Mä kävin lapsivesipunktiossa. Toimenpide oli täysin kivuton ja nopeasti ohi. Yöllä oli kovahkoja vatsakipuja ja seuraavana päivänä nousi kuumetta, mutta mitään vuotoja tms ei onneksi tullut (käytiin tosin polilla tutkimuksissa). Tuttavani siskolla oli jäänyt reikä lapsivesikalvoihin (tulehdus?), ja lapsivettä lurahdellut, ja oli jo aikaisessa vaiheessa joutunut sairaalaan lepäilemään ja lääkitykselle. Lapsi oli syntynyt pari kuukautta etuajassa, ja lääkärit olivat olleet huolestuneita lapsiveden vähyyden merkityksestä sikiön kehitykselle, mutta terve lapsi oli syntynyt.
Lapsivesipunktiossa ilmoitetaan olevan pienempi km-riski kuin istukkapunktiossa (0.5 vs 1%), mutta koska alkuvaiheessa keskenmenoja tapahtuu muutenkin useammin, niin vertailu on vaikeaa. Eräiden tutkimusten mukaan km-riski saattaa jopa olla pienempi kuin edellämainitut, mutta uskoisin että tämän asian suhteen ei haluta antaa käsitystä, että riski olisi olematon. Kuitenkin, jos alkuraskauden yhdistelmäseulassa jää kiinni, riski down-lapseen on yli 1:250, eli suurempi kuin 0.4%. Lapsivesipunktion virallisesti ilmoitettu km-riski on 1:200, eli 0.5%. Jostain luin että esim TYKSissä punktioiden km-riski oli jonain vuonna ollut 0.37%. Eli samoissa lukemissa noiden riskien kanssa kuljetaan, joten päätös on vaikea. Joka tapauksessa km-riski tuossa 16 viikon kohdalla on jotain 2%, joten punktio lisää sitä riskiä max 0.5%.
Jos itse joutuisin samaan tilanteeseen, menisin varmaan suoraan istukkapunktioon - riski on ehkä hieman suurempi, mutta tutkimus tehdään niin aikaisessa vaiheessa (n. 11 vko), että tulosten tullessa vauvan liikkeet eivät ole niin ilmeisiä kuin sitten myöhemmin, lapsivesipunktion (>15 vko) tuloksia odotellessa. Tästä saan ehkä moitteita niskaani, mutta luulen että saattaisin jopa mennä suoraan istukkapunktioon ilman veriseulaa - seula antaa vain riskin, mutta ei selvitä sitä, sattuuko se riski juuri omalle kohdalle. Eli minä ehkä kävisin niskapoimu-ultrassa katsomassa onko siinä kaikki OK, sitten istukkapunktiossa ja lopulta rakenneultrassa. Rakenneultra tehdään niin myöhään, että jos siinä jotain paljastuu, niin ollaankin jo tosi pitkällä raskaudessa, ja sinne asti en odottaisi.
Mietin omalla kohdallani tosi kauan punktiota, mutta silti päädyin siihen lopulta - on totta, että siinä tehdään kenties epäoikeudenmukaista "valintaa", mutta kaikki kromosomihäiriötapaukset eivät kuitenkaan ole niitä aurinkoisia down-lapsia, joita näemme kaduilla, vaan on myös paljon vaikeampia tapauksia, jotka tarvitsevat intensiivistä tehohoitoa. En haluaisi laittaa lastani laitoshoitoon. Silti täytyy pitää mielessä, että edes kromosomitutkimus ei sulje kaikkia sairauksia pois, joten puhdas kromosomitulos ei ole tae terveestä lapsesta. Pitää pitää vaan sormet ristissä ja toivoa parasta. Toivottavasti pystyt tekemään sellaisen päätöksen jonka kanssa on hyvä elää, tapahtui sitten mitä tahansa.