyttää nitriiteillä ja muilla lisäaineilla. Kohtuus kaikessa :D
 

Yhteistyössä