Hampaiden tarkistus erityisiltä??

miten on onnistunut??

meidän 5v down pojalta ei ole koskaan saatu edes tarkastettua hampaita. viimeeksi tänään yritettiin ja oli ihan täysi fiasko \|O

onko muilla sama vai onko veeti ainoa vastarannan kiiski tässä asiassa..
 
Keskosen äiti
Hei

Miten tuo nukutuksessa hampaiden hoito sujuu? Kauanko joutuu olemaan .. sairaalassa?

Meillä tehohoidosta on jäänyt niin kovat yliherkkyydet, että kaikki imujen äänet saavat lapsen ihan paniikkiin ja suuhun ei saada koskea ylipäänsä millään. Edes vettä ei voida laskea ilman että lapsi on pienenä myttynä nurkassa peloissaan.

Syömisongelmien vuoksi meillä joudutaan käyttämään paljon makeaa ja välipaloja ja nyt tuo hampaiden kunto pelottaa.
Missä iässä hampaita aletaan tarkastaa ja missä se tapahtuu? Onko siellä osaamista erityislasten hampaiden huollosta?
 
momma
Hei Keskosen äiti! (ja muutkin...)

Minkä ikäinen lapsesi on? Minun lapsellani oli nimittäin vauvana sama ongelma, tietyt äänet pelottivat. Varsinkin vesihana ja esim karkkipussin rapina herättivät syvästäkin unesta, ja olen varma että se johtui pitkästä tehohoitoajasta. Jossain vaiheessa se sitten helpotti (nyt 2,5-vuotias).

Meillä on myös tuo syömisongelma, ja siitä johtuen huoli hampaiden kunnosta. Parissa hampaassa on jotain vauriota, mutta selityksenä voi olla myös alkutaipaleen huono ravitsemus- ym tilanne, joka sattui juuri siihen kohtaan kun ne hampaat kehittyivät ikenessä.

Hammastarkastusten määrä varmaan vaihtelee paikkakunnittain, meilläpäin niitä on 1-vuotiaana ja 3-vuotiaana. Oman yhdistyksen kurssilla sain ohjeen, että ainaskin sydänlasten PITÄÄ päästä hammaslääkärille eikä hoitajalle, koska hoitajan tietämys ei välttämättä riitä hoitoon. Eli itse pitää vaatia oikeanlaista hoitoa. Siitä en sitten osaa sanoa että miten se tarkastus tai hoito käytännössä onnistuu, jos lapsi ei anna koskea suuhun. Iän myötä luultavasti moni asia helpottaa, niinkuin meillä nuo äänipelot.

Nyrkkisääntönä reikiä vastaan olisi max 5 happohyökkäystä päivässä ja harjaus aamuin illoin. Ja ksylitoli ruoan jälkeen.
 
täällä helsingissä olis pitänyt tarkistaa hampaat kunnolla 2v. ei meillä,kun täti joka vuosi on pikkasen avannut suuta ja kommentoinut siihen että hampaat on \|O

en usko että joutuu jäämään sairaalaan jos nukutuksessa hoidetaan hampaat.(ainakin viimeeks kun korvat putkitettiin päiväkirurgisena niin tunnin päästä operaatiosta veeti oli ihan valmis kotiin lähtöön)

meillä ei suostu syomään purkkaa eikä muitakaan "pillereitä" vaikka ois miten hyvän makuista :headwall:
onneksi antaa hampaat pestä

veetillä on kans lääkäri kammo,kun on aika tavalla tutkittu.oli syntymän jälkeen vain 2vkoa tarkkailussa ja siitä ei varmaankaan mitään "kauhuja" ole jäänyt.mutta sydän leikkaus ja 3xkorvat +yksi pieni vahinko,niin nukutettu on monesti.
<br><br>
 
vihervaara
Meillä Janakkalassa ennen koulua normaali ikätarkastukset, katsoivat noin suurpiirteisesti, kun takahampaat oli sileät ja ruskeat narskuttelun jäljiltä. Eskari-iässä siirtyi kouluun Hämeenlinnaan siellä tarkastivat hampaat kunnolla. Oliskohan neiti ollut 4 lk kun olin itse tarkastuksessa mukana avustajan kanssa. Silloin tyttö sai Diapamia rahoittamiseksi, en tiedä oliko siitä hyötyä. Tarkastuksen aluksi hoitaja laittoi hampaiden väliin muovisen pidikkeen (jonka pitäisi pitää suu auki) neiti puri sen solmuun, jonka jälkeen laitettiin metallinen pidike se auttoi. Kaikilta meiltä valui hiki, mutta tarkastus saatiin suoritettua ja saatiin lähete keskussairaalaan hampaiden korjaukseen. Korjaus tehty nukutuksessa 2 kertaa molemmat päiväkirurgiassa. Hyvin onnistui. Ekalla kerralla odotettiin vuosi hoitoon pääsyä, tuli peruutuspaikka iltapäivällä ja seuraavana aamuna lähtö. Tokakerta oli n. 6 kk.
 
yritä antaa fluori- tai xylitol-imeskelytabletti syönnin jälkeen. ja vastaan myös sille joka kommentoi hoitajan osaamista...eihän hoitaja tai lääkärikään väkisin rupea tutkimaan kenenkään hampaita. jos 2-vuotiaasi ei avaa suutaan niin eivät he tietenkään rupea väkipakolla suuta avaamaan.vastuu hampaiden hoidosta on vanhemmilla.
 
\
Alkuperäinen kirjoittaja 27.01.2007 klo 20:39 mää kirjoitti:
yritä antaa fluori- tai xylitol-imeskelytabletti syönnin jälkeen. ja vastaan myös sille joka kommentoi hoitajan osaamista...eihän hoitaja tai lääkärikään väkisin rupea tutkimaan kenenkään hampaita. jos 2-vuotiaasi ei avaa suutaan niin eivät he tietenkään rupea väkipakolla suuta avaamaan.vastuu hampaiden hoidosta on vanhemmilla.
myös ilmeisesti tarkistus vastuu on vanhemmilla kun ei paikallista hammashoitajaa kiinnosta.ja jos ei saa hoitaja tarkistettua niin laittais tietoa eteenpäin eikä kuittais asiaa vaan sillä että puolen vuoden päästä uudestaan.näin on tehty 3vuotta.. ja nyt siis riiti,ja löysinkin oikean hammashoitajan joka hoitaa hommansa.

eikä suostu imeskelytablettejakaan syömään,kaikkea ollaan kokeiltu :eek:
 
keskosen äiti
Hei

Meillä tulee kohta 3v täyteen. Olimme kerran hammashoitajalla tässä jossain vaiheessa (en muista milloin) ja silloin sanoin että vähän harmittaa tuo hampaiden mustuus (raudasta johtuva) mutta ei silloi suuhun edes katsottu.
Hampaiden pesuhan meillä on aika rankkaa puuhaa, mies ottaa lapsen päästä ja raajoista kiinni, minä väännän suuta auki ja yritän harjata hampaita mikäli lapsi ei saa suutaan kiinni jo siinä vaiheessa. Hammasharjat menevät parissa viikossa 'loppuun' kun ne purraan rikki. Hampaitahan ei voi harjata kuin molempien vanhempien pidellessä lasta eli iltaisin. Aamulla toisen lähdettyä töihin on turha kuvitellakaan että päästäis hammaspesua tekemään.

Onneksi näitä xylitol-imeskelypastilleja voi sitten antaa rasiallisen päivässä, se vähän auttaa.

Muutenkin täällä Helsingissä saa hampaat mädäntyä suuhun. Jos isällä tai äidillä ei ole ainoatakaan ehjää hammasta suussa niin eipä se vaikuta lapsen hampaiden hoitoon. Saatika sitten että raskausaikana olisi hampaat huollettu julkisella puolella.
 
mä pääsin raskausaikana (vuosi sitten) kyllä tarkistukseen mutta ei sit muuta.jotain pieniä reikiä sieltä löytyi mutta niille ei mitään tehdä..olenkin siirtynyt yksityiselle.

tuon meidän vanhimman taviksen hampaita kyllä hoidetaan hyvin,siinä ei ole ollut mitään ongelmaa.mutta veetin kohdalla ongelmat tuli juuri tuon tökerön suuhygienistin takia \|O
 
moi.. olettekos kokeilleet yksityiseltä puolelta saada apua? esimerkiksi hammassairaala oralissa on ihmisiä jotka on perehtyneet pelkotiloihin ja toisessa helsinkiläisessä hammaslääkärissä tehdään hoitoja nukutettuina... varmasti voisivat ainakin neuvoa eteenpän, tsemppiä kaikille
 

Yhteistyössä