Ensimmäistä kertaa äitinä

Vankalla vuoden mittaisella äitiyskokemuksella kerään tähän asioita, joita itse olisin halunnut tietää tai jotka huomasin poikkeavan ennakkokäsityksistäni tai huomasin helpottavan elämää ensimmäisen lapsen kanssa.

Tämä on täysin omaan subjektiivisen näkemykseni mukainen - kaikki ei välttämättä sovi juuri sinulle.

1. Nauti loppuraskaudesta, siitä kun olet vielä yhtenä kappaleena ja molemmat kädet ovat vapaana.

1,5. Syö maitohappobakteereja ja kalaöljykapseleita loppuraskauden ja imetyksen ajan. Niillä on todistettu olevan vaikutusta lapsen allergioiden ja atopian ehkäisyssä.

2. Jos olet suunnitellut tekeväsi jotain ennen synnytystä (esim. sisustaa lastenhuone), tee se. Synnytyksen jälkeen et välttämättä jaksa tai ehdi tehdä enää mitään muuta kuin hoitaa vauvaa.

2,1. Jos sukulaisesi tai ystäväsi ovat kaukana, yritä luoda jotain sosiaalisia kontakteja lähistöltä jo ennen synnytystä. Tulet varmasti jossain vaiheessa kaipaamaan muutakin seuraa kuin vauvasi ja miehesi. Jossain vaiheessa tarvitset ehkä lastenvahtiakin.

3. Harrasta liikuntaa omien tuntemustesi mukaan ihan loppuun asti. Synnytyksestä toipuminen on helpompaa, jos olet fyysisesti kunnossa. Mikään superfit ei tietenkään tarvitse olla, pieni päivittäinen kävelylenkki riittää.

4. Synnytystä on ihan turha pelätä. Mieti kaikkia niitä onnistuneita synnytyksiä, joita on tarvittu sinun ja miehesi olemassaoloon - teidän syntymänne, vanhempienne syntymä, isovanhempienne syntymä, isoisovanhempienne syntymä, jne. aina "Aatamiin ja Eevaan asti".

5. Synnytyksessä kuuntele itseäsi ja omia tuntemuksiasi. Kerro toiveesi ja tuntemuksesi ääneen, vaadi, jos siltä tuntuu! Liian tarkka suunnittelu on kuitenkin turhaa, koska, kuten myöhemmin tulet huomaamaan, hetki kerrallaan eläminen on tärkeä taito.

6. Pieni vauva ei tarvi muuta kuin lämpöä, läheisyyttä ja tissiä. Leluja tulee ihan riittävästi mummeilta, kummeilta ja muilta, eikä vauva niistä piittaa vielä pitkään aikaan.

7. Imetystä on ihan turha jännittää etukäteen. Se on maailman toiseksi luonnollisin asia heti synnytyksen jälkeen. Pyydä sairaalassa opastusta oikeasta imuotteesta ja asennoista yms. Kunhan maito lähtee nousemaan, pidä huolta rinnoistasi, pidä ne lämpimänä ja syö hyvin kunnon ruokaa. Maidon tulo ei lakkaa itsestään ilman syytä, jos vauva saa olla tissillä niin paljon kuin haluaa.

8. Jos imetys ei kuitenkaan lähde sujumaan, älä murehdi. Mieti kaikkia niitä miljoonia tsiljoonia lapsia, jotka ovat syystä tai toisesta saaneet pelkästään korviketta.

9. Hanki iso pakastin ja lataa se täyteen valmista ruokaa. Jos miehesi, äitisi, anoppisi tai joku muu ei ole laittamassa sinulle ruokaa joka päivä, voi olla, että elät pelkällä naposteltavalla. Silloin vauvakilot jäävät helpommin vyötärölle ja imetys saattaa epäonnistua siitä syystä, että oma ravitsemuksesi on retuperällä.

10. Pieni vauva on vaativa ja sitova. Vaikka tämä tuntuu ehkä itsestäänselvyydeltä, ei sitä välttämättä tajua ennen kuin sen itse kokee. Tuskin olet koskaan aikaisemmin kokenut mitään niin sitovaa. Aina voit kuitenkin ajatella, että vauva kasvaa joka hetki ja elämä helpottuu.

11. Voi olla, että vauva nukahtaa vain tissille ja nukkuu vain sylissä. Siksi neuvo "nuku silloin kuin vauvakin nukkuu" voi kuulostaa todella typerältä - miten ihmeessä voi nukkua, kun juuri kun saa nukkuvan vauvan sylistään omaan sänkyynsä ja ehtii itse oikaista pitkäkseen, vauva herääkin. Silti, aina kun on mahdollisuus, kannattaa levätä. Tämäkin vaihe menee ohi ja vauva alkaa nukkua pidempiä unia.

11,5. Jos vauva nukkuu yöt huonosti ja olet itse väsynyt päivisin, älä luo itsellesi turhia paineita ilmoittautumalla kerhoihin tai äitiryhmiin tai muihin vastaaviin. Nauti siitä, että saat nukkua päiväunet vauvan kanssa!

11,75. Vauva voi nukkua päiväunet vallan mainiosti äidin vieressä sängylläkin, vaunupäikkärit pihalla vaunuissa ovat vain yksi vaihtoehto (vaikka Suomessa se tuntuu olevan melkeinpä laki...).

11,875. Yritä käydä joka päivä vauvan kanssa kärrylenkillä; se auttaa ennen kaikkea sinua palautumaan synnytyksestä, eikä haittaa vaikka vauva nukahtaa samalla. Se voi jopa olla päivän ainoa hetki, jolloin vauva on hiljaa eikä sylissäsi.

12. Vaikka sinulla olisi maailman ihanin mies, joka tuntuu olevan aivan fantastinen isähahmo, voi tilanne muuttua kun vauva tulee ja muutos realisoituu isällekin. Suurin osa eroista tulee alle puolivuotiaiden lasten vanhemmille. Väsymys yhdistettynä valtavaan elämänmuutokseen ei ole helppoa kenellekään. Jos parisuhteessa tulee ryppyjä, menkää ajoissa perheterapiaan tms. Neuvolassa kannattaa asia ottaa rohkeasti puheeksi, jos et tiedä mistä muualta saada apua.

13. Neuvolassa kannattaa ottaa rohkeasti puheeksi kaikki mikä askarruttaa. Neuvolassa ei pidä näytellä urheaa ja täydellistä äitiä, jos oikeasti kaikki on päin persettä. Neuvola on sitä varten olemassa, että lapsilla ja perheillä olisi hyvä olla.

14. Neuvola on neuvola, ei ylin tuomioistuin, vaikka joskus siltä ehkä tuntuukin. Kannattaa muistaa, että neuvolan täti ei välttämättä tunne sinua, perhettäsi ja kaikkia asiaan vaikuttavia taustoja, eikä välttämättä ehdi niihin paneutua, joten neuvot ovat yleisluontoisia eikä kaikkia sanomisia kannata ottaa henkilökohtaisina moitteina.

15. Ensimmäisenä ikävuotenaan ihminen on kaikista lähimpänä eläintä. Tällä tarkoitan sitä, että vauvan oleminen, kasvu ja kehitys on pitkälle automaattista ja itsesäätelevää, vaistonvaraista. Näin ollen: lapsi tietää itse kuinka paljon nukkua ja kuinka paljon syödä.

16. Edellisestä johtuen on turha murehtia lapsen nukkumisesta ja syömisestä, jos lapsi hereillä ollessaan on virkeä ja kasvaa normaalisti. Eihän eläimetkään kellosta katso miten kauan pentujen pitäisi nukkua tai olla rinnalla!

17. Vaikka alusta asti menisikin vauvantahtiin, eli antaa vauvan syödä silloin kun haluaa ja olla tissillä niin pitkään kuin haluaa ja antaa vauvan nukkua silloin kun nukuttaa, vauva oppii kyllä aikanaan säännöllisen päivärytmin, nukahtamaan omaan sänkyynsä ja syömään.

18. Vauva ei elä kellon mukaan. Vauva ei yleensäkään elä minkään ohjekirjan, aikataulun, sääntöjen tms. mukaan. Vauvan kanssa on elettävä päivä kerrallaan ja katsottava mitä seuraava tuo tullessaan.

19. Edelliseen liittyen, vauvan oleminen ja käytös muuttuu jatkuvasti. Yhtenä päivänä voit olla huolissasi ummetuksesta, toisena päivänä kakkaa tuuttaa tunnin välein vaipan täydeltä. Heti kun ehdit huolestua jostain toden teolla, tapahtuu joku muutos etkä enää edes muista mistä olit huolissasi.

20. Edelliseen liittyen, jos lapsi on hereillä ollessaan virkeä, kasvaa hyvin ja näyttää normaalilta, niin todennäköisesti hän on täysin terve. Suinpäin ei kannata panikoitua ja rynnätä lääkäriin, vaikka kakka vihertääkin. Aina voi kysellä kaksplus-palstalta, onko muiden vauvoilla olllut samanlaista...
;)

21. Sylivauvoja sanotaan sylivauvoiksi, koska vauvat viihtyvät paljon sylissä ja se on niille maailman paras paikka. Joillakin tuntuu olevan kova kiire saada lapsi istumaan, seisomaan, kävelemään, syömään kiinteitä, leikkimään leluilla jne. jne. Muista kuitenkin taas, että erityisesti ensimmäisenä vuonna vauva kehittyy aivan omaan tahtiinsa, etkä sinä voi juurikaan vaikuttaa siihen milloin vauva oppii jonkun taidon muuten kuin antamalle hänelle riittävästi lämpöä, läheisyyttä, tissiä ja unirauhaa.

22. Pitkässä juoksussa sillä, milloin vauva oppi seisomaan, kävelemään, puhumaan tai muuta vastaavaa ei ole mitään merkitystä. Vain sillä on merkitystä, mitä lapsi ja myöhemmin aikuinen noilla oppimillansa taidoilla tekee.

23. Vauva oppii ehkä yllättävänkin varhain ymmärtämään läheistensä äänensävyjä ja puhettakin. Vauva tarvii turvallisuutta ja tunnetta siitä, että hänen tarpeisiinsa vastataan.

24. Vaikka kiinteiden ruokien aloitusikä on Suomessa määritelty 4-6 kk, ovat vauvat yksilöllisiä. Lapsesta kyllä huomaa milloin hän on valmis kiinteille; lapsi on kiinnostunut toisten syömisestä ja haluaa esim. tutkia lähemmin äidin kädessä olevaa leipää.

25. Jos ruokien aloitus ei onnistu, voi pitää ihan hyvin taukoa ja kokeilla parin viikon päästä uudestaan. Kaikki lapset oppivat aikanaan syömään muutakin kuin maitoa.

26. Jos olet täysimettänyt 6 kk asti, ei ole mitään syytä, miksi maistattaisit vain yhtä ruokaa kerrallaan viikon välein uutta makua lisäten. Huomaat kyllä vauvasta mitä tahtia hän haluaa uusiin makuihin tutustua. Oletusarvo pitää olla, että lapsella ei ole allergioita (varsinkin jos olet noudattanu neuvoa maitohappobakteereista ja kalöljystä ;) )

27. Ensimmäinen ero lapsesta voi olla vaikea. Hyvin se kuitenkin menee! Muista, että lapsenkin kannalta on parempi, että äiti saa välillä "lomaa".

28. Älä omi vauvaa. Vaikka sinusta tuntuisi pahalta antaa vauva muiden hoitoon, se voi olla hyväksi sekä itsellesi että vauvalle. Vauva ei traumatisoidu vaikka olisi jopa yön erossa äidistään, mutta vauva voi traumatisoitua, jos väsynyt äiti tekee lapselleen pahaa.

29. Onnellinen äitiys ei ole itsestäänselvyys. Voit välillä tuntea jopa vihaa omaa lastasi kohtaan. Äärimmäisessä väsymyksessä muista, että vauva kasvaa koko ajan ja seuraava päivä on aina yksi päivä eteenpäin. Jos pelkäät tekeväsi lapselle jotain pahaa (tai jopa teet), pyydä apua! Erilaisia päivystäviä puhelimia yms. löytyy vaikka nettihaulla.

30. Nauti äitiydestäsi. Välillä se voi olla vaikeaa, mutta sitten tulee myös niitä hetkiä, joiden vuoksi tekisi mitä vain. Ensimmäiset hymyt, ensimmäiset sanat, ensimmäiset askeleet... Lapsi todellakin kasvaa äkkiä! Jos äitiys olisi niin kamalaa, miltä se ajoittain ehkä tuntuu, ei kellään olisi yhtä lasta enempää... ;)

31. Vauva on sitova. Sitä ei voi koskaan korostaa liikaa... Jossain oppaassa oli ohje "Äitiys on maraton, ei pikamatka". Maratonkin on liian "lievästi" sanottu; maraton sentään loppuu joskus, äitiys jatkuu ikuisesti.
 
Peesi! Kohtaan 11 lisään että mikäli vauva nukkuu vaan sylissä niin imetystyyny on kätevä apu. Itse nukuin monta kertaa mukavassa nojatuolissa samalla kun vauva söi ja otti torkkuja. Ei päässyt tyynysyvennyksestä mihinkään ja itse sai lepoa.
 
Vielä tällanen lisäys koko tuohon listaan.
Vaikka on olemassa ohjeita, kirjoja, muitakin vauvoja jne. niin kaikki ovat yksilöitä. Jokainen vauva toimii omalla laillaan siinä miten syö, nukkuu jne, tai sitten ei nuku jne...Uudelle äidille voi luoda koviakin paineita ja syyllisyyttä tulemalla kertomaan miten meidänkin vauva nukkui kun vaan panin nukkumaan ja olin viisas kun en antanut nukkua sylissä jne...Yhdenkään lapsen en tiedä menneen pilalle siitä että on ajateltu lasta ja menty sen mukaan mikä toimii. Ei pienen tarvitse osata, aikaa on kyllä oppia ja yksi tekee sen aikasemmin kun toinen.
 
Joo väsymys on kyllä aika paha...

Mummo joskus sano jotain siihen tapaan että palkinto lapsista tulee sitten kun on lastenlapsia eli ei oo niin suurta vastuuta, mutta iloa sitäkin enemmän. Aika hyvin sanottu...
 
Hyvä lista.
Ainoastaan tohon kohtaan 26 allergioista toteaisin että jos vanhemmilla on allergioita (tai on ollut vauvana) niin silloin kannattaa olla vähän varpaillaan noitten allergioitten kanssa. Eli ei tsiljoonaa uutta ruoka-ainetta kerralla, ja kannattaa tarkkailla tuleeko vaivoja. On mukavampi huomata ne heti, ja löytää mahdollinen syyllinen nopeaan kuin kärsiä pitkään esim levottomista öistä, itkuisuudesta ym. Lisäksi viiden ruoka-aineen kohdalla on helpompi etsiä syyllistä kuin viidenkymmenen.
 
Alkuperäinen kirjoittaja Oisku:
Ainoastaan tohon kohtaan 26 allergioista toteaisin että jos vanhemmilla on allergioita (tai on ollut vauvana) niin silloin kannattaa olla vähän varpaillaan noitten allergioitten kanssa.
Tai sitten ei, mulla oli nimittäin lapsena ihan hirveen pahat allergiat, mutta lapsella ei mitään. Eihän se tietenkään tarkota, että kaikilla olis sama juttu, mutta ei vanhempienkaan allergiat automaattisesti tarkota että lapsellakin olis. Ehkä joo varovaisuus on kuitenkin parempi.
 
Ihana lista! :heart:

Oiskua peesailen tuossa allergia-asiassa ja totean, että itse söin raskausaikana sekä kalaöljykapseleita että maitohappobakteereja, mutta niinpä vain tyttäremme on allergikko.

Lisäisin listaan myös sen, että vältä ehdottomia mielipiteitä ja mustavalkoisuutta, kuinka jokin asia tulisi lapsen kanssa hoitaa. Omalle mielenterveydelle on helpompaa myös, jos et ole etukäteen luonut itsellesi superäitifantasiaa ja siten itsellesi liikaa paineita vauvan kanssa olemiseen. Asiat eivät läheskään aina joko sinusta riippuvista tai sinusta riippumattomista syistä mene kuten olit alunperin ajatellut.
 
Kiitos kommenteista! Hyviä lisäyksiä tullut.

Itselleni tuli vielä mieleen näitä vauvakeskusteluja lukiessa, että moni tuntuu pitävän vauvaa pienenä aikuisena eikä vauvana... Vauva todellakin kehittyy ihan omassa tahdissaan, nukkuu silloin kuin nukkuu, syö kun syö ja itkukin kuuluu asiaan. Vauvan maailmassa kellolla tai desilitran mitalla ei ole mitään virkaa, joten turha ihmetellä miksi vauva ei nuku kahdeksan tunnin unia tai syö neuvolan suositusmäärien mukaan... :)
 
Alkuperäinen kirjoittaja Ieva:
Oiskua peesailen tuossa allergia-asiassa ja totean, että itse söin raskausaikana sekä kalaöljykapseleita että maitohappobakteereja, mutta niinpä vain tyttäremme on allergikko.
Sama juttu pojallamme, alusta asti söin tunnollisesti päivittäin ja moniallerginen lapsi on silti. Eikä edes lähisuvussa ole muita allergikkoja. Niin ne vaan joillekin tulee..

Mutta kattava lista oli kyllä kasattuna :) :wave:
 
neitiperho
Kyllä moni asia kolahti omalla kohdalla, näin se menee. Toisella noin, toisella näin, silti jokainen lapsi on oma yksilönsä ja moneen asiaan tottuu. Tsemppiä vaan monille muille äideille. Ei tää aina ole helppoa, mutta onneksi on niitä ihani hetkiä jotka saa unohtamaan aina ne kaikki "huolet" ja "ongelmat". Oma lapsi on usein silti se minkä takia kannattaa vähän uhrautuakin. Olkaamme siis ylpeitä!!!

äiti ja 4 ½kk ikäinen lapsi
 

Yhteistyössä