Kela: Noin kolme neljästä humanitaarisista syistä Suomeen tulleesta elää sosiaalietuuksien varassa

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Kela: Noin kolme neljästä humanitaarisista syistä Suomeen tulleesta elää sosiaalietuuksien varassa

Kelan selvitys osoittaa, että 6 prosentille Suomessa syntyneistä ja 22 prosentille maahanmuuttajista maksettiin toimeentulotukea vuonna 2018. Kuva muuttuu, kun tarkastellaan vain humanitaarisista syistä Suomeen muuttaneita: heistä peräti 74 prosentille maksettiin vuoden aikana toimeentulotukea, keskimäärin lähes yhdeksän kuukauden ajalta.

Humanitaarisista syistä muuttaneita ovat esimerkiksi kiintiöpakolaisina ja turvapaikanhakijoina tulleet.

Toimeentulotuki on niin sanottu viimesijainen etuus, jonka ohella maksetaan yleensä työmarkkinatukea ja asumistukea. Humanitaarisista syistä muuttaneista sai asumistukea 82 prosenttia.

Noin kolme neljästä humanitaarisista syistä Suomeen tulleesta elää siis sosiaalietuuksien varassa.

Toimeentulotukea sai vuonna 2018 runsaat 23 000 ihmistä, jotka ovat muuttaneet Suomeen humanitaarisista syistä. Osa heistä on muuttanut Suomeen hiljattain, osa on asunut Suomessa jo pitkään. Yleisimmät lähtömaat ovat Irak, Somalia, Iran, Afganistan ja Syyria.

Kelan selvitys osoitti ongelman: Valtaosa humanitaarisista syistä Suomeen muuttaneista elää sosiaalitukien varassa
https://www.hs.fi/talous/art-2000007663255.html
"Kelan tuore selvitys osoittaa, että nimenomaan pakolaisina ja turvapaikanhakijoina Suomeen tulleilla maahanmuuttajilla on suuria vaikeuksia työllistyä. Puolueiden näkemykset eroavat siinä, kuinka suurena ongelmana ne pitävät heikkoa työllistymistä."

Erikoisen asiasta tekee vielä se, että vaikka kolme neljästä humanitaarisesta syystä Suomeen tulleista elää sosiaalietuuksien varassa, erityisesti mainitut Lähi-idän maista tulleet, heillä on liikenteessä ylivoimaisesti eniten Bemareita ja Audeja menopeleinä, mikäli seuraa menoa esim. Turun ja Helsingin seudulla.
Kuuluuko erikoisvantein varustettu saksalaisauto toimeentulotuen pakollisiin menoihin?
 

Yhteistyössä