Kapitalismi on tullut tiensä päähän, toteaa postmilleniaalien kipakka talouskirja

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Kapitalismi on tullut tiensä päähän, toteaa postmilleniaalien kipakka talouskirja

"Aivan samoin kuin lukuisissa tutkimuksissa ja muissa kirjoissa, myös Kapitalismin suuressa illuusiossa tuodaan esille, että talouskuri ei vain kerta kaikkiaan toimi, vaan useimmiten jopa pahentaa tilannetta.

Kirjassa esitetään myöskin 18 eri OECD-maassa vuosina 1965–2015 tehty tutkimus, jonka mukaan rikkaiden veroalennuksilla ei ole ollut minkäänlaista merkittävää positiivista vaikutusta talouskasvuun tai työpaikkojen lisääntymiseen.

Mitään ei myöskään ole valunut alaspäin köyhemmälle kansanosalle.

Nämä kaksi oikeistolaisen talouspolitiikan merkittävintä talouspoliittista linjausta on siis empiirisesti osoitettu toimimattomiksi (muille kuin kaikkein rikkaimmille), mutta silti etenkin Suomessa niitä on ajettu lähes taukoamatta aina Yhdysvaltojen 2007 alkaneesta finanssikriisistä asti.

Viimeisessä luvussa esitetään, että kapitalismia yritetään pienillä viilauksilla korjata aina vihreästä siirtymästä muihin kosmeettisiin eko- ja ihmisoikeustekoihin.

Kuitenkaan ”järjestelmästä ei saa reilua niin kauan kuin toisilla on lupa hankkia varallisuutta muiden kustannuksella”.

Kapitalismi on pisteessä, jossa sen aiheuttamia vahinkoja ei voida enää korjata kapitalismin omilla säännöillä: rajaton kasvu rajallisella planeetalla on mahdoton yhtälö."
 
vierailija
Hyötyjiä ovat ainoastaan kaikkein rikkaimmat, jotka kasvattavat varallisuuttaan kriisien aikoihinkin ja osittain niistä johtuen, samalla kun kaikki muut joutuvat maksajiksi.

Varallisuuserot ovatkin tällä hetkellä suuremmat kuin kertaakaan viimeisen sadan vuoden aikana. Rikkain prosentti on suurin ongelma ilmastonmuutoksen edistämisessä.

Länsimainen hyvinvointi ja suuryhtiöiden voiton tahkoaminen eivät olisi mahdollisia ilman kolmannen maailman orjatyötä ja resursseja, joista ne itse eivät hyödy mitään, koska miltei kaikki raha ja voitot menevät maailman vauraammalle vähemmistölle.

Viime vaaleissa valittu hallitus esittää jälleen talouskuria välttämättömyytenä.

Aivan samoin kuin lukuisissa tutkimuksissa ja muissa kirjoissa, myös Kapitalismin suuressa illuusiossa tuodaan esille, että talouskuri ei vain kerta kaikkiaan toimi, vaan useimmiten jopa pahentaa tilannetta.
 

Yhteistyössä