Lisään vielä:
a) Mistä voidaan tietää, onko rokote tehokas, jos rokotettavia ei testata etukäteen ? Heillähän voi olla jo entuudestaan HPV-virus/viruksia, niitä kun voi periaatteessa olla kenellä tahansa, koska taudin tartutatapoja on useita. Jos rokotettu ei sairastu HPV-infektioon, se ei sinällään todista vielä mitään itse rokotteesta, koska taudista voi parantua spontaanisti, ennen kuin se näkyy PAPA-kokeessa. Pitäisi tietää, mikä oli lähtötilanne.
Miksei tätä seikkaa ja linkittämiäni yliopistotasoisia tutkimuksia ole huomioitu rokotetutkimuksessa? Vai onko sittenkin? Onko tämä se syy ( HPV -virus tarttuukin paljon aikaisemmin kuin on tiedetty) miksi Kansanterveyslaitos * vitkuttelee päätöstään, kun ei ole vielä ottanut HPV-rokotetta nuorille kansalliseen rokoteohjelmaan?
b) Aiheuttaako HPV-rokote lisäriskin viruksen/virusten kantajille? Jos oikeasti lääketehtaankin mukaan aiheuttaa ( linkki?), eikö olisi ehdottoman tärkeää selvittää aina, onko rokotteen hakijalla tartuntaa/tartuntoja?
c) Jos laajoilla tutkimuksilla kävisi ilmi, että kymmenettuhannet vastasyntyneet kantavat virusta, että sen periminen on yleisempää kuin on luultu, vesittäisikö tämä pohjan pois nuorten rokotushankkeelta?
d) Tuossa tutkimuksessa oli yli 300 perhettä, HPV:n esiintyvyys isillä, äideillä ja lapsilla vaihteli, keskimääräinen esiintyvyys taisi olla jotain about 10 prosenttia. Mitä tämä merkitsisi väestöön suhteutettuna?
MInusta tämä rokote olisi kyllä hyvin tarpeellinen ja tervetullut, mutta en voisi puoltaa yleistä HPV-rokottamista, ennekuin näihin kysymyksiin osataan vastata.
* nykyinen Terveyden ja Hyvinvoinnin laitos