Kela kertoo seuraavaa
http://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/170701160434EH?openDocument
Mun mielestä leikkauksesta toipuminen oikeuttaa myös tähän tukeen.
Erityishoitorahalla voidaan korvata lyhytaikaista ansionmenetystä, kun hakija hoitaa alle 16-vuotiasta, sairasta tai vammaista lastaan, eikä voi tehdä työtään ja saada poissaoloajalta palkkaa.
Lapsen vanhempi voi hakea Kelasta erityishoitorahaa, jos hän
osallistuu alle 7-vuotiaan lapsensa hoitoon tai kuntoutukseen sairaalassa, sairaalan tai erityishuoltopiirin poliklinikalla tai kuntoutus- tai sopeutumisvalmennuskurssilla ja jos lasta hoitava lääkäri pitää vanhemman osallistumista hoitoon tai kuntoutukseen tarpeellisena.
Erityishoitorahaa voi saada myös 7 - 15-vuotiaan vaikeasti sairaan lapsen sairaala- tai poliklinikkahoitoon tai kuntoutuksen osallistumisen ajalta tai
alle 16-vuotiaan vaikeasti sairaan lapsen kotihoidon ajalta, kun kotihoito liittyy lapsen sairaalahoitoon tai sairaalan poliklinikkahoitoon.
Erityishoitorahaa voi hakea myös, kun osallistuu avio- tai avopuolisonsa lapsen sekä ottolapsen tai kasvattilapsen hoitoon tai kuntoutukseen.
Vaikeita sairauksia tai vammoja, jotka oikeuttavat erityishoitorahaan, ovat esimerkiksi
leukemiat ja muut pahanlaatuiset kasvaimet
vaikeat sydänviat, vaikeat tapaturmat ja palovammat
vaikeasti tasapainotettava sokeritauti ja sokeritaudin hoidon aloitusvaihe
vaikeat mielenterveyden häiriöt
vaikea kehitysvammaisuus
vaikea keuhkoastma ja vaikea nivelreuma.
Erityishoitorahan maksaminen ja enimmäisaika
Erityishoitoraha on yleensä saajan sairauspäivärahan suuruinen. Erityishoitorahaa voivat saada lasta hoitavat vanhemmat ja opiskelijat sekä itsenäistä työtä tekevät. Erityishoitorahaa maksetaan aina vähintään 15,20 euroa arkipäivältä.
Kun Kela maksaa hakijalle kuntoutuksen ajalta kuntoutusrahaa, se maksaa erityishoitorahaa vain kuntoutusrahan omavastuuajalta. Erityishoitorahaa ei makseta, jos hakija saa esimerkiksi erityisäitiysrahaa, äitiysrahaa, isyysrahaa, vanhempainrahaa tai sairauspäivärahaa. Erityishoitorahan saajalla ei myöskään ole oikeutta työttömyyspäivärahaan eikä työmarkkinatukeen.
Erityishoitorahaa maksetaan saman sairauden perusteella yleensä enintään 60 arkipäivältä lasta kohden. Tämä enimmäisaika lasketaan erikseen sairaalahoidon ja kotihoidon ajalta. Aikaa voidaan jatkaa, jos hoitava lääkäri arvioi siihen olevan erityistä tarvetta. Kotihoidon ajalta erityishoitorahaa maksetaan vain, jos lapsen sairaus on vaikea. Hoitava lääkäri antaa lausunnon, onko sairaus vaikea. Erityishoitorahaa kotihoidon ajalta ei yleensä makseta yli 90 arkipäivältä.
Tuen saajan tulee ilmoittaa olosuhteiden muutoksista Kelaan viipymättä.
Hakijan muistilista
Erityishoitorahaa haetaan lomakkeella SV 89, Erityishoitorahahakemus.
Erityishoitorahalla on neljän kuukauden takautuva hakuaika.
Hakijan tulee liittää hakemukseen lääkärin D-todistus (SV 10) siitä, että lapsen hoitoon osallistuminen on ollut tarpeellista.
Kuntoutus- tai sopeutumisvalmennuskurssille osallistunut liittää hakemukseen järjestäjältä saadun todistuksen.