Haluaako joku oikeasti älvsbytalon, vai onko se aina pelkkä rahakysymys?

  • Viestiketjun aloittaja "Ihmettelen"
  • Ensimmäinen viesti
"Linda"
Me olemme nyt rakentamassa taloa, mutta emme suinkaan älvsbyä. Älvaria mietittiin aluksi juurikin edullisuuden vuoksi.
Älvarin tekniikka on todellakin kivikautista! Omat vanhempani ovat rakentaneet vuonna -94 ja isäni ihmetteli kovasti älvarin tekniikkaa ja sanoi, että jo heidän rakennusaikana tekniikka oli kehittyneempää.

Materiaalit älvareihin ovat todella ala-arvoisia ja muistuttavat kaupungin vuokrarivarien sisustoja. Tämä on toki makuasia ja toisille riittää vaatimattomampikin.

Mitä tuohon ulkonäköön tulee, niin pelkillä ikkunapuilla ei tosiaan taloa saada näyttämään paremmalta, vaan koko laudoitus pitäisi uusia.

Mies laski sitten vähän ja sanoi, että vuosien kuluessa laadukkaampi talo maksaa itsensä takaisin ja älvari tekee päinvastoin.
 
Jaaa
Tämä on kopioutu netistä, mutta tämä samainen rakennuttaja ollut esillä useilla eri foorumeilla.

Kirjeenvaihtoa / tapahtumia Älvsbytalon kanssa:
28.2.2006: Matti ja Maija allekirjoittavat urakkasopimuksen (=talon ja sen pystytyksen osto)

10.3.2006: Älvsbytalo allekirjoittaa sopimuksen:
Talotoimitus viikolla 22/2006 +- 2 viikkoa, sisäänmuutto viimeistään 7 viikkoa
talotoimituksesta.

19.4.2006: Vastaanotettu "Talotoimitus lähestyy" -kirje jossa ilmoitetaan, että sisäänmuuttopäivä on 14.6.2006.

26.5.2006: Talotoimitus ja asennuksen aloitus.

27.5.2006: Ensimmäinen reklamaatio asennusvirheistä, jotka aiheuttivat mm. kantavan lattiapalkin murtumisen. Älvsbytalo ei korjannut murtunutta palkkia eikä vastannut reklamaatioon, mutta muutti muiden taloelementtien asennustapaa seuraavana päivänä. Taloelementtien siirtäminen rullien päällä ja siitä loppusiirto tunkilla hajoittaa talon rakenteita. HUOMIOIKAA kun talojanne asennetaan!!! Kannattaa hankkia omaa bitumihuopakaistaa sokkelin ja talon väliin koska taloelementteihin kiinnitetyt hajoavat siirrossa.

11.6.2006: Reklamaatio asennustyön puutteiden aiheuttamasta vesivahingosta rakenteille. Älvsbytalo ei vastannut reklamaatioon, mutta korjasi osan vahingoista, mutta ei niiden syytä eli huolimattomasti kiinnitettyä aluskatetta.

14.6.2006: Reklamaatio koskien talon keskeneräisyyttä ilmoitettuna sisäänmuuttopäivänä sekä pyyntö ilmoittaa uusi sisäämuuttopäivä. Reklamaatioon ei vastattu.

26.6.2006: Lähetetty uusi reklamaatio jossa pyydetään vastausta aikaisempiin reklamaatioihin, sekä uutta sisäänmuuttopäivää. Soitettu Petri Forsellille ja pyydetty vastaamaan sähköpostiin, että ovat saaneet reklamaation perille.

26.6.2006: Älvsbytalon vastaus reklamaatioviestiin: "Viesti perillä." (14.6. reklamaatio)

26.6.2006: Älvsbytalon oma "lopputarkastus", jonka mukaan talotoimituksessa oli oleellisia puutteita. (Puutteita ei ryhdytty korjaamaan, vaikka loppukesän aikana puhelimessa luvattiin lukuisia kertoja, että asiaan palataan pikaisesti.)

5.9.2006: Uusi katselmus, jossa Älvsbytalon edustaja Petri Forsell ilmoitti, että lopputyöt tehdään viimeistään viikolla 37/2006 (11.-16.9.2006). Tarkempi aika luvattiin ilmoittaa 7.9.2006. Mitään ilmoitusta ei tullut 8.11.2006 mennessä.

8.11.2006: Kirje Älvsbytalolle urakkatoimituksen puutteista.

17.11.2006: Toinen kirje Älvsbytalolle samoista puutteista. Sisälsi myös ilmoituksen, että "Ostajilla on oikeus pidättyä maksusta puutteiden ja virheiden sekä viivästyssakon osalta. Kohteen taloudellinen loppuselvitys voidaan pitää vasta, kun talo on valmis."

18.12.2006: Kolmas kirje Älvsbytalolle samoista puutteista, koska mitään vastauksia ei aiempiin kirjeisiin saatu. Sama kirje lähetettiin ruotsiksi käännettynä 3.1.2007 Älvsbytalon toimitusjohtajalle Ruotsiin.

11.1.2007: Kirje Älvsbytalolta Ruotsista, jossa vakuutetaan, että asiat hoidetaan kuntoon sopimuksen mukaan. Joka oli ensimmäinen virallinen vastaus urakoitsijalta.

15.3.2007 Älvsbytalon puolesta tilattu hometarkastus, jossa todetaan, että yläkerta ja autotalli ovat aivan homeessa ja otetaan näytteet homeesta. Tuloksia homeesta ei toimitettu tilaajalle koskaan, vaikka niin luvattiin. Home aiheutunut taloelementtien huolimattomasta suojauksesta kuljetuksen ja varastoinnin aikana.

16.3.2007: Älvsbytalon puolesta korjataan ullakon homevaurioita, jotka aiheutuivat rakennustarvikkeiden kastumisesta rakennusaikana sekä aluskatteen huolimattomasta asennuksesta aiheutuneesta vesivahingosta. Myös aluskateasennuksen virheitä korjataan sekä asennetaan rakennusluvan edellyttämät kattorakenteiden vinotuet.

27.- 30.3. 2007:
Autotalli "korjataan". Autotalli asennettiin virheellisesti vinoon, jonka seurauksena autotallin kaksi kulmaa oli auki ja autotalli kallellaan. Samalla puretaan talotoimitukseen kuuluneen autotallin sisäverhous ja eristeet, jotka kastuivat ennen asennusta virheellisen varastoinnin takia (=jätettiin ilman suojaa ulos sateeseen). Korjataan loput aluskateasennuksen virheet. Jälkeenpäin todetaan että luvattu korjaus on ollut vaan silmän lumetta. Elementtejä ei ole oikaistu vaan raot peitetty leveämmällä laudalla.

14.-15.6.2007:
Älvsbytalon asentajat korjaavat murtuneen lattiapalkin ja korjaavat väärin asennettuja astin- ja ikkunapeltejä. Sopimuksen mukaista lopputarkastusta ei tehdä .

29.6.2007: Älvsbytalo lähettää maksukehotuksen urakan loppusummasta, joka on 10 % koko talotoimituksesta.

24.8.2007: Kirje Älvsbytalon asioita hoitavalle asianajotoimistolle (Paul Henriksson ky, Tornio), jossa kerrataan kirjeenvaihto ja tapahtumat sekä ilmoitetaan, että tilaajalle on toimituksen puutteista ja viivästyksestä aiheutunut viivästyssakon ylittäviä taloudellisia vahinkoja ja ehdotetaan sovintoratkaisua. Älvsbytalo tai sen edustaja ei vastaa kirjeeseen.

16.10.2007: Älvsbytalon edustaja (Asianajotoimisto Paul Henriksson, Tornio) laittaa vireille velkomusasian Helsingin käräjäoikeuteen urakkasopimuksen suoritusrikkomuksesta. Älvsbytalon vaatimuksen mukaan talo on toimitettu alkuperäisen sopimuksen mukaisesti ja vaatii loppusummaa viivästyskorkoineen ilmoitetusta alkuperäisestä sisäänmuuttopäivästä (14.6.2006) lukien.

30.10.2007: Koitimme ottaa yhteyttä Älvsbytalon rakennuspuoleen (Anne Naskali-Forsmann), mutta meidän puheluihimme ei vastattu. Sitten keskustelimme Älvsbytalon asianajajan kanssa ja hän ilmoitti että rakennuspuoli oli kertonut hänelle että asiasta ei neuvotella ja että heidän mukaan talo on toimitettu kuten on sovittu. Tämän jälkeen soitimme Älvsbytalon toimitusjohtajalle ja hän ilmoitti halukkuutensa neuvottelulle ja sanoi kertovansa asian eteenpäin rakennuspuolelle.

1.11.2007: Soitto Älvsbytalon toimitusjohtajalle kysyäksemme missä mennään neuvotteluiden suhteen. Hän sanoi että oli kertonut asian eteenpäin ja ihmetteli miksi meihin ei oltu yhteydessä ja toisti että kyllä heidän intresseissä on neuvotella asiasta. Sanoi perehtyvänsä asiaan ja palaavansa.

12.11.2007: Soitto uudelleen toimitusjohtajalle kun hänestä ei ole kuulunut. Ilmoittaa puhelimessa että on keskustellut rakennuspuolen kanssa asiasta ja saanut heiltä vastauksen että asiasta ei neuvotella ja että talo on toimitettu niin kun on sovittu. Sanoi myös että voimme sopia vieläkin asioista ja kysyimme siihen että pitääkö meidän mennä oikeuteen asti sopimaan, emmekö voi istua yhdessä pöydän ääreen ja sopia asia. Se ei onnistunut vaan toimitusjohtaja pesi kätensä asiasta ja viittasi vaan että hän luottaa rakennuspuolen päätökseen asiasta. Hän väitti myös että kyllä heidän ihmiset vastaa puhelimiin ja ei meitä pakoilla. Soitin välittömästi rakennuspuolelle ja yllätys yllätys ei vastattu eikä soitettu takaisin kuten aikaisemminkaan.

Tapahtuneeseen liittyviä yleisiä huomioita
Älvsbytalon yhteyshenkilöitä on yritetty saada kiinni useampaan kertaa puhelimitse ja välillä saatu niin että on soitettu eri numeroista, koska omiin numeroihimme ei olla vastattu. Älvbytalon uusi edustaja ilmoitti että asiakkaan allekirjoitusta ei vaadita luovutuspöytäkirjaan ja luovutus on tapahtunut silloin kun "lopputarkastus" on pidetty (26.6.2006) jossa Risto Vuori sanoi että sopimus on kaksipuoleinen, että kun kirjoitamme nimet paperiin niin he sitoutuvat korjaamaan kaikki listaan merkityt puutteet. Kieltäydyimme kirjoittamasta nimiä pöytäkirjaan koska sopimuksessamme sanotaan että olemme velvollisia maksamaan loppusumman 10% talotoimituksesta kun vastaanotamme talon. Seuraavan kerran Älvsbytalon asennusmiehet tulivat 15.3. 2007 tekemään korjauksia pitkän tavoittelun jälkeen.
Emme ole saaneet tähän päiväänkään mennessä uutta sisäänmuuttopäivää, emmekä ole voineet siksi ottaa taloa käyttöön. Olemme pyytäneet uutta sisäänmuuttopäivää suullisesti sekä kirjallisesti useaan kertaan Älvsbytalon edustajilta alkaen 14.6.2006. Yläkerran sekä autotallin homehtumisesta vaurioituneen omaisuutemme menetyksistä emme ole esittäneet vielä vaatimuksia. Olemme säilyttäneet tavaroitamme talossa ylimääräisten kulujen välttämiseksi.

Yhteenveto tapahtumista
Älvsbytalo on ensimmäisestä reklamaatiosta lähtien ollut koko ajan tietoinen toimituksen puutteista ja virheistä. Reklamaatioihin ei kuitenkaan ole asianmukaisesti vastattu. Tiedusteltaessa puhelimitse Älvsbytalon edustajilta virheiden korjaamisesta, ovat vastaukset aina olleet samanlaisia: "palaamme asiaan pikaisesti". Joitakin pikku korjauksia on silloin tällöin tehty, mutta oleelliset rakenteelliset korjaukset on tehty vasta kevään - alkukesän 2007 aikana, joiden seurauksena talo on ollut rakenteellisesti luovutuskunnossa tasan vuoden myöhässä ilmoitetusta sisäänmuuttopäivästä.
Älvsbytalon laiminlyöntien ja asennusvirheiden takia tilaajalle on aiheutunut huomattavasti ylimääräisiä kustannuksia ja vaivaa .
 
lissäää
http://www.taloussanomat.fi/asuminen/2010/08/16/al-talotehdas-salaili-kotiensa-homeongelmaa/201011287/310

http://www.kirkkojakaupunki.fi/arkisto/paakirjoitus-ja-kolumnit/2743/
 
Älvsby on ainut talovalmistaja, joissa talot tehdään käytännössä valmiiksi tehtaalla. Avaimet käteen talojahan on nykyään lähes jokaisella talovalmistajalla.
Mä en luottaisi yhtään siihen, että talo tosiaan KULJETETAAN REKALLA paikalla lähes valmiina.
Esim. kannustalojen, simonsin, sievitalojen yms avaimet käteen talot rakennetaan paikanpäällä ja rakennusaikaa 6-10kk muilla valmistajilla.

Materiaalit, tekniikka, ulkonäkö yms kusee älviksella.
 
"vieras"
Katsoin mielenkiinnosta älvsbytalojen "halpoja" hintoja ja laskin että meille älvsbytalo olisi tullut jopa pikkasen kalliimmaksi kuin se, että rakennutettiin pitkästä avaimet käteen talo :eek: Ja on kuitenkin ihan laadukkaat materiaalit verrattuna älvsbyyn...
 
Miten niin "pelkkä" rahakysymys? Eiköhän se budjetti ole yksi tärkeimmistä asioista rakentamisessa, ellei sitten ole ökyrikas tai halua ylivelkaantua.

Meillä on Älvsby vakavasti harkinnassa, koska sukulaisilla on älväreitä ja he ovat oikein tyytyväisiä. Pienet lämmityskustannukset ja tilaa asua. Ja jälleenmyynti näkyy olevan helppoa: täällä on 4h+k Lammi-kivitalo, hinta hiukan alle 300 000 euroa, ollut myynnissä lähes vuoden, kun taas tuttavan samanikäinen Älvsby Kalevatar 7h+k meni reilun 250 000 euron hintaan kaupaksi parissa viikossa. Voi vain miettiä kumman jälleenmyyntiarvokin on parempi...
 
"Vieras"
Ekan kerran elämässäni kävin Älvsbytalon sivuilla, ihan kivan näköisiä oli ja hyviä simppeleitä pohjaratkaisuja, esim. Kuutar, Melatar. Tupa pitää talossa olla.
 
"vieras"
Miten niin "pelkkä" rahakysymys? Eiköhän se budjetti ole yksi tärkeimmistä asioista rakentamisessa, ellei sitten ole ökyrikas tai halua ylivelkaantua.

Meillä on Älvsby vakavasti harkinnassa, koska sukulaisilla on älväreitä ja he ovat oikein tyytyväisiä. Pienet lämmityskustannukset ja tilaa asua. Ja jälleenmyynti näkyy olevan helppoa: täällä on 4h+k Lammi-kivitalo, hinta hiukan alle 300 000 euroa, ollut myynnissä lähes vuoden, kun taas tuttavan samanikäinen Älvsby Kalevatar 7h+k meni reilun 250 000 euron hintaan kaupaksi parissa viikossa. Voi vain miettiä kumman jälleenmyyntiarvokin on parempi...
Lue oikeasti noita juttuja äläkä osta sitä taloa..onhan noissa todennäköisesti kokoeroakin noissa sun mainitsemissa taloissa. Ja vaikea verrata kahta noin erilaista ja vetää johtopäätöksiä. Täällä ei älvsbytalot mene millään. Olen vuosia seurannut asuntomarkkinoita. Yksikin älvsby ollut yli vuoden myynnissä. Uudehko ja todella isolla tontilla, hintaa 159000 euroa mutta ei mene ei..toisen älvsbyn hinta tippui 50000 euroa ennen kuin meni.
 
Maketsu
Tänään puhuttiin töissä autoista. Kun jostakin merkistä tulee puhe, niin kummasti kaikille on aina kymmenen taksikuskikaveria ja koko suku täynnä katsastusmiehiä, joilla juuri varma tieto siiten mitän X auto on niin huono, että moottorit räjähtelee ja ihmiset halvaantuu avatessaan auton oven.
Toinen puoli taas tuntee ne kaksisataa naapuria joille juuri sattunut niin että...


Eli nämä "naapurin lammikivitaloa myytiin kymmenen vuotta ja lähti eurolla ja toisen naapurin älvari myytiin minuutissa miljoonalla" jutt menevät samaan höpönassujen roskakoriin.

Meillä on älvarin kalevatar. Pikkuvikoja ollut, mutta ei suurempia. Edustaja sanoi itsekin, että älvareiden jälleenmyyntiarvo on huono. Materiaalit ovat halpoja ja tylsiä, mutta kelpaa meille.

Perustalo ja ihan ok.
 
"Heidi"
Me mietimme joskus älvaria ihan vain sen hinnan takia. Halpa hinta houkuttuteli. Älvarissa ei kuitenkaan (MEILLE) ollut mitään, mistä oltaisiin pidetty. Lopulta ajatus älvarista sitten hiipui pois, koska talossa ei ollut missään muotoa sitä jotain, mistä me olisimme pitäneet.
Mutta tämä on vain meidän makumme ja varmasti monella muulla on taas erilainen maku.
Sama juttu meillä. Lopulta ostimme valmiin talon. Sen olemme nyt remontoineet mieleiseksemme. Olen tyytyväinen tähän ratkaisuus.
 
"anonyymi"
Meille se olisi ollut rahallisesti pakko. Täällä päin on todella vaikeaa saada omakotitalo keskustan alueelta, jonka hinta olisii a. alle 300t b. ei ihan täydellisen remontin tarpeessa.
Me asutaan maaseudulla. Tontit täällä eivät vielä hirveitä maksa, vaikka kyllä niilläkin toki hintaa alkaa olla.
Meillä olisi ollut mahdollisuus taloudellisesti saada tontti+älvari. Mies löysi sitten netistä paljon keskusteluita ja artikkeileita siitä, miten älvareissa on todella paljon rakennusvirheitä ja miten paljon älvarin rakennuttajat juovuat reklamoimaan. Eli ko. talofirma on aika huonossa maineessa.

Mä itse taas mietin, että haluanko oikeasti omakotitalon, joka muistuttaa ulkoapäin puuhökkeliä. Älvarissa se ulkolaudoitus on sellaista ohutta rimatyyppistä, helmalaudat puuttuu, ikkunoiden koristelaudat puuttuvat, kuistit ovat onnettoman pieniä, ikkunoita VÄHÄN, terasseja ei valmiiksi, tasan yksi ovimallivaihtoehto keittiöön, joka on ihan samanlainen, mitä 90l vuokra-asunnoissa. Muovimatot kylppäriin, halvat sisäovet jne. Tekniikka älvsbytaloissa on ihan kivikautista.

Me asutaan siis edelleen rivarissamme ja säästämme rahaa. Haaveissa suunnitella itse talo joskus.
 
"Nisu"
Älvareissa on todella vähän ikkunoita. Netissä kun katselee niitä talomalleja, niin ne on ihan koomisi monet, kun ei seinällä välttämättä yhtäkään ikkunaa. Ikkunoita saa varmaan lisää lisähintaan.
 
"Kirsi"
Meillä oli rahasta kiinni. Nyt kaduttaa todella paljon :(. Ei tässä talossa varsinaisesti mitään suurempaa vikaa ole ollut. Ruma kuin synti ja tosiaan tekniikka 80-lukuista.
 
kauriinakin
" isäni ihmetteli kovasti älvarin tekniikkaa ja sanoi, että jo heidän rakennusaikana tekniikka oli kehittyneempää"

Niben talteenottava lämmitysjärjestelmä 2013 mallia, tuskin löytyy isäs 94 talosta.
Vesikalusteet 2011 vuodelta. ei 1994.
Tapetit ja laminaatit 2012-13 kirjoista, ei 1994 .

Isäs on varmaan jo aika vanha ukkeli.
 
Nakkisormi
" isäni ihmetteli kovasti älvarin tekniikkaa ja sanoi, että jo heidän rakennusaikana tekniikka oli kehittyneempää"

Niben talteenottava lämmitysjärjestelmä 2013 mallia, tuskin löytyy isäs 94 talosta.
Vesikalusteet 2011 vuodelta. ei 1994.
Tapetit ja laminaatit 2012-13 kirjoista, ei 1994 .

Isäs on varmaan jo aika vanha ukkeli.
Mitä merkitystä sillä on, minä vuonna joku tapettikirja on ilmestynyt? Samanlaista talteenottavaa lämmitysjärjestelmää on käytetty jo 20-vuotta, jos ei jopa 30v. Vesikalusteiden tiiviys, matskut ovat olleet käytössä jo 80-luvulla. Laminaattia laitettiin taloihin jo 90-luvulla.

Ei se, että joku auto on vuosimallia 2013 poista sitä tosiasiaa, että samalla varustelulla olisi saanut autoja jo vuonna -99.
 
"Maija"
Kyllä se oli meille ainakin ihan rahakysymys. Olisimme halunneet alunperin kastellin kartanomallin talon, sievitalon tai kannustalon latomallin. Omat rahat+lainalupaus, niin olisi jäänyt lähes 100 tonttua puuttumaan.
Älvariin riitti rahat. Olemme kyllä olleet oikeasti tyytyväisiä ja älvari ei todellakaan ole niin surkea, kuin luullaan.
 
Varmasti on rahakysymys, mutta rahakysymys voi olla monella eri tapaa. Osa rakennuttaa älvarin, koska ei ole rahaa rakennuttaa muuta ja laina ei riitä muuhun. Älvarilla saa isohkonkin talon aika edulliseen hintaan.

Osalla olisi varaa rakennuttaa vaikka minkälainen linna, mutta toiset eivät halua laittaa taloon X summaa enempää. Löytyy tuttavapiiristäni pariskunta, joilla on isot tulot ja vain yksi lapsi ja varakkaat lähtökohdat. He rakennuttivat silti älvarin. Perustelivat, että ei ole mitään järkeä laittaa taloon niin paljon rahaa ja kauhistelivat jostain syystä monien talojen hintoja.
 

Yhteistyössä