Välimeren värivuoka
4 paprikaa
1 keskikokoinen kesäkurpitsa
3 sipulia
5 valkosipulinkynttä
1prk (240g /142g) mustia kivettömiä oliiveita
1 sitruunan mehu
noin ½ dl oliiviöljyä
1 tl suolaa
3-4 pyöräytystä mustapippurimyllystä
2-3 oksaa tuoretta oreganoa
200 g halloumi- tai fetajuustoa
Pane uuni lämpenemään 225 asteeseen.
Leikkaa kookkaiksi paloiksi sisuksettomat pestyt paprikat.
Pese ja viipaloi kesäkurpitsa ja kuoritut sipulit.
Pane kasvikset uunivuokaan.
Lisää valutetut oliivit sekä keskenään sekoitetut sitruunanmehu, oliiviöljy, suola ja mustapippurirouhe.
Aseta oreganonoksat kasvisten päälle. Pane vuoka uuniin 15 minuutiksi.
Viipaloi tällä välin juusto. Ota vuoka uunista ja sekoita kasviksia, lisää juustoviipaleet sekoitettujen kasvisten päälle.
Juuston päälle voit valuttaa tilkan oliiviöljyä.
Paista edelleen noin 10-15 minuuttia, kunnes juusto on saanut kauniin värin.
Nauti heti esimerkiksi rapean leivän kanssa.
Kasvisnyytit
1 pieni kurpitsa
3 perunaa
2 porkkanaa
1 sipuli
1dl maustevihanneksia (sipulinvartta, tilliä ja persiljaa )
1 valkosipulinkynsi
200g sulatejuustoa
Leikkaa kasvikset suikaleiksi.
Hienonna maustevihannekset ja sekoita sitruunapippurin sekä valkosipulin kanssa sulatejuuston joukkoon.
Leikkaa alumiinifoliosta 5 palaa.
Jaa kasvikset ja sulatejuustoseos kerroksittain niille. Sulje nyytit hyvin.
Anna kypsyä hitaasti uunissa 175 asteessa noin tunnin. Tarjoa sellaisenaan lihan tai makkaran kanssa.
Munakoisopaistos
2 munakoisoa
1 tl suolaa
1 purjo
1 pieni kukkakaali
1 sipuli
1 tölkki tomaattimurskaa
3 dl kasvislientä
50 g juustoraastetta
2tl basilikaa
2tl oreganoa
Kuori munakoisot. Halkaise ne ja leikkaa noin 1cm paksuisiksi viipaleiksi. Ripottele niiden pinnalle hiukan suolaa.
Pilko kukkakaali pieneksi. Silppua sipuli. Puhdista purjo ja leikkaa se ohuiksi renkaiksi.
Voitele uunivuoka ja lado siihen lomittain munakoisoa, kukkakaalia, sipulia ja purjoa.
Sekoita tölkillinen tomaattimurskaa ja kuumaan veteen liotettu kasvisliemikuutio.
Mausta seos yrteillä ja kaada kasvisten päälle, ripottele pinnalle juustoa ja kypsennä uunissa 175asteessa noin tunti.
Kasvisspagettipaistos
250 g pätkäspagettia (ei keitetä)
2 porkkanaa
100 g lanttua
50 g selleriä
100 g kesäkurpitsaa
100 g parsakaalia
1 dl purjoa
1 paprika
Kastike:
100 g margariinia
1 dl vehnäjauhoja
8-10 dl maitoa
1/4 tl mustapippuria
1/4 tl valkopippuria
1 tl paprikajauhetta
150 g juustoraastetta esim. mustaleimaemmental
2tl suolaa tai soijaa
Kuori porkkanat, lanttu, selleri ja huuhdo kurpitsa ja paprika.
Raasta kasvikset karkeaksi raasteeksi.
Pane kattilan pohjalle tilkka vettä ja hauduta kasviksia hetki kannen alla.
Valmista maitokastike. Sulata kattilassa margariini ja kiehauta siinä jauhot.
Lisää maito ja keitä kastiketta muutama minuutti. Mausta ja lisää suola tai soija.
Kaada voideltuun uunivuokaan kolmannes kastiketta.
Levitä seuraava kerros spagettia. Levitä kolmannes kasviksista ja ripottele juustoraastetta päälle.
Tee samanlaisia kerroksia vielä lisää, pane päällimmäiseksi juustoraaste.
Kypsennä paistos uunissa 200 asteessa noin 40 minuuttia.
Kasvispihvit
4 perunaa
1 porkkana
pala lanttua
pala selleriä
1 sipuli
persiljaa
1dl vettä
1dl kauraleseitä
1 muna
2 rkl soijajauhoja
2 rkl vehnäjauhoja
2 tl paprikaa
2tl valkopippuria
paistamiseen öljyä
Kuori ja raasta kasvikset. Sekoita muut aineet joukkoon. Anna taikinan vetäytyä noin 15 minuuttia jääkaapissa. Paista pihvit miedolla lämmöllä molemmin puolin (yhteensä noin 5 min.) Tarjoa esimerkiksi lihan, kalan tai perunoiden, papujen ja salaatin kanssa.
Kasvisrisotto
2 dl tummaa riisiä
2 rkl kasviöljyä
2 porkkanaa
100 g purjoa
7 dl kasvislientä
2 rkl soijakastiketta
2tl paprikajauhetta
Kuumenna öljy paistokasarin pohjalla ja kuullota siinä viipaloidut porkkanat, purjo sekä riisi. Lisää joukkoon kasvisliemi. Anna kiehua kannen alla 15 minuuttia. Lisää mausteet ja anna ruoan hautua vielä 5-10 minuuttia.
Herkkusienikeitto
½ kg tuoreita herkkusieniä
1 tl raastettua inkivääriä
1 tl murskattua valkosipulia
2 sipulia
1 purkki tomaattipyreetä
ripaus cayennenpippuria
mustapippuria
2 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä
1 rkl sitruunan mehua
3rkl kasviöljyä
suolaa
n. 1,5 l vettä
Pilko herkkusienet ja sipulit, paista öljyssä tomaattipyreen ja mausteiden kanssa. Lisää vesi ja hauduttele keittoa 20-30min. Lisää lopuksi sitruunan mehu ja ripottele pinnalle persiljasilppua.
Kesäkurpitsamakaronivuoka
5dl nauhamakaroneja
1 kesäkurpitsa
1 porkkana
1 tlk smetanaa
½ tl yrttisuolaa
1 tl paprikaa;
1dl vettä
1dl juustoraastetta;
1rkl voita
Keitä nauhamakaronit vedessä ohjeen mukaan. Valuta ne ja kaada uunivuokaan. Kuutio kesäkurpitsa ja raasta porkkana. Hauduta niitä voissa kymmenisen minuuttia. Kaada pannulle smetana ja mausta seos. Keitä hyvällä lämmöllä niin että smetana kuivuu lähes kokonaan. Kaada seos makaronien päälle vuokaan. Huuhdo pannu desilitralla vettä ja kaada se myös vuokaan. Näin tulee vuoan pohjalle kosteutta, joka pitää makaronit mehevinä. Peitä vuoka juustoraasteella, kypsennä ja kuorruta uunissa vajaa parikymmentä minuuttia. Anna hieman jäähtyä ennen tarjoilua.
Kasvispaella
3dl kokojyväriisiä
4dl vettä;
½ tl suolaa
Keitä riisi irtonaiseksi. Lisää riisi kiehuvaan veteen, kiehauta, madalla lämpöä ja anna hautua n puolisen tuntia.
Kasvikset: 200g herkkusieniä
1 punainen paprika
1 vihreä paprika
1 purjo
2 rkl valkosipulia
2 porkkanaa
1 kesäkurpitsa
1-2 tomaattia
mustia oliiveja,
100g tofua
1dl tuoretta persiljaa
1-2tl suolaa
Paista purjoa, paprikaa ja herkkusieniä valkosipulin kanssa hetki pannussa. Lisää hetken päästä ohueksi viipaloidut porkkanat ja hiukan nestettä. Hauduttele. Paista paloiteltu tofu erikseen pannulla pienessä öljymäärässä kauniin ruskeaksi. Kun porkkanat ovat puolikypsiä lisää viipaloidut kesäkurpitsat, oliivit ja tofu. Hauduta kunnes kaikki kasvikset ovat kypsiä, lisää lohkotut tomaatit ja pyöräytä niitä niin että tomaatit lämpenevät. Sekoita riisiin ja tarjoile aurinkotomaattikastikkeen ja patongin kera. Jos haluat paellaan tulisuutta lisää alussa tuoretta chiliä tai tarjoile paellan kanssa chilikastiketta.
Kasvis-pastakastike
1-2 tl öljyä
1 sipuli silputtuna
1 punainen paprika hienoksi silputtuna
1-2 porkkanaa raasteena
1 tlk tomaattimurskaa,
2tl basilikaa
2tl timjamia
1-2 valkosipulinkynttä
Kuullota sipuli-paprika-mössöä kattilassa, lisää porkkanaraaste ja tomaattimurska. Anna kiehua hiljalleen n. 10 min. Mausta ja nauti pastan tai riisin kera.
Riisi-tomaatti-paprikalaatikko
1½dl pitkäjyväisiä riisiä
2 tomaattia
n. 2 rkl soijakastiketta
1 tlk rasvatonta raejuustoa
1 jokaista: vihreää, keltainen ja oranssi paprika
Keitä riisi valmiiksi. Pilko paprikat ja tomaatit pieniksi palasiksi ja lisää riisin sekaan. Sekoita vähän n. 2 lusikallista soijakastiketta ruoan joukkoon. Laita uuniin 225 asteeseen ja anna olla siellä 15-25 minuuttiin. Ota valmis laatikko uunista ja koristele raejuustolla.
Vinkki: ananas ja pakastevihannekset ovat erinomainen lisä.
Pikainen sienikastike
1 tlk kermaviiliä
2 pientä tölkkiä herkkusieniä tai 1 iso(tai esim. kantarelleja pakkasesta, jos on)
ripaus suolaa
hiukan hienoa purjosilppua tai ruohosipulia
Sekoita kastike valmiiksi sillä aikaa, kun keität perunat, pastan tai riisin kastikkeen kaveriksi. Lisukkeeksi tuoresalaattia ja ruisleipää.
Vinkki: vielä kevyemmän kastikkeen saat jogurtista.