Imelletty perunalaatikko, Grilliruokien kaveri

  • Viestiketjun aloittaja Kesäinen perunalaatikko
  • Ensimmäinen viesti
Kesäinen perunalaatikko
Mökeillä on usein kaasuliesi. Se ei ole este imelletyn perunalaatikon valmistaselle.

Miten perunalaatikko imelletään, kun kaasu-uuniin ei saa sopivaa 65-75 asteen lämpötilaa.

Ei ongelmaa. Käytetään hyväksi riittävän isoa eräkokoa 2-3kg perunoita ja aloitetaan imeltäminen noin 75 asteisella soseella perinteiseen tapaan.
Siis imelletään iso-iso-iso-äidin perinteisellä imellyttämismenetelmällä. Perunoiden määrä tulisi olla vähintään 2-3 kg ja massan imeltämisen alkulämpötila noin 75 astetta, niin massan lampö riittää imeltämiseen. Siirapilla ja/tai sokerilla makeuttamista ei tarvita.
Menetelmä soveltuu hyvin myös yli talven varastoidun perunan imeltämiseen. Ja näin kesällä vällyjä voi vähän keventää.
Rohkea voi kokeilla uusiakin perunoita, mutta paras imelletty perunalaatikko saadaan talven yli varastoiduista perunoista.

Näistä valmistuu:

Aloitetaan varmuuden vuoksi 3 kg perunoita

4 ruokalusikallista vehnäjauhoa, tai perinteisesti ruisjauhoja
.
1,2 litraa maitoa, maidon määrä vaihtelee runsaasti lajikkeen ja halutun lopputuloksen mukaan - Reilu haarukkaruoka käy hyvin kun lisäkkeinä on grilliherkkuja

70-130 g voita

2 teelusikallista suolaa


Näin valmistuu grllliruokien seuraksi imelletty perunalaatikko talven yli varastoiduista perunoista.

1. Valmistetaan kuuma sose kattilassa ja sitä notkistetaan kuumalla vedellä.
2. Sose jäähdytetään huolella 74-76 asteiseksi. 78 asteessa ja kuumemmassa jauhot palaa ja menettää imeltymistehon lopullisesti.
3. Jauho lisätään 74-76 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen.
4. Sosekattila eristetään hyvin keittiöliinoilla ja soseen annetaan imeltyä lämpimässä paikassa noin 3 tuntia. Hyvin eristetyssä kattilassa sose imeltyy hyvin huoneen lämmössä, esimerkiksi keittiön pöydällä, myös noin 3 tunnissa. Sosetta sekoitetaan imeltymisen aikana muutaman kerran. Imeltyminen on valmis!
5. Lisätään imellettyyn soseeseen sulamaan voi ohuina siivuina. Lisätään maitoa niin että saadaan sakea puuro, niin että saadaan kunnon haarukoitava ruoka. Lisätään suola ja varmista maku maistamalla. Tässä vaiheessa voi lisätä haluttuja mausteita.
6. Laitetaan sose voideltuihin uunivuokiin ja lisää pinnalle muutamia voinokareita. Paista aluksi noin 200 asteisessa uunissa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, alennetaan uunin lämpötila niin paljon että kupliminen rauhoittuu. 130-140 astetta on hyvä paistolämpötila Peitä vuoat tarvittaessa alumiinifoliolla. Paista noin 3 tuntia.
Imelletty perunalaatikko on valmis ja odottaa grilliherkkuja lisäkkeiksi.

Imelletyn perunalaatikon voi valmistaa esimerkiksi päivän aikana ja se lämmitetään esimerkiksi grillissä lämmitystasolla.
 
Perunalettuja
Tulisikohan imelletystä perunasta herkullisia perunalettuja?


Seuraksi hieman pekonimurua ja marinoituja kantarellejä ja sipulia. Ehkä vielä smetanaa.
Yleensä grilliaterian yhteydessä imelletty perunalaatikko loppuu ensimmäisenä, ja ei ole ollut tarvetta siitä lettuja tehdö. Olettaisin että imelletystä perunalaatiokosta letut voi tehdä samalla kuin muusistakin.

Täytyykin tehdä seuraavaan grilli-iltaan niin iso määrä imellettyä perunalaatikkoa, että siitä riittää tehdä lettutaikinan. Saattaa sekin tulla syödyksi, kun vanhasta sadosta, siis viimevuoden sadosta tulee paras imelletty perunalaatikko.
 
  • Tykkää
Reactions: r0s