Heikki Hiilamo nosti kissan pöydälle Etla, Labore, Pellervo poliittisia ideologisia toimijoita

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Hiilamo nosti kissan pöydälle ja sanoi ääneen sen, mitä itsekin olen pitänyt tosiasiana jo pitkään. Taloudellista tutkimusta tekevät laitokset ovat käytännössä poliittisia etujärjestöjä, jotka ajavat taustavoimiensa etuja.

Palkansaajien tutkimuslaitos edustaa käytännössä AY-liikettä ja sen takaa löytyy SDP
https://labore.fi/

Pellervon taloustutkimus edustaa käytännössä maanviljelijöitä ja metsänomistajia. Taustalta löytyy Keskusta -puolue.
https://www.ptt.fi/

Etla edustaa Kokoomusta
https://www.etla.fi/

Kaikki silti kehuvat olevansa riippumattomia ja objektiivisia, mutta minä ainakin yllättyisin suuresti jos Palkansaajien tutkimuslaitos joskus esittäisi yritysverojen alentamista ja Etla vaatisi yritysverojen nostamista tai Pellervo alkaisi puolustelemaan kaupungistumista. Tuollaiset "tulokset" todistaisivat puolueeettomuudesta ja tieteellisyydestä, mutta sitä on turha odottaa.

Syynä on osittain jo taloustieteen luonne. Taloustiede ei ole mitään objektiivista luonnontiedettä, vaan se on yhteiskunnallinen tiede, jota on vaikea erottaa politiikasta ja arvomaailmasta.
 
vierailija
Tänään EVA:n Emmiliina vastusti ärhäkästi yritysten veronkorotuksia A-studiossa.
Ihminen sokeutuu leipätyössään ja on kytketty sidosryhmiinsä. Yksikin väärä sana ja saat etsiä itsellesi uuden työpaikan.
 
vierailija
Veronmaksajien keskusliitto, YLE, monet ministeriöt, kuntayhtymät, terveydenhuollon eri instanssit ja muut keskeiset suuret toimijat ovat vuosikymmenet saaneet elää omaa sisäsiittoista elämäänsä joihin mitkään ulkopuoliset tekijät eivät ole päässeet sisälle. Nyt kun Professori Hiilamo mursi tuon suojamuurin niin reaktiot oli sen mukaisia, eli hypitään miltei seinille kun joku voi kyseenalaistaa Veronmaksajien keskusliiton, Etlan tai Evan toimintaa.
 
vierailija
Etla (Elinkeinoelämän tutkimuslaitos) on kuitenkin Ek:n alainen kokomuksen järjestö ja lobbausväline, näitä on vaikka mitä kaikilla nimet ja esiintulo ikäänkuin ollsivat jotain aateista vapaita, nykyään pitää aina tarkistaa kenen lauluja esittää ja paljonko tuosta maksetaan. Eu:n aikana globalit lobbaajat on yhdistäneet voimiaan, eikä siinä eroa ole juurikaan onko lobbari kokomuksen vaiko sdp:n kirjoilla, tosin elinkeinoelämällä ja suurpääomalla on eniten lobbausrahaa ja veronmaksajat on niin laajan kusetusmonopolin keskellä, jotta jo kun vielä töissä joutuu käymään on harvalla aikaa ottaa totuus selville. Kokomukoissakin on jo vuoikymmenet toimineet johdossa lähetyt kokomuslaiset kts. Siimes. Duunariparoilla on enää liitot, jotka kokoomus on lobbariensa kanssa luvannut tuhota viimeistään tällä hallituksella, siksi yhteenotto on kova. Kokomuksella oli jo ote mutta yhteistyö rahalestojen kanssa kusi, ja Hs johdosta joutui lähtemään tärkeä provokaattori. Hän oli liian räikeä toimija ja tuulista Hs:ssä on ollut operaation ajan. Suomen demarit kusi kentän päälle jo Lipposen ajassa ja ala/kekiluokan riitautus on kokomusblokille tärkein, aseeksi kävi persusuomalaisten joukot, jotka on nöyrempiä kuin Sdp. Sauli selvästi vieläkin kokkare, mutta mies on jo vanhusiässä tunteet näkyy. Hiilamo on yksi niistä harvoista jotka vielä uskaltaa äännellä kokoomussuomessa, seuraajat on vähissä lentomatka parvekeelta lienee Suomessa tulevaisuus vasemmisto statraapille.
 
vierailija
Kun yritysten maksamaa yhteisöveroa alennettiin 10 vuotta sitten peräti 6% niin verotuloja jäi valtiolta saamatta tuolta ajalta, siis 10 vuodelta 24 mrd euroa siis 24 miljardia euroa eli juurikin velkaantumisen kiihdytti tuo tietoinen veropohjan romutus ja tiedettiin mitä siitä seuraa...

Miettikääpä sitä!
 
vierailija
Kokoomuslandia on Suomen tuho niin maan sisäisesti kuin ulkopolitiikaltaankin.

Kehotan nuorta väkeä muuttamaan työnperässä johonkin aitoon länsimaahan.

Suomi on suuri persereikä joka asiassa ja reikä vain suurenee joka vuosi lisää kunnes olemme itäeurooppalainen fasistinen korruptiomaa Baltuan elintasosta lähtien.
 
vierailija
Etlan toimitusjohtajahan se tuossa valehtelee selkeästi, kun Hiilamo ei edes ole Vihreiden puolueen jäsen ja Etlan esittämät talouspoliittiset väitteet verotuksen vaikutuksista eivät kestä tarkempaa tarkastelua. Ne sivuuttavat kokonaan tutkimukset joissa todetaan täsmälleen päinvastaista mitä Etla väittää. Tietenkin sellaista saa ja pitääkin arvostella.
 
vierailija
Etla on kokomuksen pulju ja luotukin "ajatushautomo" periaatteella eli ihan puhdas lobbauslaitos, suoraa lahjontaa ei tietenkään meillä pintaudu näissä koska sitä ei virallisesti Suomessa ilmene. Taitaa muuten "kokoomuksen Sitra" rahoittaa näittä verovaroista samoin kuin miljonäärejä.
 
vierailija
Hiilamon kirjoitus Etlan puolueellisuudesta oli kyllä täyttä asiaa ja toisin kuin Etlan toimitusjohtaja tuossa valehtelee, niin se oli myös erinomaisesti perusteltu selvin esimerkein, jotka jokainen lukija voi itsekin todeta.

Kyllä Etla aivan selvästi ajaa kokoomuslaista oikeistolaista kovan linjan politiikkaa tekemällä tarkoitushakuisesti valikoituja "tutkimuksia" ja jättämällä kokonaan huomioimatta akateemiset tutkimukset jotka kertovat täsmälleen toista mitä Etla väittää.
 
vierailija
Yle: Heikki Hiilamon kolumni: Ryhdyin tutkijaksi, koska hävetti väittää työkseen, että rikkaiden suosiminen auttaa köyhiä
Keskelle talouspolitiikan keskustelua on ponnahtanut vanha tuttu ”vieteriukko”. Se väittää, että rikkaiden suosiminen on tieteellinen välttämättömyys ja hyödyttää köyhiä.

Kolme vuosikymmentä sitten työskentelin muutaman vuoden Veronmaksajain keskusliiton tutkimussihteerinä. Tehtäväni oli laatia mediaa kiinnostavia selvityksiä. Teimme esimerkkiperhelaskelmia verorasituksesta, lisäsimme niihin kulutusverojen vaikutuksen ja kansainvälistä vertailua.

Selvityksestä riippumatta johtopäätös oli aina valmiiksi annettu: veroja pitää laskea.

Laskelmamme saivat paljon mediahuomiota. Kritiikkiä emme saaneet lainkaan.

Juuri vuoteni Veronmaksajain keskusliitossa saivat minut ryhtymään tutkijan uralle. Halusin akateemisten opintojen avulla oppia sellaista tutkimusta, jossa lopputulos ei ole annettu etukäteen.

Silti hävettää vieläkin. Väitimme muun muassa edellä kuvatussa selvityksessä erittäin hatarin perustein, että marginaaliveroprosentin laskeminen maksaisi itse itsensä takaisin. Väite tunnetaan muualtakin. Sen nimi on ”muruja rikkaiden pöydältä” -argumentti.

Argumentin idea on, että kun rikkaiden annetaan rikastua lisää, heidän pöydiltään tippuu niin paljon muruja, että köyhätkin hyötyvät. Kyseessä on siis eräänlainen taloudellisen hyvän valumaefekti (englanniksi trickle down). Ajattelutapa tunnetaan yhtenä uusliberalismin ideologisena kulmakivenä. Sen avulla muun muassa Ronald Reagan ja Margaret Thatcher perustelivat rikkaita suosivia verouudistuksiaan.
 
vierailija
Ja nyt, vuodenvaihteen jälkeen, vieteriukko ponnahti taas kerran esille. Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla julkaisi Suomen pelastuspaketin eli suosituksia hallitukselle. Etlan tutkijat vaativat yritysverotuksen rajua laskemista, suurituloisimpien pääomatuloverotuksen keventämistä ja ylimpien palkkatulojen verotuksen tuntuvaa laskelmista. Tuloeliittien suosimista puolustellaan valikoivilla tutkimusviitteillä.

Meillä toimii Suomen Akatemian alaisuudessa myös Verotutkimuksen huippuyksikkö. Sen tulokset eivät tue Etlan veroehdotuksia. Niin ikään hiljattain yhdeksän Helsingin Sanomien haastattelemaa taloustieteilijää suositti päinvastoin verotuksen kiristämistä julkisen talouden tasapainottamiseksi.

Kolmessa vuosikymmennessä media on vihdoin alkanut tajuta, että Veronmaksajain keskusliitto on enemmän etujärjestö kuin riippumaton tutkimuslaitos. Mutta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos kertoo kotisivuillaan tekevänsä riippumatonta ja soveltavaa taloustieteellistä tutkimusta.

Minusta Etlan verosuositukset ovat valovuoden päässä riippumattomasta tutkimuksesta: kyse on eliitin etujen lobbaamisesta, joka verhotaan tutkimusasiantuntemuksen valepukuun.
 
vierailija
Tänään EVA:n Emmiliina vastusti ärhäkästi yritysten veronkorotuksia A-studiossa.
Ihminen sokeutuu leipätyössään ja on kytketty sidosryhmiinsä. Yksikin väärä sana ja saat etsiä itsellesi uuden työpaikan.
Ja puolusti tietenkin ruoan ALV:n nostoa, joka kohdistuu tasaverona enemmän köyhiin, matalatuloisiin ja tavallisiin duunareihin, suuritulouset taas voittajia tässäkin.
 
vierailija
Trickle down-efekti ei toimi. Rikkaiden tai varakkaiden suosiminen ei hyödytä köyhiä ja pienituloisia millään tavalla. Vanha sanonta raha nai rahaa ja raha tulee rahan luo pitää edelleenkin paikkansa. Rikkaiden suosiminen kiihdyttää entisestään varalliseeden keskittymistä yhä harvemmille ja kasvattaa varallisuuskuilua. Tämä on erityisen räikeästi nähtävissä USA:ssa, jossa kilpailuyhteiskunta on rakennettu rikkaita ja hyvätuloisia suosivaksi ja tuloksena on varallisuuden järkyttävä keskittyminen todella harvoille ja köyhien määrä kasvaa vuodesta toiseen. Suomea ajetaan samaan suuntaan.
 
vierailija
Valitettavasti kansa on saatu uskomaan tähän, että rikkaiden suosiminen kannattaa: vaaleissa näkyy, että muutkin kuin rikkaat äänestävät rikkaiden etua ajavaa puoluetta.
 
vierailija
Hyvä, kun Hiilamo toi esille, mikä tämän hölmöilyn takana on. Tätä oon ihmetellyt, miten menee läpi kun tv:n asiaohjelmiin tuodaan ilta illan jälkeen suurituloisia "asiantuntijoita" kertomaan suurpääoman "totuuksia". Vehtailua! Toivottavasti äänestäjät tajuaa äänestää viisaamman seuraavan eduskunnan.
 
vierailija
Tämän hetken vieteriukko jolla tulonsiirtoja köyhiltä rikkaille perustellaan Suomessa on "oppositio/ay-liike ei ole ehdottanut muutakaan," vaikka ne ovat, useaan kertaan. Mikään pakko ei ole jakaa suurimmille tuloluokille verohelpotuksia. Tieteellistä näyttöä verokertymän kasvamisesta tällöin ei ole, päinvastoin. Silti tätä epätotuutta toistellaan sokeasti ja tuntuu että mediakaan ei siitä heille huomauta.
 
vierailija
Hienoa, Hiilamo! Toivottavasti myös media nostaa tämän jälkeen kunnolla kissan pöydälle, ja saadaan oikeistoideologiaan perustuva hyvinvointiyhteiskunnan alasajo lopetettua. Mutta kun media on pääosin kaupallista ja takana oikeisto-omistus "sen lauluja laulat jonka leipää syöt" jatkuu.
 

Yhteistyössä