Kauanko vauvalta kestää tottua kiinteisiin?

  • Viestiketjun aloittaja näppis
  • Ensimmäinen viesti
näppis
Eli kommentteja kaivattais:

Poika 6 kk, tissillä ruokittu, kiinteät alotettu vajaa 5 kk ikäisenä. Eka alotettiin maissilla, sitte otettiin päärynä kuvioihin.

Alku aina hankalaa, tuli pojalle ummetusta ja unet rikkoutu vielä enemmän. Heräs siis parhaimmillaan 1 krt/yö syömään, kiinteät ku alotettiin, heräilyt lisäänty 3 krt/yö.

Tilanne meni siihen että heitin maissin pois, unet parani. Poika syö tissiä sen 1 krt/yö ja masu toimii 2 krt/pv, eikä kitise liikoja. Päärynää menee 3-5 krt/pv, maksimissaan 1 prk kerralla.

Kokeilin uudestaan maissia, sama homma: rikkonaiset yöt, kitisi paljon, mutta masu toimi muuten.

Nyt yritin sitte antaa pottu/porkkanaa. Tänään oli 3. päivä, annan aina 2 tl kerralla. Saldona eilen alkanut kakkailu monta krt/pv, tänään jo kahdesti ja jälkimmäinen tosi pahan hajusta ja vihreää... Yöllä heräs 2 krt...

nyt sitte aattelin sinnillä vielä kokeilla jatkaa tota pottua. Onko mahdollista että masu vielä tottuu, kun jatkaa tolla pienellä annostuksella?

Hampaitaki poika kyllä tekee, mahdollista lienee että niistä johtuu heräilyt ja itkusuus. Mutta aina noi oireilut loppunu ku jättäny epäilyksen alla olevan ruuan pois...

Ja kiva vielä, pojan kasvu hidastunut, 5kk mitat 7510 g 65.1 cm ja 6kk mitat 7750 g 66.0 cm...
:(

Kamalan pitkä sepustus, toivottavasti joku jaksoi lukea, ja vielä jos kokemuksia löytyis... :ashamed:
 
Kerronpa tähän omat suositukseni (ei mitään absoluuttisia totuuksia). Jätä pottu pois. Meillä aloitettiin kanssa perunalla ja kauheat ilmavaivat ja ummetus. Poika nyt 7,5 kk ja nyt vasta syödään pottua kerran päivässä. Meillä hyviä aloitukseen oli porkkana, luumu ja bataatti (päärynä aloitettiin myös tosi alussa). Sitten tulivat kukkakaali, parsakaali ja kesäkurpitsa sekä hedelmiä. Hedelmät ovat sopineet kaikki meillä tosi hyvin.

Neuvolassa hehkutetaan sitä perunaa hirveästi, mutta minä olen sanonut kaikille nuoremman vauvan omistaville, että ei missään tapauksessa. Kunhan vauva tottuu ensin bataatin tärkkelykseen niin sitten voi pikkuhiljaa kokeilla perunaa. Porkkana oli meillä hyvä aloitukseen, koska siinä ei ole tärkkelystä ja se on vähän makeaa. Bataatti on vaan hellempää mahalle kuin peruna vaikka tärkkelystä on molemmissa.

Me aloitimme maistelun noin 4,5 kk ikäisenä ja olisko pari kuukautta mennyt ennen kuin ruoka rupesi paremmin maistumaan. Alussa kannattaa katsoa, ettei vauva ole liian nälkäinen mutta kuitenkin sopivan nälkäinen syömiseen. Meillä vaivaa vähän vieläkin ettei meinaa hoksata ruuan vievän nälän vaan haluaisi maitoa jos pääsee liian nälkäiseksi.
 
Varmaankin tosi paljon eroja, kuinka nopeasti vauvat tottuu kiinteisiin. Molemmilla oon aloittanut vähän yli 4-kuisena, tämä toinen on saanut perunaa vasta alle 2 viikkoa.
Eka lapsi alkoi tottumaan tosi nopeasti ja jo muutaman päivän jälkeen söi varmaan sen desin hyvällä ruokahalulla. Tämä toinen taas ei meinaa tykätä ollenkaan syödä lusikalla vaan sylkee yleensa aina ensin lusikallisen (siis lusikan kärjellisen) pois. Parsakaalia jo oon ottanut perunan kaveriksi, mutta ei kelpaa senkään vertaa. Mutta eiköhän sekin joskus opi, kun harjoitellaan. Kerran-pari päivässä olen toistaiseksi tarjonnut. Maha toiminut vähän harvemmin kuin aiemmin ja äsken juuri tuli eka kiinteämpi kakka :p
Öihin ei tuonut helpotusta kiinteiden aloitus ekan kohdalla ja tuskin tuo tämän tokankaan kohdalla...
 
Mäkin suosittelisin sua jättämään sen perunan pois, kun siitä kerran selkeesti tulee oireita.
Eli kokeilet jotain muita mietoja (tilliäisillä olikin tuossa paljon ehdotuksia vaihtoehdoista) ja kokeilet perunaa vasta sitten joskus myöhemmin. Kiinteisiin tottuminen on tosi yksilöllistä.
 
näppis
Kiitos kaunis kaikille vastanneille :flower:

Nyt meni nappula nukkumaan, jännityksellä odotan mitä yö tuo tullessaan. Voi kun ei herätyksiä tulis! Iltapäivän oli kyllä tosi hyvällä tuulella, siksipä olisin varovaisen toiveikas...

Pitänee kuiteski jättää tuo peruna pois, kokeilla pelkkää porkkanaa tai sitten sitä bataattia. Tuolla maissilla aluksi alotin just kun esikolle aikanaan ei pottu sopinut, mutta maissi sopi.

Eiköhän tämä tästä vielä suttaannu, ja löydy sopivat sapuskat pojalle. Varsinkin kun on niin reipas syömämies, suu on auki kuin linnunpojalla, hyvä kun ehtii lusikoida apetta suuhun kun toinen tosissaan syö

:heart:
 
neitiperho
Aika usein kokeilemalla oikeat ruoka-aineet löytyy. Maltillisesti eri laatujen maistattelut kertovat helpommin mikä sopii mikä ei. Yksi uusi lajike/viikko. Jos tulee vaivoja, jätät sen vain pois. Ei se sitä tarkoita ettet tätä myöhemmin joskus voisi syöttää. Lapsi vaan ei ole vielä sille valmis.

Itse tosin olen ollut siinä onnellisessa asemassa, että meidän tytölle on oikeastaan kaikki käyneet. Ruokailujen kanssa ei myöskään ole koskaan ollut ongelmia. Kiinteitä aloitettiin maistelemaan jo 4kk iässä ja nopeasti alkoi syömään isojakin määriä ja niin edelleenkin (7kk). Jokainen kuitenkin yksilönsä. Neuvolasta saat myös varmasti hyviä neuvoja.

Täytyy myös sanoa vielä tuosta bataatista. Sitä tosiaan aina sanotaa, että siitä hyvä aloittaa ja sitten vasta peruna. Meillä aloitettiin perunalla ja se hyvin sopi. Bataatti ei tunnu sulavan neidillä. Se tulee samanlaisena ulos alakautta kuin meni sisään yläkautta. Siksi en tätä enää syötä. Kaikki muut taas imeytyneet hyvin. Tsemppiä kiinteiden opetteluun teille. Toivotaan että löydätte vielä teille sopivat ruoka aineet!!
 
Meillä taas yhtäkkiä kiinteiden lisäämisen myötä iski ummetus. Tai voiko tota nyt uymmetukseksi sanoa, kun joka vaipassa on nokare kakkaa, mutta sen kuin pieniä kiviä :| Poika myös äkisee aika äänekkäästi sitä tehdessään, säälittää toinen :ashamed: Kiinteitä aloitettiin maistelemaan 4kk ikäisenä kerran päivässä, mutta kun lisäsin pikkuhiljaa pojan täytettyä 5 kk iltapuuron ja yhden hedelmäaterian, niin tälläinen ongelma iski päälle. Vettä poika ei suostu juomaan ei mukista eikä tuttipullosta.

Mistään en ole koskaan lukenut, että miten noi useampi ateria päivälle pitäisi aloitella? Neuvolassa vain sanoivat, että lisää nyt vaan päivällinen ja sen jälkeen myöhemmin aamupuuro, mutta jos toi raukka menee noin tukkeeseen, niin eihän niin voi tehdä?
 
neitiperho
Hei niin tuohon ummetukseen pitikin sanoa...meillä siis alkuun myös meni kovalle tytöllä maha. Alkuun aloinkin sitten antamaan luumua reilummin, joka vähän auttoi tilanteeseen mutta edelleen ummetusta vähän oli. Kunhan maha tottui niin alkoi maha paremmin toimimaan. Myöhemmin tuli sitten puuro kehiin, joka alkoikin sitten auttamaan vatsan toimintaan. Ei ole enää sen jälkeen ollut ongelmia. Se siis ainakin meillä ja kuullut että monella muulla ollut samaa ongelmaa alkuun. Meillä ei myöskään vettä ole oikein tyttö innostunut juomaan. Annankin suosiolla maitoa reilusti ruoan päälle.

Niin ja alkuun ehdottomasti vain yksi ateria päivässä. Tietysti heti kun alkaa tuntumaan ettei riitä niin sitten lisää ruokakertojen määrää. Itse myös aloitin sen kiinteän antamaan illemmalla, kunhan maha tottui. Auttoi nimittäin samalla yöuniin...jos siis ongelmia niiden kanssa on. Nukkui paljon sikeämmin yöt sen jälkeen.
 
Martta-Emilia: Samaa tulin sanomaan kuin neitiperho eli ei neuvolan ohjeita tarvi niin tarkkaan noudattaa, kun se ruokiin tottuminen on tosiaan niin yksilöllistä. Jossain oli just ihmetelty, että on kumma kun esim. kävelemään opettelussa sallitaan eroa monta kuukautaa, mutta syömään pitäis oppia kaikkien samassa tahdissa...

Mä ehkä jättäisin sen toisen hedelmäaterian pois ja katsoisin alkaako maha toimia paremmin. Puuronhan pitäis kuitupitoisena edistää suolen toimintaa.
Vai onko se semmoista ihan vauvanpuuroa, melkein sileetä mössöä? Se ei välttämättä ole vatsalle niin hyvä kuin ihan tavallinen puuro, jossa on kuitua enemmän. Tavallisia puurohiutaleita voi jauhaa ennen keittämistä pienemmiksi, niin saa sileämpää puuroa.
 
Ihan tavallista löysää kaurapuuroa ollaan syöty. Yritin lisätä niihin itsetekemiin kasvissoseisiinkin lisää vettä ja jättää perunan pois, mutta ei mitään vaikutusta. Ostin sellaisen nokkamukinkin, jos se houkuttelsii välillä juomaan edes hiukan vettä. Toivottavasti toi nyt menis ohi ja maha tottuisi, alkaa nimittäin vaikuttaa että toi meidän suursyömäri alkaa kohta vaatimaan sekä aamupuuron että päivällisen näiden nykyisten ateroiden lisäksi pysyäkseen tyytyväisenä.
 

Yhteistyössä