irti tutista

Poikamme on 1,4v ja keväällä syntyy pikkukakkonen. Nyt on alkanut tutista vierottaminen mietityttämään. Kannattaako yrittää vierotusta ennen toisen syntymää vai vasta myöhemmin? Kotona, etenkin iltaisin tutti on tosi tärkeä, hoidossa ei tuttia kaipaa. Kuinka kauan huutoa ja kitinää on odotettavissa, kertokaahan vieroitus kokemuksia!
 
itselläni vuoden vanha tyttö ja nyt ollaan oltu pari päivää ja yötä ilman tuttia ja TOSI helposti ainakin meillä mennyt. Toki itkee hieman enemmän unille laittaessa, mutta sekin tosi vähäistä. Yöt rauhoittuneet.
Itse ainakin suosittelen
 
mie
Meillä puoltoista vuotias heitti harkintansa jälkeen itse tuttinsa pois.Ollaan puhuttu kuukauden päivät että ethän sinä tuota enään tarvitse,heitä tuleen.Aikansa mietittyään ja pähkäiltyään heitti pois.Kerrottiin joka kerta että se ei tule enää takaisin ja tuttia ei enää ole sitten.Tammikuulla meille syntyy toinen ja hiukan jännittää miten sitten kaipaako tuttia jos vauvalla on.Pinellä ikävöinnillä on selvitty,hirveetä ikävä huutoa ei ole ollut.Tosi yllättynyt olen ollut miten helposti kaikki kävi.Puhukaa lapselle ja ehdottakaa tutin pois heittämistä tai antamista.
 
Meillä ollaan oltu nyt kuudetta päivää ilman tuttia. Poika on puoltoistavuotias ja tuttia syönyt parikuisesta lähtien. Onneksi ollut vain unituttina.

Tutittomuus on sujuntu
yllättävän hyvin. Eipä ole juurikaan kaipaillut ja uni on tullut silti ilman suurempia itkuja ja totta toisisaan yöt ovat meilläkin rauhoittuneet.

Rohkeasti vaan lutkuttimet pois, ei noin isot taaperot enää niitä tarvitse, se on vaan tottumus kysymys.

Onnea yritykseen! :D
 
Ehdommasti suosittelen reilusti ennen,meillä neidiltä otettiin tutti pois kun oli 1v4kk (pikkuveli syntyi kun oli 2v.),minä tein sen vaan niin että yhtenä päivänä en antanut tuttia lainkaan,pistin ne kaikki piiloon,kertaakaan ei kysellyt perään vaikka aikamoinen lutkuttelija olikin sitä ennen. :eek:
 
ÄLÄ HÄTÄILE
En näkisi mitään kiirettä tapauksessasi.Lapsesi on vielä tosi pieni...Iso muutos hänelläkin edessä kun sisarus saapuu maailmaan.Meillä tyttö 1v.6kk.Ja päiväunitutin + yötutin saa.Imee juuri senaikaa kun nukahtamiseen menee ,tippuu suusta sitten.

En hermoilisi sinuna/kiirehtisi... B)
 
anjuusa
Minua mietityttää sama kysymys! Eli meilläkin on 1,4-vuotias esikoinen, ja heinäkuulla tulossa toinen. Tyttö on vieroituksen jälkeen ollut tosi tutin perään ja kyselee sitä välillä päivisinkin, vaikka on yritetty rajoittaa unituttiin.

Hirvittää vähän, millainen show siitä tulee, kun tutista vieroitetaan... Meillä yöt olivat rauhattomia ensimmäisen vuoden ajan, ja nyt on vasta pari kuukautta saatu nukkua kunnolla. Kun vieroitin rinnasta, tyttö valvotti aamuöisin kaksi viikkoa putkeen ennen kuin tottui, että nukahtaa voi myös ilman tisua... ZZZ...

Toisaalta tuntuu siltä, että jos jätän vieroittamisen lähelle vauvan syntymää, tulee kaksi liian isoa muutosta kerralla. Ja jos annan imeä vielä, kun vauva syntyy, ei tyttö taatusti luovu tutista ennen vauvaa, ja sitten on hampaat vinksin vonksin. Huokaus... Hankala juttu...
 
siis kyllä käy kateeksi kun lukee teidän juttuja ettei taaperot ollut moksiskaan tutin pois ottamisesta.. meilla on 1v4kk tyttö eikä päivisin kamalasti syö tuttia ja jos on jostain tutin löytänyt suuhun niin antaa sen kyllä kiltisti pois kun pyytää. mutta kun nukkumaan mennään niin alkaa ihan mahdoton huuto jos ei ole tuttia. musta jo tuntuu että tutin vieroittaminen on meillä ihan mahdoton tehtävä.. :ashamed: tarkoitus olis tässä heti tammikuun alussa se tutti jättää (ainakin kokeilla) kun tulee sillon 1,5v täyteen mutta saas nyt nähdä miten käy. jos jollain on jotain hyviä vinkkejä niin otan mielelläni vastaan.
 
me vietiin tytön kanssa yhdessä tutti oravan poikasille tytön ollessa 1vuotta 3kuukautta ...selitin hänelle että nyt sinusta ulee iso tyttö eikä isot tytöt käytä enään tuttia ja että nyt on aika antaa oma oravanpoikasille ja että oravien äiti on oikein iloinen kun näin tehtiin...vietinn puun juurelle ja tyttö sai itse laskea tutit maahan... ja vähä kaipas tuttia mut sit oli ihana huomata että saatiin nukkua kokonaisia öitä sen jälkeen=)suosittelen :hug:
 
ÄIPPPÄ
\
Alkuperäinen kirjoittaja 23.11.2006 klo 00:27 viekku kirjoitti:
Poikamme on 1,4v ja keväällä syntyy pikkukakkonen. Nyt on alkanut tutista vierottaminen mietityttämään. Kannattaako yrittää vierotusta ennen toisen syntymää vai vasta myöhemmin? Kotona, etenkin iltaisin tutti on tosi tärkeä, hoidossa ei tuttia kaipaa. Kuinka kauan huutoa ja kitinää on odotettavissa, kertokaahan vieroitus kokemuksia!

tuttava perheeni pojalta otettiin tutti pois vasta päälle kaksi vuotiaana kun hammaslääkäri sanoi että nyt on viimeinen tilaisuus jättää tai hampaisiin jää ikuinen tutin mentävä reikä....hiukan pelästytti ja niin se jäi pois=) SUOSITTELEN
 
Mä otin tutin pois vasta kaksvuotiaana, pikkusisko oli silloin 4 kk. En ottanu ennen pikkusiskon syntymää, ajattelin et jos tarvii lohduketta. Ei ois tarvinnu sen kummemmin kun aikasemminkaan. Tutti vietiin oraville ja hyvin meni, ei kertaakaan itkeny sen perään, vaikka tutti oli ollu nukkuessa toooooosi tärkee. Nukuttamisajat vähän piteni ... no ehkä vaan tilapäisesti. Meillä se stressi oli äidillä, ei lapsella =) .
 
Meillä poika 1 v 3 vk ja tokaa päivää mennään nyt ilman tuttia. Eilen illalla nukkumaan mennessä itki puol tuntia, tänään vähän pidempään.
Päivisin ei oo kyllä viime aikoina paljoa tuttia saanu, unille mennessä vaan. Päikkäreille meno sujuu helpommin kun vaunuihin nukahtaa "vahingossa".

Mut toivottavasti yöt rauhottuu eikä noi iltaitkut ikuisuuksia kestä, tutteja ei jokatapauksessa meiltä enää löydy.

En sen kummemmin selitellyt miksei tuttia enää ole, ei ole vielä peräänkään osannut kysellä.


 
Meillä lasten ikäero tasan 2v. Esikoinen sai pitää tuttinsa kun pikkuveli tuli taloon ja muutimme uuteen kotiinkin siinä samassa hötäkässä. Kun tyttö oli 2,5 oli näin joulunalusaika ja juttelin tytölle että tonttuvauvat tarvitsisivat tuttia. Sovimme että kun tyttö laittaa tutin isän kenkään niin tontut tuovat jonkin paketin tilalle. Ja näin tyttö harjoitteli parina päivänä ja aina haki tutin pois, kunnes eräänä päivänä sanoi että nyt tontut saa hakea tutin. Ja ihem ja kumma, eteiseen ilmeistyi ISO paketti (Maisa kirja) ja tutti katosi. Ja sillä hyvä. Eikä tuttien perään itketty yhtään. Nyt 3,5 vuotiaana hän naureskelee valokuville joissa on tutti suussa. Se on niin SUURI juttu 2-vuotiaalle että tulee isosiskoksi tai isoveljeksi. Ja itsekin ovat vielä niin pieniä.

P.S yksi tytön tueista löytyi lipaston takaa kesällä ja tyttö vaan mietti että onkohan tonttuvauvat käyneet kylässä =) Pikkuveli ei ole ikinä tuttia huolinut vaikka kuinka yritin tuputtaa, se on joskus niin hyvä värkki...
 
Nappasin meidän pojalta tutin pois kun hän oli 1 v. 1 kk. Vaikka tutti olikin hänelle tosi tärkeä (vaikka hän saikin sen aina vain nukahtamiseen eli päivä- ja yöunille), luopuminen siitä olikin yllättävän helppoa. Ja nyttemmin olen ollut tosi tyytyväinen, että siitä luovuttiin jo siinä vaiheessa. Viime viikolla luovuttiin nimittäin tuttipullosta eikä se ollutkaan niin helppoa enää tässä vaiheessa... :headwall: Pojalla kun on jo ikää melkein 1 v. 5 kk ja omaa tahtoa ja "puhetta" löytyy riitttämiin. Aina hän vain jaksaa muistuttaa omalla tavallaan siitä, että maito pitäisi saada tuttipullosta eikä mukista... :whistle:
 
EI HÄTÄÄ!! ÄLÄ KIIREHDI!!

Minulla neiti nyt 1v10kk ja toinen 6vk.

Mietin eluksi, että pitäisikö tutista luopua ennen toisen syntymää, mutta kuuntelin sydäntä koska meillä tyttö söi tuttia vain nukkumaan mennessään, joten en pitänyt mitään kiirettä.

Sitten kun tämä toinen jo syntyi ja ekalla neidillä tutin syönti alkoi lisääntyä, kun siskokin syö niin päätin vihdoin että on aika jättää tutit ja kerroin tytölleni, että kun oulun-mummu tulee kylään niin se vie tutit ouluun. (asutaan keski-suomessa)

Koitti päivä kun mummu tuli ja koitti päivä jolloin mummun oli lähdettävä. Lähtöpäivän aamuna neiti sai muovipussin ja kerrottiin, että kerää tutit pussiin niin oulun-mummu vie tutit ouluun. Ja neiti teki työtä käskettyä ja näki mun mummu huiskutti linkistä tutti pussi kädessään... sekin kotimatka sujui HYVIN ilman tutia ja kotona näki siskon tutin, mutta tyttö sanoi "siskon tutti". eikä sitä ottanut.

Kahesti on tuttia kysynyt, mutta kun ne on oulussa niin ei voi niitä saada ja sitten jo unohtaa koko tuti asian.

ELI HYVIN MENI MEILLÄ :)
 
Meillä poika täytti juuri 1v1kk ja ajattelin, että nyt olisi hyvä aika luopua tutista. Ei ollut käyttänyt enää aikoihin muuten kuin päivä- ja yöunille mennessä. Eli perjantaina heitettiin tutit menemään ja nyt kun maanantai koitti niin ei enää mitään kaipuuta tuttia kohtaa.

Ekana iltana meni tunti unta odotellessa (tutin kanssa nukahti saman tien), ilta illalta kävi nukahtaminen nopeammin ja tosiaan tänään nukahti jo saman tien. Päiväunilla kaipaili vielä vähemmän:) Eli tästä omasta kokemuksestani voin sanoa, että ehkä helpompi vierottaa lapsi suht aikaisessa vaiheessa, ennen kuin omaa tahtoa on HIRRRVEÄN paljon. Vaikka löytyyhän sitä toki jo meidänkin pojalta:)

Meillekin tulossa vauva ensi huhtikuussa, joten ajattelin säästää omia voimiani ja "hoitaa" asian pois päiväjärjestyksestä tässä vaiheessa :) !
 
jättikurppa
Poju, 1 vuosi 10 kuukautta, antoi tutit oravanpojille toissapäivänä. "Heitti" "kauas" "metsä", ja pieni ikävä tuntuu olevan lohtua, uni ei meinaa tulla millään, eilisiltana meni puoleen yöhön ja karjumiseksi. Kovin myöhään tunnumme olevan liikkeelle, kun teihin muihin vertaa, mutta hammashoitajan mukaan nykysuositus (purennan kannalta) on, että tutista olisi hyvä luopua kahteen ikävuoteen mennessä. Niin tehtiin.

 
Mulla ihan sama kysymys mielessä, poika nyt 1 v 6kk ja isoveljeksi tulee huhtikuun lopussa. Ajattelin sijoittaa yötutista vieroittamisen joulunseutuun, annetaan tontuille ne tutit. Hirveästi ei ole tutin perään, mutta kun alkaa väsyä, niin sitten sitä kysyy. Luulisin, että menee aika helposti, mutta koputtelen puuta :)
 
Joopa joo... täällä asia vasta mietintäasteella. Poika on 1v3kk ja hänestä tulee isoveli ensi kesänä. Imetys loppui oikeastaan itsellään ja tuttipullostakin on päästy eroon. Tuttia poika syö kun menee nukkumaan. Yöt on ihan ok, ei siis heräile tuttia itkemään.
 
huuhaa
Eikö kenelläkään ole käynyt kuten meillä? Hyvin alkanut tutittomuus kaatui siihen kun lapsi keksi toisena vieroituspäivänä ruveta imemään peukaloaan. Siinä vaiheessa minulla petti pokka ja tutti tuli hyvin äkkiä takaisin... Tosin ikää vasta 1v1kk, joten ehtiihän tässä. Täytyy varmaan vain odottaa että lapsi on valmis nukahtamaan ilman tuttiaan. Vain onko vinkkejä miten tutista pääsisi eroon ilman peukunimijäksi ryhtymistä?
 
heipsan
Kokeilkaa tätä.. :) me tehtii sillai tai oikeestaa minä, että leikkasin tutin päähän reijän, tai tutti osaa n. puol senttiä pois. Maanantaina tein ton, ja ei oo tuttia sen enempää syöny!! ei oo paljo kelvannu, naama rytyssä heittäny pois, aivan ku maistuis pahalle. Pistin äkkiä toisen tutin piiloon. vielä se on tuola kulmahyllyssä, mutta ei taija tarvetta olla :) leikattiin tänään tutti osa kokonaan pois ja antaa tuttia aina vauvalle (omalle nukelle)
Siis ihan vaan huvikseen aattelin kokeilla tuota, ja kyllä toimi. Tyttö siis viikon päästä 1,3v.
 
Me vieroitettiin meidän kolmonen tutista hänen ollessaan 2-vuotias (siis päivälleen 2v :D ). Tytöstä tuli isosisko 1v2kk ikäinen. Tutti oli aina todella tärkeä varsinkin nukkumaan mennessä. Pelkäsin etukäteen että miten ihmeessä vieroitus onnistuu kun tyttö oli oikea tuttifani. Aloimme miehen kanssa puhumaan tytölle pari viikkoa ennen 2-vuotispäivää että 2-vuotias ei syö enää tuttia ja että tutit menevät silloin rikki. Ja niinpä 24.10.06 tytön täyttäessä 2v kaksi rakasta tuttia menivät rikki :eek: Leikkasin imuosat pois tytön katsoessa ja tyttö katsoi ihmeissään, pudisteli päätään ja voivotteli. Muutaman päivän tyttö kantoi rikkinäisiä tutteja mukanaan ja kolmena yönä itkeskeli niiden perään mutta sitten ne unohtuivat.

Me päädyimme rikkomaan tutit niiden hävittämisen sijaan siksi koska pikkusisko syö tuttia ja pelkäsimme että isosisko nappaa pienemmän tutit käyttöönsä.

Vieroitus sujui siis ihan älyttömän hyvin. Ainoa miinus on se että joudumme nyt taas nukuttamaan tyttöä. Tuttien kanssa hän osasi nukahtaa itsekseen omaan sänkyynsä (omassa huoneessaan) mutta nyt hän haluaa että isi tai äiti on sen ajan huoneessa kun hän nukahtaa. Toisaalta on kyllä pieni vaiva olla 15-30 minuuttia istumassa lattialla kun tyttö kuitenkin nukkuu sitten koko yön hyvin.

Sinuna en pitäisi mitään kiirettä vierottamisen suhteen! Niinhän ne hammaslääkäritkin suosittelevat että 2-2,5-vuotiaana vierotettaisiin viimeistään.
 
meillä kaksoset 1v7kk, ja vielä tutit päiväunilla ja yöunilla. päivisin eivät periaatteessa tutteja tarvi. (jos jostain löytävät niin huudon kanssahan sen poies saa ottaa..) pikkuveli syntyi kun olivat 1v4kk, silloin en raaskinut samaan syssyyn tutista vieroittaa. Nyt tuntuisi siltä että olisi jo korkea aika, mutta jotenkin se vaan aina jää. Kuulin joskus, että joku oli laittanut tutin lyhyeen narunpätkään ja kiinni sängynreunaan. Aina kun lapselle tuli tutinnälkä niin siellä käytiin hetki syömässä tuttia ja taas leikki jatkui. Sitä en sitten tiedä kuinka nopeasti vieroittaminen sillä tyylillä onnistui, vai onnistuiko. :)
 

Yhteistyössä