Alkuperäinen kirjoittaja rew:
Alkuperäinen kirjoittaja olli:
"Vanhanajan maitoa pakataan juhannusviikolla 55 000 litraa", tehtaanjohtaja Martti Kimpimäki Oulun Valiosta kertoo. Vanhanajan maidon rasvapitoisuus on sama kuin lehmästä lypsetyssä maidossa eli noin 4,3 %. Maito pastöroidaan, mutta ei homogenoida.
Homogenoimaton täysmaito saostuu juustonjuoksetteella kauniiksi, kiinteäksi juustoumaksi. Juhannusjuustoa valmistettaessa juustokokkareita keitetään heraliemessä 6-8 tuntia. Keittämisen aikana maitosokeri karamellisoituu ja makeuttaa keitoksen sekä muuttaa värin kauniin punertavaksi. Keittomainen juhannusjuusto maistuu sellaisenaan tai sokerilla ja kanelilla maustettuna.
Ok, ilmeisesti tuollapäin juhannusjuusto on joku juhannuksen perinneruoka ja sitä varten myydään tuota maitoa?
kyllä
Valion Oulun meijeri pakkaa juhannusviikolla Vanhanajan maitoa, jota Oulun seudulla käytetään alueen perinneruoan, juhannusjuuston eli punaisen heran valmistamiseen. Vanhanajan maito on tuotannossa vain juhannusviikolla. Sitä myydään Pohjois-Pohjanmaalla ja nyt myös muutamissa kaupoissa Keski- ja Etelä-Suomessa.
"Valio Vanhanajan maitoa on Oulussa valmistettu juhannusviikolla kuluttajien toivomuksesta 1990-luvulta lähtien eli siitä saakka, kun Vanhanajan maito poistui Valion valikoimista", myyntipäällikkö Tuomo Häkkilä Oulun Valiosta kertoo. Juhannusjuuston ystävät osaavat arvostaa tätä palvelua.
"Kysyntä ei vuosien myötä ole hiipunut, päinvastoin. Viime vuosina myynti on hissukseen kasvanut. Juhannusjuuston lisäksi Valio Vanhanajan maito soveltuu erinomaisesti kaikkeen ruoanvalmistukseen", Häkkilä toteaa. "Vanhanajan maidon valmistamista on harkittu myös joulusesonkiin puuromaidoksi ja muihin jouluruokiin."