WHO, joka muuttaa vuoden 2008 pandemiamääräyksiä vuonna 2009 niin, että pandemiamääritelmä sopii nyt kausi-influenssaankin. Margaret Chan, WHO:n general director julisti pandemian alkaneeksi 11. kesäkuuta 2009. Vahva lobbaus on edistänyt WHO:n päätöstä luokitella sikainfluenssa pandemiaksi ja aloittaa massarokotukset.
WHO:n neuvonantajat lääketieteellisissä ja pandemia-asioissa, SAGE-group, ovat mm. tohtorit Ostenhaus, Hayden ja Monto. THL:n Juhani Eskola kuuluu hänkin SAGEen. Kaikki he saavat rahaa lääkeyhtiöiltä eri nimikkeiden alla. Ostenhaus, Hollannin terveysministerin neuvonantaja, jopa kolmeltatoista eri lääkefirmalta. Neuvonantajien lisäksi SAGEn kokoontuessa mukana istuvat useat suuret rokotevalmistajat "tarkkailijoitten" ominaisuudessa. WHO:n rahallisia tukijoita ovat mm. IMF (Maailmanpankki) ja nk. BigPharma (Bayer, GlaxoSmithKline, Merck, Novartis, Pfizer, Roche, Sanofi-Avensis).
WHO:n GAP-suunnitelman ja IAVI-projektin tarkoituksena on rokottaa koko maailman väestö kerran vuodessa.
Tom Jefferson, epidemiologi Cochrain Centressä Roomassa, pitää asiaa ongelmallisena: "On huolestuttavaa, että monet WHO:n komitean jäsenet esiintyvät muilla titteleillä, vaikka todellisuudessa edustavat lääketeollisuutta," hän sanoo tanskalaisessa Information-lehdessä.
Heinäkuussa EU:n komissio julkaisi loppuraportin lääketeollisuuden kilpailuaseman väärinkäytöksistä. Suuret lääkeyhtiöt estävät tehokkaampien lääkkeiden pääsyä markkinoille ja vaikeuttavat edullisempien rinnakkaislääkkeiden tuotantoa ja markkinointia. Lääketeollisuudessa voitot ovat jopa suuremmat kuin aseteollisuudessa. Lintuinfluenssa"pandemia" nosti Rochen (kts. myös Gilead Sciences Inc. sekä Donald Rumsfeld) pörssikäyrät pilviin Tamiflun myynnillä.
Sittemmin Cochrane-instituutin tutkijat ovat todenneet, ettei Tamiflun tehosta ole näyttöjä, koska valmistaja oli jättänyt loppupäätelmistä kahdeksan raporttia kokonaan pois.
Monella maalla on sopimuksia suurten lääkeyhtiöitten kanssa ja niitten on tästä syystä ostettava lääkkeitä pandemian puhjetessa.
194 maata, Suomi muiden mukana, on allekirjoittanut IHR-sopimuksen (International Health Regulations). Artiklat 21 ja 22 sallivat pakkorokotukset väestölle, kun WHO antaa pandemiamääräyksen. Suomi on yksi sopimuksen allekirjoittaneista maista. SAGEn kokoonpanon ollessa nykyisen kaltainen, pandemiamääräys on helppo antaa. Liian helppo.