raskaana.
Hyppäsin tänne tuolta vauvakuumeen puolelta, mutta kun satun asumaan Italiassa, niin voin kertoa, että parmankinkun kotimaassa tuote, samoin kuin kaikki raa'at lihat, on kielletty
ehdottomasti raskaana olevilta naisilta. Siitä ei siis tartu välttämättä listeriaa, mutta siinä on toksoplasmoosiriski.
Suomessahan toksoplasmoosi on harvinainen loinen, ja yleensä sitä tartuntaa pelkäävät vain kissan omistajat. Italiassa taas toksoplasmoosi on yleinen myös maaperässä, ja siksi täällä ei saa raskaana syödä mitään lihaa, mitä ei ole kypsennetty. Ja tuo parmankinkku siis on raakaa, ei kypsennettyä. Täällä Italiassa ei saa syödä edes salaattia ravintolassa, koska toksoplasmoosi voi tarttua myös huonosti pestyistä kasviksista.
Jos taas raskaana olevalla nainen on ennen raskautta sairastanut toksoplasmoosin, on hänellä suoja-aineita veressä, ja hän voi huoletta syödä myös raakaa lihaa.
Mymma,
ei ole lainkaan todennäköistä, että olisit saanut toksoplasmoosia yhdestä kinkun syömisestä, mutta Italiassa sinut passittettaisiin varmuuden vuoksi verikokeisiin. Toksoplasmoosi-infektionhan saa talttumaan sopivilla lääkkeillä. Mutta itämisaika vaihtelee viikosta kolmeen, niin ettei mahdollinen toksoplasmoosi näy veressä välittömästi.
Minulla on myös italialaisia ystävättäriä, jotka säivät parmankinkkua raskaana ollessaan, eivätkä todellakaan saaneet mitään tartuntaa, mutta gyne täällä kyllä suuttuu, jos sitä kinkkua syö
Itse lopetin kinkun syömisen heti, kun rupesimme yrittämään lasta