Ai niin, kuulolle kaikki joille tehdään PAS:seja blastokysteillä! Meidän johtava biologi kävi viime syksynä jenkeissä isossa koulutustapahtumassa jonka yksi tärkein anti oli tämä:
Ennen alkionkuorta avattiin (hatching) Suomessakin melkein kaikilla klinikoilla blastoilla, mutta sittemmin siitä tuli vähän harvinaisempi toimenpide ja esimerkiksi moni julkinen sektori lopetti homman kokonaan, koska tuli tutkimuksia, ettei hatching lisää raskauden todennäköisyyttä niin merkittävästi, että ainakaan yliopistosairaala voisi eettisistä syistä alkioihin niin radikaalista kajota.
No nytpä tuli sellaista uutta tietoa, että nyt valloillaan oleva pikajäädytysmenetelmä eli vitrifikaatio kovettaa blastokystivaiheen alkion kuorta niin, että ilmeisesti merkittävällä osalla tutkimuskäyttöön luovutetuilla alkioilla olivat todenneet alkion pääsemisen kuoresta ulos eli etenemään seuraavaan vaiheeseen vaikeutuneen. Tutkituissa alkioissa havaittiin kuulemma, että ne olivat muuten ihan kunnossa, mutta kuolleet koska eivät olleet tulleet kuoren läpi.
Tämän vuoksi meidän klinikalla on alettu tehdä hatchingia (todella kevyttä laserei'itystä alkionkuoreen helpottamaan seuraavaa steppiä, ei ilmeisesti varsinaista kuoren avausta niin kuin ennen tehtiin), nyt alkuun sellaisissa tilanteissa joissa useampi hyvä blasto siirretty ilman raskautta. Osa alkioistahan "hatchaa" itsensä niin että biologi näkee siirtokatetrissa olevasta alkiosta tämän jo tapahtuneen, silloin avustaminen toki on turhaa. Jos on useampi kerta todettu alkion aloittaneen homman jo siirtovaiheessa, niin silloin on ihan turha toimenpide tietty.
Eli jos pakkasessa on blastokystivaiheen alkioita ja pakastettuna nimenomaan vitrifikaatiomenetelmällä, niin kannattaa hoitavan lääkärin ja biologin kanssa jutella tuosta hatchingista.
En tiedä osasinko selittää tätä hyvin, mutta näin itse ymmärsin kun biologi tätä minulle selitti.