Jälkiruoka ja leivonnais pino

  • Viestiketjun aloittaja piiperoinen P
  • Ensimmäinen viesti
piiperoinen P
Toffee-omenat

4 isoa kuorittua omenaa, joista siemenkota on poistettu
4rkl vehnäjauhoja
1rkl maissijauhoja
2 munanvalkuaista
n.1 l öljyä umpirasvassa keittämiseen
100g sokeria
2rkl vettä
1rkl voita
[1rkl seesamin siemeniä]

Leikkaa omenat n.8 palaan ja jauhota palat. Sekoita loput venhäjauhot, maissijauhot ja munanvalkuaiset kuorrutustaikinaksi.
Kuumenna öljy wokissa tai padassa. Kasta omenanpalat taikinaan ja keitä umpirasvassa n. 3 minuuttia. Nosta omenat reikäkauhalla pasasta ja valuta hyvin.
Pane sokeri ja vesi pannuun ja kuumenna. Lisää rasva ja kuumenna seosta edelleen sekoittaen, kunnes sokeri on karamellisoitunut. Lisää omenapalat, sekoita ja lisää seesaminsiemenet.
Kata pyötään kulhollinen kylmää vettä ja kasta omenapalat veteen, niin että toffee kovettuu



Vadelmavaahto

4-5 dl vadelmia
4 rkl sokeria
2 dl kuohukermaa
4 valkuaista

koristeeksi kokonaisia vadelmia

Soseuta vadelmat ja mausta sokerilla. Vatkaa kerma sakeaksi vaahdoksi. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita marjasose valkuaisvaahtoon kevyesti nostellen. Lisää seokseen kermavaahto niin ikään kevyesti nostellen. Annostele vaahto jälkiruokamaljoihin ja pidä kylmässä tarjoiluhetkeen saakka. Koristele vadelmilla juuri ennen tarjoilua.


Vadelmajogurttipiiras

Pohja:
4 dl crunchy tai fruity mysliä*
125 g voita tai margariinia

Sulata voi tai margariini ja sekoita mysli rasvaan.

Painele piiraspohja leivinpaperin päälle vuokaan ja laita jääkaappiin kovettumaan.
*
* Täyte:
* 1 pkt vadelmajogurttia*
* 1 dl kermaa*
* 1-2 rkl juoksevaa hunajaa*
* 1-2 rkl sitruunanmehua*
* (1-2 tl raastettua sitruunankuorta*)
*
* *Tähdellä merkittyjä raaka-aineita on saatavilla luomuna.
*

Valuta jogurtista ylimääräinen neste pois. Aseta kahvisuodatinpaperi tai paperipyyhe siivilän päälle ja kaada jogurtti siihen. Ylimääräisen nesteen valuminen kestää noin viisi tuntia, mutta voit hyvin jättää jogurtin valumaan yön yli niin saat massasta kiinteätä.

Vaahdota kerma ja lisää se jogurttiin. Makeuta halutessasi hunajalla.

Levitä jogurtti-kermamassa pohjan päälle, koristele marjoilla tai hedelmillä ja nautiskele sellaisenaan tai marjamelban kanssa.

Vinkki:
Hedelmien kuoret ovat käyttökelpoisia ja maukkaita. Käytä piirastäytteeseen raastettua sitruunankuorta! Sopii hyvin moniin leivontaohjeisiin aromia antamaan.


Mansikkakakku

Ainekset:

* Kakkupohja:
* 5 kananmunaa
* 1,25 dl sokeria
* 0,75 dl kaakaojauhetta
*
* Mansikkakermahyytelö:
* 5 dl kuohukermaa
* 3,5 + 1 dl mansikkasosetta
* 1-1,5 dl sokeria
* 7-8 liivatetta
*
* Koristeluun:
* 1 dl kermavaahtoa
* 2 rkl sokeria
* 1-2 tl vaniljasokeria
* 1 l tuoreita mansikoita
*

Valmistusohje:

pohja:

Erottele keltuaiset valkuaisista. Vatkaa keltuaiset ja sokeri kulhossa paksuksi vaaleaksi vaahdoksi. Siivilöi kaakaojauhe seokseen ja sekoita varovasti.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja sekoita valkuaisvaahto keltuaisseokseen varovasti muutamassa erässä. Voitele pyöreä irtopohjavuoka ja leikkaa sen pohjalle pyöreä pala leivinpaperista.

Kaada taikina vuokaan ja paista 180C uunissa noin 25-30 min tai kunnes kakun pinta tuntuu kimmoisalta ja se irtoaa vuoan reunoista. Jäähdytä kakkupohja vuoassa.

mansikkakermahyytelö:

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon 3 dl mansikkasosetta. Mausta seos sokerilla.

Lämmitä 0,5 dl mansikkasosetta varovasti kattilassa ja sulata joukkoon liivatteet. Lisää liivateseos ohuena nauhana mansikka-kermavaahtoon hyvin sekoittaen.

Laita kakkupohja pyöreän kelmulla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle ja levitä pinnalle 1 dl mansikkasosetta tai -hilloa. Kaada päälle täyte. Anna kakun hyytyä jääkaapissa yön yli (min. 6 tuntia).

koristeluun:

Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon sokerit. Lohko mansikat.
 

Jogurttikakku

2 kananmunaa
3 dl sokeria
200 g sulatettua margariinia
2 dl jogurttia
5 dl vehnäjauhoja
1 tl kanelia
½ - 1 tl soodaa
½tl suolaa
1 tl vanilliinisokeria

Vaahdota kananmunat ja sokeri. Lisää joukkoon sulatettu rasva ja sekoita hyvin. Lisää jogurtti. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vähitellen taikinaan. Kaada taikina leivitettyyn kakkuvuokaan.

Paista 175°C asteesssa n. 50 minuuttia.


Leipäjuustoherkku

½ leipäjuustoa
2 dl kermaa
1 dl fariinisokeria

Kuutioi leipäjuusto uunivuokaan tai uunin kestäviin annosmaljoihin. Sekoita fariinisokeri kermaan ja kaada leipäjuustokuutioiden päälle. Laita uuniin 200°C asteeseen 10 - 15 minuutiksi.

Anna jäähtyä hetki ja tarjoile sellaisenaan tai lakkahillon kanssa.


Amerikkalainen apple pai

n. 8 dl vehnäjauhoja
3 ½ dl rasvaa
1 rkl sokeria
2 tl suolaa
1 rkl etikkaa
1 kananmuna
1 dl vettä
Täyte
6 - 8 omenaa
2 dl sokeria
2 rkl vehnäjauhoa
1 tl kanelia

Sekoita ensin jauhot, rasva, sokeri ja suola keskenään. Lisää taikinaan etikka-kananmuna-vesi -seos. Jaa taikina kuuteen osaan ja jäähdytä paloja kylmässä noin 15 minuuttia. Kauli taikinapallo pyöreäksi 3 mm ohueksi levyksi ja levitä leivitetylle piirakkavuoalle. Asettele paloitellut omenat piirakkapohjalle. Sekoita sokeri, jauhot ja kaneli ja ripottele seos omenapalojen päälle. Lisää vielä voinokareita. Kauli toinen taikinapallo kansilevyksi ja nosta piirakan päälle. Pistele kansilevyyn reikiä haarukalla. Voitele vedellä ja ripottele pinnalle sokeria.

Paista 220°C asteesssa 10 - 20 minuuttia, kunnes pinta alkaa ruskistua. Laske lämpö 160°C asteeseen ja jatka paistamista vielä tunti.
 

Juhlava mustikkapiirakka

(2 pienehköä piirakkaa)
2½ dl maitoa
25 g (½ palaa) hiivaa
½ tl suolaa
¾ dl sokeria
½ rkl hienonnettua kardemummaa
6-7 dl vehnäjauhoja
100 g margariinia tai voita

Täyte:
½-1 l mustikoita
1 dl hillosokeria

Koristelu:
2-3 dl mansikoita viipaleina
1 dl punaista mehua
½ dl hyytelösokeria

Liuota hiiva haaleaan maitoon. Lisää suola, sokeri ja kardemumma. Lisää jauhot, alussa sekoittaen ja lopussa alustaen. Lisää alustamisen loppuvaiheessa pehmeä rasva. Kohota taikina kaksinkertaiseksi ja jaa kahteen osaan ja valmista 2 piirakkaa.

Jaa taikinapalat vielä kahteen palaan. Kaaviloi toinen osa pohjaksi vuokaan ja reunoille (halkaisija noin 25-27 cm). Kierrä toinen osa kaksisäikeiseksi letiksi reunan ympärille.

Sekoita mustikat ja sokeri ja levitä pohjalle. Nosta letti paikoilleen. Kohota piirakoita 10 minuuttia. Voitele taikinaosa munalla ja ripottele raesokeria päälle. Paista piirakoita uunin alaosassa 200 asteessa noin 30 minuuttia.

Halutessasi voit koristella piirakat mansikkaviipaleilla. Kiehauta mehu ja sokeri pakkauksen ohjeen mukaan ja levitä mehu lusikalla pinnalle. Kiille säilyttää piirakan mehevänä pari päivää.


Vadelmatorttu

2 munaa
1 dl fariinisokeria
1/2 dl perunajauhoja
3/4 dl vehnäjauhoja
1/4 tl inkivääriä
50 g sulatettua margariinia

Kostutus:
1/2 dl laimennettua mehua

Täyte:
2 dl bulgarian jogurttia
¾ dl sokeria
ripaus inkivääriä
1 tl vaniljasokeria
2 dl kuohukermaa
päälle: 4 dl metsävadelmia

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi, lisää joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet ja sula rasva. Kaada taikina voideltuun torttuvuokaan ja paista 175 asteessa noin 15 minuuttia. Kumoa torttu tarjoiluastiaan ja kostuta se. Sekoita jogurtin joukkoon sokeri, mausteet ja vatkattu kerma. Kaada seos torttupohjalle. Laita vadelmat täytteen päälle. Jos vadelmia ei ole kuin vähän, laita päälle mustikoita.


Juolukkapiirakat

2 dl vettä
½ tl suolaa
4 dl ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja

Täyte:
½ l juolukoita
1 dl sokeria
¾ dl perunajauhoja

Sekoita vedestä, suolasta ja jauhoista tasainen taikina. Sekoita täytteen aineet keskenään. Jaa taikina 3-4 osaan ja kauli ne pyöreiksi levyiksi. Levitä täyte pohjalle ja käännä reunat reilusti päälle. Paista heti 250 asteessa kypsäksi.
Lakka-unelmatorttu

4 munaa
1½ dl sokeria
4 rkl vehnäjauhoja
2 rkl perunajauhoja
3 rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
2 dl kuohukermaa
250 g maitorahkaa
¾ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 rkl sitruunan mehua
3 dl lakkoja
6 liivatelehteä
¼ dl vettä

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi, lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet. Kaada taikina uunipannulle leivinpaperin päälle. Paista 200 asteessa noin 10 minuuttia. Kumoa kypsä levy sokeroidulle leivinpaperille ja anna jäähtyä. Ota leivinpaperi pois.

Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää vaahtoon maitorahka, sokerit, sitruunamehu ja lakat. Liuota kylmässä vedessä liotetut ja kuivaksi puristetut liivatteet kiehuvaan vesitilkkaan ja lisää nauhana rahkaseokseen. Levitä täyte jäähtyneelle torttulevylle tasaiseksi kerrokseksi. Nosta levy jääkaappiin puoleksi tunniksi. Kun täyte on hyytynyt, kääri torttu rullalle niin, että saumakohta jää käärön alle. Anna tortun olla jääkaapissa muutama tunti leivinpaperiin käärittynä.
 
Omena-kaurapaistos

(6 annosta)
Valmistusaika: alle 30 min
Vaikeusaste: helppo

4 kpl omenaa
0,5 dl vettä
150 g Flora Leivontamargariinia
1 dl sokeria
6 dl kaurahiutaleita
2,5 dl Flora Vanillaa


Kuori ja viipaloi omenat. Levitä viipaleet voidellun uunivuoan pohjalle. Kaada vesi päälle. Sulata rasva kattilassa. Lisää sokeri ja kaurahiutaleet. Sekoita tasaiseksi. Levitä seos omenoiden pinnalle. Paista 200 °C:n lämpötilassa 20 minuuttia. Vaahdota Flora Vanilla. Tarjoa paistos lämpimänä tai kylmänä Vanillavaahdon kanssa.





Kuninkaallinen jälkiruoka

7 dl vettä
1,25 dl riisiä
2,5 dl Flora Ruokaa
0,5 tl suolaa
0,5 dl sokeria
3 kpl liivatelehteä
3 tl sitruunan mehua
3 tl sitruunan raastettua kuorta
2,5 dl Flora Vispiä

Kastike:
300 g mansikoita
200 g mansikkahilloa
1 dl vettä


Kuumenna vesi kiehuvaksi. Lisää riisit. Hauduta noin 35 min. silloin tällöin sekoitellen. Lisää Flora Ruoka ja jatka kypsentämistä 10 min. Lisää suola ja sokeri. Jäähdytä. Pehmitä liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 min. Valuta liivatelehdet kuumaan sitruunamehutilkkaan. Lisää liivateseos jäähtyneeseen puuroon. Mausta sitruunankuoriraasteella. Lisää vaahdotettu Flora Vispi. Kaada seos jälkiruokamaljaan. Hyydytä jääkaapissa muutamia tunteja tai yön yli. Koristele kuninkaallinen jälkiruoka mansikoilla ja Flora Vispi-vaahdolla. Tarjoa mansikkakastikkeen kanssa. Pyöräytä aineksista kastike sauvasekoittimella tai tehosekoittajassa.


Appelsiini-kookosvaahto

100 g Crème Bonjour Maustamatonta
1 dl Flora Vanillaa
2 kpl appelsiinia
0,25 dl kookoshiutaleita
1 rkl sokeri


Notkista tuorejuuston rakenne. Vatkaa Flora Vanilla vaahdoksi, lisää Crème Bonjour, kuutioidut appelsiinit, kookoshiutaleet ja sokeri. Sekoita kevyesti ja annostele jälkiruoka valmiiksi.


Mangovaahto

1 prk mangoa
2,5 dl Flora Fraichea
0,5 dl sokeria
2 tl vanilliinisokeria


Soseuta mangoviipaleet esim. sauvasekoittimella. Sekoita sokerit Flora Fraicheen ja vatkaa seos pehmeäksi vaahdoksi. Yhdistä mangosose vaahtoon. Annostele mangovaahto maljoihin ja koristele tuoreella mintulla. Tarjoa jälkiruoka viileänä.
 
Paahtovanukas
(neljälle)

Karamellikastike :
100 g sokeria
1 dl vettä

1. Paahda sokeri paksupohjaisessa kattilassa, varo polttamasta.
2. Lisää vesi ja keitä tasaiseksi siirappimaiseksi kastikkeeksi.
3. Kaada noin 1,5 l vetoiseen sileäpohjaiseen ja -reunaiseen uunivuokaan ja kääntele niin, että paahdettu sokeri peittää kaikki pinnat.

Vanukas

5 dl maitoa
80 g sokeria
1 rkl vaniljasokeria tai 1 kpl vaniljatanko
5 kpl kananmunia

1. Hauduta halkaistu vaniljatanko kuumassa maidossa noin 15 minuuttia, poista tanko.
2. Tai käytä vaniljasokeria.
3. Riko kananmunista rakenne ja sekoita sokerin kanssa.
4. Älä vaahdota, ettei valmiiseen vanukkaaseen jää ilmakuplia.
5. Lisää kiehuvan kuuma maito sekoittaen joukkoon.
6. Kaada varoen karamellikastikkeella vuorattuun vuokaan.
7. Kypsennä vesihauteessa miedossa lämmössä noin 175 asteessa vajaa tunti.
8. Hyytyneen vanukkaan kypsyyttä voit kokeilla pistämällä veitsellä: jos veitsi on puhdas, on vanukas kypsä.
9. Anna jäähtyä vuoassaan ja kumoa tarjolle irrottamalla varoen veitsellä reunoista.
10. Tarjoiluvadissa tulee olla jonkin verran reunoja, koska osa karamellikastikkeesta valuu vanukkaan ympärille.

Kahvikiisseli
(neljälle-kuudelle)

6 dl vahvaa kahvia
4 dl kermamaitoa
1,5 dl sokeria (tai maun mukaan)
1 tl vaniljasokeria
5 rkl maissitärkkelystä

1. Kuumenna kermamaito ja kahvi paksupohjaisessa kattilassa kiehuvaksi.
2. Mausta sokerilla ja suurusta kylmään kahvitilkkaan sekoitetulla maissitärkkelyksellä.
3. Mausta valmis kiisseli vaniljasokerilla ja jäähdytä sekoitellen, ettei pinnalle synny sitkeää kalvoa.

Muuta:
4. Voit valmistaa kahvi-kermamaito-sokeriseoksen haluamasi vahvuiseksi; kahvin ystävä lisää kahvin osuutta ja päin vastoin.

Pappilan hätävara
(neljälle)

n. ½ l kahvikakkupaloja tai kakkupohjaa (myös kuivahtaneet käyvät)
2 dl hilloa (maun mukaan)
2 dl kermaa (vaahdotetaan)
1 tl vaniljasokeria
piparia

1. Laita lasikulhon pohjalle ensin hieman hilloa.
2. Murustele päälle kakkupaloja.
3. Levitä seuraavaksi vaniljalla maustettua kermavaahtoa.
4. Toista kerroksia, kunnes ainekset on käytetty.
5. Päällimmäiseksi kermavaahtopilvi ja koristeeksi piparin muruja.
6. Tarjoa heti jälkiruokana tai kahvin kanssa.

Omena-rättänä vaniljakastikeella
(neljälle-kuudelle)

Pohja :
150 g voita
1 dl sokeria
3 dl ruisjauhoja
1 dl ohrajauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

1. Vaahdota voi ja sokeri.
2. Yhdistä kuiva-aineet ja sekoita vaahtoon.
3. Ota taikinasta 1/5 sivuun.
4. Vuoraa lopulla matalahko uuni- tai piirakkavuoka (halkaisijaltaan 22-25 cm).

Täyte :
7 dl omenaa kuutioina
1 dl fariinisokeria
1 tl kanelia

1. Sekoita omena, sokeri ja kaneli.
2. Levitä seos vuokaan ja murusta loppu taikina päälle.
3. Paista 200 asteessa 1-1,5 tuntia.
4. Tarjoa lämpimänä kylmän vaniljakastikkeen kera.

Marjakimara tarjottuna hunajakermalla
(neljälle)

400 g tuoreita tai pakastemarjoja
valintasi mukaan

Sokeriliemi
1 dl vettä
¾ dl sokeria

1. Keitä sokeri ja vesi.
2. Jos käytät pakastemarjoja, kaada kuuma liemi suoraan marjojen päälle.
3. Lisää tuoreiden marjojen joukkoon liemi jäähdytettynä.
4. Anna mehustua hetki kylmässä.
5. Annostele jälkiruokamaljoihin tai cocktaillaseihin.
6. Tarjoa hunajalla maustetun kevyesti vaahdotetun kerman kera.

Mustikkakukko 2

200g margariinia
11/2 dl sokeria
1 muna
3 dl ruisjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
11/2 tl soodaa

Täytteeksi:
jäisiä mustikoita n. 1/2 litraa, ja pinnalle sokeria maun mukaan.

1. Margariini ja sokeri vatkataan vaahdoksi.
2. Muna lisätään sekä ruisjauho.
3. Sekoita sooda vehnäjauhojen joukkoon.
4. Lisää taikinaan.
5. Kostuta kädet.
6. Levitä uuninkestävän korkean vuoan pohjalle sekä reunoille osa taikinasta.
7. Mustikat pohjan päälle sekä sokeria. (Mustikoiden sekaan 1-2 tl perunajauhoja)
8. Loppu taikina taputellaan mustikoiden päälle kanneksi.
9. Paista 175-200 asteessa 30-35 min.
10. Tarjoillaan lämpimänä vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa.

Hovijälkiruoka
(neljälle)

12 kpl marenkiruusukkeita
2 kpl kypsiä banaaneja
2 dl kermaa
1/3 tl vaniljasokeria
2 dl suklaakastiketta

1. Kokoa jälkiruoka annosmaljoihin tai isommalle laakeahkolle vadille.
2. Vaahdota kerma.
3. Mausta se vaniljasokerilla.
4. Laita astiaan ensin hieman kermaa (tasaisella pohjalla marengit pysyvät paikallaan kerman avulla).
5. Seuraavaksi marenkeja ja kermaa.
6. Viipaloi banaanit päälle.
7. Valuta suklaakastiketta pinnalle.
8. Koristeeksi vielä nokare kermaa, marenki ja sipaisu suklaakastiketta.
9. Tarjoa heti.

Minttu-suklaakiisseli
Valmista tätä jälkiruokalajia varten kaksi kiisseliä: vaniljakiisseli ja minttu-suklaakiisseli.

Minttu-suklaakiisseli

6 dl maitoa
2 rkl kaakaojauhetta
3 rkl sokeria
14 kpl Marianne-karamelleja
2 rkl maissitärkkelystä

1. Kuumenna maito kiehuvaksi.
2. Lisää karamellit ja liota ne maidon joukkoon.
3. Mausta kaakaojauheella ja sokerilla.
4. Sekoita maissitärkkelys tilkkaan maitoa tai vettä.
5. Kaada ohuena nauhana kaakaon joukkoon.
6. Kypsennä muutama minuutti ja ota sivuun.
7. Ripottele sokeria pinnalle ja jäähdytä.

Vaniljakiisseli
2 dl maitoa
1 rkl sokeria
2 tl maissitärkkelystä
0,5 tl vaniljasokeria

1. Yhdistä kaikki aineet, paitsi vaniljasokeri, paksupohjaisessa kattilassa.
2. Kuumenna sekoitellen kiehuvaksi.
3. Keitä muutama minuutti ja ota sivuun.
4. Mausta vaniljasokerilla ja ripottele hieman sokeria pinnalle.
5. Jäähdytä.
6. Kaada jäähtyneet kiisselit raidoiksi laakealle vadille ja tee marmorikuviointi vetämällä veitsenterällä raitojen läpi joka toinen kerta eri suuntaan.

Päärynäpaistos

150 g voita
1 dl sokeria
1 kpl kananmunia
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

1. Vaahdota voi ja sokeri.
2. Lisää muna vatkaten.
3. Lopuksi keskenään sekoitetut jauhot ja leivinjauhe.
4. Vältä vaivaamista.
5. Painele taikina jauhotetuin sormin halkaisijaltaan noin 25 cm:n matalareunaiseen uunivuokaan reunoille asti.
6. Jätä pieni määrä taikinaa päälle ripoteltavaksi.
7. Levitä päälle iso purkillinen (päärynää n. 450 g) valutettuja säilykepäärynäpuolikkaita.
8. Mausta vaalealla siirapilla tai hunajalla.
9. Ripottele tai kaulaa nauhoiksi pinnalle loppu taikina.
10. Kypsennä 225 asteessa 30-40 minuuttia.
11. Tarjoa lämpimänä tai haaleana kylmän vaniljajäätelön tai aurajuustolla maustetun vaahdotetun kerman kera.

Lämmin hedelmäruukku vaniljajäätelöllä
(neljälle)

n. 400 g valutettuja säilykecocktail- hedelmiä tai muita säilykehedelmiä
1 dl appelsiinituoremehua
0,5-1 dl sokeria

1. Laita valutetut hedelmät voideltuun uunivuokaan.
2. Kaada päälle mehu ja ripottele pinnalle sokeri.
3. Kuumenna 200 asteisessa uunissa 20-30 minuuttia.
4. Tarjoa lämpimänä vaniljajäätelön kera.

Omenaunelma

1 pkt (400g) valmista murotaikinaa
margariinia vuoan voiteluun

Täyte:
4-6 (n. 1kg) hapanta omenaa
50g voita
1-1 1/2 dl fariinisokeria
1 tl inkivääriä
1 1/2 tl kardemummaa
1 dl mantelirouhetta tai -lastuja
3 rkl maissitärkkelysjauhoja

Tarjoiluun:
vaahtoutuvaa vaniljakastiketta

1. Kuori ja leikkaa omenat 1 cm x 1 cm kokoisiksi kuutioiksi.
2. Sulata voi kasarissa.
3. Lisää omenakuutiot, fariinisokeri, mausteet ja mantelirouhe.
4. Sekoita varovasti.
5. Hauduta miedolla lämmöllä 2 minuutin ajan.
6. Anna jäähtyä.
7. Vuoraa voidellun irtopohjavuoan pohja ja reunat 3-4 cm:n korkeudelle murotaikinalla.
8. Lisää hieman jäähtyneeseen omenatäytteeseen maissitärkkelysjauhot hyvin sekoittaen.
9. Kaada täyte murotaikinalla vuorattuun vuokaan.
10. Paista 200 asteisen uunin alimmalla tasolla noin 45 minuuttia.
11. Anna jäähtyä mieluiten seuraavaan päivään.
12. Tarjoa vaahdotetun kerman tai vanilliinikastikkeen kanssa.
13. Paistos on parhaimmillaan, jos sen antaa jäähtyä seuraavaan päivään.

Puolukkarex

1 pss (á 200g) puolukoita (pakaste tai tuore)
2 dl puolukkahilloa
1 pkt kaurakeksejä
2 dl kinuskikastiketta

1. Sekoita puolukat ja hillo keskenään.
2. Lado suorareunaiseen mieluiten pyöreän lasiastian pohjalle hieman murennettuja kaurakeksejä tasaiseksi kerrokseksi.
3. Lusikoi keksien päälle puolukkaseosta ja tämän päälle jälleen kaurakeksejä.
4. Toista kerroksia, kunnes raaka-aineet loppuvat.
5. Kaada viimeiseksi täytettyyn vuokaan kinuskikastiketta niin, että sitä valuu myös kerrosten väliin.
6. Laita jääkaappiin vetäytymään.
7. Tarjoa pehmeän vaniljajäätelön tai kermavaahdon kanssa.

Suklaariisivanukas
(4:lle)

3/4 dl puuroriisiä
5 dl täysmaitoa
100 g maitosuklaata
n. 1/2 dl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
2 dl kuohukermaa
1 prk persikoita

1. Keitä riisit kypsiksi hiljakseen kiehuvassa maidossa noin 30 minuuttia.
2. Lisää kypsään kuumaan puuroon maitosuklaapalat ja sekoita kunnes ne ovat sulaneet puuron joukkoon.
3. Makeuta sokereilla.
4. Anna puuron jäähtyä kokonaan.
5. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita se varovasti nostellen kylmään puuroon.
6. Tarjoa säilykepersikkalohkojen kanssa.
7. Koristele kermavaahdolla ja sitruunamelissan lehdillä.
8. Voit annostella vanukkaan myös korkeisiin laseihin kerroksittain persikkalohkojen kanssa.

Hyytelöidyt vadelmat
(4 annosta)

2 pss Kesäpöytä vadelmia 200 g
1½ dl hyytelösokeria
2 dl kuohukermaa

1. Annostele jäiset vadelmat jälkiruoka-maljoihin.
2. Kiehauta 5 dl vettä.
3. Lisää sekoittaen hyytelösokeri ja jatka sekoittamista, kunnes sokeri liukenee ja liemi kirkastuu.
4. Kaada kuuma liemi hitaasti marjojen päälle.
5. Hyydytä hetki jääkaapissa ja koristele annokset kermavaahdolla.

Kesäkurpitsa-vanukas

400 g kesäkurpitsaa
1 rkl öljyä
3 valkosipulinkynttä
3 munaa
1/2 dl ruokakermaa
1 rkl pestokastiketta
50 g parmesaanijuustoa
3/4 tl suolaa

1. Raasta kesäkurpitsa ja hienonna valkosipulinkynnet.
2. Kuullota raaka-aineita öljytilkassa.
3. Riko munien rakenne ja lisää joukkoon ruokakerma, juustoraaste, pestokastike ja suola, ja sekoita aineet keskenään.
4. Kaada seos kesäkurpitsan joukkoon.
5. Kaada seos voideltuun uunivuokaan.
6. Kypsennä 200 asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.
7. Tarjoa välittömästi liharuuan lisäkkeenä.


 

Yhteistyössä