D-vitamiini vaikuttaa suotuisasti immuunipuolustusjärjestelmään ja vähentää infektiosairauksien riskiä. On myös näyttöä siitä, että D-vitamiinin puutteella on yhteyksiä akuutteihin hengitystieinfektioihin.
Coloradon yliopistossa Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa vahvin D-vitamiinin puutoksen ja akuuttien hengitystieinfektioiden välinen yhteys löytyi astma- ja keuhkoahtaumapotilailta, joilla oli alhainen elimistön D-vitamiinipitoisuus. Suomessa on tutkittu varusmiehiä ja havaittu, että niillä varusmiehillä, joilla verestä mitatut D-vitamiinitasot olivat matalimmat, oli kaksinkertainen riski sairastua hengitystieinfektioihin.
Kanadassa käynnistyneessä tutkimuksessa selvitetään D-vitamiinin roolia kausi-influenssan ennaltaehkäisyssä. Lisäksi halutaan selvittää, onko D-vitamiinilla yhteyttä siihen, miksi osalla ihmisistä sama influenssavirus aiheuttaa vaikeampia influenssan oireita.
Influenssan torjunta ja parantaminen
Parhaat tavat torjua ja parantaa influenssatartuntaa ovat lepo, tarpeeksi nestettä ja monipuolinen ravinto joka sisältää tarpeeksi paljon hivenaineita ja vitamiineja. Etenkin influnssakaudella suositellaan aina otettavaksi vitamiinilisiä normaalin ravinnon lisäksi koska se vahvistaa kehon immuniteettia talvikaudella jolloin luonnollista D-vitamiinin lähdettä, eli auringonvaloa, ei ole saatavilla.
Ravitsemus- ja antioksidanttihoitoja antavan lääkäri Erkki Antilan mukaan että nykyiset suomessa käytettävät D-vitamiinin saantisuositukset ovat riittämättömiä. Virallinen D-vitamiinin saantisuositus (2012) on 7.5 µg kun taas Antila suosittelee kansainvälisten tutkimusten ja analyysien perusteella sopivaksi D-vitamiinin päiväannokseksi vähintään 50 µg. D-Vitamiinia pidetään melko vaarattomana vitamiininä ja sen päivittäisen annostuksen yläraja on 250 µg.
Influenssan ja kausiflunssan lisäksi hyvä D-vitamiinin saanti helpottaa ja vähentää muita yleisesti ilmeneviä perussairauksia.
Influenssan ja kausiflunssan lisäksi hyvä D-vitamiinin saanti helpottaa ja vähentää muita yleisesti ilmeneviä perussairauksia.
Influenssa-aalto lähestyy taas, ja talvella liikkuu muitakin erilaisia pöpöjä ja viruksia, jotka saattavat kaataa meidät sängyn pohjalle päiviksi. Yksi tehokkaimmista keinoista pöpöiltä puolustautumiseen on syödä tarpeeksi D-vitamiinia. Yleiseen vireystasoon ja jaksamiseen voi vaikuttaa paljon muutenkin ruokavaliolla, mutta myös liikunnalla ja yöunilla.
Talvella monipuolisen ruokavalion rooli korostuu. Esimerkiksi D-vitamiinin puute altistaa meidät entistä helpommin erilaisille sairauksille, kuten influenssalle. Kesällä ravinnosta ja auringosta saatava vitamiinimäärä on yleensä riittävä, mutta talvella useampi meistä tarvitsisi D-vitamiinilisää.
D-vitamiini lisää immuniteettipuolustusta tehokkaasti. Se hillitsee tulehduksen leviämistä ja kroonisen tulehduksen syntymistä. D-vitamiini auttaa suojautumaan sairauksilta, kertoo erikoislääkäri Eeva Kari.
Immuniteetin lisäksi D-vitamiinin tärkeys piilee sen luuta rakentavassa ominaisuudessa eli se suojaa osteoporoosilta.
http://www.terveysportti.fi/xmedia/duo/duo99587.pdf
Sinkki - uusi ihmelääke flunssaan?
Tuoreen brittitutkimuksen mukaan probioottien nauttiminen ehkäisee tehokkaasti lasten flunssia. Pediatrics-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan lapsi saattaa säästyä joka toiselta flunssalta, jos hän syö päivittäin maitohappobakteereja.
Normaali probiootti kasvatetaan suojatusti labrassa, pakastekuivataan ja laitetaan vähän inuliinia tai makeutusainetta evääksi kapseliin tai pileriin. Seurauksena on melkoinen "die off rate", eli lukema paljonko bakteereista on kuollut siinä vaiheessa kun laitat sen suuhun, verrattuna valmistushetkeen. Usein tämä on jopa 80%. Saat siis vain 20% "elossa" olevia bakteereita, jotka nekin on koko elämänsä kasvaneet suojatusti, ja ottavat kovaa turpaan suolistosi pahoilta bakteereilta. Apua on näistäkin silti, mutta aika vähän.
Ohhiran probiootti on siis Japanilainen alunperin. Se valmistetaan sekoittamalla 40 eri kasvista, hedelmää, merilevää yms. ravintososeeksi. Tähän istutetaan 12 bakteerikantaa, ja annetaan seoksen fermentoitua 3 VUOTTA. Mitä tapahtuu tässä? Bakteerit kilpailevat kolme vuotta elintilasta ja ajan loputtua jäljellä on vain kovimman luokan hyvät bakteerit. Heikot sortui elon tiellä jne, voittajat jäi. Näitä sinä haluat taistelemaan vatsasi hyvinvoinnin tueksi, et niitä lellittyjä maljassa kasvatettuja kermaperseitä. Ohhira sisältää myös ainutlaatuisen TH10-bakteerin, jolla on kysy tuhota MRSA-sairaalabakteeri jos se suolistossa majailee (sekä streptococcus- , että staphylococcus -sukuinen MRSA).
Suomessa myytäviä hyviä valmisteita:
ProbiMage
Asidophilus Plus
Replete
DDS+
Bioteekin Probioottiplus
Lepicol
Professori Olli Ruuskanen Turun yliopistollisesta keskussairaalasta ei ihmettele tutkimustulosta.
Se on selvä asia, että probiootit auttavat. Siitä olemassa tajuttomasti tutkimusta, Ruuskanen sanoo.
Tuoreessa lääketieteen Cochrane-katsauksessa todettiin myös sinkin lievittävän flunssan oireita ja lyhentävän flunssan kestoa. Lääketieteilijöiden piirissä arvostetussa Cochrane-katsauksessa vedetään yhteen useiden kansainvälisten tutkimusten tuloksia.
Ruuskasen mukaan sinkin myönteisestä vaikutuksesta flunssan ehkäisyyn on olemassa paljon tutkimusta, mutta sinkkikuuri auttaa vain, jos se aloitetaan 24 tunnin kuluessa flunssaoireiden alkamisesta. Cochranen mukaan aikuisen tulisi nauttia sinkkiä 80 mikrogrammaa vuorokaudessa, jotta flunssapöpöt säikähtäisivät.
80 mikrogrammaa on suuri annos siihen verrattuna, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee korkeintaan 25 mikrogramman sinkin syöntiä vuorokaudessa. Ruuskasen mukaan jättiannoksesta ei kuitenkaan ole haittaa, kun kuuri on lyhytaikainen.
Parhaan tehon flunssaa vastaan saa Ruuskasen mukaan imeskeltävistä sinkkitableteista, joita pitäisi nauttia noin neljän tunnin välein. Niistä voi jäädä suuhun epämiellyttävä maku, mutta se on flunssan estämisen hinta.
Ruuskanen suosittelee syömään myös D- ja C-vitamiinia flunssan ehkäisemiseksi.
D-vitamiinin myönteisistä vaikutuksista flunssan ehkäisyyn kaikki ovat samaa mieltä.
Parhaan tehon flunssaa vastaan saa Ruuskasen mielestä syömällä C- ja D-vitamiinin sekä sinkin yhteiscocktailia flunssan alla. Tämä johtuu siitä, että flunssa on usein 5-15 eri viruksen aiheuttama, ja eri viruksiin vaikuttavat eri aineet.