Kausi-ja sikarokote

Oletteko ajatelleet ottaa kausirokotteen joka sisältää sikarokotteen? Olen raskaana ja mietin pitäisikö ottaa vai jättää ottamatta, thl:n suosituksen mukaan olisi hyvä ottaa, mutta jotenkin arveluttaa onko se turvallinen? Toisaalta rokote antaa suojan myös vauvoille (odotan kaksosia) jotka ovat ehkä pienempiä kuin yksösvauva eikä heidän keuhkot-ja sydän ole vielä niin valmiita vastaanottamaan infektioita?
Neuvola suosittelee ottamaan rokotteen.
 
MI
Oletteko ajatelleet ottaa kausirokotteen joka sisältää sikarokotteen?
Kausirokote ei sisällä sikarokotetta (ei Pandemrixia eikä muutakaan toista rokotetta). Kausirokotteeseen valitaan joka vuosi kolme sinä vuonna todennäköimmin epidemioita aiheuttavaa influenssakantaa, ja tänä vuonna yksi niistä kannoista on A/California/7/2009 kanta, eli kansankielisesti "se uus sikainfluenssapöpö".

Aiempina vuosina rokotteessa on ollut joku toinen H1N1 pöpö, ja ne kaksi muuta ovat olleet joku H3N2 ja joku B-influenssapöpö. Kantoja vaihdetaan vuosittain tai lähesvuosittain, joskus jotain viruskantaa pidetään rokotteissa useammankin vuoden.

Rokotteen turvallisuuteen ei vaikuta se, mitä kantoja sinne valitaan (virukset ovat kuolleita). Ne sikainfluenssarokotteenkin potentiaaliset ongelmat johtuisivat mitä todennäköisimmin itse rokotteesta, eikä sen sisältämästä viruskannasta. Esimerkiksi adjuvantista, säilöntäaineesta tai vaikka jostain ongelmastakin tuotantolinjalla.