EU:n mokailu koronarokotteen suhteen jatkuu

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
HS:

19:56 Sonja Parkkinen, toimittaja
Reutersin tiedot: Astra Zeneca toimittaa EU:lle huhti-kesäkuussa alle puolet luvatuista rokoteannoksista
Lääkeyhtiö Astra Zeneca pystyy toimittamaan alle puolet koronavirusrokotteista, jotka se on luvannut EU:lle toisen vuosineljänneksen eli huhti-kesäkuun aikana.
Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters, joka on haastatellut EU:ssa työskentelevää ja neuvotteluissa mukana olevaa lähdettä.
Lähteen mukaan Astra Zeneca on kertonut EU:lle, että se toimittaisi huhti-kesäkuun aikana vain 90 miljoonaa rokoteannosta.
Alun perin määrän piti olla 180 miljoonaa annosta. Tämän pohjalta EU on myös aiemmin arvioinut, että 70 prosenttia aikuisista saataisiin rokotettua kesään mennessä.
"Koska teemme paljon töitä kasvattaaksemme tuotantoa EU:lle ja hyödyntääksemme globaalia tuotantoa, olemme toiveikkaita, että saisimme toimituksemme vastaamaan paremmin ennakkosopimusten määriä", Astra Zenecan edustaja kommentoi Reutersille.
Kyseisistä toimitusviivästyksistä ei ole kerrottu aiemmin. On epäselvää, miten tuoreet tiedot vaikuttavat esimerkiksi Suomen rokotustavoitteisiin.
Astra Zeneca on kamppaillut toimitusvaikeuksien kanssa jo ensimmäisen vuosineljänneksen aikana, mikä on hidastanut EU-maiden rokotuksia.
Yhtiön piti toimittaa 90 miljoonaa rokoteannosta tammi-maaliskuussa, mutta määrä on jäämässä 40 miljoonaan.
Kesäkuun loppuun mennessä EU-mailla piti olla käytössään 300 miljoonaa rokoteannosta alkuperäisten sopimusten mukaan. Uusimpien tietojen valossa todellinen määrä on noin 130 miljoonaa.
Reutersin näkemän Saksan terveysministeriön muistion mukaan Astra Zeneca ennustaa saavansa ennakkosopimusten lupaamat rokoteannokset toimitettua syyskuun loppuun mennessä eli kolmannen vuosineljänneksen aikana.
Jos yhtiö pystyisi kasvattamaan tuotantoaan kolmannella vuosineljänneksellä eli heinä-syyskuun aikana, se voisi helpottaa EU:n tavoitetta rokottaa 70 prosenttia aikuisista kesän loppuun mennessä.
"Tuotantotavoitteisiin pääseminen kolmannella vuosineljänneksellä voi olla epärealistista", arvioi Reutersin haastattelema EU-lähde ja muistuttaa, että yhtiön lupaama rokoteannosten määrä on muuttunut useita kertoja.
Myös lääkeyhtiöt Moderna ja Pfizer ovat kärsineet viivästyksistä EU:lle toimitettavissa rokoteannoksissa
 

Yhteistyössä