Tämä ei olekkaan ihan yksinkertainen asia. Jokaisella miehellä tuo isäksi kasvaminen tapahtuu eri tavalla. Ja vaikka se naisen mielestä voi kuullostaa käsittämättömältä, niin kasvun on syytä antaa tapahtua juuri siihen tahtiin minkä se mieheltä vaatii. Ja lisäksi on syytä muistaa, että se ei ole oleellista millaisen isän sinä nainen haluat miehestäsi lapsille vaan se millaiseksi miehen ja lasten suhde itsessään muodostuu sekä lasten että miehen halujen mukaan ja luonnostaan.
Nyt sitten ennen kuin joku ehtii vetämään hernekeitot nenäänsä ja nieluun saakka, niin heti muistutus, että kohtuus kaikessa. Kyllä tämä kasvaminen tulee tapahtua jotakuinkin kohtuullisessa ajassa ja ennen kaikkea kehtiystä on tapahduttava lähes koko ajan, vaikka koko prosessi veisikin aikaa.
Miksi sitten mies tarvitsee enemmän aikaa tullakseen isäksi kuin nainen tullakseen äidiksi? Aina asia ei ole näin. Joskus mies on suoraan valmis, isäksi, vain käytännön asiat tarvitsevat "työharjoittelua" (ja sitä vaatii myös naisen tuleminen äidiksi).
Eli jokainen isä on vähän eri tavalla valmis isäksi , toinen enemmän ja toinen vielä enemmän.
Asiassa on kuitenkin syytä muistaa (ja tämä on fakta), että mies ei biologiansa perusteella ole ollenkaan niin valmis "aktiiviseen" vanhemmuuteen kuin nainen. Läpi maailman historian nainen on hoitanut kodin ja lapset ja mies on tuonut leivän pöytään ja tehnyt kotona ns. "raskaat hommat". Asia on näin ollut kivikaudelta aivan viime vuosikymmeniin saakka.
Siis viime vuosikymmeniin! Mitä sitten tapahtui? Alettiin puhua tasa-arvosta (mikä tarkoittaa tasa-arvoa niin kuin naiset sen määrittelevät). No, silloin miehet alkoivat ottamaan enemmän osaa perheen kotielämään. Tuli taloudellista vaurastumista, tarvitsi olla vähemmän aikaa töissä ja aikaa perheelle jäi. Miehet "oppivat" pesemään pyykkiä, tiskaamaan astioita, vaihtamaan jopa kuopuksen vaipat ja kertomaan teini-ikäiselle tytölleen kukista ja mehiläisistä (aiemmin oltiin käyty listimässä mahdolliset sulhas-ehdokkaat nuijalla tai kirveellä ja pojille annettu puteli viinaa että paremmin kehtaa esittää tytölle ilmaisun pariutumis-haaveistaan). Tämä voi tietysti kuulostaa nyt naurettavalle tavalle, mutta aiemmin kulttuuri oli erillainen ja kyseiset tavat olivat silloin (ehkäpä noin viisi tuhatta vuotta) juuri tavallinen tyyli elää. Ja nämä ominaisuudet kun ovat geeneissä(ja tämä oli juuri se "fakta-osuus") eikä ollenkaan kokonaan kotona opittuja (vaikka osa toki sieltäkin). Joten sen sijaan että nyt kysytään "miksi lapsen isä ei osallistu perheen arkeen ja kodinhoitoon yhtä paljon kuin nainen", tulisikin kysyä "että miten on mahdollista että mies on muutamassa vuosikymmenessä pystynyt muuttumaan täydellisestä metsien miehestä ja tukkijätkästä isäksi joka osaa jopa antaa lapsille ruokaa oikean vuorokauden puolella ja vaihtaa niiden päälle puhdasta vaatetta ja jopa osaa käyttää pölynimuria!" Tämä olisi juuri se oikea kysymys!
No, koska kysymys on hankala niin annan siihen vähän vastauksia ajattelun pohjaksi.
Perheiden elanto on muuttunut. Viimeisinä vuosikymmeninä on läntisiä teollisuus maita (myös Suomea) kohdannut teollisuus-vallankumous. Enää ei (pääosin) leipää hankita metsästysretkiltä, tukin uittamisesta, tai vesitornin rakentamisella toisella puolella maata. Eli miehen työ on muuttunut lähemmäksi kotia, joten aikaa ja mahdollisuuksia perheellekkin on tietysti enemmän.
Kuten aimmin kirjoitin, niin kohtuus kaikessa, eli ei mies saa niin saamaton olla, että ei pystyisi hiljalleen "uuteen rooliinsa" sopeutumaan. Jos kehitystä ja varsinkaan halua kehittyä ei ala löytyä, niin kyse on miehen laiskuudesta ja silloin asiaa on käsiteltävä siltä pohjalta. Tässä en ota kantaa niihin keinoihin (jotka pääosin ovat jonkinlaisia pakko keinoja).
Omasta isyydestäni vielä sen verran, että omasta mielestäni olen pystynyt hoitamaan sen ainakin kohtuullisesti.
Itseni toiminnalle on alusta asti luonut raamit seuraavanlainen kehä:
1. Olen tytön isä (nyt jo myös pojan)
2. Olen perheen elättäjä jonka tulot ovat menoihin nähden riittävät vain kunnollisilla ylityölisillä varustettuna
3. Olen vanhan ja jatkuvasti remonttia kaipaavan talon isäntä, jonka vastuulla tlon kunnossapito ja toimivuus ovat
4. Olen Aviomies ja sen tuomat velvoitteet (tämä kuuluisi pari pykälää ylemmäs ja olisikin siellä jos minun ja vaimon välinen suhde ei olisi pohjamudissa
5. Olen työyhteisöni arvostettu jäsen
Olin eroperheen lapsi ja siitä johtuen halusin välttää samanlaisen lapsuuden kuin minkä itse koin tulemisen omille lapsilleni. Isyys oli minulle jo alusta alkaen tärkein osa-alue, joskin tiesin että tärkein ei tarkoita samaa kuin että voisin käyttää aktiivisesti siihen suurimman osan ajasta (syy: vuorokaudessa vain 24 tuntia).
Niimpä suurimman ja vangitsevan osan vuorokauteni tunneista vei työ, jota tein maksimit mahdolliset ylityötunnit ja silloin juuri ja juuri selvisimme menoistamme (raha asiat ovat aina olleet minun vastuulla).
Seuraavaksi aikaa vietin tyttömme kanssa. Pääosin olimme ulkona leikkimässä eli tekemässä lumitöitä (tyttö istuo kolassa) ja muita ulkotöitä jossa huvi ja hyöty voitiin yhdistää. Näin saatiin kodin (ulko)työt hoidettua samalla kun lapsi ja isä vietti yhteistä aikaa.Toki olimme myös sisällä. Se aika oli sisäleikkejä, iltapuuroa ja pienempänä vaipan vaihtoa yms...
Tätä aikaa tyttöni kanssa häiritsi silloin tällöin tulevat ylityö-putket töissä, mutta ennen kaikkea jatkuvasti tulleet remontit vanhassa omakotitalossamme (nyt menossa sauna/pesuhuone-remontti.
Yhteenvetona näen että vaikka vaimoni ei ole tyytyväinen osuuteeni isän roolissa, niin tiedän tekeväni niin paljon kuin pystyn ja siksi olen ainakin kuhtuullisen hyvä isä. Kaikki omat "huvitukset" kuten kavereiden ja sukulaisten tapaamisen olenkin jo ajan puutteen vuoksi lopettanut.
Yleinen yhteenveto on että ajatelkaa naiset myös miehen elämää siltä pohjalta mitä aiemmin esitin ja jos tulette siihen tulokseen että mies on liian saamaton isäksi niin silloin on syytä nostaa asia pöydälle! Paljon onnea ja anteeksi antoa kaikille!