Hyvää, TERVEELLISTÄ ja edullista ruokaa

Eli auttakaas mua nyt, meillä lapsia kaksi, 2,5v ja kohta vuoden vanha joka pikkuhiljaa syö samaa kun muukin perhe. allergioita ei ole, mutta mielikuvitukseton äiti kylläkin.

Yritän koota ruokalistaa viikoksi kerrallaan, jotta saataisiin joku järki tuohon kaupassa käyntiin. Mutta mä en millään keksi mitään ruokia, aamupaloja jne. Meillä on mustikoita, puolukoita ja vissiin vadelmiakin pakastin täynnä ja niistäkin voisi jotain tehdä.
Meidän isompi lapsi on todella huono syömään ja siksi haluisinkin että se vähä mitä syö, olisi sitten mahdollisimman terveellistä ja ravintorikasta, mutta kuitenkin kohtuu edullista ja ei mitään kamalan vaikea ( lue pitkäkestoista) valmistettavaa.

Auttakaa siis mua ja ehdotelkaa vaikka esim. yhden päivän ateriat?
Aamulla yleensä leipää, jugurttia, hedelmiä tai sitten puuroa,
lounaaksi edellisen päivän päivällisen tähteet,
välipalaa ei useimmiten syödä kun tosiaan muutenkaan ei meinaa syödä,
päivällinen mitä nyt oon keksiny ( ihan perusruokia)
Ja iltapalalla pienemmälle puuroa, isompi närppii leipää,hedelmiä sen mitä nyt suostuu syömään.

Meen nyt nukkumaan, niin aamulla mulla on sitten täydellinen, perusruokaa sisältävä, terveellinen ruokalista valmiina. Eiks niin :)
 
"annika"
noita marjoja vois ehkä laittaa ihan puuron päälle, ja sokeria kaveriksi. tai sitten maustamattoman jugurtin kanssa. tai sitten marjakeittoa/mehukeittoa, marjarahkaa tai niitä marjoja viilin kanssa.
ananasmurskaa puuron päällle. rusinoita ja mysliä ja maitoa/jugurttia, kummasta nyt enemmän tykkää.

kannattaa pitää myös kasvisruokapäiviä, esim papumuhennosta, linssimuhennosta tai linssikeittoa. tai sitten vaikka chili con carne, meillä ainakin pavut on kummankin lapsen suosikkiruokaa, olkoonkin että perästä kuuluu.. vajaan vuoden iässä on papuja alettu antaa kun ohjeistus sanoo ettei alle vuosikkaalle saisi antaa.

jauhelihaa voi aina jatkaa vaikka porkkanaraasteélla(esim bolognesekastikkeeseen tai ruskeaan kastikkeeseen tai lasagneen voi lisätä raastetta) tai soijarouheella. jauhelihakastikkee sijaan voi tehdä tonnikala-tomaattikastiketta+pastaa, tai tonnikalalasagnea.

uunilohi+muussi tai karjalanpaisti+muussi on meillä suosikkiruokaa.

pakastevihannekset on herkullisia(lasten mielestä). ainakin silloi jos kertoo että ensin pitää syödä ruokaa, sitten vasta saa kukkakaalia.

googlella löydät päiväkotien ja koulujen ruokalistoja, niistä voipi saada vinkkejä perusruokaan ja etenkin lisäkkeisiin.

mistä tulikin mieleeni että raasteet on mainioita lisäkkeitä, kaalliraaste+ananasmurska, punajuuri-omenaraaste, porkkanaraaste+appelsiini/rusinat esimerkiksi. yksvuotiaalle nuo raasteet täytyy vetää ihan hienoiksi jotta saa ne syötyä ilman poskihampaita, mutta tuo on oivallinen keino tutustua raakoihin vihanneksiin. ja jos pienemmän pureskelu on vielä huonoa niin esim kurkun ja paprikan voi ihan hyvin raastaa, siitten maistuu pienellekin.
 
"Argh"
Pannaria. Pakastekalaa. Kiisseliä. Parin kilon kinkunpala uuniin juuresten kanssa. Kypsymiseen menee parisen tuntia, mutta sillä aikaa voit tehdä mitä huvittaa.

Marjapuuroa. Munakasta. Hedelmäsalaattia. Minestronekeittoa, kinkunjämistä ja pakastevihanneksista.

Kinkun- tai paahtopaistinjämistä (tai uunikanan rippeistä) taikoo nopesti monenlaisia ruokia, kuten wok-nuudeleita, pitsaa, lämpimiä voileipiä, pastaruokia, perunalaatikoita pakastesuikaleista jne.
 
- vaikkapa peruna-purjo-sosekeitto, hyvaa, edullista, terveellista ja helppoa. Kukkakaalista saa myos hyvaa keittoa. (Ala kayta porkkanaa, tulee pahaa...:D)

- perunamuusiin sekaan myos muita aineksia muussattuna, kuten bataattia, parsakaalia, kukkakaalia

- Paistettuja sienia, nammm, lisukkeena sellaisenaan tai sitten niista saa helpon kastikkeen kermalla. Tosi helppoa ja hyvaa. Perunan tai pastan kanssa, vaihtoehtoisesti vahan terveellisempaa esim taysjyvapasta, tai sitten hoyrystettyjen/keitettyjen peruna-bataatti-kukkakaali/parsakaali -lohkojen kanssa. Kastikkeen kanssa vihanneksetkin menee ihan huomaamatta :) Tahan sopisi lisukkeeksi sitten myos puolukkasurvos.

- Mehukeittoja/kiisseleita saisit tosi helposti tehtya kun teilla kerran on kaikkia marjoja, jos et jaksa itse mehustaa, osta esim, omena+joku marja -taysmehua, tai rypaletaysmehua, siita tulee hyva pohja kiisselille, ei tarvi lisata sokeariakaan. Eli mehu kattilaan (kannattaa laimentaa vedella jonkun verran), lisaa haluamasi marjat ja riko niita vahan lusikalla kun alkavat kypsya, sitten vaan perunajauhosuuruste mukaan ja pois hellalta ja valmis. Menee jalkiruokana ihan noin, tai herkkuna kermavaahdon kanssa :) Niin tai puuron kanssa!

- Omenaraastetta voi lisata vahan kaikkeen myos, esim puuroon tai jugurttiin
 
"vieras"
Tässä meidän tän päivän menu.

Aamiainen:Neljän viljan puuro,mansikkakiisseli.
Lounas:Juuresmuussi ( peruna,porkkana,kukkakaali ),kalaa ( tänään savustettua siikaa ),kermaviilikastike.
Välipala:Hedelmäsalaatti kermavaahdolla.
Illallinen:Uunijuurekset ( kukkakaali,lanttu,porkkana,herneet,ruokakerma,juustoraaste ),kalkkunaleike.
Iltapalalla todennäköisesti vaan lämmin kaakao koska illallinen on joskus klo 18 aikaan.Mutta viikolla iltapala on esim mysli luonnonjogustilla ja hedelmä.
Aamu,välipala ja iltapalalla juomana maito.Ruokajuomana vesi.
 
"äiti"
Amupala alkaa puurolla, sämpylöitä kananmunaa paistettuna tai keitettynä. Juustot,kinkut, kurkut ja tomaatti. Ei makeita muroja tai jogurttia

Lounaaksi ja päivälliseksi kana,kala,makkara,jauhelihakeittoja, makaroonilaatikkoa. Perunamuusia lihapullilla, nakeilla, kalapuikkoja. Perunoiden kanssa jauhelihakastiketta, makkarakastiketta ja nakkikastiketta.

Kaupan perunasipulisekoitusta uuniin broilerin,jauhelihan,kinkun,janssoninfileiden kanssa.

välipalaksi muroja , jogurttia, kiisseleitä, marjahyytelöä. Hedelmiä , juureksia yms sormin syötävää.

Päivällinen hieman myöhemmin.

Iltapalan ei ole silloin niin väliä jos vain närppii kun päivällinen syöty hyvin.

Kauniita annoksia isommalle jotta innostuu syömään.

Leivotte sämpylät itse, pieni taikina niin tulee syötyä tuoreena pois.

Itse pidän tärkeenä ettei aamua aloiteta makean syömisellä. Se kun ei vie nälkää pois, nostaa vaan nopeasti verensokerin ylös ja sit laskee yhtä nopeasti alas.
 
"vieras"
kannattaa suosia ihan perusruokia joita lapsi tottuu syömään.
Kun ne sujuvat hyvin voi ottaa listalle jotain erikoisempaa sörsseliä.
Ajattelet niin et kun lapsesi aikoinaan lähtevät hoitoon niin siihen mennessä osaavat syädä perusruokia.
Tutkaile päiväkodin ruokalistoja.
 
No hmmm. aamupalalla hedelmää ja tummaa leipää. esimerkiksi.
12 ruokana vois olla vaikka joku keitto, kasvissosekeitto tai pinaattikeitto tms.
välipalana, jota ette ilmeisesti syö :D ni jos söisitte ni vois olla vaikka ihan vaan jotai porkkanasta leikattuja tikkuja ja kurkkutikkuja tai vaihtoehtosesti hedelmää tai marjakiisseliä.
Ruokana uunikalaa ja perunaa ja joku hyvä salaatti.
juomiks maitoa ja ruualla vois tarjota myös puolikkaan tummanleivän per nenä, jos syövät paljon.

Tämmönen ois mun mielestä terveellinen päivän ateriakokonaisuus.
 
Kiitokset näistä, hyviä ideoita.
Tuntuu vaan että aina tekee sitä samaa eikä millään meinaa keksiä mitään uutta. Kaupassa tulee juostua päivittäin, kun ei ( muka) keksi mitenkään keksi kerralla useampaa ruokaa. Ja sehän taas tarkoittaa turhaa rahan menoa kun aina tulee ostettua jotain turhaakin.

Harmittaa myös tuo esikoisen syömättömyys, aina ollut huono syömään muta nyt tuntuu ettei mikään kelpaa. Ja meillä siis syödään vain ruoka-aikoina ei todellakaan saa mitään ylimääräisiä välipaloja jos ei ruualla syö. En ymmärrä millä kasvaa, vaikka hyvinhän tuo näyttää kasvavan. Eli en oikeastaan huolissani ole, turhaantunut enempi.
Mutta kaipa se taas joskus syö :)?
 
No hmmm. aamupalalla hedelmää ja tummaa leipää. esimerkiksi.
12 ruokana vois olla vaikka joku keitto, kasvissosekeitto tai pinaattikeitto tms.
välipalana, jota ette ilmeisesti syö :D ni jos söisitte ni vois olla vaikka ihan vaan jotai porkkanasta leikattuja tikkuja ja kurkkutikkuja tai vaihtoehtosesti hedelmää tai marjakiisseliä.
Ruokana uunikalaa ja perunaa ja joku hyvä salaatti.
juomiks maitoa ja ruualla vois tarjota myös puolikkaan tummanleivän per nenä, jos syövät paljon.

Tämmönen ois mun mielestä terveellinen päivän ateriakokonaisuus.
Tästä tuli mieleen, että yksi ongelma on tuo leipä. Aamulla saattaa syödä leipää, mutta jos antaa leipää ruoan kanssa niin sitten syö vaan sen eikä takuulla koskekaan ruokaan. Eli ei meinaa aamiaiseksi kelvata, mutta jos pitää valita ruoan ja leivän väliltä, niin sitten voittaa se leipä.
Rasittavaa.

Ja ennen kun joku kysyy että ulkoileeko riitävästi että tulisi nälkä, niin kyllä. Me ulkoillaan melkein säässä kuin säässä ja normaalisti aamupäivästä n.2-2,5 h ja vielä päivällisen jälkeen viedään koiraa lenkille ja jäädään usein pihalla leikkimään.
 
Viimeksi muokattu:
"mamma"
Meillä syödään tänään perunaa,kalapuikkoja ja kananmunakastiketta. Lasten herkkuruokaa:)...Oletko kokeillut? Helppo tehdä,valkokastike johon sekotetaan keitetyt,hienonnetut munat namskis...
 
"Vieras"
[QUOTE="mamma";25798375]Meillä syödään tänään perunaa,kalapuikkoja ja kananmunakastiketta. Lasten herkkuruokaa:)...Oletko kokeillut? Helppo tehdä,valkokastike johon sekotetaan keitetyt,hienonnetut munat namskis...[/QUOTE]

Kalapuikkojen terveellisyydestä voi kyllä olla montaa mieltä...
 
2 dl hienonnettua kananrintaa iholle.
2 rkl salottisipulit, viipaloitu.
2 rkl pilkotut vihannekset, useimmat Chee (korianteria, persiljaa tai Garden).
¼ cup mintunlehtiä.
2-3 ruokalusikallista kuivattua riisirouhe.
1-2 rkl jauhettua kuivattua chiliä.
4 rkl limejuice.
3 rkl kalakastiketta.
Tuoreet vihannekset: kurkut, piha pitkiä papuja, kaalia, salaattia, sipulia.

1. Sekoita 2 tablespoonsful ja limejuice kanssa hienonnettu kanan. Aseta broileri kuivaan wok yli
kohtalaisella lämmöllä ja sekoita, kunnes kana on tehty. Katkaise lämpö.

2. Sekoita kana muun limejuice, kalakastike, maa rutikuiva riisi, maa chill,
salottisipuli, phak Chee farnag (Puutarha persilja), ja minttu. Maista ja lisäksi haluamallasi tavalla.

3. Tarjoile tuoreita vihanneksia.
 

Yhteistyössä