Huolettaa kun 1 v 2 kk jää jälkeen kehityksessä, soittaisitko neuvolaan?

  • Viestiketjun aloittaja "Mökö"
  • Ensimmäinen viesti
"Mökö"
Seuraava tarkastus on tuo 1,5 v tarkastus ja viimeksi oli 1 v neuvola. Silloin ei ollut itselläkään huolta lapsen kehityksestä eikä neuvolassakaan terkkari ollut huolissaan mistään.

Nyt vasta huomaan, että muut samanikäiset sekä nuoremmat ovat paljon edellä kehityksessä. Esim. Lapsemme ei kävele yhdestä kädestä talutettuna vaan kumartuu heti konttausasentoon, ei seiso ilman tukea muuten kuin vahingossa (kun koittaa esim. irtoottaa dubloja toisistaan, laittaa kädessä olevaan kassiin jotain toisesta kädestä tai muuta vastaavaa), rappuset kiipeää ylös konttaamalla, ei juurikaan puhu. Ainoat sanat ovat äiti ja ei ei. kaikki mitä haluaa on "tä", osoittaa siis jotain ja sanoo vain tä. Ei osaa pukea muuta kuin hatun itselleen eikä osaa riisuakkaan ilman apua muuta kuin sukat, lapaset, housut ja hatun. Paitaa ei yritäkkään saada itseltään pois.

Minua huolestuttaa mutta esikoinen kun on kyseessä niin ei oikein ole kunnollista vertailukohdetta. Odottelenko rauhassa 1,5 v neuvolaan vai kannattaisiko soittaa jo nyt jos tarvitsiin esim. Jotain lisä tutkimuksia, Fysioterapiaa tai vastaavaa? Kun eikö aina ole parempi mitä aikaisemmin tällaisiin asioihin puututaan ja apua saadaan?
 
Kahden lapsen (taviksen ja erityis-) äitinä ei kuulosta huolestuttavalta. Suosittelen kuitenkin olemaan yhteydessä neuvolaan/lääkäriin, jos huolestuttaa. Oman as-lapsen ongelmat itse vaistosin ensimmäisenä, monet vielä vuodenkin jälkeen vakuutteli, että "ei sillä mikään ole".
 
Viimeksi muokattu:
Ehtoisa Emäntä
Lapset kehittyvät niin yksilöllisesti. Meillä poika oppi kyllä kävelemään 10 kk ikäisenä mutta sanoi ekat sanansa vasta 2,5 vuotiaana. Voit toki soittaa neuvolaan ja pyytää vaikka ylimääräisen kontrollikäynnin, mutta tuskinpa aihetta huoleen on.
 
"vieras."
Normaalilta kuulostaa. Mutta jos olet huolissasi, niin voithan soittaa neuvolaan ja kysyä, kyllä ne sieltä sulle vakuuttaa että lapsesi on ihan normaaleilla käyrillä =)

Osaahan lapsesi jo paljon: irroittaa duplot toisistaan, laittaa tavaran kassiin, kulkea omatoimisesti portaissa (yleensä tuon ikäiset vielä konttaa ne), ja varmasti muutakin osaa mutta olet vain nyt keskittynyt tarkkailemaan mitä hän ei osaa.

Meillä on suht aikaisin oppineet kävelemään, mutta puhetta on alkanut tulla vasta päälle 2-vuotiaana.
 
Vierras
Kuulostaa aivan normaalilta lapselta. Olsisi normaalia vaikkei tulisi yhtään sanaa. Ja ihan normaalia tuonettei kävele. Tuossa vaiheessa fyisoterapiasta ei juuri ole apua jos lapsi kuitenkin liikkuu jollain konstilla(vaikka kontaten) ja harjoittelee kiipeilyä. Parhaiten autat lasta kun hän saa paljon lattia-aikaa. Ja toki ulkona myös hyvä konttailla ja liikkua kun ilmat lämpenee.
Jos istuu paljon rattaissa/syöttötuolissa tms niin sitä kannattaa välttää.
 
"Lilli"
Meillä on kaikki lapset ollu tuossa iässä tuollaisia, enkä ole ollut huolissani.

Noin pienillä monet taidot tulevat yllättäen, esim. kävely.

Kahden kk päästä lapsesi saattaa olla ihan erilainen! Nyt kuulostaa ihan normaalilsti kehittyneeltä!
 
"Mökö"
Kiitos vastauksista! Yleensä kuulee vain niitä "kyllä meidän laura jo sitä ja tätä tuossa iässä osasi".

Vierass: liikkuu konttaamalla, tuolia tai taaperokärryä työntäen tai seinästä/ sohvasta/ hyllystä tukea ottaen. Mutta ei siis osaa kävellä yhtään niin, että ottaisi minua vain toisesta kädestä kiinni.
 
harmaaaa
[QUOTE="Mökö";29885979]Kiitos vastauksista! Yleensä kuulee vain niitä "kyllä meidän laura jo sitä ja tätä tuossa iässä osasi".

Vierass: liikkuu konttaamalla, tuolia tai taaperokärryä työntäen tai seinästä/ sohvasta/ hyllystä tukea ottaen. Mutta ei siis osaa kävellä yhtään niin, että ottaisi minua vain toisesta kädestä kiinni.[/QUOTE]

Mikä ihmeen kriteeri se on, että pitäis osata kävellä yhdestä kädestä kiinni pitämällä? Meillä saman ikäinen, eikä kävele edes niin että pidetään molemmista käsistä kiinni. Eikä työnnä taaperokärryä tai muuta liikkuvaa, ainoastaan sohvan tai jotain muuta kiinteää paikallaan olevaa reunaa pitkin suostuu kävelemään. En ole vielä huolissani, kun itse kuitenkin ylös nousee ja niitä askeleita ottaa, taitaa vaan olla harkitsevampaa tyyppiä kuin tuo sisaruksensa joka käveli jo alta vuoden ikäisenä.
 
dfsdf
Tuo pukeminen ei ole mitenkään huolestuttavaa. Silläkään ei ole väliä mihin lapsi suostuu turvaamaan kävelynsä, kunhan noin vuoden iässä nousee ylös ja ottaa muutaman sivuaskeleen. Kävelyä ei edellytetä. Osa lapsista turvaa mielellään käsiin tai taaperokärryyn, toiset taas ei koske niihin pitkällä tikullakaan vaan haluaa sohvan, pöydän tai laatikon. Se että lapsi ei tee mielellään jotain ei tarkoita etteikö hän osaisi sitä. Lapsesi osaa seistä ilman tukea mutta ei sitä miellellään tee, kuten ei myöskään varaa vaan yhteen käteesi. Hän ei mene päättömästi vaan haluaa kunnon tuen - onhan sekin aika fiksua.

Aina voi soittaa neuvolaan. Nyt kun kuitenkin vain näitä asioita miettii niin en olisi huolissani.
 
Vieruus
Toi pukeminen vähän hämmentää. Mä en muista tavanneeni vähän päälle vuoden ikäistä joka osaisi pukea muuta kuin hatun päähän tai riisumaan kaikki vaatteet pois. Ehkä hupina joskus mutta ei tyyliin "otahan paita pois" ja "pistä housut jalkaan". Enkä moisia taitoja odottaisikaan kuin ehkä 2-vuotiaalta.
 
älä huoli
en olisi huolissani viälä siten vasta jos ei ole 2v oppinut käveleen ottaisin yhteyttä neuvolaan :) ystäväni poika lähti käveleen yksin 1v10k ikäsenä ja ihan normaali poika on ikää on jo 21v :D toiset vaan oppii ja uskaltaa myöhemmin älä välitä mtä muitten lapset osaa ja tekee..mun nuorin alkoi puhumaan noin 2v ja käveleen 1v4kk
 
"..."
Meillä alkoi esikoinen kävelemään 1v 3kk ikäisenä ja eka sana tuli 1v 6kk vanhana ja neuvolasta ei missään kohtaa oltu yhtään huolissaan, joten ihan hyvältä kuulostaa, kun lapsi kuitenkin touhuaa ja liikkuu ja on jo sanojakin!
 
"Mie"
Meillä saman ikäinen lapsi ja muuten aika lailla samat taidot, mutta ei puhu vielä sanaakaan. Pidän lasta terveenä ja normaalina. Ehkä siksi, että mulla on isompiakin lapsia.
 
vieralija
No en kyllä tuhlaisi neuvolan muutenkin vähäisiä resursseja turhanpäiväiseen soitteluun. Ei se lapsen kehitys siitä vaarannu jos maltat nyt sen 3kk odottaa jolloin seuraava neuvolakäynti. Ihan normaalilta reilun vuoden ikäiseltä lapselta kuulostaa.
 
Vie ras
Ihan ensimmäiseksi lopetat lapsesi vertailun muihin lapsiin. Jokainen kehittyy omaan tahtiinsa. Ihan normaalilta kehitykseltä kuulostaa, jollein jopa varhaiselta (pukeminen).
 

Yhteistyössä