Ilmeisesti vanhemmat jättivät portin auki ja lapsia karkasi päiväkodista :(

  • Viestiketjun aloittaja "hoitaja"
  • Ensimmäinen viesti
hoitaja myös
Ei kenellekään vanhemmalle voida vierittää virallista "velvollisuutta" huolehtia porteista. Valitettavasti. Todellakin se on toivottavaa ja kyllähän sitä odottaa, että aikuinen ihminen olisi noinkin tärkeässä asiassa huolellinen.
Kuitenkin viimekädessä hoitajat ovat ainoita jotka ovat siellä ns.virkansa puolesta ja ainoita joille vastuuta voidaan vierittää. Sen takia tuo porttien valvonta todellakin kannattaisi saada järjestettyä.

Ajatellaan vaikka vanhusten dementiaosastoa. Siellä lukee ovissa, että muistathan sulkea huolella perässäsi ja omaisille asiasta muistutetaan. No, jos sieltä kuitenkin omaisen jäljiltä joku mummu karkaa ja huonosti käy niin ei sitä omaista vastaan voida mitään syytettä nostaa. Kyllä lähdetään selvittämään onko tapahtunut laiminlyöntiä hoitajien tai ohjeistusten suhteen. Kaikki syyttävät sormet osoittavat työntekijöitä (ja esimiehiä+ohjeistuksia). Ohjeistusten ja hoitajien tulee olla laadittuna niin että otetaan huomioon, että omaiset eivät aina sulje perässä ovea, he eivät ole hoitajia.
Ja siellä dementia osastoillakin valitettavasti on hoitaja pulaa. Ja valitettavia/läheltäpiti tilanteita sattuu liian usein.
 
"kahden äiti"
Ihanko tosissas luottasit kaikkiin maailman huithapeleihin jotka siitä portista kulkee jos todellisuudessa ne lapset kuitenkin olisi sun vastuulla hoitajana? Minä en ainakaan luottas pätkääkään.
Eipä siinä ole vaihtoehtoja, kun ulkona ei aina ole kolmea hoitajaa ja jos sattuu olemaan, niin eivät voi vain porttien vieressä seistä, kun pitää selvitellä paljon myös lasten välisiä asioita.
 
kauristus
[QUOTE="kahden äiti";30363974]Eipä siinä ole vaihtoehtoja, kun ulkona ei aina ole kolmea hoitajaa ja jos sattuu olemaan, niin eivät voi vain porttien vieressä seistä, kun pitää selvitellä paljon myös lasten välisiä asioita.[/QUOTE]

Ompa rentoa tuo vastuu, mutta sitten huudellaan kuinka se olisi jonkun sellaisen henkilön vastuulla joka ei siitä olekkaan oikeasti vastuussa. Täällä on vähän erilaisella asenteella olevia hoitajia päiväkodissa. Eivät todellakaan olisi tuolleen että "no ei sille nyt vaan mitään voi, voi niitä tuossa muutama kadota päivässä".
 
"Keh"
No silloin kun omat muksut oli päiväkodissa, niin siellä oli kolme porttia, millään ei ois riittäny työntekijöitä joka portille seisoskelemaan. Lisäksi noi portit oli semmosia, että jo viisivuotiaat sai ne itse auki, eskarilaisista puhumattakaan, joten tuo vanhempienkaan huolellinen toiminta ei auta mitään.

Vain kerran näin tilanteen (olin hakemassa omaa lastani), että joku lapsista huikkas, että "Maija hei, toi Matti karkas äsken" ja sitten läks Maija juoksemaan... Sai kyllä karkulaisen kiinni nopeasti.
 
"titta"
Jonkun kannattaisi varmaan seisoskella siellä portin luona ettei tuollaista enää pääsisi tapahtumaan ja vahtia sieltä päin laumaa. Ei siinä mitään, virheitä sattuu kaikille. Onneksi ei käynyt mitään.
Hurjan kuuloinen lause, ei siinä mitään, virheitä sattuu kaikille.Eikö mielestäsi ole vakava asia jos lapsi pääsee karkaamaan päiväkodista.Tuommoista ei saa tapahtua.Mikä ihme tuossa on syynä? Onko se kuningas raha?Pihavalvonta täytyy olla AINA täysmiehitetty ja jokaisen aikuisen on otettava vastuu yksin harhailevista lapsista.Jos asia koskettaisi itseä niin jokainen vanhempi säikähtäisi ja miettisi tilanteen erillä lailla eikä vain olankohautuksella.
 
"..."
[QUOTE="kahden äiti";30363974]Eipä siinä ole vaihtoehtoja, kun ulkona ei aina ole kolmea hoitajaa ja jos sattuu olemaan, niin eivät voi vain porttien vieressä seistä, kun pitää selvitellä paljon myös lasten välisiä asioita.[/QUOTE]

No tuskin tuota trafiikkia siinä portilla koko ajan on. Yleensä riittäisi, että portti tarkastetaan, kun mennään ulos. Meidän päiväkodissa tyylinä vain ikävä kyllä on se, että lapsia viskataan pihalle ovesta sitä mukaa, kun saavat vaatteet päälle. Hoitajat tulevat sitten viimeisten lasten mukana.
 
"..."
[QUOTE="hoitaja";30363953]Ryhmät ovat liian suuria ja pahimmillaan ryhmäkoko ylittyy reilusti,jos kaikki puolipäiväiset ovatkin samaan aikaan paikalla.
Päiväkoti ryhmien kokoa kun ei lasketa niin, että siinä on vain se suurin sallittu määrä per aikuinen vaan ryhmäköko lasketaan prosentteina joten jos meidän ryhmässä kaikki (myös ne puolikkaat) ovat yhtäaikaa paikalla niin meillä on silloin 15 alle 3 vuotiasta vastuulla ja kun aamuvuoroon tullut lähtee kotiin puolen päivän aikaan niin 2 hoitajan vastuulla on silloin ne 15 alle 3 vuotiasta.
Tälle pitäisi tehdä jotain ennenkuin on liian myöhäistä.[/QUOTE]

Toisaalta ihan yksi hailee, onko niitä hoitajia siellä pihalla viisi vai viisitoista, jos he tekevät muuta kuin vahtivat lapsia.
En oikeasti lakkaa hämmästelemästä sitä, miksi päiväkodin hoitajat eivät tee mitään niiden lasten kanssa siellä pihalla. Sen sijaan ulkonaoloaika tuntuu olevan virallinen rupatteluhetki henkilökunnalle.
 
tytönjapoikienmamma
No minä......vanhempana ollessani ja lastani hakiessa joka ikinen kerta todellakin lukitsen portin oikeaoppisesti eikä kanssani portista lähde kukaan ylimääräinen (jos olen epätietoinen, aukaisen suuni) ...Sitten omassa ryhmässäni ollessani lapsista vastuussa pidän kokoajan päälukua (no olen tällähetkellä kerhossa ohjaajana , joten se on toki helppo toteuttaa). Olen ollut myös päiväkodeissa ja meno on siellä toisenlainen....omalleni olen teroittanut, ettei portista saa lähteä....
 
  • Tykkää
Reactions: Madicken04
sszzt
[QUOTE="Keh";30364008]No silloin kun omat muksut oli päiväkodissa, niin siellä oli kolme porttia, millään ei ois riittäny työntekijöitä joka portille seisoskelemaan. Lisäksi noi portit oli semmosia, että jo viisivuotiaat sai ne itse auki, eskarilaisista puhumattakaan, joten tuo vanhempienkaan huolellinen toiminta ei auta mitään.

Vain kerran näin tilanteen (olin hakemassa omaa lastani), että joku lapsista huikkas, että "Maija hei, toi Matti karkas äsken" ja sitten läks Maija juoksemaan... Sai kyllä karkulaisen kiinni nopeasti.[/QUOTE]

Omien lasten päiväkodissa tätä käytäntöä hijattain muutettiin siten että pari porttia poistettiin kokonaan. Pihaa lisäksi aidattiin myös niin että pihassa on mahdollista erottaa alueita ja koko pihan kiertäminen estyy eli lapset eivät pääse alueille joita hoitaja/hoitajat ei pysty valvomaan.
 
sszzt
Alkuperäinen kirjoittaja tytönjapoikienmamma;30364065:
...omalleni olen teroittanut, ettei portista saa lähteä....
Tämä on myös mielestäni tärkeää ja vastuu sen ohjeen "teroittamisesta" kuuluu niin vanhemmille kuin hoitajille. Portista ei lähdtä kuin hoitajan tai oman vanhemman seurassa... Ja kyllä itse kuule melko useinkin hoitajienkin toistavan tätä ohjetta lapsille.
 
järki käteen
[QUOTE="...";30364061]Toisaalta ihan yksi hailee, onko niitä hoitajia siellä pihalla viisi vai viisitoista, jos he tekevät muuta kuin vahtivat lapsia.
En oikeasti lakkaa hämmästelemästä sitä, miksi päiväkodin hoitajat eivät tee mitään niiden lasten kanssa siellä pihalla. Sen sijaan ulkonaoloaika tuntuu olevan virallinen rupatteluhetki henkilökunnalle.[/QUOTE]

Ajattelitko ollenkaan kuka vahtii niitä muita lapsia sillä aikaa kun hoitajat leikkii osan kanssa?
Kyllä siellä silmät liikkuu ja katse seuraa vaikkei fyysisesti juostakaan joka lapsen perässä ja todellakin on väliä kuinka monta hoitajaa siellä on.
Jos pihalla on vaikka 3 hoitajaa ja yksi on kuittaamassa perttiä ulos vanhemman kanssa ja yksi on paikkaamassa laastarilla martin otsaa niin silloin siellä ei ole kuin se yksi hoitaja joka konkreettisesti seuraa mitä ne muut lapset siellä touhuaa.
 
Pin
[QUOTE="titta";30364036]Hurjan kuuloinen lause, ei siinä mitään, virheitä sattuu kaikille.Eikö mielestäsi ole vakava asia jos lapsi pääsee karkaamaan päiväkodista.Tuommoista ei saa tapahtua.Mikä ihme tuossa on syynä? Onko se kuningas raha?Pihavalvonta täytyy olla AINA täysmiehitetty ja jokaisen aikuisen on otettava vastuu yksin harhailevista lapsista.Jos asia koskettaisi itseä niin jokainen vanhempi säikähtäisi ja miettisi tilanteen erillä lailla eikä vain olankohautuksella.[/QUOTE]

Niin että nyt ei auta se syyllisen herjaaminen vaan on toimittava paremmin, virheitä sattuu kaikille ja niistä on varsinkin tällaisissa tapauksissa opittava. En tarkoittanut että asia on ok ja senkus jatkuu vaan.
 
Tottakai päiväkodin pitäisi pystyä takaamaan se ettei lapset karkaa ja he ovat viimekädessä vastuussa siitä jos jotain tapahtuu.

Mutta... En ymmärrä miksi niille lapsiaan hakeville vanhemmille on toisinaan niin ylivoimaista laittaa se portti kiinni perässään joka kerta. Ihan silloinkin kun käy vaan eteisessä nopeasti hakemassa jotain tai pihalla ei sillä hetkellä näy lapsia. Tai lähtiessäni varmistaa ettei ketään ylimääräistä pääse livahtamaan portista, vaikka sitten varmistamalla siltä samaan aikaan lähtevältä vanhemmalla että olihan nämä molemmat nyt sinun lapsiasi.

Jos aita on turvallisen korkuinen ja karkaamiset tapahtuu portin kautta niin tällä vanhempien toiminnalla nuo olisi ehkäistävissä. Toki henkilökunnan kuuluu valvoa, mutta ihan käytännössä jos siinä on pihalla 2hoitajaa ja liuta lapsia. Portteja on kaksi ja hakemmassa olevia vanhempia useita, jonkun kanssa pitäisi keretä juttelemaan vähän enemmänkin päivällä sattuneista asioista ja muille huikata pikakuulumiset. Matille ja Kallelle tulee riitä mitä pitäisi mennä selvittämään ja Liisa kaatuu siinä toisella puolella pihaa ja hänenkin tilanteensa pitäisi tarkistaa ja ainakin lohduttaa.

Oikeastiko ne hoitajat voivat siinä jäädä seisomaan porttivahdeiksi?
 
sszzt
En sanoisi että portin sulkeminen olisi ylivoimaista kenellekään, mutta vastuuta sen kiinni olemisesta ei pitäisi siirtää hoitajien vanhemmille.

Ei kuulostaisi kivalta "no se lapsesi pääsi karkaamaan kun tuo Liisan isä jätti taas portin auki".
Yhtä tylyltä kuulostaisi omaisesta jos vanhusten palvelutalossa hoitaja sanois omaiselle "oho Martta pääsi karkaamaan kun tuon Herttan mies päästi sen lähtiessään ulos".
 
"..."
Alkuperäinen kirjoittaja järki käteen;30364088:
Ajattelitko ollenkaan kuka vahtii niitä muita lapsia sillä aikaa kun hoitajat leikkii osan kanssa?
Kyllä siellä silmät liikkuu ja katse seuraa vaikkei fyysisesti juostakaan joka lapsen perässä ja todellakin on väliä kuinka monta hoitajaa siellä on.
Jos pihalla on vaikka 3 hoitajaa ja yksi on kuittaamassa perttiä ulos vanhemman kanssa ja yksi on paikkaamassa laastarilla martin otsaa niin silloin siellä ei ole kuin se yksi hoitaja joka konkreettisesti seuraa mitä ne muut lapset siellä touhuaa.
Parempi tilanne sekin, että yksi hoitaja leikittää vaikkapa kymmentä lasta, kun että kaikki lapset ovat ihan vain ommillaan siellä pihalla.
Ja ihan turha selittää, että silmillä kyllä seurataan, jos hoitajat seisovat ringissä toisiaan katsoen.
Omassa päiväkodissamme olen lukuisia kertoja ollut näkemässä, kun hoitajat keskittyvät kuulumisten vaihtamiseen, kun samaan aikaan joku itkee pihan perällä, toiset tappelevat pusikossa ja kolmas syö hiekkaa hiekkalaatikolla, ilman että yksikään kiinnittää mitään huomiota.
Samoin työpaikkani ikkunan alla on päiväkoti, ja samanlainen meno näyttää siellä olevan. Hoitajat seisovat ovien edustalla kolmen ryhmänä rupattelemassa, ja lapset saavat touhuta mitä haluavat.
 
arvo(s)tuskysymys
Tekninen investointi tekisi tästäkin asiasta helpompaa. Portti joka sulkeutuisi aina itsestään ja aukenisi vain kulkuluvalla.

Kyllä joka helkkarin ministeriö on vaikka minkä rautaportin takana, päättäjät istuvat kalliissa tuoleissaan mahonkipöytiensä ääressä. Teollisuusalueetkin suojataan. Lapsia ei tarvitse.
 
En sanoisi että portin sulkeminen olisi ylivoimaista kenellekään, mutta vastuuta sen kiinni olemisesta ei pitäisi siirtää hoitajien vanhemmille.

Ei kuulostaisi kivalta "no se lapsesi pääsi karkaamaan kun tuo Liisan isä jätti taas portin auki".
Yhtä tylyltä kuulostaisi omaisesta jos vanhusten palvelutalossa hoitaja sanois omaiselle "oho Martta pääsi karkaamaan kun tuon Herttan mies päästi sen lähtiessään ulos".
Kuten sanoin, vastuu on päiväkodilla. Mutta jos jokainen vanhempi/lapsen hakija kantaisi tuon oman moraalisen vastuunsa (millaiseksi itse tuon miellän) niin ongelmalta vältyttäisiin tosi pitkälle.

Mietin vaan olenko itse ns karkailevien lasten äitinä turhan nipo näissä kun meidän päiväkodissa kautta vuosien on vanhemmat jättäneet porttia auki tosi huolettomasti, varsinkin kun ovat tulleet lapsiaan hakemaan. Moneen kertaan olen toisten perässä sulkenut portteja ja nähnyt henkilökunnan tuota tekevän. Kehoitus portin sulkemiseen lukee portissa ja asiaa tähdennetään joka vanhempainillassa ja hoitovuoden alussa jne.

Hassu huomio kun meidän autistilapsi siirtyi aikanaan eskariin erityiskoulun puolelle. Koulu oli ihan samanlaisissa tiloissa kuin päiväkoti ja samanlainen piha, aidat vaan korkeammat. Portissa ei ole mitään lappua tähdentämässä sen sulkemista mutta kertaakaan tämän kohta 3,5v aikana en ole törmännyt siihen että portti olisi jätetty auki tai edes lukitsematta.

Liekö sitten tosissaan niin että karkailevien lasten vanhemmat ottavat tuon vakavammin kuin muut? Ei sillä, ei meidän nykyiset päiväkotilaiset ole karkailijoita mutta tiedän että heidän ryhmistään löytyy näitäkin jännityksenhakijoita.
 
"kaisla"
Meillä ainakin lapsen silloisessa päiväkodissa jo vuosia sitten vaihdettiin korkeampi portti, jotta lapset ei saa sitä auki. Pihan kahteen muuhun porttiin laitettiin kyltit, että käytä vain pääporttia. Mielestäni nykyisin ne on jopa lukitti pysyvästi.

Tosiaan ainahan sitä toivoisi, että vanhemmilta löytyy kiinnostusta/huolellisuutta/vastuuntuntoa siitä, että huolehditaan se portti kiinni, mutta valitettavasti meitä on moneen junaan, eikä tähän asiaan voi luottaa. Kyllä se pitää varmistaa henkilökunnan taholta. Kysymys on kuitenkin pienestä huolimattomuusvirheestä, jolla voi olla karmaisevan kamalat seuraukset.

Päiväkodeissa on oltava riittävästi henkilökuntaa ja riittävän vähän lapsia.
Olosuhteet täytyy luoda sellaisiksi, että lasten turvallisuus voidaan varmistaa (portit yms).

Oma poikani esim.irroitteli pari vuotiaana lahoja lautoja aidasta isänsä tullessa häntä tarhasta hakemaan. Kaksi oli jo ehtinyt iroittamaan ja kolmas kun olisi irronnut niin poika olisi varmasti pujahtanut pihalle. Eli viime hetkillä tultiin hakemaan.
 
"ope"
Näistä(kin) keskusteluista huomaa ettei vanhemmilla saati monilla muilla ihmisillä ole harmainta aavistusta mitä se päiväkodin arki on.
Tulkaa ihmeessä vaikka vain yhdeksi kokonaiseksi päiväksi seuraamaan minkälainen se teidänkin lapsenne arkipäivä on.
Surullista, mutta totta on se ,että saa ihmetellä miten on näinkin vähillä vahingoilla selvitty ja näitä karkaamisiakaan ei onneksi ole enempää.
 
sszzt
Vastuu hoidettavien (oli he mikä ikäisiä tahansa) on kaikilla. Vastuu siitä että laitan portin kiinni perässäni on minulla. Vastuu siitä että Liisan isä laittaa portin kiinni on hänellä. Vastuu siitä että portti on kiinni on kaikilla, ei niin että vastuu siiretään jollekin. Vastuu siitä että Liisan isä jättää portin sulkematta 23. kerran on hänellä + henkilöllä joka asian huomaa. Vastuun asiasta huomauttamisesta voi ottaa toinen, vanhempi tai erityisesti vastuu asian tärkeyden teroittamisesta kuuluu hoitajalle eli hoitaja opastaa Liisan isää miksi portti on pidettä suljettuna ja miksi se on muistettava sulkea. Hoitaja ei ota asiasta mitään vastuuta jos hän ajattelee että eihän tuo nyt pitäisi olla ylivoimaisen vaikeaa ja/tai pitäisihän tuo nyt ymmärtää sanomattakin.
 
"..."
[QUOTE="ope";30364238]Näistä(kin) keskusteluista huomaa ettei vanhemmilla saati monilla muilla ihmisillä ole harmainta aavistusta mitä se päiväkodin arki on.
Tulkaa ihmeessä vaikka vain yhdeksi kokonaiseksi päiväksi seuraamaan minkälainen se teidänkin lapsenne arkipäivä on.
Surullista, mutta totta on se ,että saa ihmetellä miten on näinkin vähillä vahingoilla selvitty ja näitä karkaamisiakaan ei onneksi ole enempää.[/QUOTE]

Olin juuri syksyllä kaksi viikkoa tutustumisjaksolla seuraamassa päiväkotimme arkea. Ja oikeasti lähinnä vituttaa monien hoitajien asenne lapsia kohtaan ja etenkin suhtautuminen tuohon ulkona oloon.
 
"kaisla"
Ope:
Minä olen ollut töissä päiväkodissa. Mutta siitä on kyllä jo useampi vuosi. Tiedän kiireen ja henkilöstö pulan, enkä yhtään vähättele.
SILTI pitäisi saada kyseiset asiat kuntoon eikä voida vaan tyytyä siihen, että "toivotaan" ettei mitään pahempaa koskaan satu ja säästytään vain läheltäpiti tilanteilla.
 
"M33"
Tämä oli todennäköisesti jännittävintä, mitä karanneiden lasten elämässä on tapahtunut. Voin kuvitella, miten he miettivät pakomahdollisuuksia monen päivän ajan ja lopulta huomasivat tilaisuutensa koittaneen.
 
sszzt
[QUOTE="M33";30364310]Tämä oli todennäköisesti jännittävintä, mitä karanneiden lasten elämässä on tapahtunut. Voin kuvitella, miten he miettivät pakomahdollisuuksia monen päivän ajan ja lopulta huomasivat tilaisuutensa koittaneen.[/QUOTE]

Jäännityksen luominen lasten elämään on lähinnä niiden omien vanhempien vastuulla. Päiväkodin tai hoitajien ei sitä välttämätön ole järjestää, vastuutonta se on etenkin jos siihen sisältyy turvallisuus riskejä. Vastuuta riskeistä ei myöskään pidä ottaa toisten lasten puolesta vrt. "jätämpä portin sulkematta jotta lapsilla olisi päivässä edes jotakin jännitystä".
 
lastenhoitaja ja äiti
Voi, olen monesti ihmetellyt että multa ei oo vielä kukaan päässyt karkuun. Eihän me hoitajat mitään supervoimia osata (mm. röntgenkatse, ajatustenluku ja silmätkin vielä pitäs olla selässä). Meidän pk:ssa on me hoitajat jo VUOSIA ruinattu uusia aitoja, uusia portteja, uusia ovia.. Ne kun on 70-luvulta. Aita meinaa kaatua ja on aivan liian matala jne. Piha on L-kirjaimen muotoinen ja hervottoman iso, portteja kolme. Mahdotonta nähdä joka nurkkaan tai kököttää porttien vieressä. Kenen syy on se että hoitajilla ei ole asianmukaista työympäristöä?? Kyllä sitä vastuuta toitotetaan koko ajan ja vaatimuksia piisaa, siihen se sitten jääkin. Paikat repsottaa eikä palkkakaan vastaa vastuuta, etenkään opettajien kohdalla.

Ja niiden lasten kanssa en leiki siksi, että en pysty silloin valvomaan KAIKKIA. Tiettekö kun se leikittäminen vie aikalailla oman huomion itse asiasta (joka on lasten valvonta). Iltapäivisin esim mulla on oma ryhmä yksin minun vastuulla, eli n. 10-20 jäljellä olevaa lasta. En voi keskittyä silloin muutaman leikittämiseen. Kaikkia pitää valvoa, nuppiluvun tarkistan 15 min välein, välissä korjaan esim tumppuja paremmin lapsille, pyyhin räät poskilta, päästän jonkun pissa/kakkahätäisen vessaan ja autan sivussa sielläkin, otan vastaan vanhempia ja käyn heidän kanssa keskustelua päivästä jne.

Ja joo, joskus ehdin siellä pihalla sanasen vaihtamaan naapuriryhmän hoitajan kanssa. Yleensä käymme keskusteluja talon asioista, lapsista, tulevista tapahtumista. Ja samalla kyllä silmä valvoo lapsia mitä tapahtuu. Katsokaas kun muuten niiden työkaverien kanssa ei ehdi juuri jutella kuin joka kolmas viikko palaverissa tai sitten jos satutaan samaan aikaan kahvitauolle (joka siis periaatteessa on omaa aikaa, ei aikaa jolloin tehdään töitä suunnittelemalla esim niitä tapahtumia). Ja ylipäätään, se joka ei koskaan työpäivän aikana puhu mistään muusta asiasta työkaverille kuin työstä niin joo, heittäköön ekan kiven.

Lisää resursseja päivähoitoon, se on ongelman ydin. Sitten riittää joka portille yks hoitaja ohjeistamaan vanhempia ympäri vuoden.
 

Yhteistyössä