Kammottaa lukea näitä teidän teilaavia vastauksia, mutta tämähän on normi eikä poikkeus keskustelupalstoilla. Syydetään mitä sylki tuo suuhun ajattelematta lainkaan, miltä se vastapuolella tuntuu.
Anteeksi kesti hetken tämän neuvolan ohjeen hakeminen ja kirjoittaminen koneelle, pahoittelen kirjoitusvirheitäni. Omasta kokemuksesta tiedän, että Helsingissä ei saa apua uupumiseen, mutta Espoon puolella siihen puututaan neuvolassa. Oli yksi parhaita päätöksiä muuttaa pois Helsingistä naapurikuntaan. Itse olen paljasjalkainen Helsinkiläinen, joten on aika painavasti todettu.
En ymmärrä näissä ketjuissa imetysmafiatouhua ja tämä toinen on tämä jatkuva syyllistäminen, jos jollain on ongelma. Onko se oma elämä niin pielessä, että voi toista roimia sanan säilillä ja saada siitä itselleen hyvän olon tunteen?
Joka tapauksessa tämä pelasti meidän perhe-elämän ja avioliiton siinä sivussa. Jatkuva valmonen viikosta ja kuukaudesta toiseen on epäinhimilistä ja tappavaa, joten jokaisen on saatava nukkua. Luonnollisesti pienen vauvan kanssa valvotaan, mutta rajansa kaikeilla.
Ykkösjuttu on sulkea pois fyysiset ongelmat kuten korvat ja allergiat eli lääkäriin ihan ensimmäiseksi. Sen jälkeen lapsen totuttelua uuteen nukahtamismalliin. Oma lapsi vastusti pari viikkoa, mutta sitten hoksasi että nukahtaminen on kiva asia ja juoksi sen jälkeen omaan sänkyyn. Meillä auttoi myös valtavasti päivän rytmitys ja joka huolehditaan lapsen ulkoilusta, syömisistä ja päiväunista joka päivä. Tylsää vanhemmille? Joo, mutta elämää tahdittaa nyt pieni lapsi. Samoin tv on pannassa eli pysyy kiinni muuten kuin pikkukakkosen ajan. Rytmi säilytetään myös viikonloppuisin. Tällä hetkellä kolme ja puolivuotias heräsi kaksi kertaa viime yönä, mutta rauhoittelu auttoi.
Tässä neuvolan antama ohje ja huom! tässä ei oteta kantaa siihen, missä lapsi nukkuu eli oma huone, perhepeti... kaikki käy. Valitsette sen tavan, joka sopii teidän perheelle.
Jos teillä on sellainen onni, että on joku esim. vanhemmat lähellä, niin voisitteko välillä antaa lapsen heille ja nukkua itse yksi yö paremmin, jotta on voimia unikouluun? Meillä tätä mahdollisuutta ei ole ja emme ole ikinä saaneet ulkopuolista apua.
Voimia ja älkää lipsuko päätöksistä, miten sitten ikinä toimittekaan. Tämä on yhteinen projeksi molemmille vanhemmille. Meillä mies toteutti unikoulun.
Ohje:
YLI PUOLIVUOTIAAN LAPSEN OHJAAMINEN HYVILLE UNITAVOILLE
Suurin osa tavallisista, terveistä lapsista heräilee silloin tällöin öisin. Illasta keskeytyksettä aamuun asti nukkuvat vauvat ovat harvinaisia. Jos kuitenkin yli puolivuotiaan lapsen vanhempien ilta on yhtä nukutusrumbaa
ja yöuni hyvin katkonaista lapsen jatkuvan heräilyn vuoksi, kannattaa lasta ohjata uusiin unitapoihin.
Tähän lehtiseen koottujen ohjeiden tavoitteena on rauhoittaa lapsi nukahtamaan itsekseen ilman työläitä nunukuttamiskäytäntöjä. Hyvän ja rauhallisen unen perustana on paljon yhdessäoloa, läheisyyttä ja hellyyttä päivän aikana.
Lasta ei nukuteta uneen, vaan hänet tyynnytellään ja rauhoitellaan unikuntoon määrätietoisesti, mutta lempeästi käyttäen apuna rauhoittavaa kosketusta. Ohjeet sopivat yli puolivuotialle lapsille, joilla ravitsemukselliset tarpeet eivät enää edellytä tiheätä yösyömistä. Kannattaa kuitenkin huomioida, että osa alle vuoden ikäisistä vauvoista voi tarvita vielä yhden yösyötön aamuyöllä.
Tärkeitä huomioita hyvän unen varmistamseksi
- Yritä pitää lapsen päivärytmi säännöllisenä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että aamun heräämisen jälkeen päivän kulku, kuten syömiset, ulkoilut ja nukkumiset tapahtuvat päivittäin suunnilleen samaan aikaan. Säännöllisyys rytmittää
lapsen päivää ja auttaa lasta annekoimaan tulevia tapahtumia. Myös tutut, illasta toiseen toistuvat iltarutiinit, esim. iltapesut, ruokailut ja iltalaulut valmistavat lasta yöunille.
- Lapsi tarvitsee paljon hellyyttä ja läheisyyttä. Pidä lasta päiväsaikaan paljon lähellä ja leiki leikkejä, joissa on paljon fyysistä läheisyyttä.
- Pyri siihen, että lapsi ei syö nukahtimisen yhteydessä. Jos lapsi nukahtaa esim. imetyksen aikana, havahduta häntä lempeästi huomaamaan, että hänet siirretään omaan nukkumapaikkaansa. Lapsen on yöllä herätessään tärkeätä huomata
olevansa tutussa paikassa eli paikassa missä hän nukahti. Tuttu riepu, unilelu tai tutti auttavat lasta tyyntymään itsekseen.
Lapsen rauhoittaminen nukkumaan mennessä/rauhoittaminen lapsen härätessä yöllä
- Kun lapsi itkeskelee ennen nukahtamistaan tai herätessään yöllä, niin arvioi itkun sävystä, onko se itsekseen vaimenevaa, unta etsivää vai onko hätä niin suuri, että vanhempaa tarvitaan heti.
- Jos lapsen itku jatkuu ja/tai voimistuu, mene lapsen luo ja laita kätesi tukevasti, mutta lempeästi lapsen päälle. Pidä kättä paikoillaan kunnes lapsi rauhoittuu, mutta ei niin kauan, että hän nukahtaa. Hiljainen, rauhoittava hyräily
rauhoittaa myös lasta.
- Jos lapsen itku kiihtyy, sivele lasta tuntuvin, säännöllisin ja rytmisin liikkein. Hartiat, selkä ja pakarat sopivat tähän hyvin.
- Jos lapsi ei edelleenkään rauhoitu, niin nosta hänet syliin ja pitele tukevasti pystyssä rintaasi vasten, selkäpuolelta silittäen. Kun lapsi tyyntyy, laske hänet takaisin omaan sänkyyn, mutta pidä kosketuskontakti vielä hetken.
Useimmat lapset eivät nukahda heti, vaan uneen odottelu vie aikansa. Tarkoituksena on antaa lapsen vaipua omassa rauhassaan uneen.
- Vältä kirkkaita valoja ja katsekontaktia, koska ne virkistävät lasta.
- Ole itse rauhallinen ja kärsivällinen, koska lapsi reagoi hoivaajan olotilaan. Levänneen vanhemman on parempi hoitaa lapsen yöheräilyt.
- Lapsi saattaa aluksi vastustaa muutosta kiihkeälläkin itkulla. Hän oppii kuitenkin nopeasti uudet nukkumistavat, kun vanhemmat toimivat lempeästi, mutta johdonmukaisesti.
APUA LEIKKI-IKÄISEN LAPSEN UNIVAIKEUKSIIN
Säännöllinen elämänrytmi luo pohjaa hyvälle unelle
- Säännöllinen elämänrytmi luo lapselle turvallisuutta ja on perusta lapsen hyvälle nukkumiselle. Suunnilleen samaan aikaan tapahtuvat ruokailut, ulkoilut ja päiväunet rytmittävät lapsen päivää.
- Pyri säilyttämään sama tuttu rytmi myös viikonloppuisin. Tämä helpottaa alkuviikon heräämisiä.
- Ole määrätietoinen ja johdonmukainen lapsesi nukkumiseen liittyvissä asioissa. Sopikaa yhteiset säännöt nukkumaanmenosta, kun lapsi on virkeä: milloin sydään iltapala, millon sänkyyn jne.
- Toimikaa sovittujen sääntöjen mukaisesti - rajojen asettaminen ja niissä pysyminen on vanhemman vastuulla.
Rauhoittuminen valmistelee unen tuloa
- Rauhoita iltahetki! Lapsi aistii helposti vanhemman kiireisyyden ja kärsimättömyyden ja nukahtaminen voi vaikeutua.
*- Anna aikaa lapselle ja yhteisille iltatoimille. Säännölliset, tutussa järjestyksessä tapahtuvat iltatoimet kuten iltapala, pesut, iltasatu ja (iltarukous) auttavat lasta valmistautumaan nukkumiseen ja luovat turvallisuutta lapsen elämään.
- Vältä jännittäviä satuja tai tv-ohjelmia ennen nukkumaanmenoa. Jännitys voi siirtyä lapsen uniin painajaisten muodossa.
- Anna lapselle aikaa lopettaa keskeneräiset leikkinsä. Kerro esim. puoli tuntia ennen lähestyvästä nukkumaanmenoajasta, jotta hän voi rauhassa leikkiä leikkinsä loppuun.
- Auta lasta tunnistamaan väsymyksen merkkejä (liikkeiden hidastuminen, korvien ja silmien hierominen, itkuisuus, lisääntynyt kompastelu). Näin lapsi alkaa vähitellen itsekin tunnistaa väsymyksenä ja oivaltaa, että väsymykseen auttaa nukkuminen.
Johdonmukaisuus helpotta elämää
- Totuta lapsi nukahtamaan siihen paikkaan, missä haluat hänen heräävän aamulla. Näin hän kokee paikan turvalliseksi ja pystyy yöllä heräillessään paremmin jatkamaan uniaan tutussa paikassa. Jos kannat esim. vierellesi sänkyysi nukahtaneen lapsen nukuvana omaan sänkyynsä, hän saattaa yöllä herättyään vaatia takaisin nukahtamispaikkaansa.
- Jos lapsi karkailee sängystään ohjaa hänet lempeästi, mutta määrätietoisesti ja johdonmukaisesti takaisin omaan sänkyynsä. Lapsi voi kokeilla rajojaan myös erilaisilla toistuvilla pyynnöillään: "juotavaa, vielä yksi satu..." Kerro lapselle, että "nyt on yö ja yöllä nukutaan. Huomenna on aikaa jutella ja leikkiä."
Lempeys luo turvaa
- Pidä huoli, ettei huoneeseen kantaudu liian kovaa meteliä, joka haittaa nukkumista. Nukahtaminen voi viivästyä, jos lapsi ajattelee, että kaikki kiva tapahtuu hänen nukkuessaan. Himmeä yövalo, oven raolleen jättäminen ja rauhalliset lapsen korviin kantautuvat kodin äänet lisäävät lapsen turvallisuuden tunnetta. Myös hiljaisesti soiva, rauhallinen musiikki voi autta lasta uneen.
- Unilelu, oma erityinen unityyny tai -peitto tuovat lisäturvaa.
- Älä ohjaa lasta päiväsaikaan omaan sänkyyn rangaistuksena jostakin. Lapsi voi mieltää paikan epämiellyttävänä ja nukahtaminen saattaa vaikeutua.
Oma jaksaminen
- Huolehdi myös omasta levosta ja virkistäytymisestä. Voisiko myös vanhempien iltaa rauhoittaa?