EK lobbaa sovittelulautakunnan sovintoehdotusta vastaan

vierailija
Kuntatyönantajien Jalonen syyttää EK:ta oudosta parjauskampanjasta
KT:n Markku Jalonen: ”Etelärannan eräät tahot menivät jopa niin pitkälle, että ne yrittivät vaikuttaa KT:n valtuuskunnan jäseniin, jotta nämä eivät hyväksyisi sovittelulautakunnan sovintoehdotusta”.

Kuntatyönantajien (KT) Markku Jalonen arvostelee ankarin sanakääntein Elinkeinoelämän keskusliittoa (EK) laajassa blogikirjoituksessaan.

Taustalla on kunta-alan viime vuonna solmittu kolmivuotinen työehtosopimus, joka perälautakirjauksen takia automaattisesti nostaa kunta-alan palkkoja enemmän kuin vientialan palkkoja.


EK ja vientialat ovat arvostelleet perälautaa voimakkaasti.

– Etelärannan eräät tahot menivät jopa niin pitkälle, että ne yrittivät vaikuttaa KT:n valtuuskunnan jäseniin, jotta nämä eivät hyväksyisi sovittelulautakunnan sovintoehdotusta, Jalonen kirjoittaa.

– Tällaiset vaikutusyritykset ovat täysin tuomittavia. Toinen työnantajataho yritti aktiivisesti estää työrauhan synnyn ja edistää yhteiskuntavaarallisten lakkojen jatkumista ja laajentumista keskeisiin ja välttämättömiin suomalaisten hyvinvointipalveluihin, kuten esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalveluihin, opetusalalle ja varhaiskasvatukseen, Jalonen jatkaa.

Koulutetun ja naisvaltaisen kunta- ja hyvinvointialan kriisiaikojen ja sovintoesityksiin perustuvien työmarkkinasopimusten hyväksyminen tuntuu Jalosen mukaan olevan kova pala Etelärannalle


EK:ssa kunnon ideologinen luokkataistelu menossa. Eikö tämän pitänyt olla menneisyyttä?
 
vierailija
Sitä saa mitä tilaa – työmarkkinajärjestelmämme kaipaa yhteistä uutta suuntaa
EK:n liittojen valitseman 1+1-mallin heikkoudet toteutuvat nyt pahimmalla mahdollisella tavalla. Jos Eteläranta olisi tehnyt saman pituiset sopimusratkaisut kuin metsäteollisuuden vientiyritykset tai kunta- ja hyvinvointiala, lakot ja kustannuskriisi eivät tällä hetkellä uhkaisi Suomen taloutta.

Ei onnistu pelkkien rusinoiden kaivaminen pullasta.
 
vierailija
Jalonen: ”Julkisen sektorin henkilöstöä halveksuva parjauskampanja”

Sama touhu Jalosen mukaan jatkui, kun EK käynnisti viime syksynä ylimielisen ja julkisen sektorin henkilöstöä halveksuvan parjauskampanjan.

– Mauton ja vastakkainasettelua lietsova kampanja kertoi muun muassa sairaanhoitajille, lähihoitajille, lääkäreille, ensihoitajille, opettajille, sosiaalityöntekijöille, varhaiskasvatuksen ammattilaisille, palomiehille, poliiseille, sotilaille, rajavartijoille ja muulle julkisen sektorin henkilöstölle ja työnantajille, kuinka ”meidän äiti tekee teidän työt”, Jalonen arvostelee.

– On syytä korostaa, että veronmaksajat ovat tukeneet elinkeinoelämää ja yrityksiä miljardeilla lisäeuroilla esimerkiksi koronapandemian aikana, Jalonen jatkaa.
 

Yhteistyössä